Hur man kör din hybrid i kalifornien carpool banes

I Kalifornien har smog och förorening från bilutsläpp blivit så illa att lagstiftaren letar efter sätt att uppmuntra människor att köra hybridbilar. Om du kör en hybrid eller annan kvalificerad lågutsläppsbil kan du få köra i högkvalitativfordonet (HOV) på motorvägen, även om bara en person är i bilen. Du måste ansöka, få ett dekal och visa dekalet i ditt bilfönster. (VARNING: Kalifornien lagstiftaren fastställde en keps på antalet gröna dekaler som kommer att utfärdas, och det numret har uppnåtts. Ytterligare applikationer för gröna dekaler accepteras för att skapa en väntelista, om ytterligare dekaler är auktoriserade.)

Steg

Del 1 av 3:
Bestämning om din bil kvalificerar sig för det rena luftfordonet (CAV) dekalprogrammet
  1. Bild med titeln Kör din hybrid i Kalifornien Carpool Lanes Steg 1
1. Köp ett fordon som uppfyller Kaliforniens utsläppskrav. I allmänhet kommer fordon som uppfyller statens övergångs nollutsläpp (TZEV) att kvalificera sig. Detta kan innehålla plug-in hybridfordon (PHEV) och väteförbränningsmotorer (väte is). För att kvalificera sig som en Tzev måste varje bil:
  • Möt Kaliforniens strängaste utsläppstandard
  • har noll evaporativa utsläpp
  • ha en 15 år / 150 000 mil garanti på utsläppssystemet, och
  • ha en 10 år / 150 000 mil garanti på nollutsläpps energilagringssystemet.
  • Bild med titeln Kör din hybrid i Kalifornien Carpool Lanes Steg 2
    2. Besök California Air Resources Boardwebbplats för att hitta en lista över behöriga fordon. Kalifornien Air Resource Board (ARB) utfärdar dekaler till vissa modellfordon som uppfyller lagstiftningskrav för utsläpp av låga föroreningar. Du kan kolla listan på ARB-webbplatsen för att se om din bil kvalificerar sig.
  • Från den huvudsakliga ARB: s webbplats, Arb.F.Gov, välj länken till "Carpool klistermärken" under rubriken Populära sidor. Detta tar dig till listan över stödberättigade fordon.
  • Bild med titeln Kör din hybrid i Kalifornien Carpool Lanes Steg 3
    3. Matcha din bils år, gör och modell till listan över stödberättigade fordon. Listan över stödberättigade bilar innehåller modeller från 1991 genom nutiden. Listan är mycket specifik, först rapportering av tillverkarens namn och sedan de enskilda modellerna som kvalificerar sig. Listan rapporterar vidare avgassystemet, bränsletyp, motorstorlek och motornummer för varje stödberättigat fordon.
  • Notera färgdekalet som din bil är berättigad att ta emot. När du hittar din bil listad ser du att varje bil är markerad som antingen ett grönt dekal eller ett vitt dekal. Dessa är baserade på typen av avgassystem som bilen har. Gröna eller vita dekaler är desamma för att köra privilegier.
  • Bild med titeln Kör din hybrid i Kalifornien Carpool Lanes Steg 4
    4. Kontakta ARB-hjälplinjen. Om du har ytterligare frågor om ett visst fordon och dess behörighet för dekalprogrammet, kan du ringa Air Resources Board Helpline.
  • Telefonnumret för ARB-hjälplinjen är (800) 242-4450.
  • Del 2 av 3:
    Ansökan om ett CAV-dekal
    1. Bild med titeln Kör din hybrid i Kalifornien Carpool Lanes Steg 5
    1. Hämta en ansökningsblankett online eller på ett DMV-kontor. Du kan hämta en ansökningsblankett i person vid något Kalifornien DMV-kontor. Alternativt kan du ladda ner en kopia av formuläret från dmv.f.gov webbplats.
    • Från den huvudsakliga DMV-webbplatsen välj först länken till fordonets registrering och sedan till fordonets registreringsformulär och sedan hitta programmet för rena luftfordonsdekaler.
    • Om du har mer än ett kvalificerat fordon behöver du en separat ansökningsblankett för var och en.
  • Bild med titeln Kör din hybrid i Kalifornien Carpool Lanes Steg 6
    2. Ge identifierande information om fordonet. Du måste fylla i bilens licensnummer, fordonets identifikationsnummer (VIN) och år, make och modell.
  • Bild med titeln Kör din hybrid i Kalifornien Carpool Lanes Steg 7
    3. Ange din personliga information. Om mer än en person gemensamt äger fordonet, kan båda människorna tillämpas på den enda ansökningsformuläret. För varje ägare av fordonet kommer du att bli ombedd att lämna följande information:
  • Fullständigt namn, som det visas på bilens titel och registrering
  • Körkortsnummer
  • Bostad eller affärsadress
  • Postadress, om det är annorlunda än uppehållstillstånd eller affärsadress
  • Bild med titeln Kör din hybrid i Kalifornien Carpool Lanes Steg 8
    4. Markera dina val för dekalet du önskar. Avsnitt 2 i ansökningsblanketten innehåller tre kolumner. I varje kolumn måste du markera minst en ruta för att ange ditt val.
  • I den första kolumnen markera om den här applikationen är för ett nytt dekal, en överföring, en informationskorrigering eller uppdatering eller en ersättning.
  • I den andra kolumnen ska du välja antingen ett vitt dekal eller ett grönt dekal. Detta val bestäms av den typ av avgassystem som din bil har. Om du har några frågor om detta kan du kolla "Carpool Stickers" -bergöjlighetslistan från ARB: s webbplats. Den listan identifierar avgasstandarden för varje bil.
  • I den tredje kolumnen väljer du det vita eller gröna dekalet, baserat på din bils motivkraft. Alternativen är elektrisk, vätebränslecell, flytande petroleumgas, komprimerad naturgas, plug-in-hybrid eller en omvandling till alternativt bränsle.
  • Bild med titeln Kör din hybrid i Kalifornien Carpool Lanes Steg 9
    5. Komplett avsnitt 3 om du har ett kvalificerat förbättrat rent luftfordon. Det här avsnittet är speciellt för ägare av förstärkt på PZEVS eller Tzevs, och endast om du söker ett ersättningsdekal för en tidigare bil som har förklarats en total förlust eller oreparabel. Om det gäller dig, kommer du att ge det gamla fordonets skylt, Vin, år, make och modell.
  • Bild med titeln Kör din hybrid i Kalifornien Carpool Lanes Steg 10
    6. Kompletta avsnitt 4 och 5 endast om du ansöker om ersättningsdekaler. Du måste ge information om de ursprungliga dekalerna. I synnerhet måste du välja från en lista orsaken till ersättningen (stulen, förlorad, skadad eller inte mottagen från en tidigare ägare) och inkluderar ett skriftligt faktumförklaring för att förklara situationen.
  • Bild med titeln Kör din hybrid i Kalifornien Carpool Lanes Steg 11
    7. Skriv in ansökan. Som ett sista steg måste du skriva ut och underteckna ditt namn. Du är också ombedd att tillhandahålla datumet för programmet och ett telefonnummer för dagtid där du kan nås om DMV har några frågor.
  • Bild med titeln Kör din hybrid i Kalifornien Carpool Lanes Steg 12
    8. Skicka in ansökan via post eller personligen. Om du väljer att skicka in ansökan personligen kan du ta det till något DMV-kontor. Alternativt kan du maila den till DMV, speciell bearbetningsenhet - MS D238, P.O. Box 932345, Sacramento, CA 94232-3450.
  • Det finns en avgift på $ 8 som måste åtfölja ansökan. Om du skickar in din ansökan via post, bör du inkludera en check som betalas till Kalifornien DMV.
  • Om du ansöker om ett grönt dekal, inkludera inte $ 8 avgiften med din ansökan. Staten har nått den auktoriserade gränsen för gröna dekaler. Om lagstiftaren utökar den gränsen, kommer ytterligare gröna dekaler att utfärdas.
  • Del 3 av 3:
    Visar och använder ditt CAV-dekal
    1. Bild med titeln Kör din hybrid i Kalifornien Carpool Lanes Steg 13
    1. Väntar på leverans av ditt CAV-dekal. Under normala omständigheter bör ditt CAV-dekal komma inom cirka 30 dagar efter att du skickat in din ansökan. Om ditt dekal inte anländer inom den tiden kan du ringa DMV-kontoret för att kontrollera statusen för din ansökan.
    • Den ursprungliga lagstiftningen satte en gräns för antalet gröna dekaler som skulle tilldelas. Det numret har förlängts, men den nuvarande kåpan har överskridits. Du kan ansöka om du vill, men ansökningar om gröna dekaler hålls tills fler dekaler blir tillgängliga.
  • Bild med titeln Kör din hybrid i Kalifornien Carpool Lanes Steg 14
    2. Visa CAV-dekalet på din bil. När du får ditt dekal får du också en placeringsguide för att rikta dig var du ska placera dekalet på din bil. Du ska placera ett dekal på varje bakre fjärdedel av bilen, bakom varje bakhjul.
  • Bild med titeln Kör din hybrid i Kalifornien Carpool Lanes Steg 15
    3. Kör i Hov Lane. Med dina dekaler på rätt sätt på bilen är du berättigad att köra i Kalifornien HOV-banorna, oavsett antal passagerare i bilen.
  • Bild med titeln Kör din hybrid i Kalifornien Carpool Lanes Steg 16
    4. Registrera även för Fastrack Automatic Toll Betalning i San Francisco-området. Om du kör i vissa områden i San Francisco måste du också ha en Fastrack-transponder för att kunna köra i expressbanor.
  • All information du behöver anmäla dig till Fastrack är tillgänglig online på https: // Bayareafastrak.Org / sv / Hem / Index.shtml.
  • Varningar

    Från och med juni 2007 har alla 85 000 gröna klistermärken utfärdats av DMV, och endast ersättningsklister kommer att utfärdas, såvida inte lagstiftaren röster för att förlänga gränsen.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande