Hur man rengör ett kakeltak

Mögel, alger, lav och andra organiska tillväxter är vanliga problem med kakeltak, vilket får dem att se färgas. Att tillämpa en kemisk behandling kan hjälpa dig att bli av med detta fula problem. Användning av en tryckbricka som är inställd på en låg PSI säkerställer att smuts och andra skräp också sköljs bort. Om du planerar att rengöra ditt tak själv är det viktigt att ta säkerhetsåtgärder för att förhindra skada. Bära skor med bra dragkraft och planera ditt projekt med säkerhet i åtanke. Rutinunderhåll, till exempel regelbundna rengöringar och reparera mindre skador, kan hjälpa till att hålla ditt kakeltak i topptillstånd.

Steg

Metod 1 av 3:
Vidta säkerhetsåtgärder
  1. Bild med titeln Clean A Tile Roof Steg 1
1. Använd icke-slipskor med bra dragkraft. Kakel blir hala, speciellt när de är våta och täckta i en rengöringsbehandling. Använd skor med bra grepp på sålarna, som atletiska skor, för att hjälpa dig att behålla din balans när du arbetar.
  • Undvik att ha på sig flip-flops eller andra glidskor utan bra dragkraft.
  • Dessutom är det en bra idé att bära gamla kläder, gummihandskar och ögonskydd.
  • Bild med titeln Clean a Tile Roof Steg 2
    2. Gå där plattorna överlappar varandra. De starkaste och skrämmaste områdena på ditt kakeltak ligger där plattorna överlappar varandra. Om du av någon anledning är tvungen att gå direkt på plattorna, placera alltid fötterna på den nedre delen. Den nedre delen av kakel har det mest stöd under det.
  • Bild med titeln Rengör ett kakel tak Steg 3
    3. Håll dig till de platta och torkade områdena i ditt tak. Dessa är de minst hala områdena. Planera ditt arbete så att du alltid kan arbeta från ett torrt läge på taket. Försök att stanna på de platta områdena, liksom. Plana områden gör det möjligt att distribuera din vikt jämnt, vilket möjliggör bättre balans och fotdragning.
  • Bild med titeln Clean a Tile Roof Steg 4
    4. Arbeta med en annan person. Om möjligt, ha en partner som hjälper dig från marken. Din partner kan skicka saker upp till dig, vilket förhindrar att du måste gå upp och nerför stegen ofta. En partner kommer också att ha en annan synvinkel för att observera taket och kan hjälpa till att rikta dig efter behov.
  • Bild med titeln Clean A Tile Roof Steg 5
    5. Överväg att anställa en professionell för att städa ditt tak. Även om du tar alla nödvändiga säkerhetsåtgärder, kan det fortfarande vara ett farligt jobb. Detta är särskilt sant om du aldrig har rengjort ditt eget tak innan. Av dessa skäl föredrar de flesta att anställa en professionell för den här uppgiften. Den extra kostnaden kommer att vara värt det om det innebär att du garanterar din egen säkerhet.
  • En professionell kommer också att ha alla nödvändiga verktyg och leveranser till hands för det här jobbet, vilket innebär att du inte behöver köpa dem själv.
  • Metod 2 av 3:
    Behandla dina plattor
    1. Bild med titeln Rengör ett kakel tak steg 6
    1. Använd en robust stege för att komma upp till taket. Placera försiktigt din stege mot byggnaden, nära det område där du vill börja städa. Om det finns områden som låter dig arbeta från stegen utan att behöva komma på taket, dra nytta av dem. Om du måste komma omedelbart på taket, kom ihåg att gå där plattorna överlappar varandra.
  • Bild med titeln Clean a Tile Roof Steg 7
    2. Börja på ena sidan och arbeta dig till andra sidan. Börjar på ena sidan av taket och arbetar dig bakåt till den andra änden gör det enkelt för dig att förbli på en torr plats. Behovet av att gå på våta plattor kommer nästan att elimineras, eller åtminstone dramatiskt minimeras.
  • Bild med titeln Rengör ett kakeltak steg 8
    3. Spraya taket med vanligt vatten för att lossa smuts och skräp. Använda en tryckbricka som är inställd på en låg PSI, skölj lös skräp av ditt tak med rent vatten. Börja vid takets ås (toppen) och spraya ner mot takrännorna. Att göra detta säkerställer att skräp alltid är på väg i rätt riktning - av ditt tak. När du har avslutat en liten sektion, gå vidare och arbeta på nästa, börjar alltid vid åsen och arbeta ner till takrännorna.
  • Låt taket torka helt innan du applicerar den kemiska lösningen.
  • Om du inte äger en, kan en tryckvätska hyras för dagen från de flesta hårdvaruaffärer.
  • Bild med titeln Rengör ett kakel tak Steg 9
    4. Applicera en kemisk behandling som är formulerad för att döda växtlivet. Moss, lav, alger och andra organiska tillväxter är de viktigaste frågorna när det gäller att rengöra kakeltak, särskilt mossa. Fyll din tryckbricka med en anti-moss / fungicid rengöringslösning, blanda den som produkten instruerar. Använd en låg PSI för att spruta plattorna med behandlingen, börja på ena sidan och långsamt arbeta dig till motsatt sida av ditt tak.
  • Det finns många produkter tillgängliga på hårdvaruaffärer för att behandla ditt kakeltak. Se till att den innehåller en fungicid och annonserar att det dödar organisk tillväxt. Leta efter ord som "anti-moss" "fungicide" "moss mördare" och så vidare.
  • Bild med titeln Rengör ett kakel tak steg 10
    5. Låt behandlingen blötläggas enligt instruktionerna. De flesta produkter kommer att leda dig för att låta behandlingen sitta på plattorna i flera minuter (eller längre) så att kakeln suger upp det. Tillåter den kemiska behandlingen att sippra in i kakelens porer säkerställer att mos och andra organiska tillväxt är helt eliminerade. Följ produktinstruktioner för specifika tidsramar.
  • Bild med titeln Clean A Tile Roof Steg 11
    6. Skölj den kemiska behandlingen av. Använda en något högre PSI, börja skölja behandlingen från ditt tak med rent vatten. Som tidigare, börja i ena änden och arbeta dig till den andra. Styra sprayen på toppen av åsen och spraya nedåt så att behandlingen går av taket, tar mossa, lavar och smuts tillsammans med det. Tillbringa lite extra tid på de områden med den mest mossa och färgning - vattnet på vattnet kommer att lossna några envisa rester.
  • Metod 3 av 3:
    Underhålla ditt tak
    1. Bild med titeln Rengör ett kakeltak steg 12
    1. Utför regelbundna rengöringar. Utveckling av mos och andra organiska tillväxter varierar beroende på klimatet där du bor. När du ser att dessa tillväxter börjar visas på ditt tak, gå igenom rengöringsprocessen för att ta bort dem så snart som möjligt. Organiska tillväxter multiplicerar snabbt, så ju snabbare du nypa dem i knoppen, desto bättre.
  • Bild med titeln Clean a Tile Roof Steg 13
    2. Reparera mindre skador efter behov. Skadade plattor bjuda mögelsporer och mögel att växa på ditt tak snabbare än de annars skulle. Mindre skador kan bli större och kostsamma om det inte behandlas i tid. Kontrollera rutinmässigt ditt tak för skador, särskilt efter dåligt väder. Byt ut och reparera plattorna efter behov.
  • Bild med titeln Rengör ett kakeltak steg 14
    3. Överväga att återupptas, bestrida och ommåla kakelarna. Omedelbart efter att du rengjort ditt kakeltak är det perfekta möjligheten att stärka det med en ny kappa förseglare, primer och färg. Du behöver inte göra det varje gång du städar ditt tak, men håller det i åtanke och tar tillfället i akt att göra det några år, omedelbart efter en behandling.
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande