Hur man formaterar en hårddisk

Genom att formatera en hårddisk kan du använda den på din dator för att lagra filer och installera program på. Det format du väljer för enheten bestämmer enhetens kompatibilitet. Formatering En enhet raderar alla data som för närvarande finns på enheten, så se till att du har allt du behöver säkerhetskopierad. Lär dig hur du formaterar en sekund (eller tredje eller fjärde...) Kör från Windows och OS X, har också hur man formaterar din startdrift för båda operativsystemen. Du kommer också att lära dig hur du säkert raderar alla data om någon av dina hårddiskar.

Steg

Metod 1 av 5:
Formatera en sekundär hårddisk (Windows)
  1. Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 1
1. Säkerhetskopiera alla data på den enhet du vill spara. Formatering En enhet raderar alla data på en enhet, så se till att allt du behöver spara säkerhetskopieras till en säker plats. Du kan sedan återställa dessa data till din nya enhet.
  • Du kan inte säkerhetskopiera installerade program. Dessa måste installeras om på din nya enhet. Du kan dock vanligtvis säkerhetskopiera inställningar och preferensfiler.
  • Ser den här guiden För detaljer om säkerhetskopiering av dina data.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 2
    2. Installera hårddisken. Om du formaterar en ny enhet måste den installeras i ditt system. Ser den här guiden För instruktioner om hur du installerar en intern hårddisk. Om enheten är extern, anslut den i datorn via USB.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 3
    3. Öppna datorn / mitt dator / det här datorns fönstret. Detta kan nås från startmenyn, eller genom att trycka på ⊞ WIN+E. Det här fönstret visar alla enheter som är anslutna till din dator.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk steg 4
    4. Högerklicka på den enhet du vill formatera. Välj Formatera... Detta öppnar verktyget för Windows-skivformat.
  • Se till att du väljer rätt enhet. Allt kommer att raderas när enheten är formaterad.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 5
    5. Välj filsystemet. Filsystemet är det sätt som hårddisken butiker och kataloger filer. Filsystemet bestämmer vad enheten är kompatibel med. Om enheten är intern och du använder den med din Windows-dator, välj NTFS. Om enheten är extern väljer du FAT32 eller EXFAT.
  • FAT32 och EXFAT kan skrivas till och läsas av alla nyare operativsystem. FAT32 är ett äldre system, och stöder inte filer större än 4 GB, men kan läsas av praktiskt taget vilket operativsystem som helst. Exfat har inga restriktioner, men kommer inte att fungera med äldre operativsystem som Windows 95.
  • I allmänhet kommer EXFAT att vara det bästa alternativet för en extern enhet. Den är kompatibel med de flesta system och kan lagra de största filerna.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 6
    6. Ge enheten ett namn. Om du primärt använder enheten för en användning, vilket ger det ett namn hjälper dig att identifiera vad som är på det. Till exempel, om du använder en andra enhet för att lagra din musik, filmer och bilder, namnge den "Media" kommer snabbt att låta dig veta vad den innehåller.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 7
    7. Välj om snabbformat eller ej. Ett snabbt format kommer att utföra formatet mycket snabbare än ett standardformat, och är bra för de flesta användare. Utför endast ett vanligt format om du misstänker att enheten kan ha fel. Ett vanligt format kan kunna korrigera några av dessa fel.
  • Alternativet Quick Format påverkar inte hur säkert data raderas. Om du behöver ordentligt torka enheten, se den sista delen av den här artikeln.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 8
    8. Starta formatet. Klicka på Start för att börja formatet. Klicka på OK för att bekräfta att du förstår allt kommer att raderas. Om du har valt Quick Format, ska processen bara ta några sekunder.
  • Metod 2 av 5:
    Formatera en sekundär hårddisk (OS X)
    1. Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 9
    1. Säkerhetskopiera alla data på den enhet du vill spara. Formatering En enhet raderar alla data på en enhet, så se till att allt du behöver spara säkerhetskopieras till en säker plats. Du kan sedan återställa dessa data till din nya enhet.
    • I OS X kommer dina program att vara säkra när du använder den inbyggda tidsmaskinen (TM), så de behöver inte installeras om manuellt - sparar mycket tid. Om din säkerhetskopia är en enkel kopia, kommer dina program - i många fall - faktiskt fortfarande fungera, eftersom ett Mac-program mest är en stor fil och inte mycket små filer överallt i systemet.
    • Dina inställningar och preferensfiler kan också säkerhetskopieras, och att använda TM kommer att ersätta dem korrekt utan att du måste tänka på att placera.
    • Ser den här guiden För detaljer om säkerhetskopiering av dina data med TM
  • Bild med titeln formatera en hårddisk steg 10
    2. Installera hårddisken. Om du formaterar en ny enhet måste den installeras i ditt system. Ser den här guiden För instruktioner om hur du installerar en intern hårddisk. Om enheten är extern, anslut den i datorn via USB, FireWire eller Thunderbolt.
  • Bild med titeln Formatera en hårddisk Steg 11
    3. Öppen diskverktyg. Klick och välj Verktyg. Om du inte har en Verktyg Alternativ, välj Applikationer och dubbelklicka sedan på "Verktyg" mapp. Öppna diskverktyget.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk steg 12
    4. Välj din enhet från listan till vänster. Alla dina anslutna enheter kommer att listas i den vänstra rutan i fönstret för diskverktyg. Se till att du väljer rätt enhet.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 13
    5. Klicka på "Radera" flik. Detta öppnar formateringsalternativen för din enhet.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk steg 14
    6. Välj ditt filsystem. Filsystemet är det sätt som hårddisken butiker och kataloger filer. Filsystemet bestämmer vad enheten är kompatibel med. Använd rullgardinsmenyn Volymformat för att välja ditt filsystem. Om enheten är intern eller du använder den bara i OS X, välj "Mac OS Extended (Journaled)". Om enheten är extern och används också med AF PC, välj "exfat".
  • FAT32 och EXFAT kan skrivas till och läsas av alla nyare operativsystem. FAT32 är ett äldre system, och stöder inte filer större än 4 GB, men kan läsas av praktiskt taget vilket operativsystem som helst. Exfat har inga restriktioner, men kommer inte att fungera med äldre operativsystem som Windows 95.
  • I allmänhet kommer EXFAT det bästa alternativet för en extern enhet. Den är kompatibel med de flesta system och kan lagra de största filerna.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk steg 15
    7. Ge enheten ett namn. Om du primärt använder enheten för en användning, vilket ger det ett namn hjälper dig att identifiera vad som är på det. Till exempel, om du använder en andra enhet för att lagra din musik, filmer och bilder, namnge den "Media" kommer snabbt att låta dig veta vad den innehåller.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk steg 16
    8. Starta formatprocessen. Klicka på Radera för att börja formatera enheten. Formatprocessen bör bara ta några sekunder.
  • Formatera din enhet på det här sättet Torka inte säkert på data. För att säkerställa att dina data verkligen raderas, se den sista delen av den här artikeln.
  • Metod 3 av 5:
    Formatera din startdrift (Windows)
    1. Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 17
    1. Säkerhetskopiera alla data på den enhet du vill spara. Formatering av din startkörning raderar operativsystemet och alla filer som är lagrade på det, var så beredda att installera om operativsystemet på enheten. Att ha en säkerhetskopiering av dina viktiga filer kommer att göra övergång mycket enklare.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 18
    2. Sätt in din Windows installationsskiva. Du kan också använda en startdisk eller LIVECD. Detta gör att du kan starta till den här skivan istället för hårddisken, vilket gör att du kan formatera det.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 19
    3. Ställ in datorn för att starta från skivan. Du måste ställa in din startordning i BIOS för att starta från skivan. Ser den här guiden För detaljer om hur du ställer in startordningen.
  • För att öppna din BIOS, starta om datorn och tryck på SETUP-tangenten. Detta är vanligtvis F2, F10, eller Dels.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 20
    4. Navigera genom installationsskärmarna. Du måste starta installationsprogrammet och navigera förbi de första sidorna tills du når skärmen med en lista över dina installerade enheter. Du kommer att initiera en anpassad installation av Windows.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 21
    5. Välj den enhet du vill formatera. Du kommer att se en lista över alla dina enheter och de partitioner de innehåller. Välj den enhet du vill formatera och klicka sedan på "Formatera" knappen längst ner i listan. Enheten kommer att formateras som NTFS.
  • Du kan bara formatera din startdrift som NTFS.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 22
    6. Installera om Windows. Nu när enheten har formaterats kan du installera om Windows, eller installera Linux på den. Du behöver ett operativsystem på din dator för att kunna använda den.
  • Sätt tillbaka Windows 7
  • Sätt tillbaka Windows 8
  • Installera linux
  • Metod 4 av 5:
    Formatera din startdrev (OS X)
    1. Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 23
    1. Säkerhetskopiera alla data på den enhet du vill spara. Formatering av din startkörning raderar operativsystemet, så var beredd att installera om operativsystemet på enheten. Att ha en säkerhetskopiering av dina viktiga filer kommer att göra övergång mycket enklare.
    • I OS X kommer dina program att vara säkra när du använder den inbyggda tidsmaskinen (TM), så de behöver inte installeras om manuellt - sparar mycket tid. Om din säkerhetskopia är en enkel kopia, kommer dina program - i många fall - faktiskt fortfarande fungera, eftersom ett Mac-program mest är en stor fil och inte mycket små filer överallt i systemet.
    • Dina inställningar och preferensfiler kan också säkerhetskopieras, och att använda TM kommer att ersätta dem korrekt utan att du måste tänka på att placera.
    • Ser den här guiden För detaljer om säkerhetskopiering av dina data.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk steg 24
    2. Se till att du är ansluten till Internet. Du behöver en Internetanslutning för att installera om operativsystemet i slutet av processen. Kolla upp den här guiden För detaljer om hur du ansluter din Mac till Internet.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk steg 25
    3. Starta om din dator. Klicka på Apple-menyn och välj Omstart. Håll ⌘ kommandot+R Medan datorn startar om. Detta öppnar startmenyn.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 26
    4. Välj "Diskverktyg" Från startmenyn. Detta öppnar startversionen av diskverktyget.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 27
    5. Välj hårddisken från listan till vänster. Alla dina skivor kommer att listas i den vänstra ramen på diskverktyget. Se till att du väljer rätt körning, eftersom ett format kommer att radera allt på det.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 28
    6. Välj ditt filsystem. Filsystemet är det sätt som hårddisken butiker och kataloger filer. Filsystemet bestämmer vad enheten är kompatibel med. Eftersom det här är din startdisk, välj "Mac OS Extended (Journaled)".
  • Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 29
    7. Ge din enhet ett namn. Till exempel, om du installerar operativsystemet tillbaka på skivan, märker det "OS X" eller något liknande.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 30
    8. Formatera enheten. Klicka på Radera för att formatera enheten. Formatering bör bara ta några sekunder.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk steg 31
    9. Stäng diskverktyget. Detta kommer att returnera dig till startmenyn.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 32
    10. Installera om OS X. Välj "Installera om OS X" För att börja ominstallera ditt operativsystem.
  • Metod 5 av 5:
    Säkert torka din hårddisk
    1. Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 33
    1. Säkerhetskopiera alla data på den enhet du vill spara. När du säkert torkar din hårddisk finns det absolut inget sätt att du kan återställa det. En ordentligt torkad hårddisk skulle ta en regeringens superdatordagar till potentialen återhämta ett fragment av en fil. På grund av detta, se till att du har allt räddat du behöver.
  • Bild med titeln formatera ett hårddisk steg 34
    2. Hämta Dban. Dban är ett program för hårddiskformat som är utformat för att säkert torka av data från enheten genom att skriva över det flera gånger. Detta kommer att förhindra att data återställs med ett dataåterställningsprogram.
  • Dban fungerar inte för Solid State Drives (SSD). Du måste använda ett annat program, som Blancco.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 35
    3. Bränna dban till en skiva. Dban är nedladdad som en ISO-fil, som är en skivbild. Att bränna ISO till en skiva tillåter dig att starta direkt i DAN-gränssnittet.
  • Ser den här guiden För detaljer om att bränna Isos till DVD.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 36
    4. Boot från dbanskivan. Sätt i Dban-skivan i din dator och starta om. Välj skivenheten som din primära boot-enhet.
  • Windows - Du måste ställa in din optiska enhet som Boot-enheten från BIOS-menyn. Ser den här guiden För detaljer om hur du ställer in startordningen.
  • OS X - Tryck och håll nere C Medan din dator startas om. Efter en liten stund kommer dban att starta.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 37
    5. Välj din hårddisk. Tryck på ↵ ENTER på huvudskärmen DBAN, och välj sedan din enhet med piltangenterna. Var noga med att välja rätt enhet om du har flera tillgängliga.
  • Bild med titeln formatera en hårddisk Steg 38
    6. Välj din torkningsmetod. "Dun" kommer säkert att radera dina data, och är en bra nog torkningsmetod för de flesta användare. Om du har extremt känslig information, välj "8-Pass prng-ström". Detta kommer att torka din hårddisk åtta gånger med slumpmässiga nummer, helt utrota dina data.
  • Bild med titeln formatera ett hårddisk steg 39
    7. Starta formatet. När du har valt din torkningsmetod börjar formateringsprocessen. Torka med dban kan ta flera timmar till flera dagar, beroende på torkningsmetoden och storleken på hårddisken.
  • Tips

    Varningar

    Försök inte ansluta en extern hårddisk till flera datorer samtidigt. Att göra det kommer att skada din partition och orsaka data korruption.
  • Se till att du har säkerhetskopierat alla dina filer innan du formaterar din enhet.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande