Hur man förlorar

För att rädda eller byt ut elektroniska komponenter måste du förlora de anslutningar där de är fästa på kretskortet. En ödemarknadspump och en förlorad flätning bör vara bra för de flesta DIY-projekt, och enkelt inom en hobbyists budget. Flera ytterligare verktyg är tillgängliga för specialiserade uppgifter, eller för sammanhang där det är värt att betala för fart och precision.

Steg

Metod 1 av 3:
Använda en ödmjuk pump
  1. Bild med titeln Desolder Steg 1
1. Leta reda på terminalerna för att komponenten ska tas bort. En förlorande pump, även kallad en lödsugare, dammsugar upp smältlödd för att separera lödda komponenter från ett kretskort. Undersök grundligt båda sidor av brädet för att isolera de specifika fläckarna som håller varje komponent på plats.
  • Desolderingpumpen fungerar bäst för genomgående anslutningar. Du kan också använda den på ytmonterade enheter, men det är mindre effektivt. Som sagt, det är en av de billigaste alternativen.
  • Du kan enkelt förstöra ett kretskort genom att av misstag separera brädans lager under avläsningsprocessen. Se till att du bara förlorar de exakta stiften du behöver för att ta bort en felaktig komponent.
  • Bild med titeln Desolder Steg 2
    2. Rengör terminalerna. Använda isopropylalkohol på en tandborste, rengör försiktigt terminalerna hos komponenten (er) som ska tas bort. Se till att du bara rengör terminalerna på den lödda sidan av brädet och inte något på komponentsidan.
  • Bild med titeln Desolder Steg 3
    3. Fäst en kylfläns. Värmen från lödjärnet kan skada känsliga komponenter som integrerade kretsar eller transistorer. För att sprida lite av värmen klämmer du ett metallalligatorklämma mellan komponenten och terminalen du planerar att desoldera.
  • Bild med titeln Desolder Steg 4
    4. Rengör lödjärnet när det värms. Slå på lödjärnet och låt det värma upp i ungefär tre minuter. Att använda en våt svamp gör snabba pass från basen för att tipsa över lödjärnet för att rengöra det.
  • Du kan se en liten bit rök när du passerar svampen, men det är bara från fukten i svampen.
  • Bild med titeln Desolder Steg 5
    5. Tryck ner på avlastningspumpen. Tryck på pumpens ände tills den klickar på plats. Detta komprimerar en fjäder och låser den i det deprimerade läget.
  • Bild med titeln Desolder Steg 6
    6. Värm den gamla lödaren med ditt lödjärn. Använda spetsen på lödjärnet, värm den gamla lödaren tills den smälter. Du kan trycka terminalen med lödjärnspetsen samtidigt för att hjälpa till att frigöra komponenten som den gamla lödaren smälter.
  • Använd ett gammalt lödstryk om du har en, eftersom tryckning med järnet kan bära järnet ner.
  • Bild med titeln Desolder Steg 7
    7. Vakuum upp den smälta lödaren. Tryck på spetsen av den förlorande pumpen till löddynan och smält löddning, utan att påverka tryck. Släpp våren (vanligtvis genom att trycka på en knapp på sidan) och kolven kommer snabbt tillbaka. Detta skapar ett vakuum som drar den smälta lödden upp i pumpen.
  • Pumpens spets kan smälta lite under användning. De flesta pumpar har antingen utbytbara tips eller är billiga till att börja med, men du kan försöka minska skadorna genom att pausa ett ögonblick efter att ha smälte lödaren.
  • Smält löddare kan härda igen snabbt. Arbeta med endast en terminal i taget. För störst effektivitet, håll lödjärnet i ena handen och håll den förlorande pumpen klar i den andra.
  • Bild med titeln Desolder Steg 8
    8. Töm den förlorande pumpen i papperskorgen. Efter varje användning trycker du på pumpen igen över en papperskorgen för att återfå det och att rensa lödaren. Om du lämnar den gamla lödaren inuti, kan den läcka ut när du går och vakuum nästa terminal.
  • Bild med titeln Desolder Steg 9
    9. Felsöka svåra anslutningar. Det tar ofta flera pass med lödjärn och pump innan komponenten är fri. Om du inte gör framsteg efter några försök, prova någon eller alla dessa justeringar:
  • Applicera Flux först för att hjälpa det smälta lödflödet.
  • Smälta lite ny löddare för att blanda med den gamla, härdade lödaren.
  • För genomgående hålanslutningar, använd spetsen på lödjärnet för att försiktigt vaka terminalen från sida till sida. Detta bryter anslutningen till hålets sidor.
  • Bild med titeln Desolder Steg 10
    10. Sopa rent banan. Du kan märka brunt harts fast runt lödkudden, eftersom detta kan smälta när det är uppvärmt. Du kan ta bort det här med en kommersiell hartsrengöringsmedel, eller skrapa bort den mycket försiktigt med en liten, platt skruvmejsel eller stålull. Avsluta genom att rengöra området med en tandborste fuktad med isopropylalkohol.
  • Ibland kommer trycket från järnet eller pumpen att byta lödplattan något. Det borde fortfarande fungera så länge som spåren som ansluter dynan till andra komponenter är fortfarande intakta. Om spåren är trasig, måste du lödda på nya.
  • Om det fortfarande finns spår av lödd på dynan, är det lätt att plocka upp dem med hjälp av en ödmjukare, som beskrivs nedan.
  • Metod 2 av 3:
    Med en ödemark
    1. Bild med titeln Desolder Steg 11
    1. Välj ett flätat lite smalare än löddynan. Också kallad en löddocka, det här verktyget är en flätad av fina kopparkablar. Välj en flätad i samma storlek eller mindre än lödplattan på kretskortet och något bredare än spetsen på lödjärnet. Om flätan är för stor, kan den bränna brädet eller ta för lång tid att värma upp.
    • Detta tillvägagångssätt fungerar bäst på genomgående bilagor, eller att rengöra överflödig lödd efter att du har slutat ta bort en komponent med en pump eller annan metod. Du kan prova på ytmonterade komponenter i en nypa, men det kan vara svårt eller tidskrävande att förlora många stift.
  • Bild med titeln Desolder Steg 12
    2. Lägg till lite flöde till flätan. De flesta avlödande flätor har redan pulveriserat flöde fördelat på de fina koppartrådarna för att väcka löddningen upp i flätan. Du kan borsta lite flytande flöde på slutet av flätan för att göra det mer effektivt.
  • Bild med titeln Desolder Steg 13
    3. Smälta på lite mer lödd på terminalen. När du har anslutit och värmt ditt lödstryk, är det till hjälp för att smälta en liten bit extra lödtråd på terminalen. Detta kommer att hjälpa den gamla, hårda lödsmältningen. Dra tillbaka järnet när du har gjort det här.
  • Bild med titeln Desolder Steg 14
    4. Placera den förlorade flätan på leden. Placera änden av flätan över terminalen du förlorar.
  • Bild med titeln Desolder Steg 15
    5. Placera lödjärnet över flätan. Låt järnet vila på flätan utan ytterligare tryck, för att undvika att trycka lödplattan ur platsen. Vänta några sekunder för värmen att passera genom flätan och smälta lödaren. När lödaren har smält, bör flätan väcka den och absorbera den.
  • Hålla flätan av spolen den är lindad runt. Flätan kan bli för varm att röra.
  • Om lödaren inte smälts, kan för mycket värme att sprida upp flätan. Försök skära av flätans ände och använda det istället, hålla den på plats med lödjärn.
  • Bild med titeln Desolder Steg 16
    6. Spole ut mer flätat efter behov. Braidet kommer att ändra färg eftersom flödesbeläggningen används och löddas absorberas. Spole ut mer av flätan och fortsätt vidare till nästa terminal. Applicera mer flytande flöde till fläkten om det behövs.
  • Även på en genomgående hålfäste kan du behöva ta bort lödaren runt komponenten. Om du planerar att återanvända komponenten, behåll flätan och lödstryk från komponenten för att undvika värmeskador.
  • Bild med titeln Desolder Steg 17
    7. Ta bort komponenten en gång avkyld. När alla lödaren är borttagen, ge området ungefär trettio sekunder för att svalna, ta bort det för hand.
  • Metod 3 av 3:
    Använda andra verktyg
    1. Bild med titeln Desolder Steg 18
    1. Uppgradera till en förlorad station. Om du ser ett lager full av kretskort i din framtid, överväga att köpa en station som innehåller högre kvalitetsversioner av en lödstrykjärn och desolderingspump. Stationen ska låta dig välja en temperatur som är lämplig för varje projekt. Detta är speciellt användbart vid hantering av ytmonterade kretskort (I.e. de flesta av dem), så du kan undvika skadliga värmekänsliga komponenter.
  • Bild med titeln Desolder Steg 19
    2. Smältlödd med en varm luft. Brute Force-tillvägagångssättet med en vanlig värmepistol är ett snabbt sätt att återställa ett bräde, men kommer nästan säkert att steka dina komponenter. Om du vill ha ett mer exakt tillvägagångssätt behöver du en varmluftsarbete. Detta inkluderar ett litet, högtemperaturvärmesmunstycke så att du snabbt kan smälta lödaren med lägre risk för de omgivande komponenterna. Detta dyra, skrymmande verktyg rekommenderas endast för personer som planerar att förlora ofta, och som har vissa brädor att träna på.
  • Vakuum upp den smälta lödaren med en förlorande pump eller vakuummunstycket på omarbetstationen.
  • Bild med titeln Desolder Steg 20
    3. Ta bort små delar med desolerande pincett. Varje pincer på dessa "pincett" är faktiskt ett lödjärn. Knippa bara varje stift på ett ytmonterat motstånd, diod eller annan liten komponent för att smälta lödaren.
  • Bild med titeln Desolder Steg 21
    4. Smälta i en low-temperatur lödd. Några företag gör en speciell typ av löddämpning som smälter vid låg temperatur, säljs speciellt för öde. När du smälter det på befintlig lödd, skapar den en legering som sänker smältemperaturen. Detta säkerställer att lödaren blir flytande längre, vilket gör det enkelt att ta bort med en pump eller fläta.
  • Bild med titeln Desolder Steg 22
    5. Lossa en stift med en tråd. Om du har en ytmonterad komponent som är ansluten med många stift, kommer desoldering en i taget vara långsam och svår. Istället kan du smälta lödaren på ena sidan på en gång och använd en fin tråd för att lyfta stiften upp innan lödaren härdar igen:
  • Applicera flöde och ny lödd över hela linjen av stiften, smälter den gamla lödaren tillsammans.
  • Använd en ödemarkningsflaska som beskrivits ovan för att ta bort det mesta av denna lödd.
  • Strip slutet på en fin, emaljerad koppartråd. Tenn den här änden (det vill säga belägga det i ett lager av lödd).
  • Sätt i ledningen under linjen av stiften, sedan lödd den konserverade änden till den sista stiftet för att fixa den till brädet.
  • Böja tråden uppåt medan du värmer den närmaste stiftet med lödjärnet, tills stiftet lossnar.
  • Upprepa med varje stift. Försök att inte dra för hårt eller för brant en vinkel.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om ditt kretskort är gammalt och grymt, klart fett och smuts av lödplattan med gnidningsalkohol innan du börjar.
  • Om du är villig att spendera mer, kan du köpa en förlorande pump med en uppvärmd tips, så du kan smälta lödaren och dammsuga upp det med ett verktyg. Om du använder det här, se till att spetsen inte är bredare än dynan vid den förlorade pumpen. Om den uppvärmda spetsen är för bred, kommer det att brinna brädet.
  • Varningar

    Lödstrykjärn är heta! Var alltid mycket försiktig när du hanterar ditt järn.
  • Fjäderbelastningsmekanismen hos vissa avlödande pumpar blir ibland lös och lanserar ut ur verktygets kropp. Peka alltid pumpens baksida från ditt ansikte.
  • Blybaserad löddrök kan vara mycket dålig för dig. Desolder i ett välventilerat område och ha rätt ögon och andningsskydd.
  • Saker du behöver

    • Lödkolv
    • Desoldering Braid
    • Lödtråd
    • Rengöringsvamp
    • Ödeläggningspump
    • Andning och ögonskydd
    • Isopropylalkohol
    • Tandborste
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande