Hur man fixar en wobbling takfläkt

En wobbling takfläkt är högt, otäckt och farligt om det inte behandlas ordentligt. Lyckligtvis behöver du dock inte ringa i handyman för att få din fan balanserad och glad. Allt du behöver är en skruvmejsel, en målstav, och några lätta vikter (som ett billigt bladbalanseringssats eller mynt och klart band) för att få din takfläkt som går smidigt.

Steg

Metod 1 av 3:
Åtdragning av skruvarna
 1. Bild med titeln fixa ett wobbling takfläkt Steg 1
1. Se till att fläkten inte kan slå på medan du arbetar. Slå på fläkten och dra sedan sladden som styr fläkten för att säkerställa att, även om någon blinkade på slår på olycka, kommer fläkten inte att börja vända medan du arbetar på den.
 • Om du planerar att arbeta på motorn, eller vill känna dig extra, vänd strömbrytaren så att det inte finns någon ström i rummet du jobbar med. Detta kommer dock att göra det svårt att testa fläkten.
 • Bild med titeln fixa ett wobbling takfläkt Steg 2
  2. Rengör fläktbladet. Damm, smuts och skräp som samlar på toppen av fansen kan göra det av balans, såväl som komma in i motorn eller spåren och orsaka vinklar. Att rengöra dem:
 • Ta en fuktig, tvålduk och torka ner varje blad för att ta bort damm. En liten dammlösning eller en droppe diskmedel bör vara tillräckligt.
 • Skölj tvålen och torka upp några suds med en ren, fuktig trasa.
 • Torka bladen med hjälp av en ren handduk eller pappersdukar.
 • Bild med titeln fixa ett wobbling takfläkt Steg 3
  3. Kontrollera och dra åt alla synliga skruvar på din fläkt. Detta inkluderar skruvarna som håller knivarna och eventuella anslutningar mellan ljuset och fläkten. Lösa skruvar på någon del av takfläkten gör det möjligt för delar att röra sig självständigt, vilket gör hela saken wobble när bladen går upp till fart.
 • Skruvarna ska alla vara snäva, men bryter inte din handled och försöker få dem extra täta. När de börjar motstå dina varv, är du bra att gå.
 • Bild med titeln fixa ett wobbling takfläkt Steg 4
  4. Ta bort baldakin där fläkten fäster på taket och dra åt några skruvar. Dessa skruvar håller fläkten fäst och wobbling kommer att vara minst av dina bekymmer om de blir för lösa. Ångra skruvarna och skjut upp baldakinen, sedan dra åt alla synliga skruvar där fläkten uppfyller taket för att säkerställa att fläkten är väl bifogad.
 • Bild med titeln fixa ett wobbling takfläkt Steg 5
  5. Kontrollera hängaren bollen innan du soverat baldakinen. Denna lilla boll passar i en liknande formad skål som ett ben i ett uttag. Fäste på bollen är fläktens mittstång som håller allt som är fäst vid taket. Se till att hängaren är helt sittande så bollen passar snyggt i sin ledning och rör sig inte runt. REATTACH The Canopy när du är klar.
 • Bild med titeln fixa ett wobbling takfläkt Steg 6
  6. Dra åt nedre stödskruvarna. Dessa små skruvar fäster på toppen av motorn, där downod (som kommer från taket) uppfyller fläktens kropp. Det finns vanligtvis 2-3 skruvar som håller fläkten fäst, men de kan vara täckta av ett litet metallstycke för att göra fläkten mer tilltalande. Skruva av eller tryck på det här locket uppåt och dra åt eventuella skruvar som du ser.
 • Bild med titeln fixa ett wobbling takfläkt Steg 7
  7. Kör fläkten på hög för att kontrollera efter någon wobble. När du har spänt skruvarna i knivarna, downod och montering, prova fläkten igen och se om du har gjort framsteg. Om inte, kommer problemet sannolikt från obalanserade eller förvrängda blad. Men att skruvarna bara tar några minuter och hjälper till att förhindra framtida problem.
 • Metod 2 av 3:
  Fixing Blade Height-problem
  1. Bild med titeln fixa ett wobbling takfläkt Steg 8
  1. Använd ett stegstege för att kontrollera varje blad för vridning. Stå vid fläkthöjd och titta ner varje blad. Gör några blickar, knäckt eller böjd? Kontrollera bladhållarna, metallstyckena vid basen av varje blad och kontrollera efter några sprickor eller slitage. Om du har brutit eller förvrängt blad eller bladhållare bör du kontakta din fans tillverkare för en ersättare.
 • Bild med titeln fixa ett wobbling takfläkt Steg 9
  2. Använd en måttstock för att mäta för lika bladhöjd. Håll måttstocken upp till taket och snurra fläkten så att utsidan av ett blad leder upp med måttstocken. Notera bladets höjd och kolla sedan de andra bladen för att se till att de är desamma. Håll måttstocken på plats hela tiden, spinner fläkten för att se till att alla bladen möter måttstocken i samma höjd.
 • Eftersom fansbladen brukar lutas, se till att du mäter från samma kant på varje blad - det högsta hörnet är vanligtvis det enklaste att markera.
 • Om du inte har en målstav, ska ett bräde eller papper fungera också. Använd en permanent markör för att notera höjden på varje blad, håll ditt mätinstrument på samma plats medan de spinner knivarna.
 • Bild med titeln fixa ett wobbling takfläkt Steg 10
  3. Dra åt skruvarna som ansluter bladhängaren till motorn för alla låga blad. Denna skruv kan vara täckt eller svår att nå, men det finns där bladhängaren (metallstycke som fäster träbladet till fläkten) uppfyller motorn. Kom in och dra åt den här skruven, vilket ska höja fläkten.
 • Bild med titeln fixa ett wobbling takfläkt Steg 11
  4. Böj försiktigt bladhållarna upp eller ner för att få dem inriktade. Gör inte det om en bladhållare är knäckt, eftersom det kan leda till att den skulle bryta. Men lätt tryck kan användas för att böja bladet till höger höjd. Hålla fast på fläktens botten med en hand, hålla den fortfarande. Sätt mildt uppåt eller nedåtriktat tryck på bladhållaren vid den punkt där den möter bladet för att anpassa det korrekt.
 • Kontrollera höjden på bladen en gång till för att se till att allt är väl anpassat. Kom ihåg att använda din målstav och snurra knivarna istället för att flytta mätpinnen.
 • Bild med titeln fixa ett wobbling takfläkt Steg 12
  5. Testa fläkten. Om wobble är borta, borde det vara så långt om inte någon av misstag klipper ett blad. En vertikal varians av jämn 1/8" i ett blad kan det orsaka det, så se till att du får det här innan du går vidare till fläktbalansering.
 • Metod 3 av 3:
  Balansera bladen
  1. Bild med titeln fixa ett wobbling takfläkt Steg 13
  1. Vet att obalanserade blad orsakar de flesta fan wobbling problem. Om det finns en viktskillnad av jämn .5 gram du kommer att vara i för några wobbling när saker börjar snurra vid höga hastigheter. Detta kan vara resultatet av felaktig installation, fläktkläder, eller helt enkelt dåligt utformade blad.
 • Bild med titeln fixa ett wobbling takfläkt Steg 14
  2. Köp ett Blade Balancing Kit, eller gör din egen. Blade Balancing Kits är helt enkelt små vikter som du använder för att få din fläkt att springa smidigt. De består av viktade clips och / eller flera limvikter som är avsedda att fästa på ditt fläktblad, så att du kan justera vikten något och få allt balanserat.
 • Även om balanseringssatser är billiga, kan du använda tejp och några nickels och dimes för att göra din egen balanseringssats hemma, men behovet av att tejpa och otrevliga mynten gör att processen tar lite längre tid.
 • Bild med titeln fixa ett wobbling takfläkt Steg 15
  3. Haka balanseringsklämman i mitten av ett blad med hjälp av kanten vinklade högre. Dessa små klipp lägger vikt till bladet, så att du kan testa vilken som förstör balansen. Slå på fläkten och notera om wobble reduceras. Flytta klippet till ett annat blad, testa var och en tills du får reda på vilken som orsakar problemet.
 • Leta efter bladet som, när balansklämman är ansluten, sänker du wobble mest.
 • För att testa utan ett kit, tejpa en nickel i mitten av ett blad, testa det. Ta bort nickeln och försök en annan tills du hittar den skyldige.
 • Bild med titeln fixa ett wobbling takfläkt Steg 16
  4. Skjut balanseringsklippet upp och ner på bladet, testa varje gång. När du har hittat det obalanserade bladet, flytta klippet upp 6 tum och testa det igen. Flytta den ner mot basen och testa det också, letar efter platsen där fläkten spinner den jämna.
 • Det finns appar som hjälper dig att hitta den bästa platsen för klippen att ta bort wobble.
 • Bild med titeln fixa ett wobbling takfläkt Steg 17
  5. Fäst en balanseringsvikt på läget för balanseringsklippet, i mitten av bladet. När du väl vet var du behöver balansera fläkten, ta bort limet bakåt och håll den på bladet så att den är uppradad med balanseringsklämman. Ta bort klippet och testa fläkten igen.
 • Om fläkten börjar wobbling igen efter att du tar bort klippet, fäst en sekund, mindre vikt bredvid den första för att kompensera för vikten av balanseringsklämman.
 • Bild med titeln fixa ett wobbling takfläkt Steg 18
  6. Byt bladpositionerna om mer än ett blad är ur balans eller om fläkten är wobbling strax efter installationen. Om du inte hittar ett blad som är ur balans kan de ha installerats felaktigt. Om din fläkt är helt ny kan du helt enkelt ha lagt till fansen i fel ordning, och byte av bladen ska fixa ditt problem. Använd post-it-anteckningar för att märka bladen (1,2,3,4,5) och sedan slå dem genom att skruva av dem från bladfästena och sätt tillbaka dem till rätt montering.
 • För 4-bladfläktar, byt en uppsättning angränsande blad och sätt på fläkten igen för att testa.
 • För 5-bladfläktar, byt blad två bort från varandra (som det första bladet och det tredje) och testet. Det kan ta 2-3 försök att få rätt ordning.
 • Video

  Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

  Tips

  Om inget av takfläktens knivar orsakar Problem med din fan, Du kan behöva nya blad. De är tillgängliga hemma förbättringsbutiker, hårdvaruaffärer, elbutiker eller lumberyards.
 • Några andra saker som kan få en fläkt att wobble är skruvar som håller knivarna är lösa, fläkten är inte ordentligt monterad på tak, fläktblad är inte samma avstånd från taket när det mäts vid spetsarna, sätter skruven inte tätt mot pol eller fläkt Bladen är inte alla samma tonhöjd.Kontrollera dessa saker är ofta effektivare än att röra med balansering av kit.
 • Varningar

  Stäng av strömmen om du inte är säker på om någon av misstag kan släcka fläkten medan du arbetar på den.

  Saker du behöver

  • Takfläktblad balanseringssats (kan ha kommit med fläkten)
  • Stege
  Dela på det sociala nätverket:
  Liknande