Hur man blekar linne

Blekningslinne kan vara nödvändigt både om linnet blir färgat eller om det är äldre vitt linne och har börjat gula. Grundblekning är ganska okomplicerad, men om du är känslig för kemiska blekmedel, kan du också använda några naturliga metoder för att hålla linne vita. Genom att ge sängkläder tid att suga, behandla fläckar, Tvätta lakan Korrekt, eller med naturliga blekmedel som solljus och bakpulver, kan du bleka ditt linne till sin bästa vithet.

Steg

Metod 1 av 2:
Tvättlinne med blekmedel
  1. Bild med titeln BLEACH LINEN STEG 1
1. Blötlägga linne omedelbart. För sängkläder med fläckar är det bäst att sätta dem så snabbt som möjligt när du först märker fläcken. Att behandla fläcken snabbt kommer att hjälpa till att undvika fläckinställningen och bli svårare att ta bort senare. Sätt linne i en hink eller badkar som är helt ren och tillsätt vatten. Låt suga i minst 2 dagar, men du kan också tillåta sängkläder att suga längre.
  • Det rekommenderas ofta att använda kallt vatten eftersom varmt vatten kan göra fläckar, men andra säger varmt vatten är det enda sättet att ta bort fläckar. För att vara säker, håll dig med ett kallt vatten.
  • Det är bäst att agitera vattnet så ofta. Du kanske också vill ändra vattnet beroende på hur dåligt fläcken är. Om vattnet börjar bli uppenbart smutsigt, byt ut det för färskt vatten och fortsätt att suga.
  • Bild med titeln BLEACH LINEN STEG 2
    2. Behandla fläckar. När sängkläderna har blöt ett tag, kolla dem för återstående fläckar som behöver ytterligare behandling. Använd ett modernt enzymfärgbehandling som spray `n tvätt eller rop. Dessa moderna fläckborttagare har gjort många traditionella metoder föråldrade. Spraya ett liberalt belopp på specifika fläckar som behöver behandling. Låt fläckbehandlingen suga in i trasan innan du går vidare.
  • Det rekommenderas att aldrig använda klorblekmedel, även som en spotbehandling, på sängkläder eftersom det kan orsaka gulning och försämras tyget.
  • I allmänhet fläckar linneutsläpp bättre än andra tyger, så du kanske inte behöver göra någon ytterligare behandling förutom blötläggning.
  • Bild med titeln BLEACH LINEN STEG 3
    3. Tvätta lakan. Om du arbetar med linne som är vintage eller känslig, är tvättman nästan alltid vad du vill göra. Tvättmaskiner kan vara slipande på grund av den snabba våldsamma rörelsen, speciellt maskiner med en mittrörare. Tvätta med varmt vatten, ett grundläggande mildt detergent och pulveriserat syreblekmedel. Följ anvisningarna på blekprodukten, men i allmänhet är det koncentrerat ganska högt och du borde inte behöva för mycket, bara om en fylld scoop. Var noga med att separera vita sängkläder från mörka eller färgade sängkläder för att undvika blödning av färgerna eller blekningen av de vita sängkläderna.
  • Ett exempel på mildt rengöringsmedel skulle vara något rekommenderat för användning på barnkläder som Dreft eller alla gratis och tydliga.
  • Syreblekmedel görs vanligtvis med natriumperkarbonat, så du kan leta efter detta i ingredienserna när du köper. Oxi ren är en ganska standard blekmedel att använda.
  • Om du tvättar för hand är det starkt rekommenderat att du bär gummihandskar för att skydda dina händer från blekens kemiska reaktion.
  • Bild med titeln BLEACH LINEN STEG 4
    4. Skölj sängkläderna noggrant. De flesta tvättcykler har en sköljning som en del av det, men det kan vara bra att skicka sängkläderna genom en extra sköljcykel. Vid tvättning för hand, skölj flera gånger i färskt vatten varje gång.
  • Bild med titeln BLEACH LINEN STEG 5
    5. Kontrollera om linnetillståndet har förbättrats. Efter allt detta kan fläcken du kämpar fortfarande vara närvarande eller gulningen kanske inte har sänkt. Om så är fallet kan det vara värt att behandla fläcken en andra gång. Sätt linne genom tvätten en andra gång.
  • Bild med titeln BLEACH LINEN STEG 6
    6. Tillåt linne att lufttorka. Det rekommenderas allmänt att du aldrig torkar sängkläder i torken. Det är bättre för tyget att ha tid att lufttorka. Att lägga linne ut platt kommer att torka det bästa, även om det inte alltid är ett alternativ. Du kan också hänga den på en klädstreck, eller drapa den på en veranda. Om du gör det senare, vill du täcka räcken med en annan tyg för att hålla linne rena.
  • Beroende på vad linne är för och om du ska använda det omedelbart är det här en bra tid att stryka lakan medan det fortfarande är fuktigt.
  • Torktorkningslinne kan orsaka att det slits ut snabbare och krympa.
  • Metod 2 av 2:
    Blekning utan blekmedel
    1. Bild med titeln BLEACH LINEN STEG 7
    1. Låt solen göra jobbet. Placera dina sängkläder i direkt solljus, vilket är ett naturligt sätt att bleka tyger. Det har varit en vanlig praxis i århundraden och arbetar fortfarande underverk idag. Du kan lämna lakan i solen i några timmar eller upp till en vecka beroende på hur bra biten är blekning. Kontrollera det så ofta för att se till att det inte blir skadat genom långvarig exponering.
    • Se till att linnet är fuktigt när du lägger ut det i solen. Detta hjälper det att bleka bättre. Du kan antingen hänga den på en klädlinje, eller om stycket är tillräckligt liten, kan du ställa in det på ett bord eller hänga i din veranda. Du kanske vill överväga att lägga en separat trasa över några trä eller andra ytor Linne kommer att röra för att hålla det rent.
    • Sprid linne ut platt och vänd det periodiskt för den bästa blekningen.
    • Den tid du borde lämna linne kan variera. Vissa människor finner att lämna det ut för flera dagar eller en hel vecka ger de bästa resultaten. Andra känner att för mycket sol exponering kan skada tyget. Din bästa satsning är att hålla ett vakande öga på din bit och se till att det inte verkar bli skadat. Du kan också undvika detta genom att fortsätta dämpa det varje dag om du lämnar det ett tag.
    • Om du har särskilt mörka fläckar, försök spruta en blandning av citronsaft och vatten på fläckarna innan du lägger den i solen. Detta kommer att ge dessa fläckar en boost för att minska fläckarna.
  • Bild med titeln BLEACH LINEN STEG 8
    2. Använd icke-blekmedel alternativ i din tvätt. Eftersom blekmedel irriterar många människors hud, kan det vara till hjälp att prova mer naturliga alternativ som du kan lägga till direkt i dina vanliga tvättbelastningar. Citronsaft, ättika, bakpulver och väteperoxid är alla bra fläckavlägsnande och blekmedel. Dessa är uppenbarligen mindre hårda metoder, så de kan också vara mindre kraftfulla än kemiska blekmedel.
  • Försök lägga till ¼ kopp till ½ kopp citronsaft, ½ kopp bakpulver eller väteperoxid (3%), eller ½ kopp till 1 kopp destillerad vit vinäger till ditt vanliga rengöringsmedel.
  • Bild med titeln BLEACH LINEN STEG 9
    3. Värme och suga på spisen med salt och bakpulver. Detta kan vara ett särskilt bra alternativ för små linne saker som servetter eller näsdukar. Placera sängkläderna i en stor kruka med vatten och tillsätt ¼cup salt och ½ kopp bakpulver, blanda både i brunn med vattnet. Placera på spisen. Koka upp och stäng sedan av brännaren. Lämna dessa på spisen i 2 till 3 dagar.
  • Du kanske vill byta vattnet ett par gånger, men det är inte absolut nödvändigt. Du kan också värma upp vattnet ett par gånger för att öka effekten.
  • Tips

    Detta kan vara en tidskrävande process, så om sängkläderna är för något speciellt och tidskänsligt, tillåta gott om tid innan de behövs.
  • Bara håll dig borta från klorblekmedel för sängkläder. Det är inte värt den skada du kan göra.
  • Varningar

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande