Hur man fixar ett köks kran

Att fixa ett köksflaskor är ett DIY-projekt som vanligtvis är lättare och mindre tidskrävande än du föreställer dig. Läckor hanteras antingen genom att behandla blockeringar med ättika eller ersätta några av kranens mindre delar. De delar som sannolikt behöver bytas ut på den typ av kran du äger. Håll reda på bitarna när du arbetar och montera dem senare för att få en kran som fungerar lika bra som ny.

Steg

Metod 1 av 5:
Ställa in för reparationsarbete
  1. Bild med titeln fixa ett köks kran steg 1
1. Hitta läckan. Innan du börjar, inspektera kranen för att räkna ut där läckan är. Läckor emanera nästan alltid från antingen kranens bas eller tippen. Att veta var läckan är att hjälpa dig att bestämma vilka delar som är ansvariga för läckan.
  • Bild med titeln fixa ett köksflaska Steg 2
    2. Vänd kranens vattentillgång av. Titta under din handfat först. Du kan se ett par ventiler du kan vända medurs för att stoppa vatten från att flyta in i kranen. Om ventilerna inte är där, stäng av huvudvattenlinjen. Det är vanligtvis inomhus, i källaren, bredvid vattenmätaren.
  • Bild med titeln fixa ett köksflaska Steg 3
    3. Vrid kranen på för att lindra vattentrycket. Innan du tar bort kranen, kontrollera att vattenförsörjningen har stängts av. Låt vattnet strömma ut ur kranen tills det stannar. Eventuellt uppbyggt tryck kommer också att dränera bort.
  • Bild med titeln fixa ett köksflaska steg 4
    4. Täcka diskbänken med en sil för att fånga små delar. Det är inte kul att släppa en liten men viktig del ner sjunker. För att spara dig ytterligare arbete, placera diskens silkorgar över avloppet. Om du inte har lutare, täcka avloppet med trasor eller handdukar.
  • Bild med titeln Fixa ett köksflaska Steg 5
    5. Etikett och ta bilder av kranen när du tar bort delar. Efter att ha fixat kranen måste du returnera delarna i rätt ordning. För att komma ihåg den här beställningen, behåll en kamera i närheten för att spela in ditt arbete. Håll också delarna separerade och beställda så du vet när du behöver varje bit.
  • Bild med titeln fixa ett köksflöde steg 6
    6. Häll lite ättika i en behållare för att rengöra kranar. Du kommer sannolikt att märka mineraluppbyggnad på några av delarna. Blötlägg delarna i ättika i ett par minuter först för att mjuka uppbyggnaden, skrubba sedan av med en mikrofiberduk eller en nylon-slipkudde.
  • En skruvmejsel kan också vara till hjälp för att skrapa bort skräp i kranens delar.
  • Metod 2 av 5:
    Fixar en bollkran
    1. Bild med titeln fixa ett köksflöde steg 7
    1. Använd en insexnyckel för att ta bort handtaget. Lyft handtaget och leta efter ett litet hål under det, nära kranens stam. Använd allennnyckeln för att vrida skruven moturs tills du kan lyfta handtaget av kranen.
  • Bild med titeln Fixa ett köks kran steg 8
    2. Dra åt justeringsringen för att fixa läckor i handtagets bas. Grip toppen av metallkåpan med ett nyckelverktyg. Vrid locket medurs för att dra åt den vita, plastringen inuti den. Om din läcka var på handtagets bas, kan det räcka för att reparera det. Byt handtaget och sätt på vattnet för att testa det.
  • Ett nyckelverktyg ingår vanligtvis i reparationssatserna tillgängliga för denna typ av kran. Annars, besök en hem förbättring butik.
  • Bild med titeln Fixa ett köksflaska Steg 9
    3. Ta bort locket genom att vrida den moturs. Använda ett par glidledare, grepp den övre änden av metallkåpan. Vrid det moturs för att lossa det. Ta bort locket, ta sedan bort de 2 plastringarna inuti kranen för att exponera bollen.
  • Bild med titeln fixa ett köksflaska steg 10
    4. Ta ut metallbollen och byt ut den om den är skadad. Plocka upp bollen och titta på den för att se till att den inte är sliten eller knäckt. Om det är, byt ut det med en ny boll som köpts från en hårdvaruaffär eller tagen från ett reparationssats.
  • Bild med titeln fixa ett köksflaska Steg 11
    5. Byt ut gummiringarna och fjädrarna under bollen. Sätt huvudet av skruvmejsel genom ringarna och fjädrarna för att hjälpa dem att lyfta dem ur kranen. Placera de nya fjädrarna i hålen i kranen, släpp sedan nya gummitäten ovanpå dem. Tryck ner dem med fingret för att ställa in dem på plats.
  • Bild med titeln Fixa ett köksflöde steg 12
    6. Montera kranen. Placera metallbollen på gummierna, som matchar bollens spår till den i kranen. Sätt de 2 plastringarna tillbaka på plats nästa. Sätt sedan metallkåpan på plats och dra åt det med tänger. Slutligen skruva handtaget tillbaka på kranen med insexnyckeln.
  • Metod 3 av 5:
    Reparera en patronkran
    1. Bild med titeln fixa ett köksflaska steg 13
    1. Pry handtagets lock av med en kniv. Kepsen kommer att vara på toppen av kranhandtaget. Håll kniven platt och håll knivet under locket. Lyft försiktigt upp det för att avslöja Allen-skruven.
  • Bild med titeln Fixa ett köks kran steg 14
    2. Använd en insexnyckel för att ta bort handtaget. Vrid skruven moturs för att lossa handtaget. Lyft den av stammen och ställ in den åt sidan.
  • Bild med titeln fixa ett köksflaska steg 15
    3. Ta bort kupolenheten för hand. Under handtaget ser du en metalllock. Vrid det moturs för att ta bort det. Om den fastnar på plats, använd tång för att skruva av det.
  • Bild med titeln fixa ett köks kran steg 16
    4. Skruva av metallhandtagsadaptern med en Phillips skruvmejsel. Håll skruvmejseln vertikalt och sänk spetsen i metalladaptern. Skruven är på botten. Vrid det moturs för att ta bort det, lägg sedan bort metalladaptern såväl som plaststycket under den.
  • Bild med titeln fixa ett köksflaska Steg 17
    5. Använd tänger för att ta bort hållarmuttern. Du bör se den övre delen av patronen nu, troligtvis kopparfärgad. Grip den svarta, plaststycket runt den med tänger. Vänd det moturs tills det är tillräckligt med att lyfta av kranen.
  • Bild med titeln Fixa ett köksflaska Steg 18
    6. Lyft behållarens klipp med tänger. Klämman är den kopparfärgade, hästskoformade metalldelen. Använd en skruvmejsel för att lyfta upp det så att du kan ta tag i den med tången. Dra det horisontellt, bort från patronen, för att ta bort den.
  • Bild med titeln Fixa ett köksflöde Steg 19
    7. Vrid kassetten med tänger för att ta bort den. Ersättningspatroner kommer med en plastlock som du behöver placera ovanpå den gamla kassetten först. Använd din tänger för att vrida patronen fram och tillbaka så mycket som möjligt tills det är tillräckligt med att tas bort. Patroner kan vara ganska tuffa, så förvänta sig att behöva tillämpa lite kraft.
  • Om patronen fortfarande är fast, hitta ett cartridge-borttagningsverktyg på hårdvaruaffären.
  • Bild med titeln fixa ett köksflöde steg 20
    8. Placera den nya patronen i kranen. Håll den övre änden av patronen med din tänger. Sänk patronen i kranen, vrid sedan den så att skåran på toppen vetter mot dig. Byt ut mässklippet, följt av de återstående delarna. Testa sedan kranen.
  • Om det varma och kalla vattenflödena är omvända, vrid kassetten runt.
  • För att säkerställa att kranen varar längre, ersätta eventuella slitna eller skadade delar. Ta dem till hemförbättrings- eller hårdvaruaffären för att få rätt ersättning.
  • Metod 4 av 5:
    Fixar en keramisk skivan
    1. Bild med titeln Fixa ett köksflöde Steg 21
    1. Ta bort skruvkåpan med kniv. På keramiska skivkranar är skruvkåpan nära botten av handtaget. Lyft handtaget upp och du kommer att se det. Glida slutet av en kniv bakom den och försiktigt pry det.
  • Bild med titeln Fixa ett köksflöde Steg 22
    2. Använd en insexnyckel för att ta bort handtaget. Stick allennnyckeln i hålet under skruvkåpan. Vrid skruven moturs för att lossa och ta bort handtaget.
  • Bild med titeln Fixa ett köksflöde Steg 23
    3. Vrid av metallkåpan med tänger. Under handtaget hittar du en metalllock. Vik tången runt den övre änden och vrid locket moturs för att ta bort den.
  • Bild med titeln Fixa ett köksflöde
    4. Använd en skruvmejsel för att ta bort skivpatronen. Därefter ser du skivpatronens plastlock. Leta efter 3 hål runt utsidan. Använd en Phillips skruvmejsel för att vrida skruvarna moturs och ta bort dem. Lyft skivpatronen ur kranen efteråt.
  • Bild med titeln fixa ett köksflöde steg 25
    5. Byt ut gummitätningarna i patronen. Flip över patronen för att hitta gummitätningarna. De kan se slitna eller brutna. Ta med ringarna till en hemförbättrings- eller hårdvaruaffär för att hitta ersättningar, sätt sedan in dem i hålen under patronen.
  • Om gummidätningarna är smutsiga men inte brutna, försök skrubba dem med en mikrofiberduk eller blötlägga dem i ättika för att rengöra dem.
  • Keramiska skivan är utformade för att hålla en lång tid, så de brukar komma med en lång garanti. Kontrollera din bruksanvisning, om du har den, och du kanske kan få kranen reparerad utan kostnad.
  • Bild med titeln Fixa ett köksflöde Steg 26
    6. Byt ut O-ringarna på plastskivan. Den sista delen i kranen är en plastring. Använd en skruvmejsel för att lyfta den och hitta ringarna under den. Byt ut ringarna om de ser skadade genom att montera nya i skivans hål.
  • Bild med titeln Fixa ett köksflöde Steg 27
    7. Rengör hålen i kranen med ättika. Kontrollera hålen i kranens bas för några tecken på mineraluppbyggnad. Dämpa en mikrofiberduk med ättika, skrubba sedan hålen för att rengöra dem.
  • Bild med titeln Fixa ett köksflöde Steg 28
    8. Montera kranen. Detta borde inte vara för svårt om du kommer ihåg rätt ordning för bitarna. Byt ut plastskivan först, följt av patronen, locket och sedan handtaget. Kom ihåg att skruva fast patronen och hantera på plats.
  • Om kranen fortfarande läcker, kan patronen vara knäckt. Ta det till hårdvaruaffären för att beställa en ersättare. Kom ihåg att kontrollera din garanti för att undvika att betala för den här dyra delen.
  • Metod 5 av 5:
    Reparera en tippkran
    1. Bild med titeln fixa ett köksflöde Steg 29
    1. Vrid handtaget för att ta bort det. Spout kranar har inte skruvar. Handtaget passar löst över kranens stam, så det är väldigt lätt att ta bort för hand. Vrid det fram och tillbaka för att dra av det.
  • Bild med titeln fixa ett köksflaska Steg 30
    2. Ta bort O-ringarna för att fixa en basläckage. O-ringarna är de svarta banden över utsidan av tuden. Glida huvudet på en skruvmejsel under dem för att hjälpa till att lyfta dem av kranen. Ta med dem till en rörmokare till mataffär eller hårdvaruaffär för att hitta nya.
  • Bild med titeln Fixa ett köksflöde steg 31
    3. Smörj ersättning o-ringar med rörmokarens fett. Köp också en liten behållare med rörmokarens fett från affären. Kappa o-ringarna i fettet, skjut sedan dem över kranen. Passa dem in i kranens spår. Byt handtaget och testa kranen.
  • Bild med titeln fixa ett köksflöde steg 32
    4. Rengör avlederventilen med ättika. Avvartventilen är den lilla plaststycket på framsidan av kranen. Ta bort handtaget för att hitta det, dra sedan på det. Det borde komma ut utan mycket av en kamp. Blöt det i ättika och skrubba det med en nylonduk för att rengöra det.
  • Om ventilen fortfarande inte fungerar eller inte kommer ut, kan den vara igensatt. Få hjälp från tillverkaren.
  • Tips

    För att räkna ut vilken typ av kran du har, läs användarhandboken eller titta på delarna inuti kranen.
  • Ta kranens gamla delar med dig för att beställa exakta ersättningar i butiken.
  • Saker du behöver

    • Sinkfilter eller handduk
    • Mikrofiberduk eller nylon slipkudde
    • Vinäger
    • Liten behållare
    • Kamera

    Fixar en bollkran

    • Allennyckel
    • Nyckel
    • Tång
    • Skruvmejsel
    • Metallkranboll
    • Gummiringar
    • Fjädrar

    Reparera en patronkran

    • Kniv
    • Allennyckel
    • Tång
    • Ersättningspatron
    • Cartridge Remover Tool

    Fixar en keramisk skivan

    • Kniv
    • Allennyckel
    • Skruvmejsel
    • Gummitätningar
    • O-ringar

    Reparera en tippkran

    • O-ringar
    • Rörmokare fett
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande