Hur man tillskriver ett kreativt kommons licensierat arbete

Creative Commons (CC) är en global ideell organisation som gör det möjligt för skaparna att lagligt dela sitt arbete och låta det återanvändas av andra. Miljoner verk runt om i världen är skyddade av Creative Commons-licenser, precis som allt innehåll på WikiHow. Om du vill använda ett arbete med en Creative Commons-licens måste du ange den ursprungliga skaparen med namn och länka tillbaka till det ursprungliga arbetet.

Steg

Provskrivningar

General Creative Commons Attribution

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Creative Commons Attribution för modifierat material

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Creative Commons Attribution för material från flera källor

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Metod 1 av 3:
Hitta information för din tillskrivning
  1. Bild med titeln attribut Ett kreativt kommons licensierat arbete Steg 1
1. Leta efter ett upphovsrättsmeddelande. De flesta länder kräver inte att skapare inkluderar ett upphovsrättsmeddelande med sitt arbete för att få fullt upphovsrättsskydd. Ett upphovsrättsmeddelande bör dock alltid ingå i din tillskrivning om Skaparen har inkluderat en på sitt arbete.
  • Upphovsrättsinnehavaren kan skilja sig från den enskilda konstnären som skapade arbetet. Till exempel kan en fotograf ha gjort bilder under kontrakt för ett företag. Företaget, inte fotografen, behåller upphovsrätten. Du skulle tilldela företaget som håller upphovsrätten, inte fotografen individuellt.
  • Bild med titeln attribut Ett kreativt Commons licensierat arbete Steg 2
    2. Leta efter en anteckning från Skaparen. Många skapare har en anteckning kopplad till sitt arbete som anger hur de ska tillskrivas. Om du ser en anteckning på själva arbetet, följ formatet som skaparen har angett.
  • Till exempel, om skaparen har en anteckning på sitt arbete som säger, "Vänligen ange John Harris som skaparen av detta arbete," Du skulle tilldela det till John Harris.
  • Om noten inte tillhandahåller Skaparens namn, använd namnet på upphovsrättsinnehavaren i arbetets upphovsrättsmeddelande.
  • Med bildkonst, till exempel foton eller skannade konst, kan du behöva högerklicka (Control-klicka på en Mac) för att få information om bilden, inklusive tillskrivningsinformation.
  • Bild med titeln attribut Ett kreativt Commons licensierat arbete Steg 3
    3. Kontrollera Skaparens profil om det inte finns någon anteckning. Många webbplatser, som avvikande konst, tillåter användare att skapa en profil som ger information om dem och deras konst. Ge kredit till Skaparens användarnamn om de inte ger ett fullständigt juridiskt namn.
  • Om du skickar ditt arbete online kanske du vill hyperlänk Skaparens användarnamn direkt till deras profil.
  • För vissa verk gäller licensen på webbplatsen som helhet, snarare än en enskild skapare (t.ex. innehåll på WikiHow). Attribut innehållet på webbplatsen själv snarare än att namnge en enskild skapare.
  • Bild med titeln attribut Ett kreativt kommons licensierat arbete Steg 4
    4. Leta reda på de kreativa Commons-symbolerna på eller i närheten av arbetet. Skaparen kan ha ett Textual CC-meddelande, eller de kan ha en knapp som listar den typ av licens de har valt. Dessa knappar tillhandahålls av Creative Commons när en Skapare väljer en licens.
  • Om du klickar på licensknappen tar det direkt till beskrivningen av licensvillkoren på Creative Commons-webbplatsen.
  • Bild med titeln attribut Ett kreativt Commons licensierat arbete Steg 5
    5. Bestäm hur licensen påverkar din användning av arbetet. Creative Commons erbjuder 6 olika typer av licenser, som alla ger olika skyddsnivåer till skaparen. Om din användning inte är täckt av Creator`s CC-licens måste du kontakta skaparen för att förhandla om en separat licens för din användning.
  • Om du ser "Cc av" Endast, det här är en tillskrivningslicens, vilket är den minst restriktiva för CC-licenserna. Du kan göra vad du vill med det ursprungliga arbetet, för kommersiella eller icke-kommersiella ändamål, så länge du tilldelar den ursprungliga skaparen.
  • CC By-SA är en sharealike-licens. Du kan remix, tweak eller bygga på det ursprungliga arbetet, även för kommersiella ändamål, så länge du krediterar den ursprungliga skaparen och licenserar ditt arbete under samma villkor som originalet.
  • Cc by-nd är en noderivs licens. Du kan omfördela det ursprungliga arbetet (förutsatt att du krediterar Skaparen), för kommersiella eller icke-kommersiella ändamål, men du kan inte ändra det på något sätt.
  • Cc by-nc är en icke-kommersiell licens. Du kan omfördela, remix, tweak eller bygga på det ursprungliga arbetet. Till skillnad från Sharealike-licensen behöver du inte licensiera ditt arbete under samma villkor som originalet. Som namnet antyder kan du inte använda arbetet för kommersiella ändamål.
  • Cc by-nc-sa kombinerar sharealike och icke-kommersiella licenser. Du kan omfördela, remix, tweak eller bygga på det ursprungliga arbetet, men det måste vara för icke-kommersiella ändamål, och du måste licensiera ditt arbete under samma villkor som det ursprungliga arbetet.
  • Cc by-nc-nd kombinerar icke-kommersiella och noderivs licens. Det är den mest restriktiva för CC-licenserna, och gör det bara möjligt att omfördela det ursprungliga arbetet för icke-kommersiella ändamål, utan att ändra det på något sätt.
  • Bild med titeln attribut ett kreativt kommons licensierat arbete Steg 6
    6. Kontakta Skaparen om du har några frågor. CC-licenser kräver inte att du kontaktar Skaparen innan du använder sitt arbete. Men om du inte är säker på om den använda du har planerat skulle passa under deras licens, ta reda på det innan du börjar.
  • Om du hittade arbetet på en blogg eller webbplats som drivs av den ursprungliga skaparen, har de vanligtvis kontaktinformation tillgänglig. Leta efter en "Handla om" eller "Kontakt" sida.
  • Vissa bloggplattformar och sociala nätverk har också sätt att kontakta en användare direkt. Du kan behöva ett konto med den speciella plattformen eller nätverket för att använda dessa tjänster.
  • Metod 2 av 3:
    Skapa din tillskrivning
    1. Bild med titeln attribut ett kreativt kommons licensierat arbete Steg 7
    1. Börja med den fullständiga titeln på arbetet. Nästan alla CC-licenser kräver att du noterar den fullständiga titeln på arbetet i din tillskrivning. Använd titeln på det arbete som skapats av Skaparen. Du hittar titeln på toppen av ett skriftligt arbete, eller i bildtexten av en bit av bildkonst.
    • Om arbetet inte har en titel, attribut med hänvisning till det som "detta jobb." Du kan också kalla det "Ofrälse."
    • När du är i tvivel, kopiera och klistra in upphovsrätten eller licensinformationen till din sida för att säkerställa att du ordentligt krediterar källan.
  • Bild med titeln attribut Ett kreativt Commons licensierat arbete Steg 8
    2. Håll eventuell upphovsrättsmeddelande intakt. Vissa skapare inkluderar upphovsrättsymbolen (©) utöver Creative Commons licensinformation. Om Skaparen har upphovsrättsmeddelande om sitt arbete, följ ledningen och inkludera denna information i din tillskrivning.
  • Till exempel kan du se ett meddelande som säger "Allt arbete på den här bloggen © 2017 av Sally Sunshine." Starta din tillskrivning genom att kopiera det upphovsrättsmeddelandet först.
  • Bild med titeln attribut ett kreativt kommons licensierat arbete Steg 9
    3. Lägg till lämpliga CC-förkortningar. Kopiera den här informationen exakt som den visas på det arbete du vill använda. Se till att din användning faller inom licensparametrarna. Skaparen har valt.
  • Även om du ger en tillskrivning för det ursprungliga arbetet, kan Skaparen fortfarande göra upphovsrättsintrång mot dig om din användning faller utanför deras CC-licens.
  • Bild med titeln attribut Ett kreativt Commons licensierat arbete Steg 10
    4. Länk tillbaka till det ursprungliga arbetet. När du anger en länk till det ursprungliga arbetet, tillåter du dina läsare eller tittare att gå tillbaka och se den oförändrade versionen. Använd en direkt, permanent länk till själva arbetet, snarare än en generisk länk till Skaparens webbsida.
  • Du behöver inte bara kopiera webbadressen, som kan vara lång och ful, till din tillskrivning. Istället, hyperlänk Titeln på arbetet.
  • Bild med titeln attribut Ett kreativt Commons licensierat arbete Steg 11
    5. Notera eventuella ändringar som du gjort till originalet. I slutet av din tillskrivning, ge en kort sammanfattning av hur du tweaked eller byggt på det ursprungliga arbetet med att skapa din egen. Detta skiljer ditt arbete från det ursprungliga skaparen som gjorts av den ursprungliga skaparen.
  • Till exempel, om du använde ett färgfoto av Sally Sunshine, men desaturated det så att det var i svart och vitt, kan din tillskrivning se ut så här: "Dansa på Daybreak, © 2017 med Sally Sunshine, som används under CC av / desaturated från Original." Du kan länka direkt till originalet genom att skapa en hyperlänk av titeln. Du kan också vända hennes namn till en länk som går till hennes profil, hemsida eller blogg.
  • Bild med titeln attribut Ett kreativt kommons licensierat arbete Steg 12
    6. Använd Creative Commons Licens Builder för att formatera din tillskrivning. Om du vill skapa en grafisk som ser ut som den ursprungliga CC-licensen, kommer licensbyggaren att skapa en för dig. Detta är ett bra alternativ om du använder arbete under en licens som kräver att du licenserar ditt arbete under samma villkor som originalet.
  • Gå till http: // kreativecommons.org / välja / och göra lämpliga val baserat på licenskraven för det ursprungliga arbetet. Licensbyggaren kommer att generera HTML-kod för att du ska kopiera och klistra in på din webbsida.
  • Din tillskrivning behöver inte vara överdrivet komplicerat, men se till att du ordentligt ger kredit.
  • Metod 3 av 3:
    Få din egen Creative Commons License
    1. Bild med titeln attribut Ett kreativt kommons licensierat arbete Steg 13
    1. Besök CC License Chooser. Creative Commons Licenses är gratis och tillgängliga för alla som är skaparen av originalarbete. Du behöver inte registrera din upphovsrätt i arbetet innan du får en Creative Commons-licens.
    • Gå till https: // creativeCommons.org / välja / För att börja processen med att välja din licens.
    • Creative Commons Licenses är inte samma sak som upphovsrättsregistrering. Medan du har upphovsrättsskydd från det ögonblick du skapar ditt arbete, om du delar ditt arbete online kanske du också vill Registrera upphovsrätten.
  • Bild med titeln attribut Ett kreativt kommons licensierat arbete Steg 14
    2. Ge information om ditt arbete. De två första frågorna på licensbyggaren bestämmer de funktioner som din CC-licens kommer att ha. Byggaren uppdaterar automatiskt de andra panelerna på sidan baserat på dina val.
  • Klicka på frågetecknet under frågan om du är osäker på hur ditt val kommer att påverka din licens. Det kommer att dra upp information om den licensfunktionen.
  • Under "Hjälpa andra attribut dig!" Du hittar en länk där du kan ange information om ditt arbete, inklusive ditt namn och titeln på arbetet. Det här är valfritt, men ger metadata som gör det möjligt för andra att skapa tillskrivningar till ditt arbete.
  • Bild med titeln attribut Ett kreativt Commons licensierat arbete Steg 15
    3. Kopiera och klistra in HTML-koden till din webbplats. Baserat på dina svar på de två frågorna genererar licensbyggaren kod som skapar en CC-licensikon på din webbplats. Du kan välja mellan två storlekar av ikoner.
  • Klistra in koden längst ner i posten om du vill att ikonen ska visas efter en enskild bit av arbete som du skickar på din blogg eller webbplats.
  • Du kan också skapa en licens som täcker all innehåll på din blogg eller webbplats. Om du inte designade din webbplats, kontakta din webbdesigner. Låt dem veta var du vill inkludera ikonen och ge dem koden.
  • Bild med titeln attribut Ett kreativt kommons licensierat arbete Steg 16
    4. Redigera beskrivningen om det behövs. Koden som tillhandahålls av Creative Commons innehåller beskrivande element som du kan ändra för att passa dina behov utan att röra upp din ikon. Du kan använda den här beskrivningen för att ge mer information till dina besökare.
  • Den grundläggande texten säger "Detta arbete är licensierat under" följt av namnet på din licens. Dessa ord kan ändras för att ange det licensierade arbetet, eller för att låta besökare veta att hela webbplatsen är licensierad.
  • Till exempel kan du ändra din beskrivande text för att läsa "Förutom var annars noteras, är allt innehåll på denna webbplats licensierat under."
  • Tips

    En bra tumregel är att använda akronym TASL när du skapar ditt arbete, vilket står för titel, författare, källa och licens. Detta kommer att se till att du ger rätt kredit.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande