Hur man rengör insidan av en dator

Thiswill lär dig hur du säkert rengör insidan av din dator. Damm inuti en dator kan faktiskt sakta ner och orsaka alla typer av problem som inte är roliga att hantera, så det är bra att du tar handling nu! Rengöra insidan av din dator är inte svårt när du har öppet och förvärvat rätt verktyg, och vi kommer att gå igenom hela processen steg-för-steg nedan.

Steg

  1. Bild med titeln Rengör insidan av en dator Steg 1
1. Samla de verktyg du behöver. Du behöver tryckluft och en skruvmejsel (endast behövs om du måste använda en skruvmejsel för att öppna datorväskan). Ett litet vakuum kan städa upp den röra du gör runt datorn, men ska aldrig användas inuti den. En dammmask föreslås eftersom det kan spara lite nysning om du måste rengöra en dator snabbt.
  • Bild med titeln Rengör insidan av en dator Steg 2
    2. Stäng av och koppla ur datorn.
  • Bild med titeln Rengör insidan av en dator Steg 3
    3. Koppla bort LAN-kabeln och alla kringutrustning, t.ex. bildskärmar, skannrar, skrivare, tangentbord, möss och högtalare.
  • Bild med titeln Rengör insidan av en dator Steg 4
    4. Flytta till ett lämpligt arbetsområde. Om du inte har städat datorn på ett tag, föreslås ett lämpligt arbetsområde. Medan du kan städa datorn där den sitter, rekommenderas det inte. Jobbet kan vara väldigt rörigt och du vill jobba någonstans där du kan ventilera damm.
  • Bild med titeln Rengör insidan av en dator Steg 5
    5. Öppna datorn. När du har ett lämpligt arbetsområde, öppna din dator. Detta kommer att variera mycket beroende på din maskin. Om du har en användarmanual, kan det vara en bra idé. De flesta maskiner har skruvar som håller en sidopanel ner. Efter att ha tagit bort dessa kan du sedan släppa ut sidan av din maskin.
  • Bild med titeln Rengör insidan av en dator Steg 6
    6. Förbered dig att rengöra. Efter att ha öppnat datorn, använd komprimerad luft. Dessutom kanske du vill ha en dammmask. Rör aldrig insidan av din dator om det inte är absolut nödvändigt. Du kan välja en statisk chock mot vitala interna komponenter (t.ex. CPU och RAM) och skada dem. Om du måste röra in insidan av din maskin, släpp av någon statisk genom att knacka på fingret till datorns metallfodral innan du kopplar ur det.
  • 7. Börja dammas. Använd din tryckluft för att blåsa ut insidan av din maskin. Det är vanligtvis en bra idé att börja på datorns övre region, och sedan arbeta dig ner. På detta sätt kan du sopa ut allt det damm som sätter sig på lägre komponenter i en körning. Oroa dig inte om du orsakar att de interna fläktar ska spinna. Detta förväntas och det är viktigt att hålla dessa komponenter rena. Var noggrann, men tryck inte på sladdar eller komponenter. Håll också din luftkälla ett måttligt avstånd från den komponent du arbetar med.
  • Var noga med att hålla din burk med tryckluft upprätt. Om inverteras kan det släppas ut som en vätska som kan orsaka allvarlig skada på din dator.Bild med titeln Rengör insidan av en dator Steg 7Bullet1
  • Komprimerad luft fryser kallt när det lämnar burkarna, låt inte frostformen på dina marker.Bild med titeln Rengör insidan av en dator Steg 7Bullet2
  • Mycket damm kan höjas - försök att inte andas det. Om datorn är väldigt dammig, ta den ut ur dörren innan du använder tryckluften.Bild med titeln Rengör insidan av en dator Steg 7Bullet3
  • Bild med titeln Rengör insidan av en dator Steg 8
    8. Se till att kylfläkten är ren. Värmekansen sitter över processorn, och det är en samling metallskenor som sticker upp från moderkortet. Om den här fläkten inte fungerar ordentligt, kommer processorn att överhettas, vilket resulterar i försämrad prestanda eller permanent skada.
  • Bild med titeln Rengör insidan av en dator Steg 9
    9. Titta runt hela insidan och ute för något damm du kanske har missat. När du är säker på att den städas noggrant, byt försiktigt sidorna. Försök inte tvinga dem på plats.
  • 10. Rengör ditt arbetsutrymme. Den ursprungliga körningen kommer att churn upp mycket partiklar. Beroende på din arbetsyta kan du behöva få ett litet vakuum och rengör området runt datorn. Använd inte ett vakuum på insidan av datorn. Du kanske vill överväga att lämna din maskin öppen medan du gör det här. Luftburet damm inuti datorn börjar bosätta sig och du kan göra din insats exceptionellt produktiv om du gör en andra körning.
  • Bild med titeln Rengör insidan av en dator Steg 11
    11. Stäng din dator. När du har slutat damm, byt ut sidan av din maskin och eventuella skruvar. När maskinen är tätt stängd, returnera den till sin vanliga plats och sätt tillbaka nätsladden och andra kablar. (Du kan överväga att städa hela området för att ta bort överskott av material som kan bidra till dammintag.) Om du vred huvudströmbrytaren på baksidan av din maskin, var noga med att slå på den igen eller din maskin inte startar. En ren dator kommer att köras signifikant svalare och varar mycket längre än en dator som är igensatt med damm och skräp.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Rengöring av din maskin utanför kan spara mycket rengöring, om du kan säkerställa en stabil och ren plats. Ett öppet garage och rent arbetsbord skulle vara en utmärkt rengöringsmiljö. Men var noga med att det inte finns några främmande material, som träflis eller kvistar, som kan komma in i din maskin. Partiklar som detta kan orsaka stora skador. Om du hanterar mycket damm eller rök nära din dator, köp några golvventiler. De kostar bara några dollar för 10 eller fler av dem och du kan täcka ventilerna till din dator med dem så att damm filtreras ut.
  • Att ha på sig en dammmask kan spara dig en hel del irritation och nysning, speciellt om du har andning eller lungförhållanden.
  • Utför rengöringen i ett ljust öppet område, helst utanför under solen. Den ljusare det är, det bättre dolda dammet kommer att avslöjas. Var försiktig med att inte göra städningen när himlen är mörk under dagen men.
  • Varningar

    Blåsning på insidan av din dator rekommenderas inte. Det gör väldigt lite och du riskerar att oavsiktligt spottas på interna komponenter. Du kan också churn damm upp i ditt ansikte.
  • Använd aldrig en fjäderdamm eller vakuum inuti din dator. Sådana verktyg kan generera statiska avgifter som har förmåga att steka interna komponenter. (Använda latexhandskar är ett annat sätt att se till att du inte stekar datorn, inte fungerar i ett område där statiska avgifter är vanliga som mattan eller styrofoammattorna.)
  • Beroende på tillverkaren kan du öppna datorns garanti.
  • Rör aldrig in interna komponenter. Det är helt onödigt att röra någonting inuti din dator medan du rengör det. Ju mindre kontakt du gör det bättre.
  • Håll alltid burken av tryckluft upprätt.En inverterad burk med tryckluft kan släppa ut brister av vätska som kan skada elektroniska komponenter.
  • Även om processen ovan är mycket säker kan dammning fortfarande leda till avvikande fel. Medan sällsynt kan dammning ibland orsaka att den felaktiga partikeln ska bosätta sig på rätt plats. Fördelarna med att städa ut din dator överväger dock riskerna.Dessutom kan inte rengöra datorn så småningom leda till överhettning och komponentfel.
  • Saker du behöver

    • Komprimerad luft
    • Lämplig arbetsyta med tillräcklig ventilation för damm
    • Skruvmejsel och eventuella andra verktyg som behövs för att öppna din dator
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande