Hur man formaterar en wikihow-artikel

På WikiHow försöker vi att alla våra sidor följer ett konsekvent format för enklare läsbarhet. Inte alla instruktioner lånar sig till detta format, men de flesta gör. Så, när du redigerar sidor, försök att hålla följande riktlinjer i åtanke, och referera också till vår Writer`s Guide För lite mer information om skrivande stil.

Steg

Bild med titeln Steg tecken
Bild med titeln Steg tecken
1. Börja varje steg på en ny linje och med en #. Infoga inte extra radfoder mellan stegen eller det här kommer att få automatisk numrering att återställa och skapa ett steg 1.
  • 2. Begränsa varje steg till en huvudåtgärd. Identifiera steget med en kort mening (som automatiskt kommer att vara med fetstil) och beskriv sedan det mer detaljerat. Helst bör läsaren kunna skumma över de ursprungliga djärva meningen och få en känsla av den övergripande metoden innan du läser för mer detalj.
  • I sällsynta fall kan du behöva bemanna den sista delen av den första meningen om den innehåller en period, utropstecken eller frågetecken än den som avslutar meningen. För att manuellt emboldat en mening manuellt, använd `` `text` `` (tre apostrofer runt början och slutet av texten du vill emboldat).
  • 3. Börja varje steg med ett verb, med få undantag. Du kan använda verb som är konkreta / fysiska (t.ex "Skära," "Dra," "Åt helvete med det," etc), eller du kan använda verb som är abstrakta / icke-fysiska (som "Överväga," "Var medveten," "Förstå," "Undvika," "Begränsa," etc).
  • Undvik övergångs- eller inledande formulering. Börja med ett tydligt åtgärd Verb-en aktivitet för den person som följer instruktionerna för att utföra. Undvik att börja med, "Först," "Sedan," "Också," eller liknande inledande ord.
  • Villkorliga fraser är ibland acceptabla.Till exempel: "Om toppen blir brun, ta bort den från ugnen omedelbart." Men från och med ett verb är fortfarande föredraget: "Ta bort det från ugnen omedelbart om toppen blir brun."
  • Undvik att använda personliga referenser (I / Me / My) i dina steg. I stället för att säga vad du gjorde, säg vad du vill att din läsare ska göra. Varje steg ska läsa som en instruktion eller ett kommando.
  • Bild med titeln bryta upp steg
    Bild med titeln bryta upp steg
    4. Bryta upp långa steg. Du kan dela dem i separata steg, eller i understeg. Försök att behålla varje steg och understegs betydande, men snarare än mycket kort (2-3 meningar är ofta idealiska, men det varierar beroende på ämnet och meningen längd).
  • Tänk på att om delstegen får så många eller långa att läsaren kan glömma vilket steg de är på, kan delsektioner vara mer lämpliga (beskrivna i nästa steg).
  • Göra kulor på understeg med # *.
  • Bild med titeln rubrik 300
    Bild med titeln rubrik 300
    5
    Använd underavsnitt För att lista flera metoder på en sida eller att bryta ner en mycket lång process i delar.
  • Att göra underrubrik, Använd Advanced Editor och märka underrubrikerna som === Undernummer ===
  • Om du upptäcker att varje underavsnitt kan kräva sin egen uppsättning tips och varningar, är det ett tecken på att artikeln kan behöva splittring.
  • Obs! Även om det finns många underavsnitt, var noga med att det finns en stegsektionsrubrik, annars kommer titeln inte att säga "Hur" I början, och andra saker kommer att börja gå fel med sidan. == steg == Titeln är viktig för artikelns teknik / layout.
  • Bildbetade metoder eller delar 300
    Bildbetade metoder eller delar 300
    6. Bestämma om underavsnittet ska formateras som "Del" eller "Metod." Använda sig av "Metod" När du bara läser en sektion tillåter läsaren att åstadkomma målanvändningen "Del" När du läser alla avsnitt är det nödvändigt att uppnå målet.
  • Om varje underavsnitt beskriver en annan metod, sätt det magiska ordet __metods__ längst ner i artikeln, och rubriken direkt under titeln läses automatiskt som metoder.
  • Om varje underavsnitt beskriver en annan del, sätt det magiska ordet __parts__, och rubriken direkt under titeln läses automatiskt som delar.
  • Obs! Ibland är det svårt att bestämma "Del" eller "Metod." För nyanserade artiklar där det är svårt att berätta vilken sektionshuvud att välja, använd din bästa dom. För ett mycket komplicerat fall kan du också använda ytterligare rubriker inom huvuddelen eller metodhuvudet (med ====), men det här är inte rekommenderat, eftersom det inte är idealiskt stödt i layouten.
  • Bild med titeln bildplacering
    Bild med titeln bildplacering
    7. Se till att bilderna är korrekta och välplacerade. De flesta bildplacering sker automatiskt av programvaran - alla bilder som är tillräckligt stora kommer att centreras och förstoras ovanför varje steg. Ett undantag gäller för små, porträttorienterade bilder, som kan anpassas till höger om steget.
  • För mer information kolla in Hur man sätter ett foto i en WikiHow-artikel och Så här anpassar du ett foto i WikiHow.
  • Placera bilden i slutet av steg / substans text (samma linje).
  • 8. Använd standard etiketter och standardorder för dina avsnitt. Detta är beställningen i den guidade redigeraren, men ibland är sektioner blandad om de har redigerats i avancerad redaktör. Om du ser avsnitt som är i ordning eller som har en felaktig rubrik, var god att räta ut dem! Den föredragna ordningen är som följer:
  • Börja med introduktionen. Detta borde vara 2-5 meningar som drar läsaren i artikeln. Det här avsnittet får ingen rubrik, så börja bara skriva.
    [[Kategori: Exempel]]
    == ingredienser ==
    * Första ingrediensen
    * Andra ingrediens
    * Etc.

    == steg ==
    === Metoder / delar rubrik går här (tillval) ===
    # Starta varje steg eller substep (kula punkt) på en ny linje. Infoga inte extra tomma linjer.
    # Starta varje steg med "#". Skriv ut vad du ska göra.
    # * Starta en punktpunkt, där det behövs, med hjälp av "# *".
    # Börja nästa steg. Skriv ut vad du ska göra.
    # Fortsätt tills du är klar.
    === Metoder / delar rubrik går här (tillval) ===
    # Observera att metoder eller delar är valfria.
    # Känner igen att de kan vara till hjälp, men i att bryta upp långa processer!

    == Video ==
    {{Video: Exempel}}

    == Tips ==
    * Tips man går här, om du har en.
    * Tips två.
    * Etc.

    == varningar ==
    * Här är min varning, om du har en.

    == saker du behöver ==
    * Första fysiska föremål som behövs
    * Andra fysiska föremål som behövs

    == Relaterade wikihows ==
    * [[Bidra till WikiHow]]

    == referenser ==
    * https: // exampleLink.com /
    {{reflist}} - - Använd endast om taggar används i artikeln.

    __Parts__ eller __metoder __-Använd dessa koder för att påverka hur avsnittet Headers visas (e.g., Del 1 eller metod 1).

    == Snabb sammanfattning ==
    {{Sammanfattning: Artikelnamn}} - Det här avsnittet ska endast läggas till med hjälp av det snabba summariska redigeringsgränssnittet, inte manuellt.

    Tips

    Gå till Format växthus För artiklar som behöver formatera.
  • Använda sig av Avancerad Wiki-syntaxformatering För att hjälpa dig med formatering och layout som behövs.
  • Se Writer`s Guide För mer information om WikiHow skrivning.
  • Konsolidera ingredienserna. Ingredients listan går före stegen. Om det finns flera recept i artikeln, försök att hålla dem alla tillsammans, separerade av rubriker som detta eller detta.
  • Se till att de saker du behöver är alla objekt. En bra tumregel är att om det inte är något du kan köpa i en butik eller hitta hemma, borde det förmodligen inte vara på listan. Exempel på saker att inte sätta är en "en vän", "tio minuter", eller "en husdjurshund". Saker du kan lista inkluderar "lim", "penna", eller "garn".
  • Du kommer ibland att se en sektion med prov PDF-filer - dessa finns i allmänhet under stegen sektionerna men är ibland på toppen om de är centrala för artikelns ämne. Du kan vanligtvis lämna dem där de är sedan deras hjälpsamma och plats övervakas av Thesamples Project.
  • Vissa sidor har {{greenbox}} eller {{expertgreenbox}} Text-Dessa fortsätter i allmänhet från slutet av texten i steget eller substep de medföljer. Så länge det inte finns några extra rader före lådorna, kommer de inte att bryta autonumbering.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande