Så här byter du dörrlås

Ändra ett dörrlås är nödvändigt när du flyttar in i ett nytt hem, får en ny rumskompis eller uppleva ett inbrott. Det kan också vara ett snabbt, enkelt sätt att byta upp dörrens utseende. Om du älskar dina befintliga knoppar och inte vill ersätta hela uppsättningen, kan du helt enkelt reKey låsen med ett kit märkt för sitt varumärke. Har ingen rädsla om ditt knopplås är bra, men din deadbolt behöver bytas ut. Ändra en deadbolt är ännu enklare än att stänga av dina knoppar.

Steg

Metod 1 av 3:
Byte av ett knopplås
  1. Bild med titeln Ändra dörrlås Steg 1
1. Ta bort skruvarna från det gamla låset på insidan av dörren. Använd en Phillips-skruvmejsel för att lossa de två eller tre skruvarna på insidan av rattplattan. Ta sedan bort varje sidans dörrknopp genom att dra dem bort från dörren.
  • Du kan också behöva använda ett trådverktyg eller ett pappersklipp. Om din knopp eller lås inte har några skruvar på den, sätt in en papperslip i det lilla hålet på doorknobens sida. Detta ska frigöra knopplåset och låter dig dra av vredet.
  • Bild med titeln Byt dörrlås Steg 2
    2. Använd ett lås av samma märke som passar din dörr. Efter att ha tagit bort knopparna, mäta låsens håls diameter och avståndet från centrum till kanten av dörren. Kontrollera ditt nuvarande lås varumärke, och köp ett lås som matchar det och passar hålets dimensioner.
  • Du kan hitta ett nytt lås som uppfyller de mätningar du tog på en förbättringsbutik, låssmed eller online.
  • Om du köper samma märke, matchar ditt nya lås dina andra lås, och du kommer sannolikt att kunna installera den med hjälp av de befintliga hålen.
  • Bild med titeln Ändra dörrlås Steg 3
    3. Ta bort skruvarna som håller fast spärren vid kanten av dörren. Spärren är den sista delen av låsutrustning du behöver ta bort. Lossa de två skruvarna som håller spärrplattan på plats. När skruvarna är ute kan du glida ut spärren från öppningen i sidan av dörren.
  • Bild med titeln Ändra dörrlås Steg 4
    4. Vik kartongmallen runt dörrkanten. Ett butiksköpt lås kommer med en kartongmall som visar dig exakt hur låset passar på dörren. Placera den här mallen över hålet i din dörr och se till att allt matchar upp. Om mallen inte matchar exakt med ditt hål, köpte du fel lås.
  • Om du köpt fel lås, ta det gamla låset som du tagit tillbaka till hårdvaruaffären och be om hjälp att hitta ett lås som passar dina behov.
  • Bild med titeln Ändra dörrlås Steg 5
    5. Sätt den nya spärren på plats. Om din mall checkar ut, börja installera genom att glida den nya spärren i öppningen på kanten av dörren. Kör de nya skruvarna genom hålen i spärrplattan och in i dörrkanten för att säkra spärren.
  • Det är bäst att inte återanvända dina gamla skruvar, eftersom de kan vara gamla och svagare än nya skruvar. Om ditt nya lås inte kom med skruvar, köp de som passar låset och matcha färgen på din maskinvara.
  • Bild med titeln Ändra dörrlås Steg 6
    6. Sätt dörrlåset ihop. Placera den yttre knoppen (den med nyckelhålet) och insidan av vredet på sina respektive sidor, skjut sedan dem genom låshålet mot varandra. De borde träffas i mitten och anslutningen. Tvinga dem inte ihop, men låt dem glida ihop enkelt.
  • Körskruvar i hålen på insidan av dörrknappen för att avsluta låset tillbaka tillsammans.
  • Metod 2 av 3:
    ReKeying ett lås
    1. Bild med titeln Ändra dörrlås Steg 7
    1. Köp ett kit märkt för ditt lås varumärke. Det finns återkunniga kit som innehåller alla verktyg du behöver tillgänglig för de flesta lås varumärken. Ett varumärkes kit fungerar vanligtvis inte för andra, så kolla lockets varumärke och köp ett kit som matchar det.
    • Du kan hitta kit online och på hårdvaru- och hemförbättringsbutiker.
    • Läs dina satsens instruktioner noggrant, om det finns några mindre skillnader som är specifika för ditt varumärke.
  • Bild med titeln Ändra dörrlås Steg 8
    2. Ta bort ytterdörrknappen. Satsen kommer att ge ett tunt, trådliknande verktyg som du kan använda för att ta bort knopparna. Sätt in din nyckel i låset och vrid den för att låsa upp dörren. Skjut trådverktyget i det lilla hålet på sidan av den inre dörrknappen. Detta släpper på knopparna och låter dig dra ut den yttre knoppen ur låset.
  • Du kan också använda en utsträckt pappersclip eller stift istället för verktyget. Om du har tappat bort din nyckel måste du ta bort hela låset och ta den till en hårdvaruaffär eller låssmed för att få en ny nyckel som gjorts.
  • Om ditt lås inte har ett sidokopphål, är du bättre att ersätta hela låset. Ditt lås är förmodligen komplicerat att det kräver en låssmed till REKEY.
  • Bild med titeln Ändra dörrlås Steg 9
    3. Poppa cylindern ur robens baksida. När du har tagit bort det yttre låsytan, se inuti vredet och kontrollera efter ark av plast eller metall som håller låscylindern på plats. Skjut ut dem om några är närvarande, sätt sedan tryck på nyckeln, som fortfarande sätts in i nyckelhålet, för att dyka upp låscylindern från rädrets baksida.
  • Om du ser rost eller andra tecken på slitage inuti låset, bör du bara ersätta hela låset.
  • Bild med titeln Ändra dörrlås Steg 10
    4. Ta bort cylinderhållaren. Din kit kommer med ett skiftnyckelverktyg som du använder för att ta bort hållarringen som säkrar cylinderhuset. Skjut verktyget runt hästskoformad ring och vrid sedan verktyget för att dyka upp i ringen.
  • Bild med titeln Ändra dörrlås Steg 11
    5. Skjut cylinderkontakten ur cylinderhuset. Din kit kommer att komma med en cylinderföljare, eller ett rörformat verktyg, som du kan använda för att skjuta pluggen ur huset. Tryck det genom cylinderhuset från sidan mittemot nyckelhålet för att dyka upp kontakten.
  • Håll konstant tryck på pluggen och följaren, och se till att de alltid är i kontakt när du glider ur kontakten, så att låsstiften och fjädrarna inte dyker ut och flyger överallt.
  • Bild med titeln Ändra dörrlås Steg 12
    6. Ta bort de gamla stiften från cylinderpluggen. På vissa lås kan du bara vända kontakten för att tömma de gamla stiften. Andra lås kan kräva att du plockar dem med en uppsättning små pincett som levereras i satsen. Kontrollera dina satsens instruktioner för att ta reda på hur du ska ta bort dina pluggs gamla stift.
  • Bild med titeln Ändra dörrlås Steg 13
    7. Sätt i de nya stiften för att matcha koden i instruktionerna. När du har tagit bort de gamla låsstiften, skjut den nya nyckeln (som anges i satsen) i nyckelhålet. Det nya kit kommer med färgade eller numrerade stiften, och dess instruktioner kommer att innehålla en kod. Använd satsens pincett för att sätta in stiften i plugens slitsar så att de matchar koden.
  • Till exempel kan koden lista rätt ordning så blå, röd, röd, blå, gul, från sidan mittemot nyckelhålet. Korrekt installerade stiften ska spola med plugans yta - de borde inte sticka ut över sina slitsar.
  • Bild med titeln Ändra dörrlås Steg 14
    8. Montera låset igen. När stiften är installerade trycker du på kontakten i cylinderhuset. Skjut behållaren ringen tillbaka på plats, poppa cylindern tillbaka i dörrknappen och byt ut några plast- eller metallplåtar som säkras cylindern. Skjut ut ytterdörren tillbaka i slitsen i låset och rotera nyckeln tills den vredet dyker upp och låses på plats.
  • Metod 3 av 3:
    Ändra en deadbolt
    1. Bild med titeln Ändra dörrlås Steg 15
    1. Ta bort de gamla deadbolt-ansiktsplattorna. Ta bort skruvarna på den inre plattan. När skruvarna tas bort drar du antingen den inre frontplattan rakt ut eller roterar den moturs för att ta bort den. Dra sedan ut eller vrid och ta bort den yttre plattan.
    • Det är lite svårt att hantera, men försök att hålla en hand på den yttre frontplattan när du tar bort den inre. På vissa modeller skruvas inte den yttre frontplattan på plats, så det kan falla till golvet när du drar ut den inre plattan.
  • Bild med titeln Ändra dörrlås Steg 16
    2. Ta bort den inställda plattan och bulten. Den inställda plattan och bulten är de slutliga komponenterna i låset och är fästade på dörrkanten med skruvar. Ta bort skruvarna och dra sedan ut den inställda plattan och bulten för att avsluta avinstallera den gamla deadbolten.
  • Ibland är den inställda plattan och bulten bifogade men på vissa modeller är de separata komponenter.
  • Bild med titeln Byt dörrlås Steg 17
    3. Rey den gamla deadbolten eller ta den till en låssmed. När du har tagit bort deadbolten kan du dyka ut cylinderhuset från den yttre frontplattan och rekey det som du skulle ha ett knopplås. Om du har förlorat nyckeln kan du ta komponenterna till en låssmed för att få en ny nyckel som gjorts.
  • Byt hela deadbolt med en ny om låset är sliten eller om du bara vill ha ett nytt utseende.
  • Bild med titeln Ändra dörrlås Steg 18
    4. Installera den nya deadbolt set platta och bult. Om du byter hela låset, börja med att sätta in bulten genom hålet i kanten av dörren där den gamla bulten passar. Om ditt varumärkes tallrik och bult är separata komponenter, placera den nya inställda plattan över indragningen på sidan av dörren där den gamla plattan passar.
  • Kör de nya skruvarna via den inställda plattan och in i dörren för att säkra det nya låset.
  • Om ditt nya lås inte kom med skruvar, se till att du köper nya som matchar din maskinvarans färg.
  • Bild med titeln Ändra dörrlås Steg 19
    5. Fäst de nya ansiktsplattorna och säkra dem med skruvar. Ställ upp den nya yttre och inre ansiktsplattor på sina respektive sidor av hålet i dörren. Tränga de nya skruvarna genom skruvhålen i den inre plattan, genom skruvhålen i bulten och in i den yttre plattan. Kör skruvarna tills de är täta för att slutföra installationen.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande