Hur man ansöker om ett ird-nummer i nya zeeland

Om du bor, jobbar eller gör affärer i Nya Zeeland, behöver du sannolikt en IRD (Inland Revenue Department) nummer. Du kan också behöva ett IRD-nummer, även om du inte bor i Nya Zeeland om du tjänar pengar i landet eller gör affärer där. Du behöver också ett IRD-nummer för ditt barn om du vill få tillgång till socialpolitiska rättigheter, till exempel familje skattekrediter eller barnstöd. IRD-nummer utfärdas inte automatiskt. Du måste snarare skicka in en ansökan och lämpliga dokument för att verifiera din identitet. IRD-nummer utfärdas vanligtvis för livet.

Steg

Metod 1 av 3:
Få ett personligt IRD-nummer
  1. Bild med titeln Ansök om ett IRD-nummer i Nya Zeeland Steg 1
1. Samla dokument för att bevisa din identitet. Generellt behöver du ditt pass eller medborgarskapscertifikat och ett NZ-körkort, ID-kort eller studentfoto-ID. Du kan också använda en NZ-skjutvapen eller återförsäljarlicens. Om du har ändrat ditt namn behöver du också bevis på namnbytet, till exempel ett officiellt namnbyte, äktenskap eller det civila unionsbeviset.

Dricks: Om du vill ansöka online måste du också skanna dina dokument så att du kan ladda upp dem tillsammans med din ansökan.

  • Bild med titeln Ansök om ett IRD-nummer i Nya Zeeland Steg 2
    2. Ansök online om du är en NZ eller australiensisk medborgare eller har en bosatt visum. Gå till https: // myir.ird.govt.nz / eServices / home / och klicka på "Registrering." Klicka sedan på "Ansök om ett individuellt IRD-nummer" För att slutföra ansökan.
  • Om du inte känner dig bekväm på nätet eller inte har tillförlitlig Internetåtkomst, kan du fylla i ett pappersformulär och ta det med dina dokument till en AA-föraren licensieringsmedel. Blanketten är tillgänglig på https: // ird.govt.NZ / - / Media / Projekt / IR / Dokument / Forms-och-Guides / IR500 --- IR599 / IR595 / IR595-2017.pdf.
  • Om du inte bor i Nya Zeeland men behöver du fortfarande ett IRD-nummer, använd programmet på https: // ird.govt.NZ / - / Media / Projekt / IR / Hem / Dokument / Forms-och-Guides / IR700 --- IR799 / IR742 / IR742-2018.pdf.
  • Bild med titeln Ansök om ett IRD-nummer i Nya Zeeland Steg 3
    3. Ta dina dokument till en AA-föraren licensieringsmedel. Om du bor i NZ måste identifieringsdokumenten du tillhandahålla för att stödja din ansökan också verifieras. Inlandsintäkter har auktoriserat Automobile Association Nya Zeeland att slutföra verifieringen.
  • För att hitta AA-platsen närmaste, gå till http: // platser.aa.co.nz /.
  • AA-agenten kommer att meddela inlandsintäkter när dina dokument har verifierats. Därefter kommer inlandsinkomster att behandla din ansökan.
  • Bild med titeln Ansök om ett IRD-nummer i Nya Zeeland Steg 4
    4. Maila eller maila din ansökan och dokument om du bor utomlands. Om du fyllde i en kunddirigensformulär, se till att din form och applikation är signerade och stämplade. Skriv sedan dem själv. Om du skickar dina dokument och program, skanna allt så du har digitala kopior att skicka in.
  • Om du mailar din ansökan, skicka den till offshore @ IRD.govt.nz.
  • Om du skickar din ansökan och dokument, skicka den till Inland Intäkter, PO Box 39050, Wellington Mail Center 5045, Nya Zeeland.
  • Bild med titeln Ansök om ett IRD-nummer i Nya Zeeland Steg 5
    5. Vänta med att ta emot ditt IRD-nummer. När dina dokument är verifierade kommer inlandsinkomsten att skicka ditt IRD-nummer till dig med den metod du begärde. IRD-nummer kan skickas via posten, via e-post eller via textmeddelande.
  • Om du begär ett textmeddelande eller e-post, bör du få ditt IRD-nummer inom 2 arbetsdagar efter att dina dokument är verifierade. För post får du vanligtvis ditt IRD-nummer inom 12 arbetsdagar.
  • Om du bor utomlands och begärt att inre intäkter mailar ditt IRD-nummer till dig, förvänta dig att det tar upp till 20 dagar.
  • Metod 2 av 3:
    Ansökan om ett Business IRD-nummer
    1. Bild med titeln Ansök om ett IRD-nummer i Nya Zeeland Steg 6
    1. Samla dokument och information relaterad till ditt företag. Om ditt företag är organiserat som ett företag, inkorporerat samhälle eller ett begränsat partnerskap, får kopior av de organiserande dokument som etablerade verksamheten. Detta inkluderar ett intyg om införlivande för företag eller införlivade samhällen och ett intyg om registrering för begränsade partnerskap.
    • Du behöver också ett Business IRD-nummer om du överför egendom eller administrera en egendom. Stöddokument Du kan behöva omfatta ett dödsintyg, en förtroende för förtroende och probate eller administrationsbrev för fastigheter. Förvaltaren eller exekveraren på gården måste ha ett individuellt IRD-nummer.
    • Om du använder ditt företag som en ensam innehavare, använder du vanligtvis ditt eget individuella IRD-nummer för ditt företag.

    Dricks: Alla aktieägare, styrelseledamöter, partners och verkställande direktörer måste också ha sina egna enskilda IRD-nummer innan du kan ansöka om ett IRD-nummer.

  • Bild med titeln Ansök om ett IRD-nummer i Nya Zeeland Steg 7
    2. Fyll i onlineapplikationen.https: // myir.ird.govt.nz / eServices / home /, Klicka på "Registrering" för att starta. Klicka sedan på "Icke-individuell registrering" För att komma åt företagsapplikationen.
  • För att slutföra din online-program behöver du skannade digitala kopior av alla styrkande affärs- eller förtroende- och fastighetsdokument.
  • Om du föredrar att fylla i och maila ett pappersprogram, ladda ner formuläret på https: // ird.govt.NZ / - / Media / Projekt / IR / Hem / Dokument / Forms-och-Guider / IR500 --- IR599 / IR596 / IR596-2020.pdf.
  • Bild med titeln Ansök om ett IRD-nummer i Nya Zeeland Steg 8
    3. Vänta med att ta emot ditt företags IRD-nummer. Inland intäkter kommer att granska din ansökan och kontakta dig om de behöver mer information eller dokumentation. Då skickar de ditt företags IRD-nummer till dig via e-post eller via posten.
  • Om du väljer att få din IRD till dig, kan det ta upp till 20 arbetsdagar för att du ska få det.
  • Metod 3 av 3:
    Registrera ditt barn för ett IRD-nummer
    1. Bild med titeln Ansök om ett IRD-nummer i Nya Zeeland Steg 9
    1. Be om ett IRD-nummer när du registrerar ditt barns födelse. Kanske är det enklaste sättet att få ett IRD-nummer för ditt barn att begära en när du registrerar ditt barns födelse med SmartStart. Även om du inte vet om du använder några socialpolitiska rättigheter, är det en bra idé att fortsätta och få numret så att du inte behöver oroa dig för det senare.
  • Bild med titeln Ansök om ett IRD-nummer i Nya Zeeland Steg 10
    2. Få dokument som bevisar ditt barns identitet. Generellt kan du använda ditt barns födelsecertifikat eller NZ-pass för att få ett IRD-nummer för ditt barn. Om ditt namn inte är listat på det identitetsdokument du tillhandahåller, inkludera ytterligare dokumentation som visar ditt förhållande till barnet, till exempel adoptionpapper, föräldraorder eller vårdnadsordningar.
  • Om du planerar att ansöka online, skanna dokumenten så att du kan inkludera digitala kopior med ansökan.
  • Bild med titeln Ansök om ett IRD-nummer i Nya Zeeland Steg 11
    3. Slutföra lagstadgad deklaration om det behövs. Om du begär ett IRD-nummer för ett barn som inte är ditt eftersom du inte är barnets förälder eller vårdnadshavare, behöver du en lagstadgad deklaration för att upprätta din länk till barnet och anledningen till att barnet är i din vård. Du kan skriva ut en kopia av det här dokumentet på https: // ird.govt.NZ / - / Media / Projekt / IR / Hem / Dokument / Forms-och-Guides / IR500 --- IR599 / IR595D / IR595D-2019.pdf.
  • Blanketten måste fyllas i och undertecknas framför en person som är behörig att ta deklarationen. Det finns en lista över auktoriserade personer på den första sidan av programmet.
  • Bild med titeln Ansök om ett IRD-nummer i Nya Zeeland Steg 12
    4. Ansök online i ditt barns namn. Från https: // myir.ird.govt.nz / eServices / home /, klick "Registrering," Klicka sedan "Ansök om ett individuellt IRD-nummer." Applikationen är densamma som den du fyllde på för ditt eget IRD-nummer. Se dock till att du anger ditt barns identifieringsinformation istället för din egen.
  • Om du inte vill ansöka online, ladda ner pappersformuläret på https: // ird.govt.NZ / - / Media / Projekt / IR / Dokument / Forms-och-Guides / IR500 --- IR599 / IR595 / IR595-2017.pdf och ta det med dig när du får dina dokument verifierade av ett AA-föraren licensieringsmedel. Licensmedlet kommer att vidarebefordra ansökan till inlandsintäkter.
  • Bild med titeln Ansök om ett IRD-nummer i Nya Zeeland Steg 13
    5. Gå till en Automobile Association (AA) för att få dokumenten verifierade. Ta ditt barns identitetshandlingar och andra stöddokument till ditt närmaste AA-centrum. Ett AA-drivrutins licensieringsmedel kommer att verifiera dina ursprungliga dokument och meddela inlandsintäkter som verifieringen är klar.
  • Gå till http: // platser.aa.co.nz / Att hitta närmaste AA-centrum.
  • Dricks: Om din ansökan innehåller en lagstadgad deklaration, ta original av några dokument som stöder din deklaration, inte kopior.

  • Bild med titeln Ansök om ett IRD-nummer i Nya Zeeland Steg 14
    6. Vänta med att ta emot ditt barns IRD-nummer. Efter verifiering är fullständig, kommer inlandsinkomsten att granska den ansökan du lämnat in på uppdrag av ditt barn. Om du valde att få ditt barns IRD-nummer via e-post eller textmeddelande, bör du få det inom 10 arbetsdagar.
  • Om du valde att ha inlandsintäkter maila ditt barns IRD-nummer till dig, kan det ta upp till 20 dagar att anlända.
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande