Hur man bestämmer om ett foto ska vara färg eller svartvitt

Professionella fotografer och amatörer är ibland svårt att bestämma om du ska utveckla en bild i färg eller svartvitt. I slutändan är detta beslut en fråga om personlig preferens, även om det finns några regler som kan vägleda dig. Till exempel låter kompositionen av vissa bilder naturligtvis sig till en stil eller den andra. Svarta och vita skott kan användas för att göra saker som förbättrar karaktären av ett ämne eller gör ett foto mindre upptagen. Färgfotografering kan också användas för att fånga väsentliga element, som när man visar vackert ljus eller med skymning.

Steg

Metod 1 av 3:
Välja färgning baserat på komposition
  1. Bild med titeln Bestäm om ett foto ska vara färg eller svartvitt steg 1
1. Använd svart och vitt för bilder med ett starkt ämne. Ämnet för ett foto är det viktigaste objektet eller intresset. När motivet är klart definierat i ett skott eller en isolerad, svartvitt färg kan det stå ut. Bilder med enkla bakgrunder är idealiska kandidater för svartvita skott.
  • Ämnen som är i förgrunden kan också dra nytta av svartvitt färgning, speciellt när motivet har skarp kontrast.
  • Bakgrunder som verkar miniatyr i skala på grund av avstånd kommer att minimeras av svartvitt färgning, vilket naturligtvis drar ögat på mer dominerande aspekter av kompositionen.
  • En tom himmel som omger ett ämne resulterar vanligtvis i skarp kontrast mellan de två. Detta kan vara perfekt för svartvitt fotografi.
  • Bild med titeln Bestäm om ett foto ska vara färg eller svartvitt steg 2
    2. Fånga landskapsbilder eller de med ett svagt ämne i färg. Färg skapar mer gradient i bilder, så att du kan skilja ämnen och intressanta platser i ett skott tydligare. Med landskapsbilder, bilder med flera intressanta platser och foton med ett svagt eller oklart definierat ämne, kommer färgfotografering att lägga till nyans och djup.
  • Landskapsskott använder ofta en naturlig funktion, som ett träd eller skog, en sten, ett berg, och så vidare, som ämne. Dessa kan förlora tydlighet i svart och vitt.
  • Bild med titeln Bestäm om ett foto ska vara färg eller svartvitt steg 3
    3. Använd hög kontrast för svartvitt utveckling. Kontrast är skillnaden mellan ljusa och mörka färger i ett foto. Bilder som har färger som är tjocka och djärva, med ljusa markerade områden och mörka skuggor, är ett bra exempel på hög kontrast. Hög kontrastbilder fungerar vanligtvis bra i svart och vitt.
  • Bilder som inkluderar starka solljus har också hög kontrast. Tänk på bilder med stark, klar belysning för svartvitt utveckling.
  • Porträtt med ett ansikte som skiljer sig från kläder tenderar också att ha hög kontrast. Prova dessa i svartvitt också.
  • Lågkontrastbilder kan bli platt när de utvecklas i svart och vitt. Dessa bilder fungerar i allmänhet bäst i färg.
  • Bild med titeln Bestäm om ett foto ska vara färg eller svartvitt steg 4
    4. Markera ledande linjer med svartvitt. Ledande linjer leder naturligtvis dina ögon till en punkt på ett fotografi. Detta kan vara en person, objekt eller försvinnande punkt i avståndet. När distinkta och skarpa, ledande linjer kan ta ett geometriskt utseende i svart och vitt.
  • Svarta och vita bilder visar sig ibland platt. Ledande linjer ger en känsla av rörelse till visning av ett skott, vilket effektivt bekämpar flatheten.
  • Vissa gemensamma ledningar inkluderar: trottoarkorsslinjer, linjer som bildas av arkitektur (som de som bildas av en båge), vägar / stigar, rader i grödor och mer.
  • Bild med titeln Bestäm om ett foto ska vara färg eller svartvitt steg 5
    5. Visa nyanser av olika nyanser i himlen med färg. Skillnader i nyanser av blått av ett öppet himmelskott kommer att gå vilse i svart och vitt. Det rika samspelet av ljus på moln eller skildring av liknande nyanser av samma färg, vanliga i himmelskott, är mest lämpad för färgfotografering.
  • Moln som är dåligt definierade är också bra kandidater för färgskott. Den hazy kvaliteten på dessa kan vara för otydlig för svartvitt färgning.
  • Bild med titeln Bestäm om ett foto ska vara färg eller svartvitt steg 6
    6. Intensifiera kontrast i molnskott med svart och vitt. Den rena vita av moln, särskilt de med en tydligt definierad form, kan se fantastiska i svart och vitt. Kontrasten mellan det vita av molnen och omgivande funktioner kan lägga till ett element av drama.
  • Skott som inkluderar olika typer av moln, som långa, fluffiga tillsammans med platta, fjäderiga, kan lägga till konsistens till svartvita himlen, skapa en känsla av djup.
  • Bild med titeln Bestäm om ett foto ska vara färg eller svartvitt steg 7
    7. Accentuera mörkret av skuggor med svart och vitt. Även om det inte alltid är fallet, kan skuggor ibland vara ett hinder för färgfotografering. Dessa samma skuggor är dock en tillgång i svart och vitt. Bilder som tagits tidigt eller sent på dagen kommer att ge långa skuggor, som kan användas för att rama ett ämne, vilket ger intresse för skottet.
  • För många skuggor kan överbelasta färgfotografi, distraherande uppmärksamhet från ämnet. I dessa typer av skott, försök svart och vitt.
  • Insamling av ljus på damm i en skuggad scen kan ha en dramatisk eller nyckfull effekt på dina skott.
  • Metod 2 av 3:
    Förbättra eller förenkla bilder med svartvitt
    1. Bild med titeln Bestäm om ett foto ska vara färg eller svartvitt steg 8
    1. Förmedla karaktär genom svart och vitt. Om målet med ditt fotografi är att kandidat fånga karaktär eller essens, kan svart och vitt hjälpa till med att ta fram dessa funktioner. På grund av detta väljer många resor och gatufotografer att utveckla sina skott i svart och vitt.
    • Den skarpa effekten svartvitt färgning har på linjer är utmärkt för att markera slående ansiktsfunktioner.
  • Bild med titeln Bestäm om ett foto ska vara färg eller svartvitt steg 9
    2. Minska förvirring i kompositionen. Skott som är röriga med distraktioner kan sakna fokus. Färg kan göra detta ännu värre. Färgen kan distrahera lika mycket som det kan accentuera, så i upptagna bilder, svart och vitt förenklar ofta sammansättningen av ett skott, förtydligande ämnet.
  • Med distraktioner som minimeras av svartvitt färg, kommer ögonen på de som visar din bild att lättare dragits till ämnet.
  • Svartvita bilder kan också dölja kontrasterande ljuskällor som kan se dåligt ut i färg.
  • Några saker som kan stjäla uppmärksamhet från ämnet för ditt skott är saker som färgglada behållare, draperier, konst, kläder, och så vidare. Ta bort dessa distraktioner med svartvitt färgning.
  • Bild med titeln Bestäm om ett foto ska vara färg eller svartvitt steg 10
    3. Skapa en dramatisk, antik eller mörk atmosfär. Den korta och vita färgens skarpa natur kan framkalla en känslomässig, rörlig kvalitet till skott. Svartvita bilder påminner också ofta folk av svunna dagar. Dessa kan vara kraftfulla influenser på atmosfären i ditt skott.
  • På grund av sin förening med antika foton kan även vanliga föremål ta på sig en antik gjutning när de skottas i svart och vitt.
  • I vissa fall kan svarta och vita skott framkalla en brooding, humörig eller dramatisk kvalitet. Detta fungerar bra för skott av gamla byggnader.
  • Metod 3 av 3:
    Fånga väsentliga element med färg
    1. Bild med titeln Bestäm om ett foto ska vara färg eller svartvitt steg 11
    1. Behåll färg när den är en del av fotens karaktär. Färgen på ett skott, i många fall, kan definiera det. Den glittrande blåa av Karibien eller de livfulla tonerna av en tropisk lokal skulle sannolikt gå vilse i svart och vitt. När färgschemat är en del av kärnan på ett ställe, använd färg.
    • Vissa städer kännetecknas av vissa färger. Röd, till exempel, är en lycklig färg i kinesisk kultur och används ofta i städer. Utan färg skulle denna aspekt gå vilse.
  • Bildbetiteln Bestäm om ett foto ska vara färg eller svartvitt steg 12
    2. Avbilda vackert ljus. Färgfotografering skiner verkligen när det är slående ljus. Ofta kan den mest fantastiska belysningen hittas en timme före solnedgången eller strax efter soluppgången. De varma, gyllene strålarna kasta av solen vid dessa tider på dagen kommer att berika färgbilder.
  • Scener som verkar kalla och opersonliga kan dra nytta av bättre belysning. Besök ett fotoplats strax efter soluppgången eller före solnedgången för att få ut det mesta av den här belysningen.
  • Stormar eller delvis molniga dagar kan blockera eller avslöja solen på intressanta och stimulösa sätt. Du kanske vill hålla din kamera praktisk under dessa väderförhållanden.
  • Bild med titeln Bestäm om ett foto ska vara färg eller svartvitt steg 13
    3. Bevara färg när du tar skymningar. Under skymning och tidig kväll kommer det att finnas mycket naturlig färgkontrast mellan olika ljuskällor. Månens och stjärnans silverljus kommer att interagera med blå omgivande ljus och orange volframljus. Dessa nyanser kommer att gå vilse i svartvitt.
  • Skuggor gjutna av omgivande ljus kan skapa intressanta förändringar i naturlig färg. Till exempel kan en skuggad vit uniform i förgrunden av ett skott visas blå. Samma vita uniform under volframljus i bakgrunden skulle vara varmare och ha orange toner.
  • Fånga skillnaderna eller alternativen i belysningstemperaturen kan skapa intressanta "heta och kalla" kompositioner. Generellt har varmt ljus en orange eller röd kvalitet till den. Kallt ljus består av blå och cyan toner.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande