Så här rengör du din telefonskärm

Telefonskärmsteknik har förbättrats under de senaste åren, och de flesta moderna telefoner är ganska resistenta mot repor och vattenskador. Ändå är det bäst att börja med mjuka städare, speciellt för regelbundet underhåll. Även skärmrengöringsvätskor (eller de lätta, hemlagade alternativen) används bäst vid behov, eftersom de långsamt slita ut anti-fingeravtrycksbeläggningen.

Steg

Metod 1 av 2:
Ljusrengöring
  1. Bild med titeln Rengör din telefonskärm Steg 1
1. Få en mikrofiberduk. Denna extra-mjuka, luddfri trasa rensar glas och plast utan att skrapa ytan. Du kan köpa en på butiker som säljer datorer, telefoner eller kameror. Om du bär glasögon kan du ha en gratis mikrofiberduk när du köpte ditt senaste par.
  • Nästa bästa ersättare är en mjuk, 100% bomullstyg eller t-shirt. Använd inte ett skärmtryckt område, eller en trasa som har tvättats eller torkats med tygmjukmedel.
  • Använd inte pappershanddukar, vävnader eller grova tyg. Dessa kan skrapa bort den oleofobiska (Greaseproof) beläggningen på skärmen, eller till och med skrapa glaset själv på vissa modeller.
  • Bild med titeln Rengör din telefonskärm Steg 2
    2. Stäng av din telefon. Detta gör det lättare att se smuts, även om navigering till en ljus vit sida kan göra ett bättre jobb i ett svagt upplyst rum. Om du slutar behöva använda vatten, stäng alltid av telefonen för att minska chansen för en kortslutning.
  • Bild med titeln Rengör din telefonskärm Steg 3
    3. Torka försiktigt över skärmen. Gnugga den torra mikrofiberduken över din skärm i en riktning. Detta sveper damm av din skärm istället för att slipa den i. Använd en lätt touch, eftersom du trycker på för hårt kan du skada din skärm.
  • Bild med titeln Rengör din telefonskärm Steg 4
    4. Dämpa tyget med destillerat vatten. Om din telefonskärm fortfarande är smutsig, dämpar ett hörn av duken med lite vatten. Destillerat vatten är idealiskt, speciellt om du ofta rengör din skärm. Kranvatten innehåller mineraler som kan lämna en vit rester på din skärm.
  • Om du kan klämma vatten ur tyg, är det för vått. Allt du vill ha är ett lätt fuktigt hörn. Spritzing tyget med en sprayflaska är ett sätt att komma dit.
  • Bild med titeln Rengör din telefonskärm Steg 5
    5. Torka igen. Torka av med det fuktiga hörnet av tyg på samma sätt, rakt över skärmen. Om det finns en envis fläck av smuts, gnugga i små cirklar tills den bryts ner.
  • Bild med titeln Rengör din telefonskärm Steg 6
    6. Låt skärmen torka. Torka försiktigt på skärmen med den torra delen av mikrofiberduken, men försök inte hämta allt överskott av vatten om det betyder att trycka hårt. Lämna telefonen i ett rum med bra luftcirkulation för att avsluta lufttorkning innan du slår på den.
  • Metod 2 av 2:
    Kraftig städning
    1. Bild med titeln Rengör din telefonskärm Steg 7
    1. Blanda lika delar av 70% isopropylalkohol och destillerat vatten. Många smartphone tillverkare varnar för dig att inte använda alkohol, eftersom överanvändning så småningom kommer att bära ut den oleofoba beläggningen som skyddar din skärm från fingeravtryck och repor. Det sagt, utspädd alkohol orsakar sällan problem om du använder den en eller två gånger, och det finns inga bra alternativ för tunga städning. De flesta kommersiella skärmrengöringsprodukterna är väsentligen desamma som denna hemlagade blandning.
    • Du kan ersätta vit vinäger för alkoholen (och fortfarande späd den i vatten), men det kan också skada skärmbeläggningen.
  • Bild med titeln Rengör din telefonskärm Steg 8
    2. Stäng av telefonen och ta ut batteriet. Minimera chansen att skada genom att lämna telefonen nedåt tills den är helt torr.
  • Bild med titeln Rengör din telefonskärm Steg 9
    3. Gnid rengöraren på med en fuktig, mjuk trasa. En ren mikrofiberduk är idealisk, men luddfri, 100% bomull kommer också att fungera. Lätt dämpa ett hörn av duken med isopropylalkohol, applicera sedan över skärmen med mjuka torkdukar i samma riktning. Om skärmen fortfarande är smutsig, gnugga de smutsiga områdena i små cirklar. Tryck inte ner hårt på skärmen. Avsluta Torkning av skärmen med ett torrt hörn av tyget.
  • Bild med titeln Rengör din telefonskärm Steg 10
    4
    Fäst ett skärmskydd. När din skärm är ren, överväg att fästa ett skärmskydd över telefonen. Om du inte kan göra det omedelbart efter rengöring, plocka upp damm från din skärm först med en ren klibbig anteckning, svagt tejp eller annat mildt lim.
  • Om du inte kan använda din pekskärm medan du bär handskar, kommer vissa skärmskydd att blockera Touch-tekniken också. Fråga en butiksanställd för ett skärmskydd som fungerar med din modell av telefon (eller med kapacitiva skärmar).
  • Bild med titeln Rengör din telefonskärm Steg 11
    5. Återställ en fläckig skärm med ett oleofobt beläggningssats. Om en liten droppe vatten bildar en boll på din skärm är den skyddande beläggningen fortfarande intakt. Om det smälter över din skärm, är beläggningen skadad (eller du har aldrig haft en till att börja med). Du kan köpa ett oleofobt beläggningssats för att återansöka denna beläggning på din telefonskärm, enligt satsinstruktionerna. Detta kommer inte att vara så länge som den fabriksansökta versionen, men ett kit kan vara tillräckligt för flera applikationer.
  • Vanligtvis måste du applicera den här produkten med en vävnad. Sprid det över skärmen snabbt, eftersom den avdunstar inom några sekunder. När hela skärmen är belagd kan du behöva låta den torka i flera timmar, sedan buff ut överskott av strimmigt material med en mikrofiberduk.
  • Bild med titeln Rengör din telefonskärm Steg 12
    6. Titta på UV C Sanitizers. Förkortning av "Ultraviolett typ c," Dessa enheter dödar bakterier på din telefonyta genom att bada dem i ultraviolett ljus. Detta kommer inte att ta bort smuts från din skärm, men det kan vara det enda sättet att sanera det utan risk att skada din telefon. Sanitizers utformade för telefoner har bara nått marknaden under de senaste åren, så förvänta dem att de blir billigare över tiden.
  • Tips

    Rengör din mikrofiberduk Efter några användningar, eller när det ser smutsigt ut.
  • Nästan alla telefoner använder en av två pekskärmstyper: resistiv eller kapacitiv. Om du kan använda din pekskärm medan du bär tjocka handskar är det resistivt - om det inte är kapacitivt. De flesta resistiva skärmar har ett tunt plastskikt på ytan, vilket kan förstöras permanent om det är repat. Kapacitiva skärmar är fortfarande dra nytta av mjuka rengöringsmedel, men deras hårda glasyta kan hantera en nödsituation med en hårdare tyg.
  • Detta är också bra för iPod, tabletter och pekskärmsdatorer.
  • Varningar

    Använd inte någon vätska som inte nämns i den här artikeln, såvida det inte är en specialiserad skärmrengöringsprodukt. Även med tillåtna vätskor, använd endast med en lätt fuktig trasa, inte genom att spruta direkt på skärmen.

    Saker du behöver

    • Mjuk, luddfri trasa (helst mikrofiber)
    • Vatten
    • 70% isopropylalkohol eller vit vinäger
    • Oleofobisk beläggningskit
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande