Hur man rengör ett badrumsfläkt

En av de mest försummade utrymmena när det gäller att städa ett badrum är fläkten. Att ha en ren, funktionell fläkt kan minska badrumslukt, liksom stridsmögel och mögelväxt. Dessa problem kan bli en hälsorisk om den lämnas obevakad för länge. Genom att rengöra din fläkt runt var 6: e månad, kommer du att kunna ta bort uppbyggd smuts innan det blir ett problem.

Steg

Metod 1 av 3:
Ta bort badrummet
  1. Bild med titeln Rengör ett badrumsfläkt Steg 1
1. Stänga av strömmen. Innan du gör något annat, se till att fläkten är avstängd och kan inte stänga av tills du är klar med att rengöra den. De flesta modeller kommer att ha en plugg som ligger direkt bakom locket. Du kan ta bort locket först och koppla ur fläkten, men bara för att vara säker, gå och tillfälligt dra brytaren för ditt badrum. Fläkten är nu säker på att arbeta på.
  • Bild med titeln Rengör ett badrumsfläkt Steg 2
    2. Ta bort locket. Damm kommer att falla när locket är borttaget. För att undvika damm, placera din stegladder så att du kan nå omslaget, men står inte direkt under det. De flesta täcker kommer att ha 2 spetsar på motsatta sidor som håller den på plats, andra behöver bara skruvas. Ta bort locket genom att trycka på dessa prongar i eller ta bort skruvarna, sätt sedan på locket åt sidan.
  • 3. Ta bort fläkten. Skruva av aggregatet som håller fläkten på plats, ta sedan försiktigt bort fläkten. Var försiktig så att du inte släpper fläkten eller slå den på sidan av avgasröret som det kan potentiellt chipa fläktbladet. Brutna fläktblad kommer att leda till att fläkten blir högre och mindre effektiv.
  • Bild med titeln Rengör ett badrumsfläkt Steg 3
    Metod 2 av 3:
    Rengöring av fläkten och locket
    1. Bild med titeln Rengör ett badrumsfläkt Steg 4
    1. Rengör locket och fläkten. Börja med att dammsuga av majoriteten av den uppbyggda spåren på både locket och fläkten. Doppa sedan en trasa, helst en mikrofiberduk, i tvålvatten och använda det för att torka upp det återstående dammet. Var så noggrann som möjligt, kommer du förmodligen inte att göra det igen ett tag.
    • Du kan låta omslaget suga i ett badkar med varmt tvålvatten, men fläkten ska torkas med hand för att undvika att få vatten på motoraggregatet eller pluggen.
  • Bild med titeln Rengör ett badrumsfläkt Steg 5
    2. Vakuum avgasröret. Använd en spricka eller borstfäste och vakuum från insidan av avgasröret. Om du kan nå, använd också din trasa eller tyg för att torka av vad vakuumet inte kunde få.
  • Bild med titeln Rengör ett badrumsfläkt Steg 6
    3. Vakuum den externa avgasporten. Detta kan göras senare när hela processen är klar, men vid någon tidpunkt ska du gå ut och hitta den yttre ventilen för din badrumsfläkt. Beroende på var badrummet är beläget, kommer denna ventiler antingen att vara på taket eller sidan av ditt hus. Ta med en fuktig trasa för att torka av någon smuts som har byggt upp i den andra änden av ditt avgasrör.
  • Bild med titeln Rengör ett badrumsfläkt Steg 7
    4. Torka och vakuum fläkthuset. Om din fläkt hade en tillgänglig kontakt, var försiktig så att du inte får något vatten i utloppet. Om du gör det kan du resultera i elektrofolier eller kortslutning när du kopplar in den igen.Använd därför en torr trasa för att torka av fläkthuset och sedan vakuumera något kvarvarande damm eller skräp.
  • Metod 3 av 3:
    Installera om badrummet
    1. Bild med titeln Rengör ett badrumsfläkt Steg 8
    1. Sätt fläkten tillbaka på plats. Innan du installerar om fläkten, se till att du städade av allt damm från mellan var och en av bladen och torkas noggrant. Sätt försiktigt in det i avgasröret och skruva tillbaka stärkandet på plats. Använd fingrarna och snurra fläkten runt några rotationer för att se till att det inte gnuggar någonting.
  • Bild med titeln Rengör ett badrumsfläkt Steg 9
    2. Slå på strömmen igen. Anslut fläkten tillbaka i uttaget och återställ brytaren för ditt badrum. Fläkten är nu farlig igen, så rör inte den eller fortsätt att rengöra den efter denna punkt.
  • Bild med titeln Rengör ett badrumsfläkt Steg 10
    3. Sätt tillbaka locket. När locket har torkat, skruva det antingen tillbaka eller böj spetsarna tills locket snäpper tillbaka på plats.
  • Bild med titeln Rengör ett badrumsfläkt Steg 11
    4. Testa fläkten. Slå på fläkten igen för att se till att allt fungerar som vanligt. Fläkten ska vara tystare än den var före och ge en högre mängd luftflöde.
  • Tips

    Rengör fläkten innan du rengör resten av badrummet. Damm och smuts kommer att falla när du tar ner fläkten, så det sparar tid om du inte behöver städa badrummet en andra gång.

    Varningar

    Se till att fläkten är avstängd innan du rör den. Det finns ingen anledning att bli elektrocuterad eller förlora ett finger i den här processen. Antingen koppla ur fläkten när du tar bort locket eller drar tillfälligt brytaren för badrummet medan du städar det.

    Saker du behöver

    • Trappstege
    • Skruvmejsel
    • Vakuum
    • Mikrofiberduk eller trasa
    • Hink med tvålvatten
    • Torrhandduk
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande