Hur man bestämmer strömbrytaren av strömbrytare

Varje brytare har en specifik nominell strömstyrka eller en mängd ström. När den här strömmen överskrids stänger strömbrytaren ner strömflödet i den kretsen för att förhindra skador på ledningarna och apparaterna. Lär dig hur du beräknar den faktiska strömmen av enheter på kretsen och jämför den med den nominella strömmen, så du kan undvika onödiga strömavbrott och brandrisker.

Steg

Metod 1 av 3:
Hitta strömbrytaren på en strömbrytare
  1. Bild med titeln Bestäm strömbrytning av brytare Steg 1
1. Undersök den elektriska panelen. Varje brytare ska ha sin strömmärkt markerad på handtaget. Detta är den maximala strömmen som kretsen kan ta före strömbrytare.
  • I Förenta staterna är standard hushållskretsar klassade för 15 eller 20 ampere. Specifika apparater kan behöva dedikerade, högbelastade kretsar för 30 eller 50 ampere.
  • Om du inte är säker på var din strömbrytare är, kontrollera din källare, om du har en. Du kanske också ser i ditt tvättstuga, garage eller runt utsidan av ditt hus.
  • Bild med titeln Bestäm strömbrytning av brytare Steg 2
    2. Multiplicera strömmen med 0.8. För daglig användning är det en bra idé att avslöja brytaren till högst 80% av den nominella strömmen. Det är bra att överstiga detta under korta perioder, men kontinuerlig ström över detta belopp kan orsaka tillräckligt med värme för att resa brytaren.
  • Breakers bör vara dimensionerad till 125% för en kontinuerlig belastning och 100% för en kontinuerlig belastning, som kommer ut detsamma när du multiplicerar brytningsstorleken med 0.8.
  • Bild med titeln Bestäm strömbrytning av strömbrytare Steg 3
    3. Förstå dubbelpoliga breakers. Vissa högspänningsanordningar kan anslutas till en dubbelpolig brytare - två standardbrytare som delar ett handtag. Do inte Tillsätt ihop strömbrytaren av de två brytarna. Båda kretsarna kommer att trippas samtidigt av den styrning som visas på ett strömbrytare.
  • Till exempel skulle en tvåpolig brytare vid 15 ampere på varje pol (brytare) leverera 240 volt till apparaten på den grenen med upp till 15 ampere, inte 30.
  • En enda brytare har normalt 120V. En dubbelpolbrytare är emellertid väsentligen två brytare bundna ihop med ett handelband, så det kan leverera 240V.
  • Bild med titeln Bestäm strömbrytning av strömbrytare Steg 4
    4. Jämför detta med strömmen på kretsen. Nu vet du hur mycket strömmen din ledning och strömbrytare kan hantera. För att ta reda på om din krets överstiger denna strömstyrka, fortsätt till nästa metod.
  • Metod 2 av 3:
    Hitta Amperage Draw i en krets
    1. Bild med titeln Bestäm strömbrytning av brytare Steg 5
    1. Hitta en enhets wattage. Välj vilken enhet som helst som är ansluten till den krets som du undersöker. Hitta wattage (w) listat på datalplattan - vanligtvis på baksidan eller undersidan av enheten eller nära var nätsladden är ansluten. Detta är den maximala effekten på enheten, som kan användas för att beräkna strömmen.
    • Vissa enheter kommer att lista förstärkaren direkt, ofta märkt FLA, vilket betyder "Full lastförstärkare". Om det gör, hoppa ner till nästa avsnitt för att tolka det betyget.
  • Bild med titeln Bestäm strömbrytning av strömbrytare Steg 6
    2. Kontrollera spänningen på kretsen. För hushållskretsar kan du vanligtvis anta att ditt hus följer spänningsstandarden för ditt land. (Till exempel 120V i Nordamerika och Centralamerika, eller cirka 220V till 230V för de flesta andra länder.) Om du tror att du arbetar med ett undantag, mäta spänningen med hjälp av en multimeter.
  • Om du använder en, var noga med att din multimeter är korrekt inställd på AC eller DC. Elen som kommer från försäljningsställen i ditt hus kommer att vara AC, men om du mäter en enhet som använder en transformator för att konvertera strömmen till DC måste du ställa in multimetern i enlighet därmed. Huruvida enheten är AC eller DC kommer att listas med spänningen på etiketten.
  • Bild med titeln Bestäm strömbrytning av brytare Steg 7
    3. Dela upp wattage av spänningen. Svaret blir den strömstyrka som enheten drar på din krets. Till exempel kommer en 150-watt-anordning på en 120-volts krets att dra 150 ÷ ​​120 = 1.25 ampere.
  • Bild med titeln Bestäm strömbrytning av strömbrytare Steg 8
    4. Upprepa för varje enhet på kretsen. Utför samma beräkning för varje annan enhet på kretsen, eller åtminstone de med den högsta wattage. Skriv ner varje svar bredvid namnet på enheten.
  • Bild med titeln Bestäm strömbrytning av brytare Steg 9
    5. Lägg till strömmarna av enheter som alltid körs. Ta de kontinuerligt löpande enheterna, eller de enheter som förväntas använda maximal ström i 3 timmar eller mer i taget. Lägg till sina amperages tillsammans. Om resultatet är mer än 80% av strömbrytarens nominella strömstyrka, anslut en av enheterna till ett utlopp på en annan krets.
  • Bild med titeln Bestäm strömbrytning av brytare Steg 10
    6. Lägg till ytterligare amperages. På toppen av den kontinuerliga strömmen, lägg till strömmen av andra enheter som kan vara på samma gång. Om någon kombination får över 100% av brytarens betyg, kommer den att resa kretsen. Du kan lösa detta genom att flytta en enhet till en annan krets, eller genom att komma ihåg att inte använda högkraftenheter samtidigt.
  • Elektriska kretsar fungerar aldrig perfekt. En del av energin är förlorad för värme, och enheter kan dra mer ström för att kompensera för detta. Avfall är lågt i de flesta hushållskretsar (under 10%), men det är fortfarande möjligt att resa brytaren om den totala beräknade strömmen på papper är något under brytningsbedömningen.
  • Bild med titeln Bestäm strömbrytning av strömbrytare Steg 11
    7. Mät Amperage direkt med en klämmultimeter (tillval). En klämmultimeter (eller klämmätare) har ett par "käftar" På toppen som stängs stängs för att omsluta en tråd. När den är inställd på att mäta AMPS, kommer enheten att visa antalet AMPS som löper genom den ledningen. För att testa en krets, avslöja ledningen som leder till lastsidan av en brytare. Med klämmultimeterns inställning som beskrivs, ta en vän på andra enheter i huset. Om enheten är på samma krets, kommer du att se Amperage Display-ökningen.
  • Försök inte detta om du inte har elektrikerhandskar och en grundläggande förståelse för elsäkerhet. Dessa ledningar är live och tar bort frontpanelen på en brytarepanel kommer att avslöja dig för farliga spänningar, så använd extremt försiktighet.
  • Metod 3 av 3:
    Läser en enhetens Amperage Rating
    1. Bild med titeln Bestäm strömbrytning av strömbrytare Steg 12
    1. Leta efter dataplattan. Alla apparater ska ha en dataplatta med elektrisk information. Titta på baksidan eller undersidan av enheten, där sladden går in, eller markerar produkthandboken. Informationen på den här tallriken hjälper dig att bestämma hur många ampere enheten drar, och därför behöver betyg du behöver för strömbrytaren.
    • Det här avsnittet täcker enheter som listar strömmen direkt på datalplattan, som ska innehålla alla apparater med en motor. Om din enhet bara listar WATTAGE (W), beräkna strömmen från det värdet.
    • Detta är inte en lämplig metod för att bestämma säkerhetsfunktionerna för att skydda själva motorn. Kretsbrytaren skyddar ledningen av den elektriska tillförseln.
    • High-power-enheter som luftkonditionering och ugnar är bäst installerade av en utbildad elektriker.
  • Bild med titeln Bestäm strömbrytning av brytare Steg 13
    2. Kontrollera enhetens spänningsbedömning. Den ritade strömmen beror på spänningen på din elektriska krets. Den avsedda spänningen (V) på enheten ska anges så att du kan bekräfta att den matchar ditt elsystem. Om enheten kan köras i två olika spänningar, kommer den vanligtvis att lista två värden så här: 110V / 240V. I det här exemplet, om du körde enheten på en 110 voltförsörjning, skulle du endast Se det första numret som anges på varje rad.
  • De flesta elektriska koder möjliggör en ± 5% tolerans för spänningen (eller något mer). Kör inte en enhet på en spänningsförsörjning utanför detta intervall.
  • Hushållsutbud i Nordamerika och några andra länder är på en 120V-standard. De flesta av världen använder 220-240V.
  • Många bostäder har 30-A eller 50-A-brytare dedikerade till större apparater som vattenvärmare, basplatta värmare, ugnar, spisar och kraftiga elverktyg. Kablarna och brytarna för dessa kretsar är skyldiga att utformas vid 125% av den kontinuerliga belastningen och 100% av en icke-kontinuerlig belastning.
  • Bild med titeln Bestäm strömbrytning av strömbrytare Steg 14
    3. Leta efter fla, eller "Full lastförstärkare". Detta är antalet ampere motorn kommer att dra på den nominella hästkrafterna. I USA, om den här enheten kommer att lämnas i mer än tre timmar, ska brytaren vara nominell med 125% av detta värde. (Multiplicera FLA med 1.25.) Detta möjliggör ytterligare belastning på grund av andra faktorer, huvudsakligen värme.
  • Detta värde kan också listas som full belastningsampage, löpande ampere, nominell amp eller bara ampere.
  • Brytare är klassade till 100% av den listade strömmen, vilket betyder att du kan hoppa över 125% beräkningen. Denna information kommer att vara tydligt listad på strömbrytaren El-panelen om du har den här typen av brytare.
  • Bild med titeln Bestäm strömbrytning av strömbrytare Steg 15
    4. Kolla ltra. LRA, eller låst rotorförstärkare, är den mängd ström som dras när motorn inte vrids. Detta krävs för att starta motorn och kan vara mycket högre än FLA. Moderna brytare är utformade för att möjliggöra denna korta överenskommelse. Om din brytare är tillräckligt hög för FLA men fortfarande resor när enheten är inkopplad, kan den vara en felaktig brytare, en annan enhet ansluten i kretsen som orsakar överbelastning eller bara en gammal modell. Flytta enheten med hög LRA till en annan krets eller har en elektriker inspektera dina ledningar.
  • Förvirra inte detta med RLA, ett speciellt härlett värde av interna krafter, listade på luftkonditioneringsenheter.
  • Du kan också övergå en brytare till 125% för att förhindra att din brytare tripper om kretsen är konstruerad strängt för motorer.
  • Bild med titeln Bestäm strömbrytning av strömbrytare Steg 16
    5. Ta hänsyn till andra enheter. Enligt NEC är grenkretsarna dimensionerade vid 125% av den kontinuerliga belastningen plus 100% av den icke-kontinuerliga belastningen. Om flera enheter körs på samma krets, lägg till dem enligt följande:
  • Om din brytare är klassad till 100%, lägg bara till alla amperages tillsammans.
  • Om din brytare är betygsatt för kontinuerliga belastningar på 80% eller du inte känner till dess betyg, lägg till strömmen för alla enheter som körs i mer än tre timmar i taget och multiplicera med 1.25. Lägg till resultatet Amperage av alla enheter som körs under kortare tidsperioder.
  • I båda fallen, om svaret överstiger strömbrytaren, flyttar du en anordning till en annan krets.
  • Bild med titeln Bestäm strömbrytning av brytare Steg 17
    6. Använd MCA- och MOP-värdena för en luftkonditioneringsenhet. Dessa värden är sällan listade utom i Nordamerikanska luftkonditioneringsenheter eller andra apparater med stora motorer eller kompressorer. Minsta krets Amapacity berättar den minsta trådstorleken som är nödvändig för säkerhet. Det maximala överströmsskyddet är den högsta kretsbrytaren Amperage tillåten. När du är i tvivel, använd moppvärdet när du väljer en brytare för att undvika onödig brytare.
  • Dessa värden är ofta överraskande om du inte har HVAC-upplevelse, och är ytterligare komplicerade av ny teknik som möjliggör lägre förstärkare än MOP-antyds. Överväg att anställa en professionell om du inte är erfaren i området.
  • Tips

    Totalt av alla brytare i en panel kan överstiga betyget för "huvudsaklig" brytare. Detta är normalt i bostadssystem där det är osannolikt att alla belastningar på alla kretsar kommer att fungera samtidigt.
  • Det finns konsumentenheter för enkel mätning av den faktiska watt eller ampere som används av en sladdkopplad apparat. De säljs som "Plug-in wattmätare". Du ansluter den till en behållare och ansluter sedan en apparat till wattmätaren för att direkt läsa hur mycket ström den använder, som visas på mätaren.Detta kan inte ge en bekväm branschkrets totalbelastning, men det undviker risken att försöka använda en klämmätare på levande ledningar inuti en brytarepanel.
  • National Electrical Code® (NFPA 70®) är tillgänglig online för gratis visning (med minimal registrering) eller du kan hitta en kopia i ett välfyllt bibliotek eller bokhandel.
  • Varningar

    Var noga med att du använder en brytare som är samma märke som panelrutan du installerar, eller det kanske inte passar, och kan bryta mot garantin.
  • Kretsbrytaren är primärt begränsad av mätaren och materialet i bifogade ledningar. För att förhindra en farlig inställning, följ elektriska säkerhetskoder (t.ex. NEC i USA). NEC (National Electrical Code) publiceras av NFPA (National Fire Prevention Association) och det är inte en slump!
  • Om en utrustning manual kräver en specifik brytare eller a "Maximal överström" nummer, det betyder att enheten endast kan anslutas till en krets vid den rating, för säkerhet.Till exempel kan ett 8-amp-system överhettas och orsaka brandfara om den blir överbelastad medan den är ansluten till en 20-amp-krets eftersom brytaren inte omedelbart öppnar kretsen under små överbelastningar.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande