Hur man torkar trä för träbearbetning

När trä är skuren från ett levande träd är det mättat med fukt. Eftersom detta vatten torkar från träet kommer träet att kontrahera ojämnt, på grund av de olika formerna och storlekarna på träets celler. För att hålla dina träbearbetningsprojekt från vridning, sprickbildning eller på annat sätt förvrängt, måste du torka träet noggrant innan du använder den. Att lära sig hur man torkar trä för träbearbetning är en enkel och billig process, men det kräver en lång väntetid för speciellt fuktigt trä.

Steg

  1. Bild med titeln torrt trä för träbearbetningssteg 1
1. Köp en fuktmätare. Det finns inget exakt visuellt eller taktilt test för att bestämma ett träets fuktinnehåll. För att vara säker på att ditt trä är tillräckligt torrt för träbearbetning, behöver du ett litet handhållet verktyg som kallas en fuktmätare. Detta verktyg har 2 små metallprober som berörs mot träet för att producera en fuktavläsning uttryckt som en procentandel av träets volym eller vikt.
  • Bild med titeln Torrt trä för träbearbetning Steg 2
    2. Testa träets fuktinnehåll. Använd fuktmätaren enligt tillverkarens anvisningar. Det acceptabla fuktinnehållet för de flesta träbearbetningsprojekt är cirka 6 eller 7 procent. Om ditt trä ger en avläsning mycket högre än det, vet du att det måste torka innan du används.
  • Bild med titeln Torrt trä för träbearbetning Steg 3
    3. Lägg ut en rad klistermärken som torkar träet. "Klistermärken" är helt enkelt 1" x 2" (25 x 50 mm) bitar av timmer som används för att ge luftflödet mellan de brädor du torkar. Lägg varje klistermärke ca 16 tum (40 cm) från varandra och line dem parallellt med varandra. Du behöver tillräckligt med klistermärken för att stödja hela längden på brädorna du torkar.
  • Bild med titeln Torrt trä för träbearbetning Steg 4
    4. Stack det första lagret av brädor. Sätt försiktigt det första lagret av träbrädor ovanpå klistermärkena, kör dem vinkelrätt mot klistermärkena. Lämna en tum eller så av utrymme mellan varje styrelse för att möjliggöra ökat luftflöde.
  • Bild med titeln Torrt trä för träbearbetning Steg 5
    5. Fortsätt stapla klistermärken och brädor. Därefter lägger du en annan rad av klistermärken ovanpå brädorna, som ligger direkt med den tidigare uppsättningen klistermärken. Fortsätt växlande klistermärken och brädor tills du har hysat allt trä du behöver torka. Du borde nu ha en fin stapel träskivor som är separerade från varandra i alla riktningar för att ge cirkulationen.
  • Bild med titeln Torrt trä för träbearbetning Steg 6
    6. Placera ett tungt plywood över stapeln. Du måste använda lite nedåtriktat tryck på stapeln för att hålla det från att vrida uppåt som det torkar. För att göra detta, lägg ett tjockt blad av plywood ovanpå en sista uppsättning klistermärken. Stack några betongblock eller andra tunga föremål ovanpå plywood för ytterligare vikt.
  • Denna inställning är också idealisk för avböjning av regn om du torkar träet utomhus.
  • Täck inte torkträ med en tarp eller annat överhängande tyg, eftersom det tenderar att förhindra luftflöde och fälla i fukt.
  • Bild med titeln torrt trä för träbearbetningssteg 7
    7. Vänta på att träet torkar. Torkningstider varierar mycket baserat på temperatur, fuktighet och ventilationsförhållanden, men kan du naturligtvis kontinuerligt kontrollera träet med din fuktmätare för att bestämma sin beredskap. En allmän regel är att ett år av torkningstid kommer att behövas för varje tum (25 mm) av styrtsjockleken.
  • Tips

    Helst bör trä torkas på en plats som är torr, cool och välventilerad. Våtare eller varmare platser ökar den torkningstid som krävs.
  • Trä kan torkas inomhus eller utomhus. Om torkning av trä inomhus, överväg att placera en lådafläkt i rummet för att öka luftcirkulationen och hastigheten torkningsprocessen.
  • Varningar

    Bild med titeln torr ugn
    Den traditionella tummen för lufttorkande timmer är att tillåta ett år av torkningstid per tum av trätjocklek för att ordentligt lufttorka timmer. I situationer där grönt trä ska behandlas till användbara brädor, (speciellt i fallet med tjockare timmer) används en ugn ofta för att styra torkningsprocessen. Medan det finns olika typer av ugnar som används för att torka timmer, är den grundläggande premissen vanligtvis densamma: en stor isolerad kammare eller rum används för att balansera och styra luftfuktighet, temperatur och luftflöde för att säkert och effektivt ta med trä ner till ett acceptabelt fuktinnehåll. Men ugnstorkning kan också introducera interna spänningar i träet - särskilt om ett felaktigt ugnschema används, eller om korrigerande åtgärder inte är anställda - vilket resulterar i ett tillstånd som kallas fallhärdning.

    Saker du behöver

    • Fuktmätare
    • Träbrädor
    • 1" x 2" (25 x 50 mm) brädor
    • Plywood
    • Betongblock
    • Boxfläkt (tillval)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande