Hur man rengör bivax

Rengöringsbeeswax är en ganska enkel och enkel process. När du har skördat din bivax, kommer du sannolikt att hitta det vax som ska fyllas med smuts, matavfall, döda bin eller kokonger. För att rengöra det kan du smälta det och ta bort skräp, smuts eller avfall med en slitsad sked. Efter kan du utföra extra rengöring med en dubbelkedja för att extrahera mindre föremål och föroreningar från den första smältningen. Tänk på att bivax är brandfarligt, och du måste noggrant övervaka ditt vax under rengöring genom att stanna i köket och regelbundet inspektera ditt vax för rök eller bränning.

Steg

Del 1 av 3:
Skörda din bivax och dränera honungen
  1. Bild med titeln Clean Beeswax Steg 1
1
Samla din bivax Om du inte redan har det. Om du inte redan har tagit emot eller samlat in din bivax måste du själv. Ta på Din biodlingsdräkt och gå till din Bee Hive. Leta efter sektioner av honungskaka utan bin på dem och ta bort dem från bikupan. Använd ett kniv- eller ugnsverktyg för att raka av vaxet av honungskakor och lägg dem i en stor hink.
  • Kepsar, som är nylagda vax på de yttre skikten av en bikakor, tenderar att vara det enklaste att smälta och rena.
  • Ta bivaxen mellan 9:00 och 16:00 för att undvika att springa i några arga bin. Om det finns bin där kan du använda en rökare för att säkert bli av med björnen.
  • Bild med titeln Clean Beeswax Steg 2
    2. Töm honungen ur din bivax över natten i en stor behållare. För att städa ditt vax måste du ta bort eventuella kvarvarande honung. För att göra detta, ta ditt vax inomhus och sätta en kolv över en kruka eller ett stort glas. Placera din bivax i kolaren och låt den sitta över natten. Gravity kommer gradvis att ta bort honungen från vaxet och det kommer att poola i botten av din behållare.
  • Låt din älskling sitta i mer än 1 natt om du har särskilt tjocka bitar av bivax.
  • Dricks: Om du är i en rush kan du använda en potato Ricer för att pressa honung ut ur bitar av bivax. Sätt en bit av vax inuti Ricer och pressa handtagen tillsammans över en stor hink för att trycka på honung ut.

  • 3. Skölj din bivax ute i rent, kallt vatten. När du har extraherat din älskling, ta din bivax till ett öppet område utanför. Fyll en hink eller använd en slang på den lägsta effektinställningen för att skölja din bivax i rent, kallt vatten. Detta kommer att torka av eventuell kvarvarande honung eller smuts av din bivax och göra rengöringsprocessen enklare.
  • Skölj inte din honeycomb i en handfat. Bitar av vax kan komma in i avloppet och täppa till det, vilket orsakar allvarliga VVS-problem.
  • Ta inte för länge för att skölja din bivax. Om bin har tid att hitta ditt vax, kan det förvirra dina bin och orsaka destruktiva rånande beteenden i ditt närliggande bikupa.
  • Om du är orolig för bin att hitta ditt vax utanför, kan du handtvätta vaxet i en stor hink inomhus.
  • Del 2 av 3:
    Smältning på spisen
    1. Placera ditt vax i en stor kruka med 2-3 tum (5.1-7.6 cm) vatten. Någon stor kruka som passar din bivax kommer att fungera. Sätt ditt vax i potten och häll 2-3 tum (5.1-7.6 cm) rent vatten i potten. Ta en slitsad sked och ställ den åt sidan.
    • Om du äger dina egna nässor, kanske du vill överväga att köpa en solmelter. Detta är ett specialiserat verktyg som biodlare använder för smältbivax genom att använda solen för att värma en stor låda och smälta vaxet utan vatten.
  • 2. Vrid värmen till lågt och låt den smälta i 15-30 minuter. Beeswax kommer att antändas och brinna vid 490 ° F (254 ° C). För att förhindra att bränder börjar, håll värmen låg. Det tar mellan 15-30 minuter för din bivax att smälta.
  • Överhettning kommer också att späda kvaliteten på din bivax, så vrid värmen ner om vaxet börjar kokas eller röka.
  • 3. Scoop Debris och gamla kokonger ur ditt vax med en slitsad sked. En slitsad sked gör det enkelt att ta bort smuts, stenar, döda bin eller gamla kokonger utan att ta vaxet med det. När ditt vax smälter, skopa skeden under några främmande föremål i din kruka och höja den 2-3 tum (5.1-7.6 cm) ovanför potten. Vänta 5-15 sekunder för att låta vaxet dränera tillbaka i potten och placera objektet som du vill ta bort i en keramisk skål eller metallpanna.
  • Om vaxet torkar på din slitsad sked, skrapa den med en tråkig kniv eller skalla det med hand efter det svalna.
  • Varning: Eventuella skräp som du kommer att ta bort blir varm. Placera inte det direkt i papperskorgen, eftersom du riskerar att starta en eld.

  • 4. Stäng av värmen och låt din bivax svalna i potten. När du har slutat ta bort skräp med din sked, vrid värmen hela vägen. Vänta 30-60 minuter för att ge din vax tid att helt svalna. Vattnet och bivaxen kommer naturligt att skilja sig i potten, och bivaxen kommer att flyta till toppen som det torkar.
  • Om du inte är säker på om vaxet har svalnat eller inte, peka det med tänderna på en gaffel eller en tandpetare. Om vaxet motstår punkteras, är det coolt. Om det omedelbart ger, vänta ytterligare 30 minuter innan du kontrollerar igen.
  • 5. Ta bort ditt vax och kassera vattnet. Du kommer att vara kvar med en enda skiva av vax som flyter ovanpå ditt vatten. Om skivan håller fast vid potten, använd en liten kniv för att skära vaxet ur din kruka. Annars häll din kruk ut över en kolv för att tömma vattnet ur din kruka.
  • Bild med titeln Clean Beeswax Steg 9
    6. Kontrollera vaxet för ytterligare skräp och smuts. När ditt vax är helt kylt och tagits bort från potten, håll det 6-12 tum (15-30 cm) från ditt ansikte och vrid det i handen. Om ditt vax fortfarande är synligt smutsigt, ta en dubbel panna för att förbereda sig för en andra smältning.
  • Del 3 av 3:
    Avlägsnande av skräp med en andra smältning
    1
    Fylla en dubbelkedja med vatten för att utföra en andra smältning. Om du inte äger en dubbelkedja kan du lägga en glasskål över en liten kruka så att den inte direkt rör på potten. Sätt 2-3 tum (5.1-7.6 cm) vatten i bottenkruven och sätt din andra pott, skål eller tenn ovanpå den första.
    • En andra smältning med en dubbelkedja utförs typiskt för att avlägsna mindre smuts, smuts och skräp från vax efter att de större föremålen har tagits bort.
    • Du kan använda en tennburk istället för en glasskål så länge som ditt vax passar inuti.
    • Vattnet ska inte röra botten av den andra skålen, kruka eller tennburk.
  • 2. Lägg till ditt vax till potten, skålen eller tenn ovanpå din kruka. Beroende på storleken på din vaxskiva kan du behöva klippa den i hälften med ett serrated blad för att göra det passande under behållarens läpp. Om hela skivan passar, placera den helt enkelt i behållaren. Du värmer vaxet tills det är helt smält, så formen av vaxet spelar ingen roll.
  • 3. Ta med vattnet till koka över hög värme. Börja med att vrida värmen så hög som den kommer att gå på din spis. Håll potten uppvärmd på högt tills du börjar se vattnet synligt bubbla. Lämna inte ditt vax obevakat medan vattnet kokar för att förhindra vaxbränder eller spill.
  • 4. Minska värmen till låg och simma vaxet i 15-45 minuter. Efter att vattnet börjar koka, tar det mellan 15-45 minuter för bivaxen att smälta. Hur länge måste du vänta beror på storleken på din vaxskiva och hur snart du smälter den efter den första uppvärmningsrundan. När ditt vax är bubblande är det klart för filtrering.
  • Bild med titeln Clean Beeswax Steg 14
    5. Skapa ditt filter och få en förvaringsbehållare. Du kommer att filtrera ditt vax direkt i behållaren som du planerar att låta ditt vax svalna, så ta tag i masonburken, skålen eller hinken som du planerar att torka ditt vax i. Placera en metallsil över behållarens mun. Använd flera remsor av toalettpapper för att radera insidan av metallsilen så att det inte finns några öppna utrymmen.
  • Du kan använda ett stort kaffefilter om du har en som passar över din sikt.
  • Du kan använda en kolv med mycket små hål om du inte har en sikt, men det kan fortfarande finnas några små skräp kvar i din bivax när du är klar.
  • 6. Häll ditt smälta vax i sikten och låt det dränera långsamt. Stäng av värmen och använd ugnsmitts för att hämta potten, skål eller burk. Långsamt häll ditt vax över sikten så att det har tid att tömma i din behållare. Om ditt toalettpapper blir igensatt, byt ut det och fortsätt processen tills du har tömt ditt vax i behållaren.

    Dricks: Torkad bivax på toalettpapper ger en utmärkt brandstarter om du har en eldstad eller öppen spis!

  • Bild med titeln Clean Beeswax Steg 16
    7. Upprepa denna process om det fortfarande finns oönskade föremål i ditt vax. Om du fortfarande ser oönskade skräp eller smutspartiklar i ditt vax, upprepa processen med samma dubbla pannorinställning. Denna process kan upprepas flera gånger för att fortsätta att rena bivaxen.
  • Skala sidorna av din andra pott, tenn eller glas med en skrapa eller tråkig kniv för att ta bort alla vax som torkas medan du hällde det.
  • Bild med titeln Clean Beeswax Steg 17
    8. Överför vaxet till en förvaringsbehållare och låt det svalna. När ditt vax har svalnat kan du lagra det vid rumstemperatur i en lufttät behållare. Du kan också välja att hälla ditt vax i ett rent isfack om du vill använda mindre bitar över en längre tid. Håll ditt vax i mörkret för att förhindra att ljuset uppvärms eller skadar ditt vax.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande