Hur man rengör ett tangentbord

Tangentbord blir smutsiga efter förlängd användning även om du inte regelbundet äter eller röker nära dem. Över tiden påverkar damm och andra smuts ett tangentbords prestanda. Merparten av tiden är generell rengöring med tryckluft och isopropylalkohol allt du behöver för att hålla tangentbordet funktionellt. Spill är mer skadliga, så torka ut ditt tangentbord omedelbart. Ta ifrån ditt tangentbord för att åtgärda problem som fastnycklar och få det att se så bra ut som nytt.

Steg

Metod 1 av 3:
Ta bort skräp från ett tangentbord
  1. Bild med titeln Rengör ett tangentbord Steg 1
1. Stäng av datorn och lossa alla anslutningskablar. För att skydda din maskinvara från skador, stäng av datorn först innan du försöker rengöra tangentbordet. Om ditt tangentbord är anslutet, dra ut kontakten som ansluter den till datorn. Om du inte kan ta bort tangentbordet, till exempel vid rengöring av en bärbar dator, koppla ur datorns strömkabel för att eliminera risken för elektriska stötar.
  • USB-tangentbord kan kopplas ur innan du stänger av datorn. Att göra detta med ett icke-USB-tangentbord kan skada din dator, så om du är osäker, stäng alltid av datorn först.
  • Ta batterierna ur trådlösa tangentbord, speciellt om du planerar att djupa rengöring av nycklarna.
  • Bild med titeln Rengör ett tangentbord Steg 2
    2. Vänd tangentbordet upp och ner för att skaka ut lösa skräp. Vänd tangentbordet och slå av så mycket lösa skräp som möjligt. Var försiktig när du skakar på tangentbordet. De flesta matkummor, smuts, husdjurshår och andra skräp kommer att falla ut direkt. Luta tangentbordet i olika riktningar och tryck på det lite svårare för att tvinga ut eventuella kvarvarande skräp som du märker.
  • Lyssna på ljudet av skräp som rattlar runt inuti tangentbordet. Detta händer ibland med mekaniska tangentbord och andra enheter med upphöjda nycklar. Överväga att ta tangentbordet för att ge det en djup rengöring.
  • Om du städar en bärbar dator, håller du skärmen öppen när du stöder datorns bas med din andra hand.
  • Bild med titeln Rengör ett tangentbord Steg 3
    3. Använd tryckluft för att blåsa damm och skräp ut från nycklarna. Tryckluft är ditt mest tillförlitliga verktyg för allmän rengöring. Håll kapseln i 45 graders vinkel medan du pekar på knapparna. Sopa munstycket över tangentbordet medan du släpper ut kontrollerade utbrott av luft. Håll munstycket /2 i 1.3 cm) ovanför tangentbordet hela tiden.
  • Komprimerad luft är ofta tillgänglig på kontorsleveranser, elektronikbutiker och allmänna butiker. Du kan också beställa behållare online.
  • För att helt rengöra tangentbordet, blåsa på det från olika vinklar. Möta det mot dig först och rotera det till vardera sidan.
  • Om du städar en bärbar dator eller membran tangentbord, försök hålla det när du blåser ut det. Håll det lutat på ungefär 75 graders vinkel så det är inte helt vertikalt.
  • Bild med titeln Rengör ett tangentbord Steg 4
    4. Använd ett dammvakuum för att sopa upp hårt för att ta bort skräp. Sugkraften från ett dammvakuum lyfter bort de flesta envis skräp som fastnar mellan nycklarna. Om du inte har ett dammvakuum med en slang, försök använda ett vanligt vakuum med en borstfäste. Gå över hela tangentbordet, med fokus på speciellt i områdena runt nycklarna. De flesta av de tuffa skräparna blir kilta där inne.
  • Se till att ingen av dina nycklar är lösa, speciellt på en bärbar dator. Om en nyckel kommer av, hämta den från vakuumet, tvätta det och skjut det tillbaka på plats. Passa den över nyckelstammen eller klippet för att binda det till tangentbordet igen.
  • Bild med titeln Rengör ett tangentbord Steg 5
    5. Rengör runt nycklarna med en bomullspinne doppad i isopropylalkohol. Dämpa bomullspinne mycket lätt för att undvika att få för mycket fukt under nycklarna. Torka runt varje enskild nyckel för att ta bort kvarvarande damm, oljor och andra smuts. Upprepa detta några gånger som behövs för att rengöra sidorna på varje nyckel och utrymmet runt det. Byt ut swabs som de blir smutsiga.
  • Isopropylalkohol torkar mycket snabbt, så det är ett bättre alternativ än vatten. Du kan få det på de flesta drogbutiker och allmänna butiker.
  • Ett annat rengöringsalternativ är att spola en mikrofiberduk runt en kniv. Fuktar det med isopropylalkohol, tryck sedan ner det i tangentbordets spår. Detta fungerar bäst för mekaniska tangentbord med upphöjda nycklar.
  • Var försiktig när du arbetar på en bärbar dator. Isopropylalkohol är fortfarande ett bra städval, men den bärbara datorns känsliga hårdvara är rätt under tangentbordet. Låt inte fukt droppa under nycklarna.
  • Bild med titeln Rengör ett tangentbord Steg 6
    6. Skrubba tangentbordet med en trasa fuktad i isopropylalkohol. Välj en luddfri trasa eller pappershandduk för att undvika att introducera ny skräp. Se till att duken inte dricker alls efter att du dämpar den. Torka den övre delen av varje nyckel för att rensa bort det återstående dammet och andra skräp.
  • Se upp för ofta använda nycklar som mellanslagstangenten och ange nyckel. Dessa fläckar tenderar att ha mer smuts. Du kan behöva skrubba dem flera gånger för att rengöra dem.
  • För mycket smutsiga områden, använd en tandpetare för att bryta igenom smuts. Håll tandpetaren nästan platt mot nyckeln och gnugga smuts för att lossa den. Skruva resten med isopropylalkohol.
  • Bild med titeln Rengör ett tangentbord Steg 7
    7. Polera tangentbordet med en luddfri trasa. Torka tangentbordet en sista gång för att ta bort långvarigt damm och överskott av fukt. Kolla det för att se till att det ser friskt och nytt ut. Om det fortfarande är smutsigt, överväga att ta det ifrån varandra för att ge det en djup rengöring. När du är klar, anslut tangentbordet och ge det en testkörning.
  • Någon isopropylalkohol på tangentbordet torkar inom ungefär en minut. Vatten tar längre tid. Om du använde vatten eller tror att fukt kom in i tangentbordet, låt det torka ut så länge som 24 timmar innan du pluggar in det.
  • Metod 2 av 3:
    Behandla flytande spill
    1. Bild med titeln Rengör ett tangentbord Steg 8
    1. Stäng av datorn och koppla ur tangentbordet direkt. Avaktivera din hårdvara så snart du märker spillet. Vätskan kan sippra ner i tangentbordet, skada den eller de interna komponenterna i en bärbar dator om du har en. Koppla ur tangentbordskabeln om du har ett trådbundet tangentbord eller strömförsörjning om du har en bärbar dator.
    • För att förhindra skador på datorn eller tangentbordet, behandla spill direkt. Vätska och elektriska delar är en dålig kombination. Återaktivera inte maskinen tills den är torr.
    • Stäng av datorn först innan du kopplar ur ett icke-USB-tangentbord för att förhindra skador på hårdvaran.
  • Bild med titeln Rengör ett tangentbord Steg 9
    2. Vänd tangentbordet upp och ner för att skaka ut vätskan. Ta tangentbordet till en handfat, papperskorgen eller handduk. Hålla det upp och ner tvingar vätskan att droppa tillbaka istället för att gå djupare in i tangentbordet. Skaka det hjälper till att tvinga ut envisa droppar som fångas mellan nycklarna. Fortsätt att göra detta tills tangentbordet slutar droppa.
  • Luta tangentbordet runt för att hjälpa till att dra ut vätskan. Om du har en bärbar dator, rikta vätskan till tangentbordet för att hålla den bort från motorn och andra vitala delar. Håll den bärbara datorn öppen och upp och ner, luta den mot dig för att tvinga vätskan mot nycklarna och ut.
  • Bild med titeln Rengör ett tangentbord Steg 10
    3. Torka tangentbordet med en mikrofiberduk. Håll tangentbordet upp och ner medan du gör det här. Blott bort så mycket vätska som möjligt. Slå inte tangentbordet tills du har mopped upp så mycket av spillet som möjligt.
  • Pappershanddukar och vävnader lämnar bakom skräp, så använd alltid en luddfri trasa om möjligt. Under en nödsituation kan du inte ha möjlighet att jaga den rätta trasan, så ta det bästa du har tillgång till. En handduk, pappershanddukar, eller till och med en gammal t-shirt kommer att göra.
  • Bild med titeln Rengör ett tangentbord Steg 11
    4. Låt tangentbordet lufttorka i minst 24 timmar. Håll tangentbordet upp och ner för att tömma eventuell fukt som fortfarande är inuti det. Placera en handduk under den för att fånga allt som kommer ut. När tangentbordet har haft en chans att torka, kan du säkert vända den.
  • De flesta spill torkar upp inom cirka 24 timmar. Om du har tid att spara, låt tangentbordet luft ut för eventuellt 2 eller 3 dagar.
  • Bild med titeln Rengör ett tangentbord Steg 12
    5. Testa tangentbordet för klibbiga nycklar och andra tecken på skador. Anslut tangentbordet tillbaka om det är anslutet eller sätt på din bärbara dator. Försök skriva med tangentbordet. Tryck ner på alla nycklar för att se till att de fungerar. Du kan behöva dra av enskilda nycklar för att tvätta dem.
  • Om du inte har spillt vanligt vatten, är chansen några av nycklarna kommer att vara klibbiga. Ta bort tangentbordet för att ge det en djup rengöring.
  • Överväg att få en professionell städning för en dyr bärbar dator. Bärbara datorer är mycket mer känsliga och svåra att rengöra än vanliga tangentbord. En professionell kan kontrollera de interna komponenterna i din bärbara dator för skador.
  • Metod 3 av 3:
    Rengöring i ett tangentbord
    1. Bild med titeln Rengör ett tangentbord Steg 13
    1. Stäng av datorn och koppla ur tangentbordet. Skydda både din maskinvara och själv genom att ta hand om alla elektriska komponenter. Stäng av datorn först, koppla sedan ur tangentbordet från den. Om du använder ett trådlöst tangentbord, ta bort batterierna.
    • Koppla ur nätsladden om du arbetar på en bärbar dator. Tryck på en knapp för att se till att datorn är helt avstängd.
    • Om du har ett icke-USB-tangentbord, stäng alltid av datorn innan du kopplar ur tangentbordet.
  • Bild med titeln Rengör ett tangentbord Steg 14
    2. Dra på nycklarna med en skruvmejsel om de är avtagbara. Nycklarna på de flesta moderna tangentbord passar över små klipp och är lätta att ta bort. Kile en flathead skruvmejsel eller smörkniv under hörnet av en nyckel och lätt pry upp det. Försök sedan att dra nyckeln rakt upp med fingrarna. Du kan behöva wiggle det eller pry upp motsatt sida för att glida av det med sitt klipp.
  • Ta en snabb bild av tangentbordet med din telefon innan du drar av nycklarna. Det hjälper dig att lägga nycklarna tillbaka i rätt ordning senare.
  • För ett enkelt sätt att ta bort tangenter, få en trådkeycap-dragare. Hitta en online eller på en elektronikbutik.
  • Om du är osäker på att ta bort nycklar, kontakta din bruksanvisning eller ringa till tillverkaren. Ta reda på deras rekommendationer för nyckelläge och städning.
  • Bild med titeln Rengör ett tangentbord Steg 15
    3. Skruva av tangentbordet och dra det ifrån varandra om möjligt. Vänd tangentbordet och leta efter skruvar. Vissa tangentbord består av frontplattor bundna ihop. Om tangentbordet har skruvar, ta bort bottenplattan för att tvätta det separat. Kontrollera efter dolda skruvar under tangentbordets etiketter.
  • Om du inte kan ta bort nycklarna kan du vanligtvis ta bort frontplattan. Ta nycklarna borta efteråt, om möjligt, för att ge ansiktsplattan en mer noggrann rengöring.
  • Bild med titeln Rengör ett tangentbord Steg 16
    4. Placera nycklarna i en kolv för att tvätta dem i varmt vatten. Ställ ut en handduk bredvid diskbänken. Kör varmt vatten från kranen när du samlar nycklarna i en kolv. Därefter håller kolaner under rinnande vatten, virvlar nycklarna runt för hand för att skölja dem. Med en kolv, sköljer de flesta vatten och skräp bort direkt. När du är klar ställer du nycklarna på en handduk för att slutföra torkning.
  • Om sköljning inte räcker för att rengöra nycklarna, försök använda en flytande diskmedel. Fyll en skål med varmt vatten och blanda sedan i 1 US TBSP (15 ml) diskmedel för att skapa tvålvatten. Denture tabletter är också mycket effektiva och kan användas i stället för tvål.
  • Bild med titeln Rengör ett tangentbord Steg 17
    5. Tvätta den tomma frontplattan med tvål och varmt vatten. Flytta frontplattan i en kolv eller skål. Försök skölja det med varmt vatten. Rensa envis skräp med tvålvatten och en mikrofiberduk. När du är klar ställer du ut ansiktsplattan för att torka.
  • Om ditt tangentbord är mycket grimigt, blötlägga ansiktsplattan och nycklarna i tvålvatten i upp till 6 timmar. Skrubba och skölj av allt när du är klar.
  • Bild med titeln Rengör ett tangentbord Steg 18
    6. Torka den andra halvan av tangentbordet med en trasa och isopropylalkohol. Dampa en ren, luddfri trasa med isopropylalkohol. Skrubba den återstående frontplattan för att rensa ut så mycket skräp som möjligt. Gå runt stammarna som normalt håller nycklarna på plats.
  • Se till att duken inte dricker eller annars kan en del av fukten nå de elektroniska komponenterna. Använd en elektronik rengöringsborste från en allmän butik för att hjälpa till att ta bort tuffa skräp.
  • Bild med titeln Rengör ett tangentbord Steg 19
    7. Rengör nyckelstammarna med bomullspinne doppad i isopropylalkohol. Avsluta rengöring av tangentbordet genom att torka bort de återstående skräp. Nyckelstammarna är de små tornen eller klippen uppflugen ovanpå tangentbordet. Torka runt stjälkarna för att avlägsna skräp på frontplattan. Därefter dämpar en bomullspinne med en droppe rengöringslösning för att torka av toppen av varje stam.
  • Byt ut bomullspinnarna när de blir smutsiga för att undvika att lämna skräp bakom.
  • Isopropylalkohol torkar snabbt, så det är säkrare att använda än vatten. Undvik att använda mycket av det. Dämpa varje swab lätt.
  • Bild med titeln Rengör ett tangentbord Steg 20
    8. Låt tangentbordet torka i 2 till 3 dagar. Hitta en plats på din bänkskiva för att sätta datorns delar. Lägg ut några handdukar, sedan ordna komponenterna över dem. Håll de delar som är utsatta för frisk luft för att torka dem ut.
  • Se till att datordelarna är på en säker plats så att de inte faller på golvet eller går vilse. Hålla dem otillgängliga för barn eller husdjur så de torkar ut helt.
  • Bild med titeln Rengör ett tangentbord Steg 21
    9. Byt ut tangentbordsdelarna och testa det. Montera tangentbordet genom att återvända de steg du tog när du tog det ifrån varandra. För de flesta tangentbord måste du ansluta ansiktsplattorna först. Skruva dem tillbaka ihop, sätt sedan på nycklarna ovanpå klippen eller stammarna. Vanligtvis är allt du behöver göra, glida nycklarna på klippen för att snapa dem på plats.
  • Om ditt tangentbord inte fungerar, ta det ifrån varandra igen. Se till att du monterade den ordentligt och ansluten i alla kablar.
  • Överväg att ringa en professionell för att ge bärbara datorer en städning. En professionell tekniker kan ta ifrån sig din bärbara dator, hitta skadade delar och rena elektroniska komponenter säkert.
  • Bild med titeln Rengör ett tangentbordsfinal
    10. Färdiga.
  • Tips

    På de flesta tangentbord är rymdfältet den svåraste nyckeln för att installera om. Eftersom det är lättare att bryta, överväga att lämna det på plats när du är ren.
  • Du behöver vanligtvis inte ta bort din bärbara dator för att städa tangentbordet. Om du är kunnig om elektronik, ta ifrån din bärbara dator för att ge den en djup rengöring.
  • Bärbara nycklar är lite mer känsliga och svåra att ersätta. Space Bar och Enter-tangenten kan ha separata stöd under dem som måste installeras tillsammans med en ny nyckel.
  • Om du glömmer beställningsnycklarna, gå in, starta upp datorn och sök efter en bild online. Du kan också hitta ett tangentbord på skärmen eller tangentbordet i datorns inställningar.
  • Vissa människor Tvätta tangentbordet i en diskmaskin. Använd detta som en sista utväg om inte tillverkaren rekommenderar det.
  • När du inte kan rengöra och fixa tangentbordet Ta det själv till en professionell tekniker. Låt dem undersöka det eller ge det en säkrare, mer noggrann städning för att få det att fungera igen.
  • Varningar

    Tvätta ett tangentbord kan skada det. Detta är ett stort problem med bärbara datorer eftersom flytande rengöringsmedel kan skada hela maskinen.
  • Läs garantin när du köper ett tangentbord eller en bärbar dator. Vissa rengöringsmetoder kan upphäva garantin. Hålla fast vid tillverkarens rekommendationer eller få en professionell städning för att undvika detta.
  • Tryckluft är giftigt, så fungerar i ett ventilerat område och undvik inandning av innehållet i en komprimerad luftbehållare.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande