Så här justerar du slutartiden

Slutartiden är en av de mest grundläggande och grundläggande sakerna som går in i Ta ett bra fotografi. Om slutaren är öppen längre, kommer bildsensorn att utsättas för ljus längre. Med en kort slutartid kommer bildsensorn att utsättas för ljus för mindre tid. Ändra slutartiden med en hak snabbare eller en hak långsammare, är att justera den med ett "steg."När du lyfter slutartiden med ett steg halverar du den tid som avtryckaren är öppen för, och när du sänker slutartiden med ett steg fördubblerar du den tid som avtryckaren är öppen för.

Steg

Del 1 av 2:
Välja en slutartid
  1. Bild med titeln Justera slutartid Steg 1
1. Använd en snabb slutartid i ljusa fotograferingsförhållanden. Det är viktigt att justera slutartiden för att rymma det ljus du fotograferar i. Använd en slutartid snabbare än 1/250 av en sekund (E.g., 1/500 eller 1/1000) Om du skjuter i ljust, naturligt ljus. Detta kommer lämpligt att exponera bilden utan överväldigande bildsensorn med ljus. En längre exponeringstid kommer att översätta fotografiet och lämna det tvättas ut.
  • Slutartiderna indikeras som fraktioner av en sekund. Till exempel kan din slutartid vara 1/125, 1/600, eller 1/200. Vissa kameror kommer att lämna upp täljaren, och bara ge den nedre halvan av fraktionen. I det här fallet skulle du hantera slutartid på 125, 600 eller 200.
  • Uttrycket "exponeringstid" hänvisar bara till den tid som slutaren är öppen. Det är öppet under en längre tid för längre exponering och mindre tid för en kortare exponering.
  • Bild med titeln Justera slutartid Steg 2
    2. Välj en längre slutartid i dimfotografering. Om du skjuter inomhus eller på kvällen, använd en längre slutartid. Även om du skjuter inomhus under dagsljus, prova en slutartid på 1/30 av en sekund eller längre (e.g., 1/20 eller 1/10 av en sekund). En längre hastighet kommer att se till att tillräckligt med ljus för att korrekt exponera fotografiet träffar bildsensorn.
  • När som helst justerar du kamerans slutartid, använd den inbyggda ljussensorn för att se om du exponerar bildsensorn till tillräckligt med ljus.
  • Bild med titeln Justera slutartid Steg 3
    3. Välj slutartider längre än en sekund i svagt lätta situationer. Fotografer använder mycket sällan extremt långsamma hastigheter som en, två eller trettio sekunder. Använd endast dessa hastigheter om du skjuter i mycket lågt ljus. Till exempel, om du skjuter bilder av månen på natten, kan du behöva lämna slutaren öppen i 10-30 sekunder.
  • När som helst du har slutaren öppen längre än 1/30 av en sekund, kommer du att se några kameraskakningar i bilden, eftersom människors händer inte kan hålla en kamera perfekt. Så, Ställ in kameran på ett stativ Om du använder en långsam slutartid.
  • Bild med titeln Justera slutartid Steg 4
    4. Välj en slutartid snabbare än 1/500 för Motion Capture. Om du fångar en grupp människor som hoppar upp i luften eller tar bilder av din väns skateboarding, välj en snabb slutartid för att frysa rörelsen i en stillbild. Detta kommer att ge fotografen ett skarpt utseende och fånga den exakta positionen för fotot i det ögonblick som du knäppte bilden. Om du upptäcker att 1/500 är lite för långsam, försök använda 1/1000 eller 1/2000.
  • Vid fotografering med snabb slutartid behöver du vanligtvis inte använda ett stativ. Även om alla händer har en mycket liten naturlig skaka när du håller en kamera, kommer slutaren inte att vara öppen för tillräckligt länge för att registrera denna lilla skakning.
  • Bild med titeln Justera slutartid Steg 5
    5. Prova en slutartid längre än 1/250 för att ge ditt foto en konstnärlig suddighet. Om du skjuter, säg ett fält av blommor eller en vän som går längs en strand, kanske du vill låta bilden vara oskärpa något för att ge bilden en känsla av rörelse och energi. Fotografering med en något längre slutartid kommer att fånga lite av motivets rörelse medan slutaren är öppen. Om kameran inte tar tillräckligt med suddighet när du skjuter på 1/250, prova en längre exponeringstid som 1/100.
  • Se till att du använder ett stativ när du skjuter bilder som Capture Motion. Om du håller kameran för hand, kommer bilens bakgrund också att suddas när dina händer skaka något. Detta kommer att ge bilden en övergripande suddig utseende.
  • Bild med titeln Justera slutartid Steg 6
    6
    Matcha din slutartid med din ISO och bländarinställning. Din kamera bländarinställning (även känd som F-stop) bestämmer hur bred det lilla hålet är det som lyser på bildsensorn och är en viktig komponent när du försöker att exponera ett fotografi ordentligt. Använd kamerans lätta sensor till figurinställningar som leder till en bra exponering av din bild.
  • ISO-numret hänvisar till filmhastigheten som kameran är inställd på att imitera. Lägre ISO-nummer (E.g., 200 eller 400) kräver att mer ljus exponeras ordentligt medan högre ISO-nummer (E.g., 800 eller 1600) kräver relativt litet ljus.
  • Till exempel, om du skjuter 800 ISO-film (eller har din digitala singel-lins reflux [DSLR] satt till 800 ISO), med en öppning av f / 2 (bred) och en slutartid på 1/500 (snabb) kommer att möjliggöra ungefär samma mängd ljus som fotografering med en öppning av f / 11 (smal) och en slutartid på 1/15 (långsam).
  • Bild med titeln Justera slutartid Steg 7
    7. Skjut med en bred bländare och en kort slutartid för ett kort skärpedjup. I fotografering hänvisar djupet av fältet hur mycket av djupet av bilden är i fokus. Ett "lång" skärpedjup innebär att bakgrunden är i fokus, medan ett "kort" fältdjup betyder att endast förgrunden är inriktad. Att ha ett kort skärpedjup är idealiskt för bilder som bara visar ämnet och suddar ut bakgrunden.
  • Använd till exempel en bländare av f / 2 och en slutartid på 1/1000 för att suddas ut på bakgrunden och lämna endast ämnet i fokus.
  • Omvänt, om du vill ha ett långt skärpedjup, använd en liten bländare och en lång slutartid. Detta kommer att göra hela bildförgrunden och bakgrundsfokus. Detta är ett populärt alternativ för landskapsbilder.
  • Del 2 av 2:
    Ställa in slutartiden
    1. Bild med titeln Justera slutartid Steg 8
    1. Lägg kameran i "TV" -läget om du hellre inte väljer F-stop. Din kamera ska ha en 1 tum (2.5 cm) Bred väljarknapp på den övre högra sidan som låter dig välja hur mycket kontroll du har över kamerans exponeringsinställningar. Om du använder "TV" (Time Value) -läge (även känt som slutarprioriteringsläge) väljer du slutartiden och kameran väljer automatiskt ett motsvarande F-stopp.
    • Detta är ett bra urval om du är en mindre erfaren fotograf eller inte har tid att matcha f-stoppet till slutartiden (e.g., Om du skjuter ett actionskott).
    • Om du fotograferar i TV-läge och väljer en slutartid som är för snabb eller långsam för belysningsförhållandena blinkar F-STOP eller presenterar ett felskylt för att indikera att du inte kan använda den slutartiden.
    • Villkoren "bländare" och "F-stop" används utbytbart - de båda hänvisar till samma sak.
  • Bild med titeln Justera slutartid Steg 9
    2. Använd "Manuell" -läge om du vill ha full kontroll över exponeringen. Om du vrider markeringsratten till "M" (manuell) läge kan du manuellt välja både slutartid och F-stopp. Detta är ett bra alternativ att använda om du vill lida med skottets djup och om du har gott om tid att sätta upp skottet (e.g., Om du skjuter ett statiskt ämne).
  • Äldre DSLR och Film Single-Lens Reflux (SLR) -kameror får endast ha en helt manuell och ett helt automatiskt läge. Välj i det här fallet det helt manuella läget för att ha kontroll över slutartiden.
  • Bild med titeln Justera slutartid Steg 10
    3. Hitta standard slutartid på kamerans bildskärm. När du har valt ditt fotograferingsläge, ta en titt på den digitala skärmen på baksidan av kameran. Det ska visa slutartiden som kameran för närvarande är inställd på. I de flesta fall kommer detta att vara standard slutartid.
  • Till exempel har många DSLRs en standard slutartid på 1/320.
  • Bild med titeln Justera slutartid Steg 11
    4. Klicka på ratten på kamerans övre högra för att justera slutartiden. De flesta modeller av DSLR har en liten, uppåtvänd uppringning på kamerans övre högra sida, precis bredvid slutarknappen. Flytta uppringningen ett klick till höger för att sakta ner slutartiden med ett stopp och ett klick till vänster för att påskynda slutartiden med ett stopp.
  • Om du fotograferar i TV-läge väljer kameran F-STOP som bäst kan exponera din bild med slutartiden du har valt.
  • Tips

    Beroende på kamerans make och modell kan du ändra slutartiden något annorlunda än den ovan beskrivna processen. Kontakta din bruksanvisning för mer information.
  • Den stora majoriteten av SLR-kamerorna som säljs är digitala. Det trevliga med att skjuta med en DSLR är att du kan experimentera med olika slutartider för att ta reda på det som ser bäst ut utan att slösa dyr film!
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande