Hur man ramar en bild

Fotografier ger oss ett bra sätt att bevara och visa värdefulla minnen, och inramning av bilder gör det också möjligt för fotografier att vara dekorativa. Det är viktigt att känna till de grundläggande stegen om hur du ramar en bild för att hålla dina fotografier skyddade och få bilderna att se bra ut när de är på display. Nedan hittar du hur du väljer en färdig ram, liksom hur man matar och gör en grundläggande träram i din egen. Detta är ett enkelt projekt som kan göras på under en timme med rätt verktyg. Kom bara igång med steg 1 nedan!

Steg

Del 1 av 3:
Välja en ram
  1. Bild med titeln ram ett bild steg 1
1. Tänk på designen av ditt rum. Om rummet ser modernt, vill du undvika utsmyckade, träramar. Om rummet är klassiskt vill du undvika slät eller borstat metall, moderna ramar. Naturligtvis kan denna regel brytas för att göra ett designutlåtande.
  • Bild med titeln ram ett bild steg 2
    2. Tänk på stilen på bilden. Äldre stilbilder ser i allmänhet mer hemma i äldre stylade ramar. Du vill också överväga färgen på din bild. Om svart och vitt ser det bättre ut med en färgad eller svart / vit ram. Om bilden har färg kan den se bättre ut med antingen färgramar eller träramar.
  • Bild med titeln ram ett bild steg 3
    3. Välj ramstil. Du måste bestämma om du vill ha en tunn ram, tjock ram, skugglådor, eller annan stylad ram. Vissa bilder, som tryckta duker, kan se bättre ut utan ram alls!
  • Bild med titeln ram ett bild steg 4
    4. Välj storleken i förhållande till rummet. Vill du att bilden ska presentera i rummet och ta upp en stor mängd utrymme eller vill ha det vara mindre och helt enkelt vara en vacker detalj till rummet? Du måste bestämma vad som fungerar bättre för din design.
  • Bild med titeln ram ett bild steg 5
    5. Välj storleken i förhållande till bilden. Tänk på hur stor bilden kommer att bli. Nu vill du att det är mycket utrymme mellan själva bilden och ramen? Eller vill du ha något utrymme alls? 1-2" av matta (eller mellanslag mellan ramen en bild) är normal, liksom ingen mat alls. Du kan dock göra ett dramatiskt uttalande genom att ha ett större gap (4-6" eller mer).
  • Naturligtvis är detta i förhållande till bildens storlek. Om bilden är enorm, en 4" matta kan vara mycket rimlig. Användning av ett syrafritt matsbräda rekommenderas.
  • Bild med titeln ram ett bild steg 6
    6. Välj din färg. Generellt, svart, vit och brun anses vara bra neutrala färger som i allmänhet kommer att matcha med de flesta bilder. Du kan också gå med färger, dock. Detta är en speciellt bra idé om du verkligen vill göra en bild pop, och uppmärksamma den i rummet.
  • Generellt skulle du välja en färg genom att hitta en höjdpunkt eller signifikant färg på bilden och sedan göra ramen den färgen. Till exempel, om din examen har en röd tätning, kan du göra den pop genom att ha den inramad i en matchande röd också.
  • Bild med titeln ram ett bild steg 7
    7. Överväg att använda en matta. Om du bestämmer dig för att ha ett gap mellan ramen och bilden, behöver du en matta. Detta är en bit papper, kartong eller kort som skapar en sekundär "ram" för bilden. Du måste bestämma vilken färg du vill att din matta ska vara. Vanligtvis används en vit eller krämfärg, men du kan också använda mer färgglada mattor som komplimangerar din bild.
  • Del 2 av 3:
    Mattande bilden
    1. Bild med titeln ram ett bild steg 8
    1. Mät din matta. Ta mätningen av din bild och lägg till bredden du vill ha för din matta för att få matstorleken. Låt oss rama ett imaginärt 8x10 foto. För det här fotot vill vi ha en matta med en 1.5" bredd. Så mätningarna för mattan blir 11x13" (Eftersom bredden måste läggas till varje sida).
  • Bild med titeln ram ett bild steg 9
    2. Skära utsidan. Mät ett fyrkantigt hörn, med ett verktyg om du har en och skär sedan mattan till önskad mätning. Använd en lådskärare eller annat extremt skarpt verktyg för att få en ren linje. Vår matta blir 11x13" runt utsidan.
  • Bild med titeln ram ett bild steg 10
    3. Klippa insidan. Skär den inre kanten där du vill att bilden ska gå. Det vanliga rådet är att ha gapet på botten marginellt större än den på toppen (det borde vara nästan omärkligt). Torr passar den för att räkna ut var du vill ha den och sedan mäta och skära ett hål i mitten av mattan som passar mätningen av din bild.
  • Ett bra tips är att mäta den exakta formen, i det här fallet 8x10 rektangeln, och sedan göra de faktiska nedskärningarna precis inuti linjen du drog. På så sätt slutar du inte av misstag med luckor där du gjorde hålet för stort.
  • Bild med titeln ram ett bild steg 11
    4. Fäst bilden. Montera bilden i hålet för mattan. Ta två bitar av tejp och använd dem för att överbrygga gapet längs topplinjen. Dessa bör vara jämnt åtskilda, mot centrum. Därefter ta två fler bitar av tejp och placera dessa över toppen, matsidan av de första tejpstyckena. Den långa kanten av dessa bitar ska följa linjen där bilden och mattan träffas.
  • Detta är ett säkert sätt att tejpa foton till Mats, eftersom kranen helt enkelt kan klippas där bilden och mattan träffas, lämnar bara minimal tejp på själva bilden.
  • Del 3 av 3:
    Gör ramen
    1. Bild med titeln ram ett bild steg 12
    1. Samla dina material. Vi ska göra en ram för vårt teoretiska 8x10 foto med vår 1.5" breddmatta. Du kommer att behöva:
    • 1x2 timmer i en trä typ av ditt val
    • 1/4" kvadratiska dowels i ett matchande eller glatt kontrastfullt trä efter eget val
    • 5 mm diameter dowelstavar
    • En miterlåda, såg, kvadratisk mått och mätband
    • Lim och gummiband
    • Material för att göra en grundläggande jig, som plywood.
    • Valfria material som färg eller fläck
  • Bild med titeln ram ett bild steg 13
    2. Skär bitarna till önskade längder. För nu tänker du bara på 1x2s. Den inre mätningen av den delen av ramen kommer att vara samma storlek som din matta, med utsidan som lägger till ytterligare längden för miter. Skär 1x2s till den storlek du behöver för utsidan mätning av ramen. När du har tagit din 1x2s klippa, klippa dina fyrkantiga dowels till samma mätning.
  • I vårt exempel, eftersom 1x2s är faktiskt 1.5" x .75", Vi måste lägga till 1.5" till varje ände för att få den yttre kantmätningen. Så de korta sidodelarna kommer då att vara 14" och de långa sidorna blir 16".
  • Bild med titeln ram ett bild steg 14
    3. Lim de två sektionerna tillsammans. Lim torget dowel till 1x2, så att ansikten är spola.
  • Bild med titeln ram ett bild steg 15
    4. Mitera ändarna. Använda en Box Miter (eller Miter Saw, om du har en), skär ändarna av de fyra styckena så att de är i 45 graders vinkel. Den korta änden av varje miter bör vara på sidan med torget. Sand några grova kanter.
  • Mätningen på ena sidan av de korta bitarna ska nu vara 14", med den andra klockan 11".
  • Mätningen på ena sidan av de långa bitarna ska nu vara 16", med den andra sidan vid 13".
  • Bild med titeln ram ett bild steg 16
    5. Göra en enkel jig. Ställ ut ett plywoodplåt. Mäta ut konturen av 14x16" ram, såväl som insidan 11x13" form. Nagla små bitar av skrot i mitten på både inuti och yttre linjer, så att stycken av ramen kan sitta snyggt mellan dem med de miterade hörnen fortfarande tillgängliga. Lim de miterade kanterna och sätt sedan in bitarna i jiggen (försiktig så att du inte limmar dem till ytan).
  • Bild med titeln ram ett bild steg 17
    6. Borra och sätt in dowels. Använd en borr, gör pilothål och borra sedan ett 5 mm hål för dina dowels vid var och en av de fyra hörnen. Detta bör passera diagonalt genom hörnet, passerar på halvvägs längs den miterade kanten. Därefter täck din dowel i lim och passa den genom hålet. Det borde finnas lite extra stickning på båda sidor. Stretch gummiband runt dowel slutar på motsatta sidor av ramen för att hålla den ihop och ta bort det från jiggen. Låt limet torka.
  • Bild med titeln ram ett bild steg 18
    7. Sand och lägg till efterbehandling. Poäng och snäppa av de extra doweländarna och sedan sanda det tills det är smidigt. Du kan nu måla eller fläcka din bildram.
  • Bild med titeln ram ett bild steg 19
    8. Skär glas eller plast. Du kan få glas anpassad skärning av det större torget (så att det ligger i urtaget som skapats av torget). Du kan också köpa Clear Acrylic och klippa den i storlek (poäng på ena sidan och sedan snap). Placera plasten i urtaget, följt av din matta och bild. En baksida kan läggas till eller du kan använda naglar eller clips för att hålla bilden och glaset på plats.
  • Tips

    Rådfråga ett lokalt inramningsföretag om du inte vet hur man väljer en ram.

    Varningar

    Om din bild är speciell för dig kanske du vill få specialglas som skyddar bilden från solljus. Över tiden kan solljuset blekna bilden.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande