Hur man dechiffrerar en hemlig kod

Ända sedan det mänskliga rasen utvecklat språk, har vi använt koder och ciphers för att dölja våra meddelanden. Grekerna och egyptierna använde koder för att överföra privat kommunikation, som bildar grunden för modern kodbrytning. Kryptanalys är studien av koder och hur man bryter dem. Det är en värld av sekretess och subterfuge, och det kan vara mycket roligt. Om du vill knäcka koder kan du lära dig att känna igen de vanligaste koderna och hur man ska börja reta sina hemligheter. Se steg 1 för mer information.

Steg

Del 1 av 3:
Lösning av substitution ciphers
  1. Bild med titeln Dechiffrera en hemlig kod Steg 1
1. Börja leta efter enkla bokstäver i meddelandet. De flesta koder som använder en relativt enkel substitutionsmetod är lättast knäckta genom att göra en enkel plug-and-chug, räkna ut bokstäverna en efter en och tålmodigt räkna ut koden baserat på gissningar.
  • Enkla bokstäver på engelska kommer att vara "Jag" eller "a," så du borde försöka ansluta en i, letar efter mönster och - i huvudsak - spelar Hangman. Om du har "a - -" löst, du vet att det är mest regelbundet att vara "är" eller "och." Gissa och kolla. Om det inte fungerar, gå tillbaka och prova de andra alternativen. Var tålmodig och gå långsamt.
  • Oroa dig inte så mycket om "krackning" Koden som att lära sig att läsa den. Letar efter mönster och erkänner de regler där engelska (eller det språk som är kodat) är skrivet kommer att få dig att lösa koden med lite tid och ansträngning.
  • Bild med titeln Dechiffrera en hemlig kod Steg 2
    2. Leta efter de vanligaste symbolerna eller bokstäverna. Den vanligaste bokstaven som används på engelska är bokstaven "e," följd av "t" och "a". När du arbetar, använd din förtrogenhet med vanliga ord och meningsstruktur för att börja göra logiska gissningar. Du kommer sällan att vara säker, men kodbrytningsspelet spelas genom att göra logiska val och gå tillbaka och korrigera dina misstag.
  • Titta på dubbla symboler och korta ord och börja lösa de först. Det är lättare att försöka göra en utbildad gissning på "ett" eller "i" eller "på" än "motorväg."
  • Bild med titeln Dechiffrera en hemlig kod Steg 3
    3. Leta efter bokstäver efter apostrofer. Om meddelandet innehåller skiljetecken, har du lycka till. Detta ger en hel del andra tips som du kan lära dig att känna igen. Apostrofer kommer nästan alltid att följas av s, t, d, m, ll eller re, ar, bt. Så, om du har två identiska symboler efter en apostrof, har du löst för "L" eller "D".
  • Bild med titeln Dechiffrera en hemlig kod Steg 4
    4. Försök att bestämma vilken typ av kod du har hittat. Om du, som du löser, tror du att du känner igen en av de vanliga kodtyperna från ovanstående, du har knäckt den och kan stoppa din plugging-och-chugging och fyll i meddelandet baserat på din kod. Detta kommer troligen inte att hända ofta, men ju mer bekant du blir med vanliga koder, desto mer sannolikt blir det att du kommer att känna igen den typ av kod som används och kommer att kunna lösa det.
  • Nummer-substitutioner och tangentbordskoder är särskilt vanliga bland grundläggande dagliga hemliga meddelanden. Håll ögonen på de i synnerhet och ansöka som du passar.
  • Del 2 av 3:
    Erkänna vanliga koder
    1. Bild med titeln Dechiffrera en hemlig kod Steg 5
    1. Lär dig att känna igen substitutionsknappar. I grund och botten involverar en substitutionstejakt att ersätta ett brev för ett annat brev, enligt någon förutbestämd regel. Denna regel är koden och lärande och tillämpning av regeln är vägen till "ha sönder" Koden och läs meddelandet.
    • Även om koden innehåller siffror, det kyrilliska alfabetet, nonsensymbolerna eller hieroglyfikerna, så länge som den typ av symbol som används, arbetar förmodligen med en substitution chiffer, vilket innebär att du behöver lära dig det använda alfabetet och regeln tillämpas för att dechiffrera koden.
  • Bild med titeln Dechiffrera en hemlig kod Steg 6
    2. Lär dig den kvadratiska chiffermetoden. Den tidigaste sorten av cipher användes av grekerna och involverade att skapa ett rutnät som motsvarade siffror, sedan med hjälp av siffrorna för att skapa meddelanden. Det är en enkel kod att använda, vilket gör det till en av grunden för modern kod-sprickbildning. Om du har ett meddelande som innehåller en lång sträng av siffror, kan det ha kodats med den här metoden.
  • Den mest grundläggande formen av denna kod involverade en rad 1-5 och en kolumn 1-5 och fyllde sedan matrisen i med varje bokstav från vänster till höger och nere gallret (kombinera I och J till ett mellanslag). Varje bokstav i koden representerades av två siffror, kolonnen till vänster som matar den första siffran och raden på toppen som tillför den andra.
  • Att koda ordet "wikiHow" Med den här metoden skulle du få: 52242524233452
  • En enklare version av detta som ofta används av barn innebär att man skriver in siffror som motsvarar bokstavens position i alfabetet. A = 1, B = 2, etc.
  • Bild med titeln Dechiffrera en hemlig kod Steg 7
    3. Lär dig Cesar Shift. Julius kom upp med en bra, enkel att använda och förstå, men mycket svårt att spricka, vilket gjorde det till ett av de andra grundläggande kodsystemen som fortfarande studeras idag som grund för mer komplexa koder. I denna skiftmetod flyttar du hela alfabetet ett visst antal platser i en riktning. Med andra ord skulle ett skifte av tre utrymmen kvar ersätta bokstaven A med D, B med E, etc.
  • Detta är också den grundläggande principen bakom en gemensam barnkod som heter "ROT1" (menande, "rotera en." I den här koden flyttas alla bokstäverna bara ett läge, vilket gör en representerad av B, B representerad av C, etc.
  • Kodning "wikiHow" Att använda ett grundläggande Cesar-skift på tre till vänster skulle se ut: Zlnlkrz
  • Bild med titeln Dechiffrera en hemlig kod Steg 8
    4. Håll ögonen på tangentbordsmönster. Tangentbordssubstitutioner använder mönstret av ett traditionellt amerikanskt (QWERTY) -tangentbordsmönster för att använda substitutioner, i allmänhet genom att flytta bokstäverna upp, ner, vänster eller höger av ett visst antal platser. Genom att skifta bokstäver i en viss riktning på tangentbordet kan du skapa enkla koder. Att veta riktningsskiftet gör att du kan knäcka koden.
  • Genom att skifta kolumnerna upp en position kan du koda ordet "wikiHow" så här: "28i8Y92"
  • Bild med titeln Dechiffrera en hemlig kod Steg 9
    5. Se om du har en polyalfabetisk chiffer. I grundläggande substitutionsknappar skapar kodens författare ett alternativa alfabet för att skapa det kodade meddelandet. Från och med en gång efter medeltiden blev dessa koder för lätt att spricka och chiffer-författare började använda olika metoder för att använda flera alfabeter i en enda kod, vilket gör koderna mycket svårare att knäcka utan att känna till metoden.
  • Trimethius Tableau är ett 26 x 26 galler av varje permutation av Cesars skiftade alfabet, i alfabetisk ordning, eller ibland presenteras som en roterande cylinder eller "Tabula rekta." Det finns olika metoder för att använda gallret som en kod, inklusive att använda den första raden för att koda första bokstaven i meddelandet, den andra för den andra, och så vidare.
  • Kodare kommer också att använda ett kodord för att hänvisa till specifika kolumner för varje bokstav i det krypterade meddelandet. Med andra ord, om kodordet var "wikiHow" Med hjälp av den här metoden skulle du konsultera "W" rad och kolumnen i första bokstaven i den krypterade koden för att bestämma den första bokstaven i meddelandet. Dessa är svåra att knäcka utan att veta kodordet.
  • Del 3 av 3:
    Att vara en kodbrytare
    1. Bild med titeln Dechiffrera en hemlig kod steg 10
    1. Ha tålamod. Brytkoder kräver en enorm mängd tålamod och uthållighet. Det är långsamt och tråkigt arbete, ofta frustrerande på grund av behovet av att gå tillbaka och gissa igen, försöker olika nycklar och ord och metoder. Om du vill knäcka koder, lära dig att vara lugn och tålamod, omfamna mysteriet och spelet.
  • Bild med titeln Dechiffrera en hemlig kod Steg 11
    2. Skriv dina egna koder. Att göra kryptogrammet i papperet är kul, men hoppar huvudet i polyalfabetiska koder utan hjälp av nyckelord är en helt annan nivå helt. Att lära sig att skriva dina egna koder med hjälp av komplexa kodningssystem är ett utmärkt sätt att lära sig hur kodförfattare tänker och lär sig att knäcka dem. De bästa kodkakorna är också bra att skriva egna och komma upp med alltmer utmanande ciphers. Utmana dig själv för att lära dig mer komplicerade metoder och hur man knäcker dem.
  • Att analysera kriminella koder och ciphers kan vara ett bra sätt att plocka upp några knep av handeln. Bookmakers, drogkokarna, och Zodiac Killer har alla utvecklat otroligt komplexa koder som är värda att titta på.
  • Bild med titeln Dechiffrera en hemlig kod steg 12
    3. Prova din hand på kända oupplösta koder. Som en del av en rolig offentlig uppdrag, publicerar FBI regelbundet koder för allmänheten att försöka spricka. Prova dem och skicka in dina svar. Vem vet - du kanske har ett jobb.
  • Kryptos, en offentlig staty utanför CIA-huvudkontoret, är kanske den mest kända oupplösta koden i världen. Det skapades ursprungligen som ett test för agenter, som involverade fyra separata paneler med fyra distinkta koder. Det tog tio år för de första analytikerna att spricka tre av koderna, men slutkoden förblir oupplöst.
  • Bild med titeln Dechiffrera en hemlig kod Steg 13
    4. Njut av utmaningen och mysteriet. Sprickkoder är som att bo i din egen Dan Brown-roman. Lära sig att omfamna mysteriet och utmaningen av hemliga koder och upplevelsen spänningen att låsa upp hemligheten.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Förlora inte hoppet om du spenderar lång tid på att knäcka en kod. Det här är normalt.
  • Sprickkoder är lättare när meddelandena är längre.Det är svårt att knäcka korta koder eftersom du inte kommer att kunna räkna bokstäverna för frekvens.
  • Brevet "e" är den vanligaste bokstaven på engelska.
  • Om koden skrivs ut är det mycket troligt att det skrivits med en speciell typsnitt som lindningar. Detta kan vara en del av en dubbel kryptering (lindningarna stavar ut ett kodat meddelande).
  • Ett brev i krypteringen betyder inte nödvändigtvis ett brev i det dekrypterade meddelandet och vice versa.
  • Ett brev kommer nästan aldrig att representera sig ("A" kommer inte att stå inför "A").
  • Varningar

    Var försiktig med olösliga kaninhål. Gå inte nötter!
  • Vissa koder är utformade på ett sådant sätt att det är omöjligt att dekryptera dem om du inte har massor av information. Det betyder, även om du har nyckeln till kryptering, verkar det omöjligt. Dessa kan kräva en mjukvara eller bara tung gissning.
  • Saker du behöver

    • En hemlig anteckning att dechiffrera
    • Penna och skrappapper
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande