Hur man flyr från en eld

Att vara beredd att ha en plan och öva den planen är nödvändiga för att undkomma en eld. Hantverk din plan genom att ta hänsyn till ditt hems speciella layout och ditt hushålls medlemmar. Tänk framåt, och vet vad du ska göra på någon plats du frekvent, leva eller besöka. Lär dig allmänna flyktlösningar och bekanta dig med mer specifika procedurer, oavsett om du bor i ett enda familjehem, en höghus, bor på ett hotell eller arbetar i en hög byggnad. Om du är en frekvent vandrare eller camper, lär du dig att spåra rök och plot din rutt om du behöver fly från ett vildt utomhus.

Steg

Metod 1 av 3:
Fly från ett husbrand
  1. Bild med titeln fly från ett eldsteg 1
1. Ha en flyktplan och träna den. Förbered dig för det värsta genom att utveckla en brandflygplan och se till att alla i ditt hushåll vet vad man ska göra i händelse av brand. Din plan bör identifiera alla tillgängliga utgångar från varje rum och rutter som leder från rummet till ett säkert, utomhusutrymme. Utse ett mötesrum bort från ditt hus, till exempel en granns gård eller en brevlåda tvärs över gatan.
  • Det är viktigt att dina utgångsrutter inte leder till ett stängt område som skulle förhindra att du undviker från ditt hem, som en gated innergård. Det är bäst att några grindar eller staket kan lätt låst upp eller låsa upp från insidan.
  • Se till att alla i ditt hushåll vet hur man låser upp eller låser upp några dörrar, fönster, grindar eller staket. Inspekterar rutinmässigt några och alla dessa potentiella hinder för att de faktiskt kommer att ge ett sätt att fly i händelse av brand.
  • Öva din plan varje par månader, inklusive på natten, vilket är när bränder är de flesta dödliga eftersom det är svårare att hitta en säker exit.
  • Bild med titeln fly från ett eldsteg 2
    2. Planera om alla i ditt hushåll. När du gör en flyktplan, ta hänsyn till handikapp eller förmågor. Om du eller någon i ditt hushåll beror på glasögon eller hörselhjälpmedel och behöver dem för att hitta sig, se till att de alltid är på en nattduksband eller annan praktisk plats. Se till att rullstolar, canes och andra medel för mobilitetshjälp är av deras användares säng eller lättillgänglig.
  • Det är bäst för alla med mobilitetsfrågor att sova på marknivå för ett flertal hem.
  • Kontakta din lokala brandserviceens icke-nödnummer och berätta för dem om någon i ditt hushåll med speciella behov som ska hållas på filen.
  • Bild med titeln fly från ett eld steg 3
    3. Håll låg och krypa till en utgång för att undvika rökinandning. Håll dig så låg till marken som möjligt medan du snabbt tar dig till närmaste utgång, speciellt om det finns rök i området du befinner dig. Rökinhalation kan få dig att förlora medvetandet, och den färskaste luften kommer att vara närmast marken eftersom rök och giftiga kemikalier stiger. Dessutom kommer vistas lågt under rök att öka din förmåga att tydligt se din flyktväg.
  • Bild med titeln fly från ett eldsteg 4
    4. Känna dörrknappar för att se om de är heta. Öppna aldrig en dörr om dörrknoppen känns varm. Det betyder att det är troligtvis en eld bakom den, och öppnar dörren kommer att sätta dig i fara och bränna elden med syre. Om ditt primära medel för flykt är blockerat av en varm dörrknopp eller annat uppenbart tecken på eld, hitta en alternativ rutt eller ett fönster.
  • Använd baksidan av din hand för att känna dörrknoppar, snarare än din handflata. Den tunnare huden på baksidan av handen är känsligare för värme, så det märker värme innan du brinner.
  • Öppna alla dörrar du stöter på långsamt och förbered dig för att snabbt stänga det om du stöter på eld eller rök.
  • Bild med titeln fly från ett eldsteg 5
    5. Göm inte i händelse av eld. Även om du är rädd är det viktigast att aldrig gömma sig under en säng, i garderoben eller någon annanstans under en eld. Om du gömmer dig under en brand, kommer brandmän eller andra svarare inte att veta var du är. Försök att inte panik, och gör ditt bästa för att vara lugn och gör dig till närmaste väg ut ur ditt hus.
  • Bild med titeln fly från ett eldsteg 6
    6. Vet vad du ska göra om dina flygvägar är blockerade. Om alla möjliga utgångar är blockerade är det viktigt att du gör allt du kan för att låta någon akutmottagare veta var du är. Om du har en telefon praktisk, Ring nödtjänster Att låta dem veta din exakta plats. Skrika för hjälp, skina en ficklampa i ett fönster, eller hitta en ljusfärgad trasa eller klädområde för att signalera fönstret.
  • Om du är fast i ett rum, täck alla ventiler, stäng dörren och lägg en handduk, kläder eller något till hands som passar alla sprickor runt det. Detta kommer att hjälpa till att hålla rök och eld från att komma in i rummet.
  • Metod 2 av 3:
    Fly från en eld i en höghus
    1. Bild med titeln fly från ett eldsteg 7
    1. Känna evakueringsrutter och rutiner. Oavsett om du bor i lägenhetsbyggnaden, bor på ett hotell, eller arbetar i en hög byggnad, bekanta dig med sina floorplan och evakueringsvägar. Känn den kortaste och snabbaste vägen till närmaste trapphus, och vet var några alternativa exitrutter är belägen. Prata med byggnadens superintendent eller ledningspersonal om specifika nödprocedurer.
  • Bild med titeln fly från ett eld steg 8
    2. Ta trappan. Ta aldrig en hiss i händelse av brandkår. Då och då, träna tappa om du bor i en lägenhetsbyggnad eller arbetar i en hög uppgång. Se till att du är bekant med hur många flygningar där och hur lång tid det tar att falla i trapphuset. Använd räcken och steg till höger (eller till lämplig sida som bestäms av din byggnads nödprotokoll) för att göra plats för alla akutmottagare som stiger upp trapphuset.
  • Vänd tillbaka om du märker rök som kommer från lägre nivåer av en trappa. Om möjligt, ta dig till byggnadens tak. Håll dörren till taket öppet för att klara rök från de nedre nivåerna i trappan, vilket hjälper dem som kan bli oförmögna och tillåta akutmottagare enklare åtkomst.
  • En gång på taket, gå i den riktning som vinden blåser, ringer nödtjänster om du inte redan har gjort det, och låt dem veta din exakta plats.
  • Bild med titeln fly från ett eldsteg 9
    3. Ta hänsyn till eventuella problem med rörlighet. Berätta för din byggnads ledningspersonal om eventuella svårigheter du eller någon i ditt kontor eller hushåll genom att ha flykt via en trapphus.
  • Om du använder rullstol och kan inte använda en trapphus, försök hitta någon i det närmaste området som kan hjälpa eller bära dig nerför trappan. Ring din lokala brandkårs icke-nödnummer i förväg för att låta dem veta om dina rörlighetskrav i händelse av brand.
  • Om det inte finns någon hiss tillgänglig och du fastnar på ett övre våning, låt nödtjänster veta din exakta plats och skapa fönstersignaler med hjälp av alla tillgängliga medel.
  • Bild med titeln fly från ett eld steg 10
    4. Håll nycklar och nyckelkort praktiska. Om du bor på ett hotell, var noga med att hålla ditt nyckelkort praktiskt när du evakuerar ditt rum och golv. I händelse av att korridoren eller trapphusen är blockerade, måste du återvända till ditt rum, täta några sprickor runt din dörr, täckventiler och använda en ficklampa eller en ljusartikel av kläder för att signalera din plats i fönstret.
  • Kom ihåg att kolla ditt rums dörrknopp innan du avslutar om det finns en eld i korridoren.
  • Om du arbetar i ett högt uppkomstkontor, följ liknande procedurer om alla utgångsorgan är blockerade. Stäng ditt kontor eller svits dörr, och se till att det är olåst eller behåll dina nycklar eller nyckelkort praktiskt om det låses automatiskt.
  • Metod 3 av 3:
    Fly från ett eld
    1. Bild med titeln fly från ett eldsteg 11
    1. Flytta nedförsbacke och uppåt. Varma massor av luft som stiger orsakar att bränder ska resa uppförsbacke, och gå uppförsbacke kommer att sakta ner dig. Flytta i den riktning vinden kommer ifrån och lokalisera den här riktningen genom att se var rökning.
    • Försök att se hög på himlen för riktningen av rökens resa.
    • Leta efter den riktning som lämnar och grenar svänger.
  • Bild med titeln fly från ett eld steg 12
    2. Sök efter ett område utan brännbart material. När du har ställt in din riktning på nedförsbacke och uppåt, leta efter en naturlig brandbrytning. (En brandbreak är ett område som har relativt mindre material för elden att konsumera, som ett stenigt område eller fält av stenblock, väg, vattenkropp eller lapp av stora träd som kan behålla mer fukt än andra närliggande lövverk.)
  • Styra av öppna områden med små, torra buskar eller buskar.
  • Bild med titeln fly från ett eld steg 13
    3. Hitta eller gräva en gräv om flykt är inte möjligt. Om du inte kan fly till ett säkrare läge, leta efter en gräv eller gully. Om du hittar en sådan inneslutning, försök att snabbt gräva ut det för att skapa ett utrymme djupt nog för att du ska passa din kropp. Krypa in, helst med fötterna mot eldens riktning och täcka dig själv med smuts. Se till att du kan andas när du tar omslag.
  • Ring nödtjänster om du inte redan har gjort det. Låt dem veta din plats så exakt som du kan.
  • Om ett eldfäste är inom nära håll, omger dig, eller på annat sätt blockerar alla medel för nedförsbacke och uppåt, och om inga säkra platser är tillgängliga kan du behöva tillgripa genom eldens framkant i ett område som redan är bränt.
  • Bild med titeln fly från ett eld steg 14
    4. Öva säkra vandrings- och campingpraxis. Förhindra att du fastnar i ett eldsvamp innan du vandrar eller camping genom att titta på bedömning av risker som väderförhållanden, extrem torka, eventuell uppbyggnad av torra material i ditt vandrings- eller campingområde och vindens riktning. Kontrollera med lokala Park Rangers om det finns ett hot om brand i ditt område.
  • Bygg inte ett lägereld i torra förhållanden, speciellt om din Park Ranger kan veta att det finns ett lokalt brännförbud.
  • Om det är säkert att bygga ett lägereld, håll det litet, innehållet och bort från träd eller buskar. Lämna aldrig det obevakat.
  • Se till att ditt lägereld är helt släckt innan du lämnar genom att hälla mycket vatten över det, rör om askan, hälla mer vatten, se till att det inte finns något hissande ljud, och slutligen se till att det är coolt till beröringen.
  • Bild med titeln fly från ett eld steg 15
    5. Evakuera så snart du är beordrad om ett vildfire hotar ditt hem. Grab Bare Essentials så snabbt som möjligt och lämna omedelbart om du är under en avluftningsorder. Om du bor i ett område som hotas av bränder, kontakta din lokala brandkårs icke-nödläge eller söka på Internet för att ta reda på eventuella tillgängliga e-postmeddelanden eller textmeddelanden Alert Systems.
  • Ring nödtjänster om du ser ett närliggande brandfire men har inte fått en evakueringsorder. Antag inte att någon annan har rapporterat det.
  • Tips

    Ring alltid nödtjänster så tidigt som möjligt. Anta inte någon annan har kallat nödtjänster i händelse av brand på ett offentligt läge eller utomhus.
  • Installera rökdetektorer och kontrollerar dem rutinmässigt. Ta varje larm på allvar.
  • Om dina kläder fångar i brand, sluta, släpp och rulla. Täcka ditt ansikte, släpp till marken och rulla över upprepade gånger tills elden släcks.
  • Om någon inte kan rulla på grund av fysisk nedsättning, drunknade elden med filtar eller handdukar.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande