Hur man ren plexiglas

Först skapad 1933 är plexiglas av akryl och är ett splittrat, lätt alternativ till äkta glas. Plexiglas är flexibel och hållbar, men det repor lätt när det rengörs och vissa rengöringsprodukter kan förstöra det. Att veta hur man är ordentligt ren plexiglas kommer att se till att du inte skadar materialet och att du har ren, klar plexiglass efteråt.

Steg

Metod 1 av 3:
Avlägsnande av dammpartiklar
  1. Bild med titeln Clean Plexiglass Steg 1
1. Blås damm och smuts av plexiglaset. Använda ditt eget andetag eller en hårtork, blåsa damm och smuts av plexiglasset. Om du använder en hårtork, var noga med att den är inställd på den coolaste inställningen. Varmluft kommer att skada plexiglaset. Placera hårtorken i 45 graders vinkel flera inches bort från plexiglaset, som kör luftsidan till sida nerför ytan.
  • Ta dig tid att noggrant ta bort dammet med luft innan du går vidare och fortsätt att blåsa om du ser eller känner några stora partiklar på plexiglaset.
  • Undvik att använda en mikrofiberduk, för även mikrofiber är icke-slipande, skrubbar smuts eller damm med tyget innan de blåser större partiklar, fortfarande kommer att klia på glaset.
Expertips
Claudia & Angelo Zimmermann

Claudia & Angelo Zimmermann

House Cleaning ProfessionalsClaudia och Angelo Zimmermann är grundarna till städstudio, en miljövänlig städservice baserad i New York City och i Connecticut. De är också grundarna av ren kod, en DIY 100% naturlig rengöring produktlinje.
Claudia & Angelo Zimmermann
Claudia & Angelo Zimmermann
Husstädningspersonal

Försök använda en mikrofiberdamm för att ta bort damm och smuts. Plexiglas är känslig och mycket lätt att skrapa, så det är viktigt att ta bort några partiklar från ytan innan du rengör den. Försök torka det med en torr mocka mikrofiberduk för att damma ytan mycket försiktigt. Du kan även prova glasdukar eftersom de är vävda kompakt så att partiklar inte blir lätt fångade mellan fibrerna.

  • Bild med titeln Clean Plexiglass Steg 2
    2. Våt plexiglas med en lösning gjord av vatten och diskmedel. Blanda 1 tesked (5 ml) tvål i 1 US-QUART (950 ml) vatten. Vinkel plexiglaset vid 45 grader och häll försiktigt lösningen över plexiglaset. Var noga med att göra det i en handfat eller någonstans som inte skadas genom att rinna vatten.
  • Du kan också hälla lösningen i en sprayflaska och spruta försiktigt plexiglaset. Håll plexiglasset i 45 graders vinkel och låt blandningen springa ner plexiglaset långsamt.
  • Att försiktigt springa denna blandning över plexiglaset tar bort de mindre partiklarna av damm och smuts, och förbereder glaset för att torka.
  • Bild med titeln Clean Plexiglass Steg 3
    3. Undvik att använda produkter med alkohol, ammoniak eller aromatik. Produkter som Windex, som innehåller alkohol, kommer avsevärt att skada plexiglas. Undvik också lösningsmedel, såsom aceton, torrrengöringsvätska, eller någon gritty rengöringsmedel eller polsk, eftersom de kommer att skada plexiglasytan.
  • Även om det är bäst att använda en tvål och vattenblandning, finns det några produkter som du kan köpa som är avsedda specifikt för plexiglas, som Brillianize eller Novus.
  • Metod 2 av 3:
    Torka ytan
    1. Bild med titeln Clean Plexiglass Steg 4
    1. Använd en mikrofiberduk för att förhindra yta repor. Eftersom plexiglas behåller smuts och smuts, kommer med något som en pappershandduk eller bordsduk att klia på plexiglasytan. Mikrofiberdukar kommer inte att gräva i porerna i plexiglaset och kommer inte att skada eller skrapa plexiglaset när smuts har blivit utblåst.
    • Bra alternativ till mikrofiberduk är cheesecloth, terryduk, jerseyduk, bomullsflänsan eller något annat icke-slipande material.
  • Bild med titeln Clean Plexiglass Steg 5
    2. Torka den våta plexiglas med din mikrofiberduk. Torka försiktigt längs plexiglasytan som är säker på att bara röra delar av plexiglaset som fortfarande är våta från lösningen. Fokusera på särskilt smutsiga fläckar, med särskild försiktighet att inte skrubba eller applicera för mycket tryck på ytan.
  • Bild med titeln Clean Plexiglass Steg 6
    3. Spraya lösningen på ytan och torka försiktigt upp någon smuts som fortfarande existerar. Om du har torkat plexiglassets yta en gång och plexiglaset är fortfarande smutsigt, häll lösningen över plexiglasset igen och upprepa processen att försiktigt torka med en mikrofiberduk. Upprepa denna process så många gånger som nödvändigt.
  • Bild med titeln Clean Plexiglass Steg 7
    4. Torka plexiglas tills den är torr. Låt inte plexiglaset lufttorka eller sitta för länge medan den är våt, annars kommer du att lämna synliga vattenfläckar. Om du upptäcker att din plexiglas har torkat och behållit vattenfläckar, bara upprepa rengöringsprocessen igen.
  • Vattenfläckar är inte längre svåra att ta bort än smuts eller smuts, och bör enkelt komma av.
  • Metod 3 av 3:
    Reparera repad eller särskilt smutsig plexiglas
    1. Bild med titeln Clean Plexiglass Steg 8
    1. Skrapa smuts eller smuts av med ett rakblad. Använda ett rakblad eller något annat skarpt skrapverktyg, försiktigt och jämnt kör bladet från sida till sida, ta bort smuts. Vinkla bladet till tio grader, eller i en vinkel som inte kommer att trycka in i plexiglas på ett skadligt sätt. Om det finns några märkningar som du vill ta bort från plexiglasset, kommer det att ta hand om problemet med ett rakblad.
    • Använda ett skarpt verktyg som ett rakblad är perfekt för att forma några skrämmande eller ojämna kanter. Släpp långsamt över kanterna med rakbladet, raka små bitar av jämnt tills ojämn kant passar dina behov.
    • Var försiktig med skarpa skrapverktyg, eftersom de kan orsaka skada om det används felaktigt.
  • Bild med titeln Clean Plexiglass Steg 9
    2. Sand plexiglaset för att ta bort djupa repor eller markeringar. Sand akrylen precis som du skulle med en bit av trä, för hand eller med en sander. Arbeta dig över ytan med ett mer grovt sandpapper och gå vidare till en finare sandpapper. Tryck inte på sanderen på plexiglas med någon kraft - var försiktig och håll sliparen att röra sig hela tiden. Detta kommer att minska värmeuppbyggnaden, som skadar plexiglas.
  • För djupa repor, börja med en 220 grit eller 320 grit sandpapper och flytta upp till en 600 grit eller 800 grit sandpapper senare.
  • Använd alltid en mask när slipning för att undvika damminandning.
  • Bild med titeln Clean Plexiglass Steg 10
    3. Buff plexiglas efter slipning. Använd ett stationärt poleringshjul (eller ett dremelverktyg med en buffertplatta) för att ta med plexiglas tillbaka till en fin, klar finish. För att undvika att applicera värme till plexiglaset, använd en diameter av blekt muslin med en 8 till 14 tum (20 till 35 centimeter) med biasremsor, vilket håller hjulet från att bli för varmt.
  • Kläm plexiglaset på plats så att den inte rör sig under buffning.
  • Använd en mediumskärningsförening för en blank yta eller en snabb skärningsförening för en högre glansfinish.
  • Tips

    Använd alltid rena, nya tyg eller svampar för att rengöra plexiglas. Använda föremål kan innehålla grova kanter eller andra partiklar som kan orsaka repor till plexiglas.

    Varningar

    Använd inte slipmedel, skurningsföreningar, fönsterrengöringsfluider, grittydukar, bensin eller andra lösningsmedel som innehåller aceton, alkohol eller koltetraklorid för att rengöra någon plexiglasyta.
  • Gnugga aldrig smuts eller andra partiklar på ytan av ditt plexiglasart med en torr trasa. En torr trasa gnider smuts i ytan och kan skrapa din plexiglas.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande