Hur borstar man en katt

Borsta en katt är en del av att vara en ansvarig kattförälder. Regelbundna borstning sessioner hjälper till att skära ner på lös dander, antalet hårbullar din katt hosta upp och mängden päls din katt skjul. Du behöver olika verktyg beroende på om din katt är en shorthair eller en longhair. Oavsett din kattens hårlängd kan de inspektioner du utför före varje borstning hjälpa dig att upptäcka problem i sina tidiga skeden medan de fortfarande kan behandlas. Med andra ord kan en rutinmässig borstning spara ditt kattdjurs liv.

Steg

Metod 1 av 3:
Kontrollera din katt
  1. Bild med titeln Borste en kattsteg 1
1. Använd steriliserade gummihandskar. Detta är en försiktighetsåtgärd om du hittar tecken på irritation på din kattens hud. Du kommer att vara mindre benägna att passera bakterier i några öppna sår. Om du hittar fästingar kan du ta bort dem innan de kan göra ytterligare skada på din katt.
  • Bild med titeln Borste en kattsteg 2
    2. Känna igen vad hälsosam päls och hud ser ut. Se till att pälsen är blank och slät. Efter din stroke skulle det springa tillbaka på plats. Se till att huden är mjuk och fri från fläckar.
  • Ring din veterinär om du hittar mjäll, stötar, skalliga fläckar eller sår. Även om dessa symtom kan signalera förhållanden som kan behandlas med enkla livsstilsförändringar, kan de signalera något allvarligare som mange eller en hormonell obalans.
  • Bild med titeln Borste en kattsteg 3
    3. Sök efter tecken på loppor. Gör detta speciellt om du märker din katt som skrapar mer än vanligt. Använd en loppkam för detta steg. Leta efter lopps droppings. De är små, mörka föremål som ser ut som sandkorn. Du bör också se och känna för loppägg. Eftersom de är vita kan de blandas med din katt hud. Som lopp smuts, känner de sig som sandkorn. Andra symtom inkluderar skalliga fläckar, hudirritation och bleka läppar / tandkött.
  • Om du hittar en eller flera loppor har din katt förmodligen många fler. Ring din Vet så snart som möjligt för att utarbeta en behandlingsplan.
  • Bild med titeln Borste en kattsteg 4
    4. Leta efter fästingar. Detta är vanligtvis inte ett problem för inomhuskatter, men det är en bra idé att kontrollera oavsett var din katt spenderar sin tid. Ticks är mycket små när de inte är gorged med blod. De är bruna med teardropformade kroppar. När de är fulla av blod, ser de ut som stora gråcystor som hänger ut ur djurets hud.
  • Om du hittar en fästning som är ouppmärksam till kattens hud, ta det så snabbt som möjligt med ett par pincett. Var försiktig så att du inte klämmer på kattens hud. Döda fästet genom att drunkna den i en liten behållare av gnidningsalkohol.
  • Om fästet har huvudet i kattens hud, kväva området med petroleumgel först. Detta kommer att skära av fästets luftkälla och få det att återvända sitt huvud. När det går tillbaka, ta det med pincetten och drunkna det i gnidningsalkoholen. Desinficera området innan du fortsätter med grooming.
  • Bild med titeln Borste en kattsteg 5
    5. Kolla under svansen. Leta efter någon fekal materia som kan ha blivit mattad med din katts hår. Detta är ofta ett problem i äldre katter och katter med långt hår. Du bör också kolla efter små solbrännaobjekt som ser ut som korn av ris. Detta kan indikera bandmask, vilket kräver omedelbar veterinärmedicin.
  • Om du hittar fecal materia i kattens päls, försök att ta bort det med en fin-tandad kam. Om det inte fungerar - och om din katt inte motsätter sig att bli våtsköljning med varmt vatten. Om du inte kan ta bort avföring genom dessa åtgärder, kontakta din veterinär.
  • Metod 2 av 3:
    Borsta en korthårig katt
    1. Bild med titeln Borste en kattsteg 6
    1. Flytta från huvud till svans. Använd en metallborste eller fin-tandad kam. Borsta med pälsens korn. Om du går emot kornet kan du orsaka din katt stor obehag. Flytta försiktigt, men med tillräckligt med kraft för att ta bort lös päls.
    • Var försiktig när du borstar runt kattens öron. Vissa katter är mycket känsliga i detta område.
    • Många katter älskar att vara borstade på sina ansikten. Om din katt börjar gnugga sin kind eller mun på borsten, stoppa inte dem. Det hjälper dem att njuta av att vara preparerade.
  • Bild med titeln Borste en kattsteg 7
    2. Borsta kattens sidor och buk. Fortsätt att flytta med kindens päls. Borsta sidorna först. Använd försiktighet, gradvis och långsamt rör sig mot magen. Om de låter dig borsta sin mage, fortsätt i riktning mot hårväxten. Om de hissar eller börjar swat, sluta vad du gör. De flesta katter är mycket skyddande av detta område i kroppen, eftersom det får dem att känna sig sårbara.
  • Bild med titeln Borste en kattsteg 8
    3. Avsluta med fuktiga gummihandskar. Applicera en liten dab vatten till dina handskar och sprida det runt handflatan och fingrarna. Husdjur din katt som du normalt skulle. Detta kommer att hjälpa till att slappna av dem och ge sin kappa en blank sken. Det kommer också att hämta några lösa hår som kammen eller borsten saknade.
  • Bild med titeln Borste en kattsteg 9
    4. Ta bort päls när borsten är full. Beroende på hur tjock din katts underbeläggning är, kanske du måste göra det flera gånger per borstningssession. Dra snabbt ut pälsen ur borsten. Placera pälsbollen till sidan tills du är helt klar.
  • Bild med titeln Borste en kattsteg 10
    5. Upprepa 2 till 3 gånger i veckan. Notera hur mycket shedding du ser på olika tider på året. Beroende på klimatet kan din katt behöva en extra borstningssession på vissa veckor. Hålla fast vid ett vanligt schema så att din katt kan vänja sig vid rutinen. Detta kommer också att minska risken för hårbollar.
  • Metod 3 av 3:
    Borsta en långhårig katt
    1. Bild med titeln Borste en kattsteg 11
    1. Borsta med en bred tandkam. Kamma med pälsens korn. Om du går emot kornet kan du orsaka din katt stor obehag. Flytta försiktigt, men med tillräckligt med kraft för att ta bort lös päls.
    • Börja kamma på din katt huvud och gradvis flytta mot sin svans.
  • Bild med titeln Borste en kattsteg 12
    2. Kamma ju längre lås på armhålorna och magen. Fortsätt att flytta med pälsens korn. Titta och känna för trassiga bollar av päls som kallas Mats, som är mycket vanliga i dessa områden. Var väldigt mild när du borstar och söker. Många katter känner sig hotade när de berörs i dessa områden. Det kan ta dem flera borstande sessioner för att bli van vid att kammas där.
  • Bild med titeln Borste en kattsteg 13
    3. Avskräcka alla mattor. Försök använda fingrarna först. Vänd försiktigt ut varje matta i nedåtgående slag. Börja längst ner på det mattade håret och gradvis arbeta dig upp som det är detangles. Om det inte fungerar, använd en mat-splitter, som arbetar på samma sätt som du gjorde med fingrarna. Du kan köpa en mat-splitter i AnyPet Supply Store.
  • Om du stöter på en eller flera envisa mattor, försök inte skära eller raka dem av dig själv. Du kan omedvetet skära din kattens hud. Ring din veterinär eller groomer för en professionell detangling så snart som möjligt.
  • Raser som den norska skogskatten kräver extra försiktighet på grund av de långa tuftarna av päls som växer från kuddarna i fötterna. Om du har turen att ha en kooperativ kattunge, kamma alla mattor eller kitty kull ut ur dessa tufts med en finare tandkam. Om de sätter upp ett väsen, kontakta din veterinär.
  • Bild med titeln Borste en kattsteg 14
    4. Använd en gummi mitten. Efter att du satte mitten på, älskling din katt på ett normalt sätt. Detta kommer att hämta ett dött hår från underbeläggningen eller topplacken. Det kommer också att hjälpa till att koppla av din katt, speciellt om du var tvungen att de matta deras hår. Gummi vantar finns i de flesta husdjursförsörjningsbutiker.
  • Bild med titeln Borste en kattsteg 15
    5. Avsluta med fuktiga gummihandskar. Applicera en liten dab vatten till dina handskar och sprida det runt handflatan och fingrarna. Husdjur din katt som du normalt skulle. Detta ger sin kappa en blank sken. Det kommer också att hämta några lösa hår som kammen eller borsten saknade.
  • Bild med titeln Borste en kattsteg 16
    6. Ta bort päls när borsten är full. Beroende på hur tjock din katts underbeläggning är, kanske du måste göra det flera gånger per borstningssession. Dra snabbt ut pälsen ur borsten. Placera pälsbollen till sidan tills du är helt klar.
  • Bild med titeln Borste en kattsteg 17
    7. Upprepa var och en till två dagar. Det är en myt att alla långhåriga katter shed oftare än korthår. Men de är mer benägna att matta och hårbullar. Daglig borstning (eller borstning varannan dag) kommer att göra dessa faror mindre sannolikt att inträffa.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om de låter dig brudga dem utan några väsen, belöna dem med en behandling eller en kram.
  • Det finns ingen bestämd regel på hur länge varje borstningssession ska vara. Allt beror på vad din katt är bekväm med.
  • Undvik att borsta din katt direkt efter tupplur eller under måltiden. Vänta tills de är avslappnade och innehåll.
  • Vissa katter har en uppmaning att vilja bita borsten eller kamma trots att de gillar att vara borstade. I början har du två borstar, en för dig att använda, och en för din katt att bita.
  • Om din katt inte tycker om att vara borstad, ge din katt lite utrymme. Scruva inte en katt över 3 månader eftersom det kan skrämma dem eller skada dem. Försök istället tröstande dem och ge dem godis för beröm.
  • Varningar

    Om din katt hissar eller swats på dig medan du borstar dem, ring det om dagen och försök igen imorgon. Om du tvingar en borstning på dem, kan du förlora sin förtroende.
  • Tvinga inte din katt att sitta för en borstning om de hissar, swat eller springa bort från dig. Vänta några timmar eller till nästa dag.
  • Saker du behöver

    • Metallkam (för korthåriga katter)
    • Bred tandad kam (för långhåriga katter)
    • Mat-splitter (för långhåriga katter)
    • Gummi mitten (för långhåriga katter)
    • Loppkam (för alla hårlängder)
    • Gummihandskar (för alla hårlängder)
    • Handduk eller matta på dina kläder för att fånga hår som kommer av
    • Bin för hårklumpor tagna av borsten
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande