Hur man är säker på internet

Internet är en stor del av många människors vardag. Det är roligt, användbart och informativt, men kan också vara farligt, oavsett hur säkert du känner när du surfar. Genom att komma till vana att använda bra säkerhetspraxis på internet, kan du skydda din information och din identitet i de kommande åren.

Steg

Internet Safety Cheat Sheet

Prov Internet Säkerhetsregler

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Del 1 av 4:
Skydda dina lösenord
  1. Bild med titeln vara säker på internet steg 1
1. Använd starka, unika lösenord. När du skapar ett lösenord för ditt konto, se till att inkludera en blandning av siffror, symboler och bokstäver, både versaler och små bokstäver. Undvik att använda samma lösenord för flera konton. Det är svårare att komma ihåg, men det kommer att hålla din information mycket säkrare.
  • Försök förkortas en fras. Till exempel, "soda på middag håller dig på natten" kan bli "s @ dkuu @ n!"
  • Längre lösenord är alltid starkare, så försök använda en favorit citat, eller en linje från en sång, bok eller film. Kom ihåg att vissa webbplatser har begränsningar för lösenordslängder, så se till att de också följer.
  • Undvik att använda vanliga lösenord som "123456" eller "lösenord" eller information om dig som andra lätt kan ta reda på, som ett smeknamn, din gata eller namnet på ett husdjur och inte använda samma lösenord
  • Bild med titeln vara säker på internet Steg 2
    2. Använd en lösenordshanterare för att hålla lösenord säkert och organiserat. Lösenordschefer genererar automatiskt och lagrar starka, unika lösenord för var och en av dina konton. Du kommer helt enkelt skapa ett huvudlösenord för chefen och låt det hålla alla andra säkra.
  • Du kan använda vissa lösenordschefer gratis, medan fler premiumalternativ är tillgängliga mot en avgift.
  • Populära, pålitliga lösenordshanterare inkluderar 1Password och LastPass. Du kan hitta andra genom att söka efter dem online.
  • Du kan också använda din webbläsares inbyggda lösenordssynkronisering, även om det anses vara mindre säkert och mer sårbart för hacking, så använd med försiktighet.
  • Bildbetaget är säker på internetsteget 3
    3. Aktivera multi-factor-autentisering på dina konton. Multi-Factor-autentisering gör ett konto ännu säkrare genom att kräva extra information för att låta dig logga in, till exempel en kod som skickas till din telefon. Många stora e-postleverantörer och sociala mediekonton erbjuder denna tjänst.
  • För att kontrollera om ett konto har multi-factor-autentisering, kontrollera webbplatsens inställningssida.
  • Detta extra steg kan verka irriterande, men det kommer att hålla din information säkrare än bara ett lösenord ensam.
  • Bild med titeln vara säker på internet steg 4
    4. Anmäl dig för konton på bara legitima platser. Tänk mycket noga innan du gör ett konto på en webbplats, även om det bara kräver att du ger din e-postadress. Oavsett hur säkra dina lösenord är att använda dem på osäkra webbplatser, kommer din information i fara.
  • Undvik webbplatser med felstavningar eller dålig grammatik i sina adresser, vilket kan vara farliga copycats av legitima webbplatser.
  • Se också på webbplatser som har massor av popup-fönster eller siffror eller gibberish i sina adresser.
  • Bild med titeln vara säker på internet steg 5
    5. Logga ut ur webbplatser när du är klar med dem. Logga in på en webbplats skapar en cookie i din webbläsare, som identifierar dig och, om den är stulen, kan kompromissa ditt konto. Detta är speciellt ett problem på webbplatser som håller känslig information, som ditt bankkonto eller kreditkortsnummer, så det är alltid bäst att logga ut när du är klar.
  • Logga ut på vilken webbplats du använder på en offentlig dator eller ett nätverk.
  • Logga ut från någon online-bank eller shoppingplats du använder, även på din hemdator och nätverk.
  • Det är vanligtvis OK att hålla din hemdator inloggad för att kontona som din e-post eller sociala medier, så länge du är säker på att låsa datorn om du någonsin går bort från den.
  • Del 2 av 4:
    Använda sociala medier och e-post säkert
    1. Bild med titeln vara säker på internet steg 6
    1. Gör dina profiler privata. Att hålla dina sociala medier profiler privata kan göra det svårare för främlingar att kontakta dig online eller få tag på din information. Välj ett alternativ som gör din profil synlig för bara du eller dina vänner. Och även då, lita inte på sekretessinställningar för att göra ditt konto privat.
    • Gå till dina kontoinställningar och din säkerhets- eller sekretessmeny för att visa och ändra din integritetsnivå.
    • Även om du väljer att hålla din profil allmänhet, se till att avgörande information, som din adress och telefonnummer, är dold.
  • Bild med titeln vara säker på internet Steg 7
    2. Granska vilken information som är offentlig på dina sociala medier profiler. Viktig information om ditt konto kan glida genom sprickorna och bli offentligt, speciellt om du nyligen gjort eller redigerat din profil. Gå till sekretessavdelningen på ditt konto för att kontrollera vad som för närvarande är tillgängligt för människor som inte är dina vänner.
  • Gör det några månader eller så för att se till att allt du vill vara privat stannar på det sättet.
  • Bild med titeln vara säker på internet steg 8
    3. Tänk på om du ångrar att du skickar något senare. En del av att vara säker på internet är att veta vad som är och är inte bra att posta. Det kan känna sig bra för tillfället att skicka något olämpligt eller provocerande, men kom ihåg att de här stolparna kan skärmas, ses och delas av människor över hela världen, även om du tar bort dem.
  • Som en tumregel, fråga dig själv om ditt inlägg är något du vill ha dina (grand) föräldrar, lärare eller framtida arbetsgivare att se. Om svaret är nej, skicka inte.Detta är känt som "mormorregel".
  • Bild med titeln vara säker på internet Steg 9
    4. Granska inlägg Du är taggad i innan du godkänner dem. Du kan förhindra något skadligt eller pinsamt från att vara kopplad till ditt konto genom att aktivera taggens recension. Detta är särskilt viktigt om dina vänner konton inte är inställda på privatpost eller bild de märker dig i kan ses av någon.
  • Slå på Tagg Review i dina sekretessinställningar.
  • Du får en anmälan när någon taggar dig i ett inlägg, så har du möjlighet att godkänna taggen och lägga in posten på ditt eget konto eller förneka det.
  • Om du fortfarande är bekymrad över ett foto, även efter att du tagit bort din tagg, prata med affischen om att ta ner den.
  • Bildbetaget är säker på internetsteget 10
    5. Ge aldrig personlig information till någon du träffade online. Det kan tyckas vara uppenbart, men det är fortfarande viktigt att komma ihåg. Oavsett hur bra du kanske tror att du känner någon du träffade online, kan du aldrig riktigt vara säker på vem de är och om de kan vara farliga.
  • Undvik att ge ut kontaktinformation som ditt namn, adress eller telefonnummer, liksom annan information som kan göra det enkelt att hitta dig, som din skola eller arbetsplats.
  • Expertips
    Scott Nelson, JD

    Scott Nelson, JD

    Polis Sergeant, Mountain View Police DepartmentsCott Nelson är en polis Sergeant med Mountain View Police Department i Kalifornien. Han är också en praktiserande advokat för Goyette & Associates, Inc. där han representerar offentliga medarbetare med en myriad av arbetsfrågor i hela staten. Han har över 15 års erfarenhet av brottsbekämpning och specialiserat sig på digital rättsmedicin. Scott har fått omfattande utbildning via National Computer Forensics Institute och har rättsmedicinska certifieringar från CellBrite, Blackbag, Axiom Forensics och andra. Han tjänade en mästare av företagsekonomi från Kalifornien State University Stanislaus och en Juris doktorsexamen från Laurence Drivon School of Law.
    Scott Nelson, JD
    Scott Nelson, JD
    Polis Sergeant, Mountain View Police Department

    Vår expert samtycker till: Förutom uppenbar information som kan berätta för någon där du bor (som din skola eller arbetsplats), se till att du inte ska berätta för Strangers saker som din favorit lokala restaurang, park eller butik. Denna information kan användas för att få en allmän uppfattning om var du bor.

  • Bildbetaget är säker på internetsteget 11
    6. Var försiktig när Möte personligen med någon du träffade online. Det är bäst att inte träffa människor som du bara har pratat med online, men vissa situationer kan kräva det - om du sålde något på Craigslist, till exempel eller använder en online-datingsida. I dessa fall, möt på en allmän plats och ta med en vän med dig.
  • Om du inte kan ta med en vän, berätta för någon där du kommer att vara, vem du kommer med, och hur länge.
  • Om du är under 18 år, är aldrig överens om att träffa någon person som du träffade online.
  • Bildbetaget är säker på internetsteget 12
    7. Använd könsneutrala pseudonymer på forum. Även privata eller inbjudan-bara forum kan vara farligare än traditionella former av sociala medier, så ta extra försiktighet för att skydda din identitet. Använd en könsneutral pseudonym om du kan, och undvik att skicka bilder av dig själv eller länka till dina andra sociala medier.
  • Bildbetaget är säker på internetsteget 13
    8. Öppna inte e-post eller filer från personer du inte vet. Phishing Scammers är människor som använder falska e-postmeddelanden eller meddelanden för att få dig att dela personlig information. Om du ser ett mail från en obekant adress, eller från en adress du vet men med ett misstänkt meddelande, flytta det till din spam-mapp.
  • E-postmeddelandet kan också innehålla länkar som kan se legitimt, men klicka aldrig på dem tills du kan verifiera att det är ett legitimt meddelande.
  • Om du känner den person vars e-post användes, berätta för dem att deras konto har hackats och rapportera phishing genom att lämna ett klagomål med FBI: s Internetbedrägeri.IC3.gov.
  • Phishing-svindlarna är ofta efter ditt bankkonto eller personnummer, så var extra försiktigt om du får ett e-postmeddelande som begär pengar, inloggningsuppgifter eller mycket personlig information.
  • Del 3 av 4:
    Använda säkra webbplatser och nätverk
    1. Bild med titeln vara säker på internet steg 14
    1. Undvik att klicka på webbplatser som ser falska eller scammy. Om du är till och med lite bekant med Internet, är chansen att du kan känna igen dåliga länkar när du ser dem: dålig grammatik, popup-fönster, "klicka på bete" rubriker eller en falsk webbadress. Undvik att klicka på dessa webbplatser och ladda aldrig något från dem.
    • Spendera tid på dessa typer av webbplatser kan ge din dator ett virus eller göra det krascha.
  • Bild med titeln vara säker på internet steg 15
    2. Rensa din surfhistorik ofta för att behålla din integritet. Många webbplatser har tillgång till dina cookies, små textfiler som spelar in dina inställningar och låter webbplatser svara på dem, ofta för att visa dig mer relevanta annonser. Kakor kan dock också användas av hackare som ett sätt att få din personliga information.
  • Rensa dina cookies Varje månad eller så att torka ut någon personlig information i dem.
  • Bildbetaget är säker på internetsteget 16
    3. Gör online shopping på krypterade platser. När du handlar online eller loggar in på ditt online-bankkonto, kolla webbadressen för att se till att den börjar med "https" istället för "http."S" "betyder att webbplatsen är säker och krypterar dina data så att den inte kan bli stulen.
  • Säkra webbplatser bör också ha en liten låsikon i URL-fältet.
  • Även om det är bekvämt att spara din betalningsinformation på en shoppingplats, gör det alltid med försiktighet, eftersom det sätter dig i fara om webbplatsen blir hackad.
  • Bildbetaget är säker på internetsteget 17
    4. Använd privata WiFi-nätverk, aldrig offentliga. Offentlig WiFi-liknande det slag du kan hitta på restauranger, hotell eller flygplatser-är ofta osäkrade, vilket gör det lättare för någon att hacka in i din dator. Bara ansluta till ett osäkert nätverk om du absolut måste, och vara medveten om de risker som det kan komma med.
  • Om du ofta behöver WiFi på språng, försök att köpa ett virtuellt privat nätverk (VPN), en bit hårdvara som kan skapa en säker, privat anslutning från var som helst.
  • Anslut med försiktighet på din smartphone också. Om du kan, bekräfta Wi-Fiens namn och inloggning med lämplig personal innan du ansluter.
  • Bild med titeln vara säker på internet Steg 18
    5. Använd en antivirusförlängning på din webbläsare. För extra säkerhet på Internet kan du ladda ner en antivirusförlängning för att kontrollera säkerheten för en webbplats eller blockera popup-annonser med virus eller skadligt innehåll. Kom ihåg att ladda ner bara från en legitim källa, som Chrome WebStore, för att säkerställa att förlängningen är säker.
  • Bild med titeln vara säker på internet Steg 19
    6. Installera en brandvägg för att skydda ditt hemnätverk. En brandvägg är en elektronisk barriär som hindrar obehöriga enheter från att få tillgång till din dator eller telefon. Många datorer är förbelastade med en brandvägg - gå till datorns säkerhetsavdelning för att kontrollera om din har en.
  • För en avgift kan du också ladda ner brandväggsprogram från auktoriserade säljare som Norton, McAfee eller Microsoft.
  • Bildbetaget är säker på internetsteget 20
    7. Håll datorns programvara uppdaterad. De flesta programuppdateringar kommer med säkerhetsuppgraderingar, så det är viktigt att du hela tiden har den senaste versionen. För att enkelt hämta uppdateringar så snart de kommer ut, sätt på automatiska uppdateringar i datorns inställningar.
  • Del 4 av 4:
    Håll dig säker på din smartphone
    1. Bild med titeln vara säker på internet Steg 21
    1. Aktivera krypteringsprogram på din telefon. Många smartphones kommer krypterade, vilket innebär att deras programvara scrambles din information så att den inte kan nås av obehöriga användare. För att kontrollera om telefonen är krypterad, gå till dess inställningar och klicka på fliken Säkerhet.
    • Automatiskt krypterade telefoner inkluderar iPhones, nyare Androids, och Googles Pixel-telefoner.
    • Du kan aktivera krypteringsprogram på din Android i sin säkerhetsmeny.
    • För extra skydd kan du ladda ner krypteringsapplikationer från App Store.
  • Bildbetaget är säker på internetsteget 22
    2. Ställ in din Bluetooth till "Icke-upptäckta."Även om telefonens Bluetooth inte är lika lätt att hacka in i som ett trådlöst nätverk, kan hackare fortfarande använda den för att komma åt din telefon på distans när de är inom räckhåll. För att förhindra detta, ställ in din Bluetooths standard till "Icke-upptäckta" så att du inte dyker upp på hackers radar.
  • Om du ser en okänd BLUETOOTH-förfrågan att para med din enhet, ignorera eller neka den genast.
  • Ta extra omvårdnad i trånga områden där potentiella hackare ligger inom din Bluetooth, till exempel restauranger och kollektivtrafik.
  • Bildbetaget är säker på internetsteget 23
    3. Ladda ner appar från verifierade butiker bara. Det enklaste sättet för virus att komma in i telefonen är genom nedladdningar som appar. "Officiella" butiker som Apple App Store eller Google Play-butiken kan vanligtvis betraktas som säkra ställen att köpa appar, men du bör aldrig ladda ner en från någon annan webbplats.
  • Kom ihåg att läsa över kraven, villkoren och villkoren En app har innan du installerar den. Detta kommer att vara länge och förmodligen tråkigt, men det är viktigt att du vet exakt vad som installeras på din enhet.
  • Bild med titeln vara säker på internetsteget 24
    4. Ladda ner säkerhetsprogram för extra skydd. För det mest tillförlitliga smarttelefonskyddet kan du köpa ett mobila säkerhetspaket. Dessa verktyg kommer vanligtvis med ett brandvägg och spamskydd, liksom GPS-spårning för att hjälpa dig att hitta en förlorad eller stulen enhet.
  • Vissa säkerhetspaket kommer också med fjärrlåsningsfunktioner för att förhindra att en stulen telefon används.
  • Tips

    Installera antivirus- och skadlig kodskydd om det är möjligt, eftersom det är ett av de mest tillförlitliga sätten att hålla din hårddisk säkra.
  • Få identitetsstöldskydd via ditt kreditkortsföretag eller en separat service. Detta kan hjälpa till att fånga några identitetsstöld försök genom att meddela dig om läckt information eller misstänkta inköp.
  • Kom ihåg att säkerhetskopiera dina data på molnet eller en extern hårddisk. Om din enhet är hackad, får du din information lagrad säkert någon annanstans.
  • För att lägga till ett extra lager av säkerhet till din telefon, skapa en PIN-kod eller använd sina fingeravtrycks- eller ansikts-ID-alternativ. Detta gör det svårare att komma åt din information om telefonen går vilse eller stulen.
  • Dela aldrig din hemadress, telefonnummer eller annan privat information.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande