Hur man köper en registrerad domän

Du vet att ett bra domännamn ska vara enkelt, minnesvärt och ge en omedelbar anslutning till ditt varumärke. Men vad händer om du bara sätter ut ditt perfekta domännamn för att upptäcka att det redan har tagits av någon annan? Lyckligtvis är det vanligtvis ganska lätt att köpa en registrerad domän - frågan är om den nuvarande ägaren är villig att sälja den till dig. Om de redan har övergivit det, har du en mycket lättare tid än du skulle om de aktivt använder domänen och engagerade sig på deras plats på webben.

Steg

Metod 1 av 3:
Utvärdera den befintliga domänen
  1. Bild med titeln Köp ett registrerat domän Steg 1
1. Leta efter några varumärken i varumärket. Innan du får ditt hjärta på domänen, gå till USPTO-webbplatsen och söka för att se om det namnet är registrerat i USA. Om du bor i ett annat land, kolla också varumärkesdatabasen i ditt land.
  • Om det visar sig vara ett varumärke för webbadressen eller något som liknar det, är du vanligtvis bättre att välja ett annat namn istället för att driva den befintliga domänen.
  • Bild med titeln Köp ett registrerat domän Steg 2
    2. Gå till den befintliga webbplatsen och se vad som finns där. Skriv webbadressen i ditt webbläsarfönster och se vad som kommer upp. Om du tittar på en aktiv, utvecklad webbplats som nyligen uppdaterades, är det osannolikt att ägaren kommer att vara villig att sälja domänen. Men om webbplatsen inte har uppdaterats i år eller har en landningssida, kan du vara lycka till.
  • Bläddra till botten av hemsidan och leta efter datum som kommer att berätta när sidan var utformad eller senast uppdaterad. I allmänhet, om det använder en äldre design, är det förmodligen en inaktiv plats.
  • Om webbplatsen har en blogg, leta efter det sista datumet. Om det inte har uppdaterats om några år, eller om de senaste inlägget talar om ägaren av webbsidan tar en paus, det är också ett gott tecken på dig.
  • Bild med titeln Köp ett registrerat domän Steg 3
    3. Gör en Google Site sökning av domänen. På Google söker du efter "webbplats:" följt av domännamnet utan mellanslag. Kontrollera om de påföljder som har bedömts på domänen. Om domänen har straffats, betyder det att det kanske inte är det bästa köpet för dig.
  • Även om domänen ändrar händer, kommer den straffstatusen att stanna hos domänen, vilket innebär att domänen kan vara förbjuden från sökresultat eller inte visas på den första sidan av sökresultat, vilket är viktigt om du försöker bygga en varumärke.
  • Bild med titeln Köp ett registrerat domän steg 4
    4. Kontrollera vägbackmaskinen för att se vilket innehåll som används för att vara där. Gå över till arkivet.org och skriv in domännamnet för att se vad som kommer upp. Bläddra igenom för att se till att det inte finns något där som kan påverka ditt varumärke negativt.
  • Till exempel, om du ser innehåll som ser scammy eller bedrägligt, det kanske inte är en bra idé att försöka köpa den domänen.
  • Det är upp till dig att bestämma om innehållet som brukade vara på den domänen skulle påverka ditt varumärke negativt, och du kanske inte ens kan berätta först. Om det är i det gråa området eller du är inte säker, kan du bara bestämma för att hålla det enkelt och inte sträva efter domänen.
  • Metod 2 av 3:
    Kontakta domänägaren direkt
    1. Bild med titeln Köp ett registrerat domän Steg 5
    1. Leta efter en kontaktsida på den befintliga webbplatsen. Om det finns en aktiv webbplats på domänen, se om det finns en kontaktsida som ger dig direkt kontaktinformation för ägaren av domänen. Du vill inte ha en generisk e-postadress eller en webmasteradress, eftersom de sannolikt inte kommer att få dig till ägaren.
    • En adress eller telefonnummer fungerar också, även om det vanligtvis är lättare att göra första kontakten med ägaren via e-post.
    • Om du inte hittar direkt kontaktinformation på webbplatsen kan du kanske hitta tillräckligt med information som du kan söka efter direktkontaktinformation någon annanstans. Till exempel kan ägaren ha sociala medier som du kan använda för att komma i kontakt med dem.
  • Bild med titeln Köp ett registrerat domän Steg 6
    2. Sök Whois för att ta reda på vem som äger domänen om ingenting är där. Om domänen inte leder dig till en aktiv webbplats, använd en WHOIS-tjänst för att få registreringsinformation för domänen. Domänregistratorer och webbhotell erbjuder vanligtvis denna tjänst eller du kan söka direkt på https: // uppslag.Jag kan.org /.
  • Denna sökning kommer vanligtvis att ge dig namnet på den registrerade ägaren, när de registrerade domänen när registreringen löper ut och hur du kan kontakta dem.
  • Om domänägaren har köpt sekretessskydd, får du bara namnet på domänregistratorn snarare än ägaren. Till exempel, om ägaren registrerade domänen genom Godaddy, skulle du få namn och kontaktinformation för GoDaddy. Om det inte finns någon aktiv webbplats på domänen, kommer du sannolikt inte att kunna kontakta domänägaren direkt.
  • Bild med titeln Köp ett registrerat domän Steg 7
    3. Skicka ett meddelande direkt till ägaren som uttrycker din avsikt. Berätta för ägaren att du är intresserad av att köpa sin domän, men gör dem inte ett erbjudande-ännu. Bara fråga om de skulle vara öppna för att sälja det och att om de är, skulle du potentiellt vara intresserad av att köpa den.
  • Om det inte finns någon aktiv webbplats på domänen, istället för att skriva till personen och uttrycka ett aktivt intresse för att köpa det, kanske du skickar ett meddelande som frågar vad deras planer är för webbplatsen. Medan din avsikt kan vara underförstådd, kommer det inte vara uppenbart.
  • Bild med titeln Köp ett registrerat domän Steg 8
    4. Ta reda på hur mycket du är villig att betala för domänen. Domäner kan gå för några hundra dollar eller några miljoner. I slutändan kommer detta ner till hur mycket pengar du har och hur viktigt det är för dig att ha den här specifika domänen.
  • Du kan söka efter webbplatser som kommer att utföra en värdering av en domän, men dessa resultat är i bästa fall spekulativa. Vanligtvis är de baserade på vilka liknande domännamn som har sålts för. Beroende på den specifika domänen kanske de inte är så mycket hjälp till dig.
  • Bild med titeln Köp ett registrerat domän Steg 9
    5. Förhandla med ägaren över priset på domänen. Om ägaren kommer tillbaka till dig och berättar att de är potentiellt intresserade av att sälja domänen, har du tur! De kan berätta vad de vill ha för det, eller be dig att göra ett erbjudande. Om de ber dig att göra ett erbjudande, gå med en lågboll - de kanske inte vet hur mycket det är värt och vara villigt att ta mindre.
  • Förvänta lite fram och tillbaka Om ägaren aktivt vill sälja domänen och har letat efter en köpare. De kan till och med ha någon annan intresserad, i vilket fall de sannolikt försöker starta ett budkrig. Var försiktig så att du inte går över din budget.
  • Om ägaren också har sociala medier konton med samma domännamn, fråga om du kan köpa dem också. De kommer att vara nödvändiga för att hjälpa till att bygga ditt varumärke.
  • Bild med titeln Köp ett registrerat domän Steg 10
    6. Utkast till ett kontrakt för försäljning av domänen. När du och den nuvarande ägaren till domänen är överens om ett försäljningspris, använd ett skriftligt kontrakt för att slutföra försäljningen. Du kan hitta gratis mallar online på webbplatser som IP-vakthund som utarbetades av advokater som specialiserar sig i immateriella rättigheter.
  • Om domännamnet är ett större köp (flera tusen dollar eller mer, även om detta också beror på din övergripande budget), få ​​en advokat som specialiserat sig på immateriella rättigheter och interneträtt att utarbeta kontraktet för dig istället för att använda en mall.
  • Bild med titeln Köp ett registrerat domän Steg 11
    7. Överför pengar för inköp med en säker tjänst. Använd escrow.com eller en liknande tredjeparts tjänst att skicka dina pengar till den nuvarande domänägaren. Använd aldrig pengaröverförings-appar eller trådöverföringstjänster om inte ägaren samtycker till att överföra domännamnet till dig innan du skickar pengarna. Annars kan du skicka dina pengar och hör aldrig från dem igen. Medan dessa tredjeparts tjänster tar ut en avgift är det värt det för sinnesfrid.
  • Om ägaren till domänen vägrar att använda en säker tjänst, tillbaka från överföringen - det är troligt en bluff.
  • Domänregistratorer, som Godaddy, erbjuder även domäninköpstjänster. Om du redan har valt en registrator, ta reda på om du kan köra köpet genom dem också. Även om de kommer att debitera en avgift, kan det vara värt att hålla allt effektiviserat med ett företag.
  • Bild med titeln Köp ett registrerat domän steg 12
    8. Fyll i överföringen via en domänregistrator. Domänregistret där den ursprungliga ägaren registrerade domänen hanterar vanligtvis överföringen av ägande. Om du redan har ett konto med en annan domänregistrator kan du också kunna initiera överföringen därifrån. Bara söka efter "Överför domänägande" På din registrators hjälpsida.
  • Om domänen redan är registrerad hos en av de registratorer som erbjuder en gratis överföringstjänst, är allt du behöver göra ett konto med den registraren för att förenkla överföringsprocessen. Du kan senare flytta den till en annan registrator om det finns en annan som du föredrar.
  • Metod 3 av 3:
    Använda en domänmäklare
    1. Bild med titeln har datorn roligt steg 12
    1. Klicka på länken på domänens landningssida. Om det inte finns någon webbplats som är inställd på domänen, kommer det vanligtvis att ha någon form av landningssida med en länk som du kan klicka för att köpa den. Landningssidan är värd av vilken mäklare eller auktionsplatsen har rätt att sälja domänen.
    • Landningssidan tar vanligtvis dig till platsen för mäklaren. Ta en titt och se till att det är en legitim plats och inte en bluff. Om du inte är säker, gör du en sökning efter namnet på företaget och kontrollera resultat för att se om det har skett några klagomål eller negativa recensioner om webbplatsen innan du ställer in ett konto.
  • Bild med titeln Köp ett registrerat domän steg 14
    2. Jämför flera populära domänmäklare. Om det inte finns någon målsida för att ta dig till platsen för en specifik mäklare eller marknadsplats, välj din egen. Alla mäklare laddar avgifter, så välj den som bäst passar dina behov och budget. Undvik webbplatser som gör några löften att få domänen för dig - det finns inget sätt de kan garantera det, och det är troligt att det är en bluff. Några populära, ovanstående domänmäklare att kolla är:
  • Sedo
  • Kör pappa
  • Flippa
  • Efty
  • Namecheap
  • Bild med titeln Köp ett registrerat domän Steg 15
    3. Skapa ett konto med domänmäklaren av ditt val. För att ställa in ett konto måste du vanligtvis bara ange ditt namn, fysisk adress och e-postadress. Du kan behöva ge ytterligare information för att verifiera din identitet. Men du borde inte behöva tillhandahålla betalningsinformation tills mäklaren har gjort en affär.
  • Se till att du använder en e-postadress som du har omedelbar tillgång till, eftersom du sannolikt måste verifiera den adressen innan du kan slutföra ditt kontoregistrering.
  • Det är en bra idé att whitelist e-postadressen till domänmäklaren så att du kan vara säker på att alla deras meddelanden kommer fram i din inkorg.
  • Bild med titeln Ansök om ett entreprenörs bidragssteg 10
    4. Berätta för mäklaren din budget för att köpa domänen. Generellt börjar du mäklarprocessen genom att ge det domännamn du vill ha och det maximala beloppet du är villig att spendera på det. Du kanske vill ge en siffra något lägre än ditt faktiska maximala så att du har lite wiggle rum.
  • Vissa mäklare värderar också domänen som en del av sin tjänst till dig, men den värderingen kan inte vara 100% korrekt - det är helt enkelt baserat på vilka liknande domäner som har sålts för på den sekundära marknaden.
  • Bild med titeln Tänk som en grafisk designer Steg 6
    5. Vänta på att mäklaren ska förhandla med den nuvarande ägaren. Mäklaren försöker kontakta domänägaren och förmedla ditt erbjudande för att köpa domänen. Om ägaren har sekretessskydd som begränsar sitt namn från offentliga register, kan en mäklare vanligtvis arbeta genom ägarens justitiesekreterare (vilket är något du inte skulle kunna göra på egen hand).
  • Vissa mäklare ger en tidsfrist för förhandlingar. Till exempel fullbordar Godaddy vanligtvis sina förhandlingar om köp av en domän inom 30 dagar. Om transaktionen inte är klar inom den tiden, skickar de dig ett mail och ger dig valet om att fortsätta processen.
  • Bild med titeln Tala med din hyresvärd under Coronavirus-utbrottet Steg 1
    6. Slutföra överföringen av domänen om mäklaren lyckades. Om mäklaren kan säkra köpet av domänen för dig, skickar de dig ett mail och meddelar dig det. De flesta mäklare är också registratorer, så de kan slutföra överföringen av domänen samt hantera utbyte av medel för inköp.
  • E-postmeddelandet från din mäklare kommer att gå igenom det du behöver göra för att slutföra transaktionen. Varje mäklare har sin egen process, så se till att du läser det här e-postmeddelandet, även om du har gjort det här.
  • Tips

    Om du redan har ett varumärke i varumärket i samband med domänen, kanske du kan stämma den nuvarande ägaren till domänen för varumärkesintrång och få det. Prata med en immateriell äganderätt som specialiserat sig på varumärkesintrång för mer information.
  • Processen att köpa en registrerad domän kan ta var som helst från några dagar till flera månader eller till och med år. Ge dig själv en tidsfrist och lösa för att hitta en annan domän att använda om du inte stänger på den registrerade domänen vid det datumet.
  • Om du misslyckas med att köpa den domän du vill, kan du försöka återuppta det. Många registratorer erbjuder backbeställning som gör att du kan köpa en domän när den löper ut. Men kom ihåg det kan vara år innan det händer, så det kanske inte är det bästa alternativet om du vill komma igång direkt.
  • Varningar

    Även om ett annat suffix, som .net, är tillgängligt, undvik helt enkelt att välja den domänen innan du försöker köpa den som redan är registrerad. Vanligtvis går med .com är ditt bästa val eftersom det är vad dina kunder kommer att vara standard till när de söker efter ditt företag.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande