Hur man fixar en läckande badtunna

Varma badkar utvecklar läckor när de åldras och upplever förändrade temperaturer. Hantering av läckage kan tyckas skrämmande först, men de flesta reparationer är enkla att slutföra med rätt ersättningsdelar. Den vanligaste platsen för läckage är pumpen, som kan repareras eller ersättas med nya komponenter. Om pumpen inte är problemet, kolla andra komponenter som värmaren och jetsna. Sällan måste PVC-rör repareras eller bytas ut i stället för TUB-delar. Identifiera läckande komponenter och byt ut dem så snart som möjligt för att få din bubbelpool igång igen.

Steg

Metod 1 av 4:
Hitta badtunna läckage
  1. Bild med titeln fixa en läckande badtunna steg 1
1. Koppla bort strömförsörjningen till badtunnan med en strömbrytare. Gå till strömbrytare I ditt hem, som vanligtvis är i garaget, källaren eller ett annat lagringsområde. Vänd kretsstyrningskraften till utomhusområdet. Om du har en plug-in badtunna, dra också sin nätsladd ur vägguttaget. Testa badtunnan innan du fortsätter genom att försöka slå på det.
  • Om du är osäker på vilken krets eller säkringsbrytare som styr badtunnans elförsörjning, vänd huvudströmbrytaren. Huvudströmbrytaren stänger av strömmen till hela ditt hem.
  • Meddela någon annan i ditt hem som du planerar att arbeta på badtunnan så att de inte vrider strömmen igen av misstag.
  • Bild med titeln fixa en läckande badtunna steg 2
    2. Ta bort sidopanelerna efter behov för att komma åt badtunnans undersida. Hur panelen bifogas varierar beroende på modell av badtunna du äger. Många av dem använder skruvar. Leta efter skruvarna på ändarna av panelerna. Använd en trådlös skruvmejsel för att vrida skruvarna moturs tills du kan glida panelerna från badtunnan.
  • Vissa badtunnor, särskilt äldre modeller, kan ha häftade paneler. Dra häftarna ut med nålnäten för att ta bort panelerna.
  • Om du inte kan få panelerna av efter att ha läst dem, försök att pryda dem. Skjut den platta änden av en pry-bar under det nedre hörnet av panelen, så lyst pry panelen tills du kan ta det.
  • Bild med titeln fixa en läckande badtunna steg 3
    3. Töm vattnet i badtunnan för att lokalisera läckan. Hitta dräneringsventilen längs bubbelbadets bottenkant. Fäst en trädgårdsslang, öppna sedan ventilen för att tömma vattnet. När vattnet avlopps, titta på badtunnan undersidan för att identifiera eventuella märkbara läckor. Observera också några fläckar där isoleringen inuti badtunnan ser fuktigt.
  • Använd trädgårdsslangen för att avleda dräneringsvattnet bort från badtunnan. Håll den andra änden belägen i en stor hink eller en annan behållare för att förhindra att vattnet spolas över hela gräsmattan eller uteplatsen.
  • Du kan behöva fylla och dränera bubbelbadet några gånger för att lokalisera läckor. Om du har svårt, försök att färga vattnet med en ljus matfärgning för att göra läckorna mer synliga.
  • Metod 2 av 4:
    Reparera en läckande pump
    1. Bild med titeln fixa ett läckande badtunna steg 4
    1. Dra åt fackföreningarna på pumpen om de läcker ut. Leta reda på pumpen, som vanligtvis ser ut som en 2-delad svart cylinder med ett par vita bitar fästade på den. De vita PVC-bitarna är de fackföreningar som ansluter pumpen till rören. Leta efter de ringformade komponenterna över fackföreningarna. Vrid ringarna medurs för hand så långt du kan för att dra åt anslutningarna.
    • Pumpen, särskilt runt fackföreningarna, är den vanligaste orsaken till läckage. Om du känner dig vatten runt fackföreningarna när du rör dem är fackföreningarna problemet och måste stramas.
    • Varje pump har 2 fackföreningar, 1 för varje rör det ansluts till. Den första fackföreningen ligger ovanpå pumpen och den andra är på framsidan. Kom ihåg att kolla och ersätta både efter behov.
    • Testa fackföreningarna genom att tömma mer vatten från badtunnan. Om fackföreningarna fortsätter att läcka kan du behöva byta ut dem eller pumpen.
  • Bild med titeln fixa en läckande badtunna steg 5
    2. Ta bort och byt ut fackföreningarna om de är trasiga. För att ta bort fackföreningarna, vrid ringkontakterna moturs med en skiftnyckel. Varje fackförening består av 2 anslutande bitar som hålls på plats av ringen. Efter att ha lossat ringen, skjut unionen från pumpen och VVS. Byt ut den trasiga komponenten eller hela facket med ett identiskt stycke.
  • Unionens bitar, tillsammans med alla andra reservdelar, finns tillgängliga online och vid pool och spaförsörjningsaffärer.
  • Mäta diametern för unionens öppning för att få en ersättning. Bubbelbadets rör måste passa inuti unionen.
  • Bild med titeln fixa ett läckande badtunna steg 6
    3. Vrid av pumpens ände om den fortfarande läcker. En badtunna pump har en torr ände som rymmer motorn och en våtände som innehåller vattenpumpen. Den våta ändstycket, kallad en volute, är högre och mycket tunnare än den horisontella kammaren med motorn i den. Leta efter en liten bult nära botten av locket för att vända medurs. Efter att du har tagit bort bulten, vrid locket moturs med hand för att dyka upp den av pumpens torra ände.
  • Pumpens våta ände är den med fackföreningarna på den. Ta bort fackföreningarna först för att lossa pumpen från badtunnans VVS.
  • Bild med titeln fixa ett läckande badtunna steg 7
    4. Byt ut några krackade komponenter inuti voluten. Kontrollera volutens yttre yta, dra sedan ut de enskilda delarna. Dra ut locket, den stora, cirkulära pumphjulet och det våta änden som är fäst vid pumpen. Kontrollera varje del för skador, inklusive de svarta gummiringarna vattentäta insidan av locket och huset. Dra ut ringarna efter behov med fingrarna eller spetsen på en skruvmejsel.
  • Volute separerar i 2 halvor. Kontrollera båda halvorna för sprickor och delar för att inspektera.
  • Köp en identisk ersättningsdel online. De flesta pumpar har ett make- och modellnummer som skrivs ut på dem, så att du kan spåra exakt vad du behöver från en leverantörs inventering.
  • Bild med titeln fixa en läckande badtunna steg 8
    5. Ta bort och byt ut axeltätningen om du inte ser några skador. Axeltätningen består av 2 delar, så leta efter hälften inuti både den runda pumphjulskomponenten och bashuset fäst vid pumpen. Pry utdelarna med en flathead skruvmejsel, sedan mäta deras höjd och diameter. Handla för en identisk ersättningsdel för att glida tillbaka i pumpenheten.
  • Tänk på att axeltätningsmodeller skiljer sig mellan bubbelbadkar. En typ av axeltätning är en lång cylinder av ringar och den andra är en exponerad gummiring. De är inte samma, så att få rätt typ är viktigt.
  • Metod 3 av 4:
    Fixa badtunna funktioner
    1. Bild med titeln fixa ett läckande badtunna steg 9
    1. Byt ut fackets packningar på värmaren om de läcker ut. Hitta värmaren, som är en sluten svart låda ovanpå en av rören under badtunnan. Ett par skruvar håller det till röret, så vrid skruvarna moturs för att ta bort värmaren. Använd sedan en skiftnyckel för att vrida de ringformade kontakterna vid ändarna av rören moturs. Byt ut de svarta gummi-o-ringarna på ändarna av fackföreningarna med nya identiska i diameter.
    • Om du behöver byta ut en knäckt eller trasig facklig, mäta dess diameter först och köp sedan en identisk del. Överväga att byta ut båda packningarna samtidigt.
  • Bild med titeln fixa en läckande badtunna steg 10
    2. Få en ny värmare om den gamla fortsätter att läcka. I sällsynta fall kan värmaren vara problemet istället för en lätt ersatt komponent som packningarna. Köp en ersättningsvärmare och passa det nya röret på plats genom att tränga in det i ett par fackföreningar. Skruva den nya värmaren till toppen av röret och börja sedan fästa de elektriska ledningarna efter behov. Matcha ledningarna med samma färgade ledningar i ditt hems elektriska krets, vridning av ändarna och håller dem på plats med gummivärmekrympslang.
  • Kontrollera värmaren för en tillverkarens make och modellnummer tryckt på det. Om siffrorna är där, använd dem för att köpa en exakt ersättning. Annars söker du efter din badtunna och modell online för att hitta identiska värmare.
  • Elektriskt arbete kan vara farligt, så överväga att ringa en professionell elektriker eller badtunna installatör för hjälp.
  • Bild med titeln fixa ett läckande badtunna steg 11
    3. Kontrollera alla ventilerna runt rören under badtunnan. Ventilerna, särskilt de som är runt pumpen, kommer ofta loss och läcker ut. De flesta ventiler består av 2 halvor som hålls ihop med skruvar. Skjut bort isoleringen i vägen, vrid sedan skruvarna moturs. Montera en ny ventil på plats mellan rören för att styra vattenflödet.
  • Vattenventilerna ser i allmänhet ut som vita rutor av PVC-rör. De ligger alla genom hela VVS där rören ansluter.
  • Om du kan, få en identisk ventilkomponent. Mät ventilens diameter eller ta den med dig till en hemförbättring eller spaförsörjning.
  • Bild med titeln fixa ett läckande badtunna steg 12
    4. Installera nya jets om de gamla känner sig lösa eller läcker ut. Gräva genom skumisoleringen med en sked eller skruvmejsel för att exponera jetsna. Jetsna ser ut som vita töjor på bubbelbadet undersidan. Vrid jets moturs för att ta bort dem. Ange sedan en ny, identisk jet i spåret, vrid den medurs för att låsa den på plats.
  • Jet-installationer är ganska enkla och kräver inte mycket i verktyget, men överväga att sprida lite silikon tätningsmedel Under den nya strålen till vattentät den. Få ett tätningsrör från din lokala hemförbättringsbutik.
  • För ett enkelt sätt att hitta en läckande jet, leta efter våta fläckar på skummet. Följ fukten mot strålen.
  • Bild med titeln fixa ett läckande badtunna steg 13
    5. Reparera ramen om du märker sprickor i den. Hot Tub-ramarna är mycket starka, men de spricker och läcker ibland. Använd ett rör av ett butiksköpt PVC-bindemedel. Fyll sprickan med det flytande limet, låt det torka i minst 15 minuter innan du fyller badtunnan igen.
  • Använd ett flytande lim så att du kan blanda lite vattentät latexfärg med den för att dölja sprickan.
  • Bild med titeln fixa ett läckande badtunna steg 14
    6. Dra åt locknötterna runt eventuella läckande spa-lampor du har. Tryck på skumisoleringen ur vägen för att komma åt lamporna på undersidan av badkaret. Leta efter ett par nötter placerade på bultar som håller lamporna på plats. Vänd muttrarna medurs med en skiftnyckel tills de börjar motstå vridning. Testa sedan badtunnan genom att fylla den med vatten igen.
  • Om lamporna fortfarande läcker, vrid muttrarna moturs för att ta bort dem. Köp ett ljust kit från en bubbelbadsleverantör för att ersätta det läckande ljuset. Använd din bubbelbads make och modellnummer eller ljuset själv för att hitta ett ersättningsstycke.
  • Metod 4 av 4:
    Fixering läckande VVS
    1. Bild med titeln fixa ett läckande badtunna steg 15
    1. Fyll små sprickor i läckande rör med ett bindande lim. Köp ett flytande bindemedel, applicera sedan det på sprickan med en borstapplikator eller fingrarna. Se till att luckan är välfylld innan du låter limet i minst 15 minuter. Limet expanderar och stelnar över tiden och är starkare än PVC-rören, så det motstår vattenbrunn.
    • Bonding lim fungerar bra på bubbelbastor såväl som PVC-rör.
    • Sprickning är sällsynt i badtunna, men det händer från tid till annan på grund av vattenfrysning och problem. Om du inte hittar ett problem i badtunnans delar, kontrollera rören.
  • Bild med titeln fixa ett läckande badtunna steg 16
    2. Placera en reparations manschett eller kompressionskoppling för att blockera större rörsprickor. Dessa komponenter är nästan som bandaids för PVC-rör. Mäta diametern på röret först och sedan få en reparationsdel som passar över det. Om du använder en reparationsmanchett, tryck bara på manschetten på röret, som täcker sprickan. Montera manschetten tätt på röret för att hålla den på plats utan att behöva använda PVC-cement.
  • Kompressionskopplingar är något mer komplicerade men kräver fortfarande inte cement. Ta röret ifrån varandra och sätt sedan kopplingens packningar på rören. Ange sedan kopplingen över rörens ändar för att binda dem ihop.
  • Bild med titeln fixa ett läckande badtunna steg 17
    3. Klipp ut och byt ut trasiga delar om du behöver en mer omfattande reparation. Använd en PVC-ratchetskärare eller ett liknande verktyg för att koppla bort det skadade röret från resten av VVS. Mät rörets längd och diameter för att köpa en ersättare. Sedan sprida några PVC-cement på utsidan av de tidigare installerade rören. Montera det nya röret på plats, låta vidhäftningen i 15 minuter.
  • Skärning rekommenderas endast för extremt skadade rör. Reparationen är inte för svår att göra, men med hjälp av en bindande lim eller kompressionskoppling är mycket enklare.
  • Tips

    Stäng alltid av badtunnans pump innan du dränerar den. Att använda en torrpump är ett säkert sätt att orsaka värmeskador och ytterligare läckor över hela din badtunna.
  • Om du har svårt att identifiera eller fixa läckor, ring ett professionellt badtunna installatör för hjälp.
  • Häng på alla delar du tar bort under reparationsprocessen. Du kan behöva dem att spåra och storlek identiska ersättningar.
  • Varningar

    Försök att fixa en läcka kan orsaka ytterligare skador på din badtunna om du inte är försiktig. De elektriska komponenterna är särskilt knepiga att hantera om du är obekant med dem.

    Saker du behöver

    Hitta badtunna läckage

    • Trädgårdsslang
    • Hink
    • Sked eller skruvmejsel
    • Ficklampa

    Reparera en läckande pump

    • Trådlös skruvmejsel
    • Rycka
    • Mätband eller linjal
    • Ersättning fackföreningar
    • O-ringar
    • Ny våtänd
    • Ny pump om det behövs

    Fixa badtunna funktioner

    • Rycka
    • Skruvmejsel
    • Fackförening
    • Ersättningsvärmare om det behövs
    • Ersättningsventiler om det behövs
    • Bytesstrålar om det behövs
    • Replacement Light Kit om det behövs
    • Silikon tätningsmedel
    • PVC-bindande lim

    Fixering läckande VVS

    • PVC-bindande lim
    • PVC Reparations manschett eller kompressionskoppling
    • PVC Ratchet Cutter
    • Nytt PVC-rör
    • Mätband eller linjal
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande