Hur man gör internetforskning

Internet har gjort ett ämne enklare än någonsin tidigare. I stället för att göra en resa till biblioteket kan personer med internetåtkomst helt enkelt dra upp en sökmotor, typ och klicka bort. Men förutom att det är lättare att få tillgång till information har webben också gjort det lättare att få tillgång till felaktig information. Genom att följa några enkla regler kan du dock undvika att bli lurad eller missinformerad av en falsk, felaktig eller förspänd webbkälla.

Steg

Del 1 av 4:
Vet var du ska börja
  1. Bild med titeln Hitta ett jobb i Dubai Steg 6
1. Bestäm var du ska starta din sökning. Om din arbetsgivare, högskola eller universitet ger dig en sökmotor eller katalog, börja det. Om du har tillgång till en biblioteksdatabas med forskningsartiklar, till exempel EbsCoHost, börjar det. Biblioteksdatabaser ger dig tillgång till peer-reviewed forskning, vilket är guldstandarden för akademisk studie. "Peer-review" betyder att de bästa experterna på fältet har granskat forskningen för att se till att det är korrekt, pålitligt och informerat innan du publicerar det. Även om du bara försöker lära dig något för din egen personliga fördel, kommer akademisk forskning att ge dig den mest aktuella, tillförlitliga informationen.
  • Du kan vanligtvis få tillgång till dessa databaser via ditt hembibliotekets hemsida. Vissa akademiska och universitetsbibliotek kan kräva ett lösenord om du åtkomst till dem på distans (från någon annanstans än i biblioteket själv).
  • Om du inte har tillgång till ett bibliotek, försök använda Google Scholar för dina sökningar. Du kan hitta akademisk forskning via den här sökmotorn, och Google Scholar visar dig var du kan hitta gratis kopior av artiklarna online.
  • Bild med titeln Ansök om doktorand i USA Steg 2
    2. Leta efter ämnesspecifika databaser. Beroende på området för din forskning har du flera alternativ för online-databaser som är specifika för ditt fält. Till exempel, om du letar efter forskning om utbildning, sponsras Eric (Education Resources Information Center) av USA: s utbildningsdepartement och ger peer-reviewed forskning och informationsmaterial på utbildningsämnen. Om du letar efter medicinsk eller vetenskaplig forskning, Pubmed, Sponsras av United States National Library of Medicine, är ett bra ställe att börja.
  • Bild med titeln Lär dig ett språk Steg 9
    3. Fråga en bibliotekarie. Om du har tillgång till ett bibliotek, gör ett möte för att prata med din referensbibliotekarie. Dessa människor är speciellt utbildade för att hjälpa dig att få tillgång till den bästa forskningen och kunskapen som är tillgänglig. De kan hjälpa dig att hitta källor och hjälper dig också att avgöra om källor är trovärdiga.
  • Bild med titeln Gör en kriminell bakgrund Kontrollera steg 10
    4. Använd vanliga sökmotorer med försiktighet. Sökmotorer kryper webbindexeringssidorna genom att läsa orden och fraserna som visas på de här sidorna. Därifrån är processen automatiserad. Varje sökmotor har en algoritm som används för att rangordna resultat för specifika sökningar. Det innebär att ingen människa är uppriktighetens noggrannhet. Resultatet "Top" är helt enkelt resultatet av en algoritm. Det är inte ett godkännande av innehållet eller kvaliteten på resultatet.
  • De flesta sökmotorer kan vara "gamed" av Savvy Websites för att säkerställa att deras innehåll kommer upp först. Dessutom har varje sökmotor sin egen algoritm, och vissa skräddarsy sina resultat baserat på din surfhistorik. Så "Top" -resultatet på Google kommer inte nödvändigtvis att vara "Top" resultatet på Yahoo, även med exakt samma sökfrasering.
  • Var medveten om att helt enkelt för att du hittar information online gör det inte trovärdigt eller auktoritativt. Vem som helst kan göra en webbsida, och mängden fattig, oförändrad, och bara vanlig fel information uppväger ofta de goda grejerna online. För att hjälpa dig att siktas genom de värdelösa grejerna, prata med din lärare eller bibliotekarie och använda bibliotek eller akademiska sökmotorer när det är möjligt.
  • Bild med titeln Hitta en erfaren kriminell försvarsadvokat Steg 8
    5. Välj dina sökord noggrant. För en given förfrågan finns det ett nästan obegränsat antal potentiella ord- och frasval du kan komma in i en sökmotor. Därför är det viktigt att tänka noga på vad du hoppas att din sökning hittar, liksom försök flera olika sökkombinationer.
  • Om du använder en akademisk sökmotor, till exempel ditt biblioteks sökfunktion, försök använda en kombination av nyckelord och Boolska operatörer, eller ord du kan använda för att begränsa din sökning: och, eller, och inte.
  • Till exempel, om du gör forskning om feminism i Kina, kan du köra en sökning efter "feminism och Kina."Detta kommer att returnera resultat som innehåller båda de ämnena Nyckelord.
  • Du kan använda eller för att köra sökningar efter relaterade sökord. Till exempel kan du söka efter "feminism eller feminist eller social rättvisa."Detta skulle återvända resultat som innehåller en eller flera av dessa villkor.
  • Du kan använda för att inte utesluta sökord från din sökning. Till exempel kan du söka efter "feminism och Kina inte Japan."Du skulle inte få några resultat som inkluderade Japan.
  • Du kan använda citatmärken för att söka efter fullständiga fraser. Till exempel, om du vill söka efter studieresultat, Du skulle söka efter hela frasen i citatmärken: "Academic Performance."Var medveten om att med hjälp av citattecken kommer att sparka ett resultat som inte är en exakt matchning. Till exempel skulle du inte få resultat om "skolprestanda" eller "akademisk funktion" eftersom de inte är formulerade exakt hur du sökte.
  • Använd specifika sökordsfraser för att lokalisera den mest relevanta informationen. Till exempel, om du letar efter information sociala välfärdsutgifter i U.S., Du är mer benägna att få de resultat du vill ha genom att söka efter "Totalt årligt belopp som spenderas på välfärdsprogram i U.S."Än att söka efter" välfärd ", som skulle ge upp definitioner av välfärd, typer av välfärd i andra länder och tusentals fler resultat du inte vill ha. Var dock medveten om att du inte alltid kan hitta information så här - ju fler ord du anger, desto färre resultat kommer du sannolikt att få.
  • Använd alternativa ord eller sökordsfraser för att hitta ytterligare forskningskällor. Till exempel, om du forskar "välfärd", överväga att använda "säkerhetsnät" eller "sociala program" eller "offentligt stöd" i stället för "välfärd" för att hitta olika resultat. I många fall kan ditt ordval oavsiktligt förspänna dina resultat, eftersom termer som "välfärd" ofta är politiskt laddade. Med hjälp av ett bredare utbud av termer säkerställer att du kommer att bli utsatt för en bredare - och därmed potentiellt mindre förspänd - uppsättning källor.
  • Bild med titeln tjäna pengar i råvaror Steg 12
    6. Smal vid behov. Om du forskar ett ämne om att du är relativt oinformerad, börja din sökning med breda termer, använd sedan informationen som slängs från den första sökningen för att börja minska din sökning.
  • Till exempel, i din sökning efter "Totalt årligt belopp som spenderas på välfärdsprogram i U.S.,"Du kommer snabbt att upptäcka att det finns flera olika offentliga biståndsprogram, till exempel tillfälligt bistånd till behövande familjer (TANF) och kompletterande näringsprogram (SNAP). Använd den informationen för att bestämma vilka program du är intresserade av, och sedan utföra en ny (mer specifik) sökning, till exempel "Totalt årliga snaputgifter i U.S."
  • Del 2 av 4:
    Få bra källor
    1. Bild med titeln Gör en bakgrund Kontrollera steg 5
    1. Leta efter trovärdiga, auktoritativa källor. Kanske är det svåraste - och viktigt - uppgiften i internetforskning att säkerställa de källor du väljer är trovärdiga. Generellt vill du prioritera information från statskällor, akademiker och nationellt erkända nyhetsorganisationer.
    • Statliga källor kommer ofta att ha ".gov "någonstans i webbsidan. Till exempel är Förenta staternas avdelning för statens hemsida stat.gov. Den officiella hemsidan för Australiens försvarsdepartement är försvar.gov.au.
    • Webbplatser som slutar i .Edu tillhör högskolor och universitet. Men du behöver vara försiktig med .edu-webbplatser, för ofta fakulteter och studenter kan köra personliga webbsidor som kommer att ha .EDU-förlängning, men informationen kanske inte kan väljas av universitetet. Det är bättre att hitta akademiska källor genom en akademisk databas eller sökmotor, som EBSCOHOST eller Google Scholar.
    • Webbplatser som slutar i .Org tillhör ideella organisationer. Medan vissa av dessa är mycket trovärdiga, är vissa inte. Vem som helst kan köpa en webbplats med en .org förlängning. Kontrollera dessa webbplatser noggrant, och lita inte på dem som din enda informationskälla om du kan undvika dem.
    • Stora nyhetskällor som vårdnadshavaren, CNN och Al Jazeera tenderar att vara trovärdiga, men du måste också se till att du läser en fabriksbaserad artikel och inte en opinionsdel. Många nyhetssidor har också bloggar och redaktionella platser där människor kan ange sina åsikter, vilket inte nödvändigtvis säkerhetskopieras av fakta.
  • Bild med titeln Filskatter Online Steg 4
    2. Kasta ett brett nät. Begränsa dig inte till de första resultaten i sökmotorn. Titta bortom den första sidan med sökresultat för att hitta information för din forskning.
  • Medan det är omöjligt att se alla resultat för de flesta sökningar är det viktigt att se åtminstone flera sidor av resultat för att säkerställa att du inte saknar viktig information. På grund av sökmotoroptimering, om du använder en vanlig sökmotor som Google eller Yahoo, kan de första flera sidorna innehålla de länkar som mest effektivt främjades, inte de med den bästa informationen.
  • Bild med titeln Answera intervjufrågor Steg 10
    3. Wikipedia kan vara ett bra ställe att börja, men webbplatser som detta är öppna för att redigera av någon, vilket innebär att deras information kan vara felaktig, föråldrad eller förspänd. Om du vill använda Wikipedia eller en annan Wiki för forskning, bläddra ner till avsnittet "Referenser" längst ner på sidan och kolla ut dem. Gå till den ursprungliga källan när det är möjligt.
  • Till exempel, om du skriver en rapport om pingviner, kan du börja med Wikipedia-sidan på Penguins. Rullning till referenser avsnittet skulle visa dig flera peer-reviewed Academic Journal artiklar om pingviner, tillsammans med referenser till bokkapitel från akademiska förläggare. Titta på dessa källor för mer auktoritativ information.
  • Bild med titeln Kör för kongress Steg 13
    4. Hitta den ursprungliga källan när det är möjligt. Under din forskning hittar du många uttalanden online, men inte alla är sanna eller användbara. Vissa källor kommer inte att citera några referenser, eller de kan vrida referensen för att säga något annat än vad det ursprungligen anges.Ta inte någonting till nominellt värde. Särskilt när webbplatsen som rapporterar ett faktum eller statistik är tvivelaktig, bör du försöka hitta den ursprungliga källan.
  • Om du till exempel gör forskning om förändringar i välfärdsutgifter under de senaste 20 åren, finns det ingen anledning att lita på Yahoo-svar, en blogg eller någon sekundär källa. De flesta trovärdiga källor kommer att notera att de använder data från federala myndigheter. Därför är det vanligtvis bättre att söka efter de ursprungliga regeringens datakällor och citerar dem direkt, snarare än att citera en sida som bara är rapporterar (eventuellt felaktigt) data.
  • Att citera den ursprungliga källan kommer också att göra din egen forskning mer auktoritativ och trovärdig. Det är till exempel mycket mer imponerande för din lärare om du citerar en artikel från National Institutes of Health (en amerikansk statlig källa) än om du citerar en artikel från WebMD - även om de har samma information. Om du kan citera den ursprungliga vetenskapliga forskningen som producerade den information du diskuterar, det är ännu bättre.
  • Bild med titeln Höj pengar online steg 10
    5. Leta efter konsensus. Om du inte hittar den ursprungliga källan för ett faktum är din bästa satsning att verifiera det faktum på flera, trovärdiga platser.
  • Oavsett vilken information du söker, om du inte kan hitta en enda officiell källa, är det lämpligt att inte lita på en bit av information tills du hittar identisk information på flera oberoende webbplatser. Så, till exempel, om du inte hittar en originalkälla för snaputgifter 1980, ange de data du hittade i en sökmotor för att säkerställa att samma nummer rapporteras på flera webbplatser och att dessa webbplatser inte alla citerar samma (potentiellt felaktig) källa.
  • Del 3 av 4:
    Utvärdering av trovärdighet
    1. Bildbetaget Skriv ditt kongressrepresentant Steg 12
    1. Kontrollera källans anslutningar. Kontrollera vem som äger eller sponsrar webbplatsen hjälper dig att räkna ut om det är trovärdigt eller inte. Till exempel ägs webbplatsen Mayo Clinic av Mayo Clinic, en av de mest prestigefyllda sjukhusen i världen. Det är en ideell organisation, så det är inte ute att tjäna pengar från innehållet. Dess artiklar är skrivna av läkare. Det här är bra ledtrådar som information du hittar på den här webbplatsen kommer att vara trovärdig. Å andra sidan, en "hälsa" -sida som har ett butiksfront eller många annonser, och inte har några institutionella eller professionella anslutningar, kommer inte vara lika trovärdiga.
    • Om du använder en akademisk databas, kolla in vem som publicerade artikeln eller boken. Texter från prestigefyllda tidskrifter, som New England Journal of Medicine, och böcker från akademiska utgivare som Oxford University Press, bär mer vikt än källor från mindre kända förläggare.
    • Om du aldrig hört talas om en källa är den första platsen att se "Om oss" (eller liknande) delen av webbplatsen. Om det inte ger dig en bra uppfattning om vem som producerar webbsidan, försök att genomföra en Internet-sökning efter webbplatsen själv. Ofta är nyhetsartiklar, Wikipedia-poster och liknande som referens en källa att innehålla information om dess anknytning, ideologi och finansiering. När allt annat misslyckas, överväga att använda en webbdomänsökningsmotor för att upptäcka vem som äger webbplatsen. Men om du måste gå till den längden är chansen bra att platsen är för obskyrlig att vara betrodd.
  • Bild med titeln Spot Fake News Sites Steg 6
    2. Kolla in författaren. Tyvärr kommer många internetkällor inte att lista en författare. Om du söker online för peer-reviewed forskning, kommer du vanligtvis att hitta källor med namngivna författare. Titta på deras referenser.
  • Till exempel har den här personen utbildning i sitt fält? Neil degrasse Tyson har ett pH.D. I astrofysik från det prestigefyllda Columbia University, så det är troligt att det han säger om astrofysik är trovärdigt och auktoritativt (vilket betyder trovärdigt och aktuellt). Å andra sidan kommer en Amateur Star-Watcher-blogg inte att vara auktoritativ, även om informationen är korrekt.
  • Har författaren skrivit något annat på ämnet? Många författare, inklusive journalister och akademiska forskare, har specialområden och har spenderat år att studera och skriva om dessa ämnen. Om författaren har skrivit många andra artiklar om samma område, gör det dem mer trovärdiga (speciellt om dessa artiklar är peer-reviewed).
  • Om det inte finns någon författare, är källan trovärdig? Vissa källor, särskilt statskällor, kommer inte att lista en författare. Om källan du får informationen från är auktoritativ - som en artikel om vattkoppor från centra för sjukdomskontroll och förebyggande - saknas en författare inte för oro.
  • Bild med titeln Hitta en hypnoterapeut Steg 13
    3. Titta på datumet. Det är viktigt att se till att din information är så uppdaterad som möjligt, speciellt om du forskar ett medicinskt eller vetenskapligt ämne. Vetenskapliga konsensus förändras med närvaro av nya studier och information. Kontrollera när artikeln eller webbplatsen publicerades. Att vara mer än fem år är inte nödvändigtvis dålig, men leta efter de senaste artiklarna som du kan hitta för det bästa skottet på uppdaterad information.
  • Om du till exempel skrev ett forskningspapper om behandlingar för cancer, skulle du inte bara vilja använda artiklar från 1970-talet, även om de publicerades i prestigefyllda akademiska tidskrifter.
  • Bild med titeln Spot Fake News Sites Steg 11
    4. Leta efter tillförlitlighet och noggrannhet. Det finns många källor där ute som påstår att det är faktabaserat men det är inte. Webbplatser som verkar ha en tydlig agenda är vanligtvis inte bra källor, eftersom de kan ignorera eller förvränga bevis som inte håller med sin position.
  • Leta efter webbplatsens källor. En trovärdig webbplats kommer att citera sina källor. En riktigt bra webbplats kan till och med länka ut till de ursprungliga forskningsartiklarna så att du kan spåra dem. Om du inte hittar några referenser för informationen, eller om referenserna är föråldrade eller dålig kvalitet, är det ett gott tecken på att din webbplats inte är tillförlitlig.
  • Titta på för bias. Mycket emotionellt språk, inflammatoriskt retorik och informellt skrivande är alla tecken på potentiell bias i din källa. De flesta akademiska skrivning försöker styra bort dessa och syftar till opartiskhet och objektivitet så mycket som möjligt. Om din webbplats använder emotionellt språk som "Manipulative Big Pharma Companies är ute för att hålla dig trasig och ohälsosam att binda sina egna fickor!"Det är ett gott tecken på att det finns bias närvarande.
  • Granska varje webbplats för grammatiska fel och brutna länkar. Om webbplatsen är trovärdig och pålitlig, grammatik och stavning ska vara korrekta, och alla länkar ska ta dig till lämplig målsida. Webbplatser med många grammatiska fel och brutna länkar kan kopiera deras information från en annan källa eller kanske inte är legitim.
  • Del 4 av 4:
    Kompilera och spara dina källor
    1. Bild med titeln Skriv ditt kongressrepresentant Steg 1
    1. Citera dina källor. För att undvika samma fel som gjorts av felaktiga webbplatser, bör du alltid dokumentera dina källor. Detta gör det möjligt för dig att återvända till dem senare, om det behövs, och kommer att tillåta andra (när det är tillämpligt) att verifiera dina källor själva.
    • Bibliografiska poster för webbsidor består traditionellt av författaren till webbartikel eller webbsida (om tillgängligt), titeln på artikeln eller sidan, webbplatsens namn, webbplatsens webbadress och det datum då du har tillgång till artikeln eller sidan.
  • Bild med titeln känner som ett barn igen Steg 6
    2. Akta dig för webbens efemera natur. Bara för att en källa är där idag betyder det inte att det kommer att vara där imorgon. För att skydda mot att du är irrelevant, överväga dina alternativ för att bevara webbsidor.
  • Det enklaste sättet att spara en webbsida som du ser det idag är att skriva ut en kopia eller spara den som en pdf. Detta gör att du kan hänvisa till sidan, även om den flyttas eller raderas.
  • Eftersom en kopia eller PDF-version endast kommer att vara tillgänglig för dig, bör du regelbundet kontrollera länkarna i din forskning om den publiceras på webben. Om du upptäcker en webbsida har tagits bort eller flyttas kan du skriva in sökord efter sin nya plats i en sökmotor eller kontrollera om det var arkiverat av arkiv.Orgs vägningsmaskin, som bevarar webbsidor som de tidigare visat.
  • Bildbeteckningen blir en plusstorlek modell Steg 4
    3. Tänk på en teknisk fix. Det finns många gratis webbläsarefunktioner, appar och tjänster som kan hjälpa dig att spara dina källor snabbt och organisera dem enkelt.
  • Att använda bokmärkesfunktionen i din webbläsare är det enklaste sättet att spara källor. I stället för att spara varje källa i moderen "Bokmärken", överväga att skapa undermappar för specifika ämnen. Till exempel, om du forskar välfärd, kanske du vill skapa en mapp för "välfärd" i "bokmärken" och sedan även skapa fler mappar inom "TANF", "snap," etc.
  • Bild med titeln Få ett nytt födelsecertifikat Steg 18
    4. Bygg ditt eget arkiv. Utöver enkla bokmärkningsfunktioner och appar kan mer avancerad forskningsprogramvara och tjänster hjälpa dig att skapa ditt eget personliga förvaring av källor.
  • Många tjänster och appar har gjort det möjligt att synkronisera källor till molnet, fånga bilder av webbsidor, eftersom de visas på dagen du har åtkomst till dem, lägg till nyckelord till källor mm.
  • Många av dessa tjänster, som Zotero, är freeware skapad av akademiker och andra open source-förespråkare. Andra, som Ficka, erbjuder vissa tjänster gratis och laddning för andra. Om du behöver funktioner utöver din webbläsares standardbokmärkesfunktioner, överväga att använda en av dessa källor för att göra det lättare att organisera dina källor.
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande