Hur man dissekerar en groda

Att dissekera en groda är en vanlig och viktig erfarenhet av inledande biologi eller anatomi. Även om du kanske känner dig skrämmad i tanken på att dissekera ett djur, kan du ha en djup lärande erfarenhet om du vet hur man gör det korrekt.

Steg

Del 1 av 5:
Komma igång
  1. Bild med titeln dissekera en groda steg 1
1. Förbered dissektionsbrickan och få din groda. Grodor och andra små djur dissekeras vanligtvis i biologi labs för att lära sig anatomi. Om din klass kommer att dissekera en groda, ska din lärare ge alla nödvändiga verktyg för jobbet. Det tar dock inte mycket. Du behöver vanligtvis en ren dissektionsbricka och några stift för att hålla grodans hud ut. Brickan är lite som en bakpanna med ett gummifoder på botten. För att göra snitt behöver du en skarp skalpell och ett par pincett, eller någon annan typ av poking-enhet, dissektionsstift, laboratorieinstruktioner och din groda.
  • I de gamla dagarna skulle avancerade vetenskapsstudenter vara skyldiga att sätta ner sina grodor själva, med hjälp av kemikalier. Även om detta resulterade i färsk grodor för dissektion, är övningen ganska sällsynt numera. För det mesta får du grodor som har varit döda under en längre tid.
  • Bild med titeln dissekera en groda steg 2
    2. Konsultera eventuella kompletterande material som tillhandahålls av instruktören. De flesta groda dissektion etiketter involverar ett grundläggande identifieringsförfarande. Du kommer att behöva öppna grodan, identifiera de grundläggande organen och systemen i grodan, utforska djurets anatomi och förmodligen fylla i en kort labrapport för att följa med projektet. Alltid skjuta upp till material som tillhandahålls av din instruktör.
  • Om du inte är bekväm att dissekera en groda i klassen, berätta för din lärare. Digitala alternativ är vanliga.
  • Bild med titeln dissekera en groda steg 3
    3. Bära rätt säkerhetsutrustning. Det är viktigt att använda latex- eller gummihandskar, säkerhetsglasögon och labbrockar. För det mesta är dissektionsproverna steriliserade och säkra, men det är fortfarande mycket viktigt att hålla händerna, ögonen och munen fri från formaldehyden som används för att bevara grodorna för dissektion. Sitt upp rakt medan du arbetar, använd de skyddande material som finns i labbet och tvätta händerna noggrant efteråt.
  • Bild med titeln dissekera en groda steg 4
    4. Placera grodan i dissektionsbrickan på ryggen. För att starta laboratoriet, ta bort grodan från dess förpackning och placera den på baksidan, mage-up i facket. Vissa grodor kommer att vara något styva från konserveringslösningen, vilket innebär att du kan behöva massera dem lite, böja benen och mjuka fogarna tills grodan sitter bekvämt på ryggen.
  • Del 2 av 5:
    Undersökning av utsidan
    1. Bild med titeln dissekera en groda steg 5
    1. Identifiera kön av grodan. Det enklaste sättet att snabbt berätta skillnaden mellan manliga och kvinnliga grodor är inte att se mellan benen, utan att titta på fötterna. De främsta fötterna av manliga grodor borde ha en tummen tummen, och tummen ska se bulbös och fetare än de tunna fingrarna av den kvinnliga groda.
    • Om provet är kvinnligt, håll ögonen på ägg och förstorade äggstockar, vilket kan behöva tas bort innan du kan identifiera vissa organ.
  • Bild med titeln dissekera en groda steg 6
    2. Undersök huvudet. På grodans huvud kommer de flesta laboratorier att du vill märka och känna igen några viktiga funktioner. Ögonen och de tunna niktiterande membran som täcker ögonen, så grodan kan se under vatten, är de viktigaste och förmodligen lättast att hitta på grodans huvud. Du bör också hitta och märka munnen.
  • De externa NARES är den tekniska termen för grodans näsborrar, som används för andning och bör vara långt framåt, ovanför munöppningen. Varje tympanum är belägen bakom ögonen, och är en flatt rund fläck som används för avkänning.
  • Bild med titeln dissekera en groda steg 7
    3. Undersök insidan av munnen. Använd din skalpell för att klippa membranet som förbinder gängarna i grodans mun och öppna munnen i stor utsträckning för att undersöka insidan. Du bör kunna se och märka matstrupen, som ansluts till magen och glottisen, som förbinder till lungorna. Också lätt att identifiera är tungan, som är ganska stor och stretchig.
  • Eustachian-rören är till vänster och höger om halsen, och används för att utjämna trycket.
  • Vomerinterna ligger bakom maxillärt tänder, men båda används för att säkra byte och hålla det säkert i munnen.
  • Bild med titeln dissekera en groda steg 8
    4. Hitta Cloaca. Cloaca, som är där du börjar snittet för att öppna grodans kroppshålighet, borde vara mellan grodans bakben. Använd sax för att lyfta bukmusklerna bort från kroppshålan vid Cloaca, om det behövs, och gör ditt snitt när du är instruerad att. Det är alltid viktigt att vänta på specifika instruktioner i labbet.
  • Bild med titeln dissekera en groda steg 9
    5. Öppna grodan enligt instruktionerna. Olika instruktörer kommer att ha olika öppningstekniker, men för det mesta börjar du med en grundläggande "X" Mönster: En skär ner varje ben, anslutet med en enda skär upp magen. Att börja, klippa ut mot varje ben, anslut sedan dem med en enda rak skär upp "gördel" I mitten av grodans mage.
  • Klippa öppna torso med en "H" Mönstret är också vanligt. För att göra detta, gör tvärgående (horisontella) nedskärningar bara inuti armarna och benen och anslut dem med en lateral skära upp magen. Detta bör skapa två rejältflikar som du kan dra tillbaka och öppna grodan, tända dem till facket om det behövs.
  • Bild med titeln dissekera en groda steg 10
    6. Lyft flikarna på kroppsväggen och stiftet tillbaka. För att få huden ur vägen och öppna upp grodan till jobbet är det vanligtvis vanligt att dra tillbaka huden och säkra den i gummiens botten av dissektionsfacket med stiften. Dra tillbaka det försiktigt tills det ansluts med brickans botten och använd sedan en stift i varje hörn för att säkra huden tillbaka. Var försiktig så att du inte riva huden.
  • Bild med titeln dissekera en groda steg 11
    7. Ta bort peritoneummembranet. Det finns ett spindelvävliknande membran som täcker många av organen, som du kanske måste noga välja för att få en tydlig bild av organen inuti. Gör ett noggrant snitt för att genomborra det, var försiktig så att du inte pekar någon av organen, dra sedan den lös och fri från kroppshålan för att exponera organen och gå vidare.
  • Del 3 av 5:
    Identifiera stora inre organ
    1. Bild med titeln dissekera en groda steg 12
    1. Hitta de feta kropparna. Dessa bör se spaghetti-liknande med orange och gula rutor av rör längs bukväggen. Om du har en större groda kan de feta kropparna faktiskt behöva avlägsnas för att se de andra organen. Om du har problem med att se bortom det här, se till att det är okej med din lärare att ta bort det innan du går framåt.
  • Bild med titeln dissekera en groda steg 13
    2. Hitta levern. Levern är det största organet i grodans kropp, och borde vara det enklaste att hitta. Det är vanligtvis brunaktigt och sammansatt av tre stora strukturer, eller lobes. Ibland är det också streckat med en grönaktig eller blåaktig färg, liksom.
  • För det mesta vill du inte ta bort organen tills du har identifierat dem. De kan hjälpa till att hålla ett korrekt porträtt av anatomin, hitta andra organ i förhållande till vad du redan har identifierat. Följ dock anvisningarna i din laboratorieinstruktör och ta bort dem när det är dags att göra det.
  • Bild med titeln dissekera en groda steg 14
    3. Identifiera hjärtat. Hjärtat har en triangulär form, och det är strax ovanför levern. Den består av vänster och höger atrium på toppen och en enda ventrikel som löper längs botten av grodans hjärta. Conus Arteriosus är det stora kärlet som kommer ut ur hjärtat och pumpar blod i hela grodans kropp.
  • Bild med titeln dissekera en groda steg 15
    4. Lokalisera lungorna under hjärtat och leveren. Grogens lungor är ganska små, formade som små bönor, och bör känna sig lite svampig i konsistens. Du kan behöva dra lever och hjärta upp och ut ur vägen för att hitta dem. Om du har problem med att hitta lungorna, är du inte ensam. Fråga din lärare om du kämpar.
  • Bild med titeln dissekera en groda steg 16
    5. Leta reda på gallblåsan. Det borde finnas en liten och grön säck under leverns lobar, där matsmältningsballen lagras för grodans matsmältningssystem. Det här är vanligtvis ganska slående, eftersom det ser ut mycket som snot.
  • Bild med titeln dissekera en groda steg 17
    6. Följ matstrupen för att hitta magen. Matstrupen är röret som leder från grodans mun till magen. Öppna grodans mun och hitta matstrupen, så försiktigt poke din sond i den och se var det leder. Följ det röret för att hitta magen och börja undersöka matsmältningsorganet på grodan, ditt nästa stora steg i dissektionsprocessen.
  • Del 4 av 5:
    Ta bort magen och matsmältningsorganet
    1. Bild med titeln dissekera en groda steg 18
    1. Lyft lever och tarmar och ta bort dem för att hitta magen. Om du inte redan har det är vanligtvis vanligt att ta bort levern vid denna tidpunkt för att fortsätta att utforska kaviteten inuti. Magen kurvor under levern. När du hittar magen, följ dess kurva ner till botten för att leta efter den pyloriska sphincteren, vilket är en ventil som kanalerna digereras mat i tunntarmen.
  • Bild med titeln dissekera en groda steg 19
    2. Identifiera tunntarmen. Tarmtarmen är vad som fäster vid magens ände och består av duodenum och ileum, ansluten av mesenteri. Blodkärl som spår från mesenteri används för att bära energin från den uppdelade maten bort från tarmarna och in i blodflödet. Det är hur grodan får sin styrka och energi från maten som den äter.
  • Följ tunntarmen till tjocktarmen. Tjocktarmen, även känt som cloaca, bör bredda längst ner i tunntarmen. Det är här avfallet lämnar grodans kropp.
  • Bild med titeln dissekera en groda steg 20
    3. Hitta mjälten. Frogens mjälte ska vara mörkröd och formad som en liten orb. Det här är där blod hålls under matsmältningsprocessen, som hjälper till att transportera energi från grodan.
  • Bild med titeln dissekera en groda steg 21
    4. Öppna magen mycket noga. Beroende på ditt uppdrag kommer vissa instruktörer att vilja att du ska öppna magen och vissa kanske inte. Följ alltid instruktionerna.
  • Om det är en del av projektet, använd din skalpell för att noggrant öppna magen med en liten horisontell skärning. Håll ditt ansikte upp och bort, om någon spott uppstår. Vad verkar vara inuti? Du kan märka gallan eller till och med en del delvis smält mat.
  • Del 5 av 5:
    Identifiera det urogenitala systemet
    1. Bild med titeln dissekera en groda steg 22
    1. Hitta njurarna. I grodor är köns- och excretionssystemen länkade. Njurarna är som plana bönformade organ, som kan hittas i princip där de är hos människor, mot nedre delen, nära grodans ryggrad. Också som i mänsklig anatomi, borde de vara relativt mörka, ibland framhävda av gula fettkroppar, som är fästa på toppen.
    • Du kommer nog inte ta bort några organ från grodan vid denna tidpunkt i processen. Du borde ha tagit bort allt som behövs för att lokalisera och identifiera alla organ i grodan, vilket gör att det inte behövs.
  • Bild med titeln dissekera en groda steg 23
    2. Hitta könsorganen. Förvirrande kan könsorganen av grodor vara väldigt lika, på grund av ett fenomen som kallas "vestigial ovidukter," på manliga grodor. Det bästa sättet att berätta skillnaden är att leta efter testiklar. Om du inte ser dem, har du en kvinna.
  • Om du har en manlig groda, bör testen vara på toppen av njurarna. De borde vara bleka och runda.
  • Om du har en kvinnlig groda, hitta ovidans. Det borde finnas en lockig struktur utanför njuren, där kvinnliga grodor producerar ägg.
  • Bild med titeln dissekera en groda steg 24
    3. Identifiera blåsan. Blåsan är en tom-ser säck i kroppens lägsta grottor, som lagrar urin och utvisar det från grodans kropp via Cloaca, det lilla hålet där du startade ditt snitt. Grodor utvisar allt avfall och spermier genom det här lilla hålet.
  • Bild med titeln dissekera en groda steg 25
    4. Identifiera alla organ på din labrapport. Vanligtvis skulle du presenteras med ett diagram över en groda-organ, som du behöver märka. Olika laboratorier kan också ha olika specifika uppdrag eller frågesporter för att slutföra som en del av projektet. Innan du blir av med din groda, fyll i alla nödvändiga pappersarbete.
  • Bild med titeln dissekera en groda steg 26
    5. Rengör ditt utrymme. Kassera din dissekerade groda så snart du är klar med ditt pappersarbete. I labbet ska det finnas ett utsett förvaringsområde och en plats att städa upp din dissektionsbricka. Tvätta det noggrant med tvål och vatten, kasta bort dina handskar och tvätta händerna noggrant.
  • Det kan ta lite arbete för att få lukten av konserveringsmedel av dina händer, så du kanske vill återvända till dem efter ett par timmar för en annan skrubbning.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Saker du behöver

    • Groda
    • Dissektionsbricka
    • Dissekeringsnålar
    • Skalpell eller rakblad
    • Pincett
    • Liten sax
    • Latex eller plasthandskar
    • Plast, tidning eller vaxat papper för att täcka ditt arbetsområde
    • Bomullbollar eller servett
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande