Hur man rengör en takfläkt

Takfläktar, som andra apparater i hemmet, behöver tillfällig rengöring. Om du går för länge utan att rengöra din takfläkt, kan smuts och damm stapla upp på bladen och sprida sig över rummet när det är i bruk och lämnar en tjock kappa av damm på möbelytor och gör resten av rummet hårdare att behålla. Lyckligtvis är det inte en svår chore att slutföra. Rengöring av takfläkten ska göras om en gång i månaden och kan vara snabb och enkel med rätt verktyg.

Steg

Metod 1 av 3:
Använda en dammsugare
  1. Bild med titeln Rengör en takfläkt Steg 1
1. Se om din dammsugare har en takfläkt eller dammfäste. Många dammsugare kommer med en dammfäste som låter dig anbringa en borste över vakuumets slang, vilket gör det enkelt att dammytor utan att behöva oroa sig för att sprida damm överallt. Du behöver en dammfäste om du väljer att dammsuga din takfläkt. Om ditt vakuum inte har en, kan de vanligtvis köpas för cirka $ 10.
  • För bästa resultat, använd en dammfäste som är bred och platt, inte cirkulär.
  • 2. Förlänga vakuumhandtaget för att nå fläkten. Stå lite bort till sidan under takfläkten och håll vakuumhandtaget vid armlängden. Du kan behöva vara förhöjd för att nå toppen av fläktbladet om du är kort, har högt i tak eller om dammsugningen på ditt vakuum inte har en krökt struktur. Se till att du kan flytta vakuumslangen längs längden på fläktbladet där du är placerad.
  • Om det behövs, hitta en kista eller steg-pall för att lyfta dig närmare fläkten. När du står på ett objekt för support, var försiktig med att de svepande rörelserna du gör för att städa fläkten, svänger inte av dig i balans.
  • 3. Kör bilagan längs fläktbladen. Slå på dammsugaren och börja borsta fläktbladet. Borstfästet löser det avgjorda dammet så att slangen snabbt kan suga upp det. Slutföra ett fullt svep av varje blad, flytta slangen långsamt i en enda riktning först, sedan gå tillbaka över bladet för att fånga damm som du missade.
  • Gör varje pass med vakuumet slät och rakt, snarare än jerky fram och tillbaka rörelser, som kan skicka dammflygning.
  • Bild med titeln Rengör en takfläkt Steg 4
    4. Leta efter stridsdamm. Även med vakuummetoden kan du ha slagit lite damm av fläkten och skickade den ned under. Se till att det inte är damm på golvet eller på eventuella möbler i det närmaste området under takfläkten. Om det finns det, kan detta damm också dammsugas, eller du kan snabbt torka upp det för hand.
  • Metod 2 av 3:
    Med en långhanterad damm
    1. Förvärva en långhanterad damm. En magnetisk damm eller swiffer duster kommer att vara perfekt. Magnetiska dammare använder sig av statisk laddning för att locka och hålla damm, medan en swiffer damms specialdesignade material greppar och låser i damm så att det inte flyger. Magnetiska dammare är vanligtvis ett par fötter i längd, så de kommer att fungera bra för en person med genomsnittlig höjd (även om du kanske behöver en step-pall). Om du går med en swiffer duster behöver du också ett handtagsförlängare som är billigt och kan köpas tillsammans med den vanliga dammen på alla hemvaruaffärer.
    • Ett utdragbart dardhandtag och pack av engångshuvud kan köpas för mindre än $ 15.
  • 2. Ge din magnetiska duster en avgift. För att locka damm behöver din magnetiska damm att bygga upp den korrekta statiska laddningen. För att åstadkomma detta, ta en enkel plastpåse och greppa det runt dammets huvud, sedan gnugga det fram och tillbaka för att flamma dammsugarna och skapa statisk elektricitet. Din damm ska nu kunna "magnetisera" närliggande damm utan att ens röra den.
  • Se upp när du rör med metallytor efter användning av en magnetisk damm. När som helst du arbetar med statisk elektricitet finns det en chans att en liten elektrostatisk chock, som kan skryta och sticka.
  • Bild med titeln Rengör ett takfläkt Steg 7
    3. Se till att dammhuvudet eller kudden är ren. Om du använder en Swiffer Duster eller en annan typ av långhanterad disponibel damm, börja med att fästa ett friskt dammhuvud eller kudde. Begagnade kuddar som är igensatta med damm kommer inte att hålla det nya damm som de kommer i kontakt med, och du kan till och med förlora damm och göra en ny röra. Montera en ny kudde eller dammhuvud på slutet av det utdragbara handtaget och du är redo att ta på nytt damm.
  • 4. Långsamt damm från ena änden av fläktbladet till den andra. Håll handtaget på dammen och dra dammen över toppen av fläktbladet. Grippy-materialet bör fånga även tjocka dammsugar i ett enda pass, vilket gör fläkten en bris att rengöra. Upprepa denna process av de återstående bladen.
  • Gå långsamt så att du inte sopa damm på dig själv!
  • Bild med titeln Rengör ett takfläkt Steg 9
    5. Byt ut dammhuvudet eller dynan efter behov. Fläkten kan vara speciellt smutsigt eller dammhuvudet eller dynan kan gå tom för användbart område innan du är klar. Om det här händer, paus tillräckligt länge för att byta ut dammhuvudet. Om du inte kan du bara sluta sopa damm från fläkten och in i golvet. Duster ersättningar är billiga, så det borde inte vara något problem att du har mer än en för att få jobbet gjort rätt.
  • Metod 3 av 3:
    Rengöring för hand
    1. Bild med titeln Rengör en takfläkt Steg 10
    1. Använd en tyg eller handdammhandske. Dammhandskar glider enkelt på handen och låter dig torka bort damm med flera konturerade prognoser, men en enkel trasa kommer att fungera om du dammar för hand och inte vill gå till problem med att shoppa för nya leveranser. En dammhandske är redo att använda direkt ur paketet, men du vill lite dämpa tyget innan du börjar, eftersom det kommer att låta det hålla mer damm.
    • Mjukare material som bomull och kompositer som mikrofiber kommer att göra ett bättre jobb att samla damm, speciellt när fukt.
  • Bild med titeln Rengör en takfläkt Steg 11
    2. Ställ in en stege eller steg avföring för att komma närmare fläkten. Du måste få nivå med takfläkten för att rengöra den för hand. Med hjälp av en inomhusstege eller step-pall, placera försiktigt dig själv under och något till sidan av fläkten. En av fördelarna med att manuellt rengöra din takfläkt är att du kan ta tag i knivarna för att stabilisera dem, och när du är klar med att rengöra ett blad allt du behöver göra är att rotera fläkten och du är redo för nästa.
  • Var extremt försiktig när du använder en stege för hushållsuppgifter. Har någon hålla stegen för dig, om du kan, och klättra aldrig till det högsta steget. Om ingen är runt för att hjälpa, använd konservativa rörelser medan de är på stegen för att förhindra att det rockar.
  • 3. Applicera lite dammspray. Det rekommenderas att du använder en dammspray som pant eller enst för bästa resultat - dessa sprayer ger ett lager av fukt för att hålla dammet på plats och lämna ytor med en polerad glans. Spritz En liten stripe av dammspray på varje blad. Du kanske inte behöver dämpa din tyg när du använder en dammspray.
  • Vissa dammsprayer innehåller vax som kan byggas upp på ytor och kanske inte är bra för dem över tiden. Självklart rekommenderas dessa inte för användning på vissa material. Se till att du ser produkten över för att veta exakt vad du köper.
  • 4. Torka varje blad rent. Gå över varje fläktblad med tyg eller dammhandske med raka, linjära slag. Tjockare beläggningar av damm kommer sannolikt att kräva flera passeringar vid rengöring för hand, så du kan behöva regelbundet ta bort tyget innan du fortsätter. Applicera dammsugningssprayen en gång om du föredrar, och leta efter damm som har rymt fläkten när du är klar.
  • Damm din takfläkt varje vecka så det blir inte för smutsigt igen.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du bara städar damm från fläktbladet kan du använda en gammal kuddecase. Placera bara hela fläktbladet i kudden, håll tyget ner med en hand och dra av det - så här håller du allt damm i kudden och inte knackar av det i luften / golvet.
  • Efterbehandling med en dammspole kan lämna dina fläktblad med ett smidigt skyddsskikt som gör det svårare för damm att ackumuleras.
  • Om din takfläkt har en lätt fixtur bifogad, se till att lamporna är borta innan du börjar.
  • Att använda en kvast eller vanlig fjäderdamm kommer att fungera men kommer också att lämna damm spridda i hela rummet.
  • Varningar

    Damm är en irriterande som kan kväva och inducera allergy symptom. Försök att inte andas in eller få några i dina ögon.
  • Var försiktig när du använder en stege eller stegstol. Om du måste använda en stol, se till att det är robust nog för att stödja din vikt. Stå aldrig på något som är otrevligt eller instabilt.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande