Hur man rengör drivved

Driftwood kan användas för en mängd olika ändamål. Aquarium hobbyister använder den för att lägga till karaktär till sina fiskbehållare. Crafters använder den som en bas för do-it-yourself home décor projekt. Träbearbetare bygger unika möbelbitar från det. Oavsett om du använder drivved som finns i det vilda eller köpt från en butik är det viktigt att rengöra det noga innan det sätter det på jobbet. Börja med att bli av med någon yttre skräp. För ett extra skyddsskikt, blöta träet eller exponera det för att värma.

Steg

Metod 1 av 3:
Ta bort solida skräp från drivved
  1. Bild med titeln Clean Driftwood Steg 1
1. Skaka den. Om du plockade upp ditt drivved från en naturlig plats, som en sjö, kanske du ser partiklar av smuts som klibbar på träets yta. Ta tag i stycket i slutet och ge det en bra skaka. Korsa det försiktigt på marken några gånger för att lossa några extra korn.
  • Detta bidrar också till att ta bort eventuella skadedjur, som myror, från träet.
  • Bild med titeln Clean Driftwood Steg 2
    2. Skrubba den. Om du arbetar med "utanför" trä kan du behöva bli mer allvarlig om att ta bort smuts. Ta en robust borste och skrubba träet. Försök att gå över så mycket av ytan som du kan. Du kanske vill upprepa skrubbningsprocessen efter det att träet också.
  • Om du planerar att använda drivved för ett hantverk eller möbelprojekt, kanske du vill noga överväga ditt val av borste. En mjukt borstborste kommer inte att klia i träet medan en trådborste kommer att rengöra mer effektivt men kan också lämna skrubbmärken bakom. Det är i allmänhet en bra idé att skrubba med kornet.
  • En trådborste är ett bra alternativ om du behöver ta bort bark.
  • Bild med titeln Clean Driftwood Steg 3
    3. Peka på. Driftwood innehåller ofta små nooks som är svåra att helt rena. Använd en skruvmejsel eller kniv för att gräva i dessa områden. Applicera noggrant tryck så att du inte splittrar träet. Om du vill ha en mildare metod, tryck in i sprickor med kanten av en lite fuktig tandborste. Detta är särskilt effektivt vid avlägsnande av sand.
  • Du kan också använda en luftkompressor för att skjuta koncentrerade utbrott av luft till djupare hål. Detta är mindre skadligt och väljer och ofta lika effektivt.
  • Bild med titeln Clean Driftwood Steg 4
    4. Gnugga det med sandpapper. Att ta bort det yttre skiktet i träet är ett sätt att få det rent. Använd en granat sandpapper med ett ljust grit. Denna typ av sandpapper fungerar bra med handgjorda projekt och kommer inte alltför att repa i träet. Om du vill gräva djupare in i träet (kanske i ett rått område), uppgradera till ett högre grit.
  • Om du är osäker på vad ditt Driftwood-projekt kräver, gå till din lokala hemförbättringsbutik för att känna dina olika sandpapper i första hand.
  • Bild med titeln Clean Driftwood Steg 5
    5. Döda av några buggar. Ingen vill ha drivved som är infekterad av insekter. Skaka av det kommer att ta bort några skadedjur, men för att få extra försäkran försegla ditt drivved i en plastpåse och lämna den i några dagar. Kolla tillbaka för bevis på döda buggar.
  • Ett mer aggressivt sätt att döda insekter är att spruta en insekticid i påsen innan du förseglar den. Varnas att den kemiska resten från denna metod kan visa sig potentiellt dödlig för fisk om träet är avsett för ett akvarium. Detta används bäst i hantverk eller träbearbetningssituationer.
  • Metod 2 av 3:
    Rengöring Driftwood med vattenlösningar
    1. Bild med titeln Clean Driftwood Steg 6
    1. Kraft eller tryck Tvätta det. Håll ditt trä under en stadig vattenström tills du känner som om det är rent. Övervaka denna process noggrant som för stark av en vattenström kan börja ta bort träet.Du kan också bryta av finare trä detaljer om du inte är försiktig. Låt träet torka ut när de är färdiga.
  • Bild med titeln Clean Driftwood Steg 7
    2. Nedsänka träet i destillerat vatten. "Curing" Driftwood är den mest populära rengöringsmetoden bland akvarieanvändare. Placera träet inuti en stor behållare. Häll långsamt destillerat vatten i behållaren tills träet är helt täckt. Blöt i en till två veckor. Ta bort träet och låt det torka på en sval plats.
  • Du kommer att märka vattnet som mörknar över tiden. Det här är normalt. Det är resultatet av att tanniner släpps. Läcker alla tanniner från ditt trä kommer att hålla ditt akvariumvatten klart. För maximal effektivitet, byt ut blötvattnet om det tar en "te-färg.`
  • När det destillerade vattnet visas klart och är inte längre missfärgat, är det dags att ta bort drivved.
  • Detta är också ett bra, kemiskt fritt sätt att minska flytningen av ditt drivved. Helst vill du att ditt trä ska sitta på botten av ett akvarium utan att flyta till toppen.
  • Bild med titeln Clean Driftwood Steg 8
    3. Blötlägga det i en blekmedel. Få en stor behållare, blanda blekmedel och destillerat vatten tillsammans och placera ditt drivved under vattnet. Använd 2 teskedar av blekmedel per gallon av destillerat vatten. Blötläggning i en blekslösning hjälper till att döda några sporer eller bakterier som är långvariga på träet och hjälp bevara det. Håll drivveden nedsänkt i minst 15 minuter.
  • Om du planerar att använda ditt drivved i ett akvarium är det bäst om du uppföljer en blekmedel med ett rakt destillerat vatten suga. För din fisksäkerhet behöver alla spår av blekmedel vara ute av träet.
  • Bild med titeln Clean Driftwood Steg 9
    4. Blöt det i läskvatten. Träbearbetning hantverkare föredrar ofta att använda ett läskbad för att rengöra deras drivved. Köp en rengöring soda, som Arm & Hammer Super Washing Soda. Få en stor behållare och blanda varmt vatten och soda tillsammans. Fortsätt lägga till soda tills det stannar lätt upp i vattnet. Sedan sänk din drivved i blandningen. Blöt i 48 timmar minimum.
  • Om ditt drivved håller stigande mot ytan vid blötläggning, kan du behöva placera en sten eller ett annat tungt föremål på det för att hålla ner det och hålla det nedsänkt.
  • Metod 3 av 3:
    Rengöring Driftwood med mer aggressiva åtgärder
    1. Bild med titeln Clean Driftwood Steg 10
    1. Koka. Detta är ett av de snabbare sätten att sterilisera drivved som finns i naturen. Placera drivved i en kruka fylld med kokande vatten. Håll drivvedkokningen i 1-2 timmar. Du kan behöva fylla på vattnet när det kokar bort. När tiden är upp, dränera vattnet, byt ut det och upprepa processen.
    • Många akvarister som den här metoden som den är praktiskt taget garanterad att döda eventuella svampsporer som finns på drivved.
  • Bild med titeln Clean Driftwood Steg 11
    2. Baka träet i ugnen. Ta ut ett kakan och täcka det med folie. Placera dina drivvedstycken på folien, inte överlappande. Baka träet i 200 grader i 2-4 timmar. Du kommer att vilja noggrant övervaka denna process för att säkerställa att träet inte börjar sånga eller brinna. När du är klar, sätt träet åt sidan och låt det svalna.
  • Bild med titeln Clean Driftwood Steg 12
    3. Applicera ett tätningsmedel. Om du inte vill störa med omfattande rengöringsmetoder och om du planerar att använda ditt trä för ett projekt, kan du överväga att bara applicera en lack eller beläggning till träet som det är. Alla korn som är närvarande på träet kommer att leda till en ojämn finish, men själva beläggningen kommer i viss utsträckning att sanitera träet.
  • Tips

    Om du är intresserad av att lägga till drivved till ditt akvarium, överväga allvarligt att du köper ditt trä från en välrenommerad återförsäljare. Och, var noga med att köpa trä avsedda för vatteninställningar, inte terrarier. Du vill fortfarande suga det i destillerat vatten, men det kommer att vara mycket säkrare för din fisk än trä som finns utanför.

    Varningar

    Var väldigt försiktig med kemikalier av något slag när du arbetar med Aquarium Driftwood. Kemikalierna kan läcka in i tankvattnet och resultera i sjukdom, eller till och med döden, till dina växter och fisk.
  • Lövträ är de bästa drivvedsalternativen för både terrarier och fisketankar. Mjuka skogar, som cederträ, är mer benägna att läcka harts.
  • När du arbetar med blekmedel eller till och med när du kokar vatten, var försiktig. Använd skyddsglasögon och handskar vid behov och använd försiktighet kring heta ämnen.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande