Hur man bygger ett flyktrum

Escape Rooms blir alltmer populära som ett sätt att tillbringa en timme eller så bindning med vänner. Tanken med Escape Room är att samla en serie ledtrådar eller pusselbitar som pekar spelarna mot en nyckel eller kod som låter dem ut ur rummet. Du kan bygga ett DIY Escape-rum i ditt hem eller klassrum utan mycket specialutrustning. Börja med ett roligt tema och en historia för att motivera dina deltagare. Sedan, fortsätt till att skapa en serie pusselbitar i ditt flyktrum. Slutligen skriv svårt (men inte omöjligt!) ledtrådar för att styra dina deltagare till pusselbitarna.

Steg

Del 1 av 3:
Skapa en storyline
  1. Bild med titeln Bygg ett Escape Room Steg 1
1. Identifiera din publik när du skapar din historia. Skapar du ett flyktrum för studenter? Välj en historia som är relaterad till en lektion du lär dig. Skapar du ett flyktrum för en grupp vänner? Tänk på olika filmer eller visar dina vänner och väljer ett liknande tema.
  • Till exempel, för ett studentflygningsrum i ett matte klassrum, kan historien vara en detektivhistoria där eleverna behöver stoppa en skurk. Ledtrådarna kommer att vara matematiska baserade, men den engagerande storylinen kommer att hålla dem intresserade.
  • Om du skapar ett flyktrum för vänner som gillar science fiction, överväga ett yttre rymdtema för ditt flyktrum.
  • Om du inte vill komma med din egen historia och rekvisita från början, överväga att leta efter ett flyktrumssats eller mall.
  • Bild med titeln Bygg ett Escape Room Steg 2
    2. Skapa en historia som är lämplig för ditt utrymme. Om du är begränsad till ett klassrum eller en enrumslägenhet, kommer det inte att vara möjligt att skapa en flersummers flyktupplevelse eller en labyrint. För ett DIY Escape Room är det bäst att fokusera på Brain-teaser ledtrådar och gömmer ledtrådar i kloka fläckar.
  • Använd fysiska resurser du har tillgång till. Till exempel, om du har ett klassrum med skåp eller cubbies, räkna ut ett sätt att låsa dem för att dölja ledtrådar eller pusselbitar.
  • Om du bor i ett hem med inbyggda garderober, skåp eller hyllor, börjar du tänka på hur du kan använda dem till din fördel.
  • Bild med titeln Bygg ett Escape Room Steg 3
    3. Planera ditt flyktrum till 30-60 minuter. De flesta professionella flyktiga rum varar mellan 45-60 minuter. För din första tid att skapa ett flyktrum kan det vara lättare att sikta på en kortare upplevelse på cirka 30 minuter.
  • Om du skapar ett klassrumsflygningsrum, se till att historien kan slutföras i en klassperiod. Det är också möjligt att skapa en kort, 10-minuters Icebreaker Escape Room.
  • För yngre barn kan ett kortare utrymningsrum på cirka 30 minuter fungera bättre.
  • För att fördjupa dina vänner i en värld av pussel kan du förlänga utrymningsrummet till en hel dagsupplevelse.
  • Bild med titeln Bygg ett Escape Room Steg 4
    4. Ge dina deltagare ett uppdrag. Escape Room-deltagarna kommer att vara hjältarna i historien - så länge de löser det. Att ge berättelsen ett uppdrag kommer att ge dina deltagare motivation att lösa ledtrådarna.
  • Till exempel, för en detektiv-tema storyline, kan deltagarna försöka lösa ett mord. Eller, för en yngre grupp, kan de leta efter något dyrbart som har gått saknat.
  • För ett socialt studier klassrum kan du lära dig dina elever om antika Egypten. Uppdraget kan avslöja en gammal grav.
  • Bild med titeln Bygg ett Escape Room Steg 5
    5. Använd ditt tema för att skriva ut de viktigaste händelserna i historien. Liksom alla goda historier behöver escape rum en början, mitten och slut. Skriv ner de stora plotpunkterna som dina deltagare kommer att stöta på. Du kan använda detta som en guide när du skriver dina ledtrådar.
  • Till exempel, om dina deltagare spelar arkeologer, kan historien börja med hotet om ett gammalt tempel som förstörs. Under hela berättelsen upptäcker deltagarna mer och mer om templet, till exempel närvaron av dolda dörrar, fällor eller en nyckel som är dold i templet. I slutet sparas templet om deltagarna är framgångsrika.
  • I en detektivhistoria kan du börja med att förklara att något dyrbart nyligen stulits, till exempel en diamantring. Spelarna kan lära sig mer om var den kriminella kan ha gömt ringen genom ledtrådarna, så att spelare kan följa i tjuvens fotspår. Då kan den återvinnas och återvändas till den rättmätiga ägaren eller förlorad för alltid om deltagarna inte löser pusselarna.
  • Bild med titeln Bygg ett Escape Room Steg 6
    6. Brainstorm några föremål som kan användas i din storyline. De objekt du använder kan dölja pusselbitar, ger ledtrådar, eller innehåller information för att hjälpa deltagarna att avkoda ledtrådar. Beroende på din budget kan du behöva improvisera och be dina deltagare att använda sina fantasier.
  • Några vanliga gömställen inkluderar böcker med en dold kammare, lådor, ovanpå höga ytor eller ledningar, eller inuti kappfickor.
  • Några mer involverade gömställen kan inkludera under golvbrädor, bakom en falsk vägg eller bakom möbler.
  • Bild med titeln Bygg ett Escape Room Steg 7
    7. Dekorera rummet enligt temat. Beroende på hur utarbetat du vill att ditt flyktrum ska vara, kan du lägga till så mycket eller så liten dekoration som du vill. För att skapa en mer nedsänkt upplevelse finns det inget sådant som för mycket dekoration. För ett klassrum eller ett flyktrum som du kommer att använda en gång är det lämpligt att hänga upp några få bilder eller lägga till några på-temaelement.
  • Till exempel, för ett immersiv arkeologi-tema flyktrum, kanske du vill täcka väggarna i rummen med en textur som sten, investera i vissa statyer och måla låsboxar så att de ser ut som skatter lådor.
  • Tänk på alla sinnen. Är det varmt eller kallt i berättelsen? Kan deltagarna förlita sig på texturen en prop för att avslöja något, som en ledtråd skrivet i punktskrift eller en dold dörr som öppnas genom att trycka på en tegel som känns annorlunda?
  • Bild med titeln Bygg ett Escape Room Steg 8
    8. Välj rekvisita som passar med temat. Rekvisita är ett annat sätt att göra din historia komma till liv i Escape Room. Inte alla rekvisita måste vara ledtrådar. Det är faktiskt bättre att ha några rekvisita som inte är ledtrådar så att deltagarna måste jaga efter dem. Rekvisita kan vara röda sill (falska ledtrådar) eller helt enkelt lägga till känslan av plats i din berättelse.
  • Till exempel, för en detektivhistoria, kan du inkludera en detektiv hatt, kappa, märke och förstoringsglas spridda runt i rummet.
  • För ett gammalt Egyptklassrum Escape Room, skriv ut några bilder av den gamla egyptiska konsten och häng dem runt i rummet. Om du har budgeten, tänk på att lägga till några små statyer eller propsben.
  • Del 2 av 3:
    Gömmer pusselbitar
    1. Bild med titeln Bygg ett Escape Room Steg 9
    1. Börja med standardlåsboxar och olika typer av lås. Det enklaste sättet att dölja ledtrådar eller pussel är att använda låsboxar. Inget behov av några snygga DIY-dekorationer eller handgjorda gömningsutrymmen om du inte vill gå utöver.
    • Detta är särskilt användbart för ett flyktrum för vänner eller studenter. Om du hoppas att öppna ett professionellt flyktrum, kanske du vill investera i mer anpassade gömställen.
    • Ledtrådar kan leda deltagarna i enlighet med nästa ledtråd. Alternativt kan de vara en del av ett större pussel. När deltagarna samlar alla bitar, avslöjar de en kod för att låsa upp dörren.
  • Bild med titeln Bygg ett Escape Room Steg 10
    2. Dölja föremål bara utom räckhåll. Har deltagarna leta efter något att ta en pusselbit eller nyckel med, till exempel en magnet, en pinne eller ett greppverktyg. Detta är en tantalisering motivationsstrategi.
  • Till exempel, för ett fängelse-tema flyktrum, kan du lämna nycklarna till rummet bortom nå bakom några barer. En stålnyckelring kommer att hålla sig till en magnet.
  • Bild med titeln Bygg ett Escape Room Steg 11
    3. Använd vanliga föremål som gömställen. Du kan gå för något uppenbart som att dölja en uppsättning nycklar i en blomkruka eller pengar och ledtrådar inuti en bok. Eller du kan bli mer involverad av att dölja ledtrådar inuti väggar, falska tegelstenar, eller till och med gammal elektronik med sina insidor borttagna.
  • Din fantasi är gränsen när det gäller att dölja ledtrådar. Tänk på ditt tema och brainstorm eventuellt eventuellt relaterat objekt. Tänk på hur du kan göra dessa föremål till en gömställe.
  • Till exempel, i ett detektivtema rum, kan du dölja en ledtråd i fickan av detektivens kappa. Ledtråden kan vara den sista leden som detektivet hade på fallet.
  • Som ett annat exempel, för ett arkeologi-tema rum, kan ett avkodningsdokument vara dolt inuti en bok.
  • Bild med titeln Bygg ett Escape Room Steg 12
    4. Prova "gömd" ledtrådar i vanlig syn. Escape Room Deltagare är ofta så upptagna med att hitta dolda ledtrådar och pusselbitar att de ofta inte märker ledtrådar precis framför sina ansikten. Detta kan innehålla ett foto eller konstverk med en ledtråd eller ett objekt som kan användas för att komma till en aning eller nyckel.
  • Till exempel kan en bit av konstverk på väggen fördubbla som en chiffer för att avkoda en ledtråd.
  • För en mer högteknologisk inställning, har spelare att gå på fotspår för att öppna en dold dörr.
  • Bild med titeln Bygg ett Escape Room Steg 13
    5. Använd en blacklight för att avslöja ledtrådar. Skriv ledtrådar på en vägg eller ett objekt med hjälp av en blacklight markör. Dölj sedan en blacklight någonstans i rummet. När deltagarna hittar det, kommer de att slå på för att avslöja en kod eller ledtråd.
  • Alternativt kan du ha en blacklight fixtur i rummet som slås på automatiskt från en specifik åtgärd.
  • Bild med titeln Bygg ett Escape Room Steg 14
    6. Inkorporera en labyrint i ditt flyktrum. Mazes kan komma i ett antal former och storlekar. Det enklaste sättet att inkludera en labyrint är att använda en handhållen, horisontell pussel labyrint som är ihåligt och har ett hål i det. Deltagarna skulle behöva få en bit ut ur labyrinten.
  • En room-stor labyrint är en stor nedsänkt upplevelse, om du kan skapa en.
  • Det är också idealiskt att få deltagare att fly från en annan dörr från den som de kom in. Att använda en labyrint är ett sätt att flytta dem från en dörr till en annan.
  • Del 3 av 3:
    Skriva ledtrådar
    1. Bild med titeln Bygg ett Escape Room Steg 15
    1. Skriv ledtrådarna till ditt flyktrum efter att du har ställt in det. När du har historien och installationen av rummet på plats, skriv ledtrådar som förbinder de olika gömställen. Det är viktigt att ha rummet som är inställt redan om installationen skiljer sig från vad du ursprungligen hade planerat.
    • Bara för att du skriver ledtrådar betyder inte att de måste placeras någonstans i rummet. Du kan också förmedla ledtråden till deltagarna med en högtalare.
  • Bild med titeln Bygg ett escape Room Steg 16
    2. Bestäm om du vill att ledtrådarna ska avslöjas i en viss ordning. Det finns 2 sätt att avslöja ledtrådar i ett flyktrum: du kan antingen låta spelarna upptäcka dem i ingen speciell ordning och sätta dem ihop för att avslöja en lösning, eller du kan skriva ledtrådarna så att man leder till den andra. Det andra sättet är det svårare sättet, men det kan också vara mer tillfredsställande för spelare.
  • Om du vill att ledtrådarna ska avslöjas i en viss ordning, se till att spelarna inte kommer oavsiktligt att upptäcka en för tidigt.
  • Bild med titeln Bygg ett Escape Room Steg 17
    3. Avslöja koder för kombinationslås genom ledtrådar. En av de vanligaste formaten för flygrums ledtrådar är att avslöja en kod för ett lås genom en ledtråd eller serie ledtrådar. Använd någon form av kombinationslås för att avslöja en serie siffror som öppnar den. Insidan kan gömma en nyckel som öppnar utrymningsrummet, eller det kan avslöja nästa ledtråd.
  • Hur mycket du avslöjar i varje ledtråd beror på din publik. För studenter, vilket avslöjar hela kombinationen genom några aritmetiska problem kan det fungera bra för att hålla spelet att röra sig. För vuxna kanske du vill få dem att jaga ner varje nummer individuellt.
  • Bild med titeln Bygg ett Escape Room Steg 18
    4. Använd ciphers för att koda ledtrådar. Ciphers är bitar av skrivande som är kodade. Dölj en avkodningsnyckel någonstans i rummet. När spelare hittar nyckeln kommer de att kunna dechiffrera ledtråden och kan leda dem till en nyckel- eller pusselbit.
  • Några vanliga cifrar inkluderar Morse-kod, Braille, eller ersätta specifika bokstäver eller siffror för andra bokstäver.
  • För ett gammalt egypt-tema flyktrum, använd hieroglyphics. Matcha varje symbol till bokstaven Det representerar att stava upp ledtrådar.
  • Bild med titeln Bygg ett Escape Room Steg 19
    5. Gör vanliga grupper av föremål i kodade ledtrådar. Använd objekt som hör samman för att stava ut en ledtråd. Spelare måste samla alla föremål och montera dem för att avslöja meningen.
  • Skriv till exempel en serie ord som stavar ut en ledtråd på baksidan av vissa kort. Spelare kommer att behöva ordna dem i rätt ordning för att få ledtråden.
  • Ett annat alternativ är att skriva en ledtråd på ett pussel och dölja bitarna runt om i rummet. Spelare måste hitta alla bitar och sätta ihop pusslet för att avslöja en slutgiltig ledtråd.
  • Bild med titeln Bygg ett Escape Room Steg 20
    6. Överväg att använda en PowerPoint med ledtrådar för ett klassrum Escape Room. En PowerPoint tillåter dig att inkludera mer pedagogiskt innehåll och visuella hjälpmedel. Du kan också avancera PowerPoint till nästa ledtråd om eleverna tar för lång tid för att lösa ledtrådarna.
  • Eftersom du kommer att vara i rummet med dina elever medan de löser ledtrådarna, kan du också överväga att ha en serie tips skrivna ner att du kan ge dem om de går i trubbel.
  • Bild med titeln Bygg ett Escape Room Steg 21
    7. Undvik ledtrådar som är baserade på trivia eller popkultur. Dessa typer av ledtrådar antar att dina deltagare har specifik information som memoreras och kan enkelt återkalla det. Om dina deltagare inte kan återkalla informationen, kommer de inte att kunna gå vidare med spelet, vilket kan vara frustrerande snarare än roligt.
  • Ett undantag till detta skulle vara ett tema flyktrum. Till exempel, om du skapade ett Harry Potter-flyktrum, inklusive trivia-baserade ledtrådar är helt lämpligt.
  • Ett annat undantag skulle vara klassrumsflöde rum som beror på studenter som kommer ihåg information från klassen.
  • Tips

    Om möjligt, fråga ett par vänner att testa ditt flyktrum först. På det här sättet kan du få feedback om vad som fungerar och gör några tweaks innan du öppnar det till den avsedda publiken.

    Varningar

    Göm inte ledtrådar i falska eluttag eller tak. Detta är en säkerhetsrisk.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande