Hur man formaterar en dator

Formatering av en enhet kommer att radera alla data på den och skapa ett nytt filsystem. Du måste formatera en enhet för att installera Windows på den, eller för att börja använda den om du installerar en extra enhet. Du kan formatera en enhet för att snabbt radera alla data på den. Du kan också krympa befintliga enheter och formatera det återstående ledigt utrymme för att skapa en andra enhet på din dator. Om du har tagit bort datorn kan du använda specialverktyg för att säkert radera alla dina data.

Steg

Metod 1 av 4:
Formatera din primära enhet
  1. Bild med titeln formatera ett PC-steg 1
1. Backup några viktiga data. Formatering av din enhet raderar alla data på den och tar bort operativsystemet. Se till att du har några viktiga filer som säkerhetskopieras till en annan plats, till exempel en extern enhet eller molnet.
  • Om du försöker säkert radera data på en enhet innan du kasserar den, se det säkert formatering av en drivsektion i den här artikeln.
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 2
    2. Sätt in din Windows installationsskiva. Du kommer att använda din Windows-installationsskiva för att formatera din enhet. Det här är det enklaste sättet att formatera den primära enheten, eftersom du inte kan göra det här inom Windows själv. Du behöver inte använda din egen installationsskiva, eftersom du inte faktiskt kommer att ange en produktnyckel (om du inte fortsätter med ominstallation av Windows). Om du inte hittar din installationsskiva kan du fortfarande ha alternativ beroende på din version av Windows:
  • Windows 7 - Du kan ladda ner en ISO-fil för Windows 7, ange din produktknapp här. Du kommer då att överföra den här ISO-filen till en tom DVD- eller USB-enhet med hjälp av verktyget Windows 7 USB / DVD som du kan ladda ner här.
  • Windows 8 - Du kan ladda ner verktyget Windows 8 media från Microsoft här. Detta program hämtar och skapar Windows installationsmedia på antingen en tom DVD eller USB-enhet (4GB eller större). Kör verktyget och följ anvisningarna för att skapa installationsmediet.
  • Windows 10 - Du kan ladda ner verktyget Windows 10 media från Microsoft här. Kör det här programmet för att ladda ner och skapa din Windows 10 installationsskiva på antingen en tom DVD eller USB-enhet. De flesta användare ska hämta 64-bitarsversionen av verktyget. Om du inte är säker, se Så här kontrollerar du om Windows är 32 bitar eller 64-bitar.
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 3
    3. Ställ in datorn för att starta från installationsenheten. För att köra installationsprogrammet och formatera enheten måste du ställa in datorn för att starta från den enheten (DVD eller USB) istället för hårddisken. Processen för detta varierar beroende på om datorn kom med Windows 7 (eller äldre), eller om din dator kom med Windows 8 (eller nyare).
  • Windows 7 (och äldre) - Starta om datorn och tryck på BIOS, SETUP eller BOOT-tangenten som visas när datorn först startar. De vanligaste nycklarna är F2, F11, F12, och Dels. Ställ in installationsdriven i startmenyn som den primära boot-enheten.
  • Windows 8 (och nyare) - Klicka på strömbrytaren på Start-skärmen eller menyn. Håll ⇧ Skift och klicka på Starta om för att starta om i "Avancerad start" meny. Välj "Felsökning" alternativ och sedan "Avancerade alternativ". Klick "UEFI Firmware-inställningar" och öppna sedan startmenyn. Ställ in installationsenheten som den primära boot-enheten.
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 4
    4. Starta installationsprocessen. Windows laddar installationsfilerna och startar installationsprocessen. Du kommer att bli ombedd att välja ditt språk och acceptera villkoren innan du fortsätter.
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 5
    5. Välj en "Beställnings" installation. Detta gör att du kan formatera din hårddisk under installationen.
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 6
    6. Välj den partition du vill formatera. Efter att ha gått igenom de första installationsskärmarna visas alla hårddiskar och deras partitioner. Du har vanligtvis flera partitioner på din dator, en för operativsystemet, en återställningspartition, och eventuella ytterligare partitioner du kan ha skapat eller enheter du kan ha installerat.
  • Du kan ta bort partitioner på samma enhet för att kombinera dem alla i en enda odelad partition. Detta kommer att radera några data på partitionerna. Klicka på "Köralternativ" knappen för att se "Radera" Alternativ för partitioner.
  • Om du tar bort alla dina partitioner måste du skapa en ny innan den kan formateras. Välj det odelade utrymmet och klicka på "Ny" Att skapa en ny partition. Du kan ställa in storleken på partitionen av det tillgängliga lediga utrymmet. Observera att du vanligtvis inte kan skapa mer än fyra partitioner på en enda enhet.
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 7
    7. Formatera den valda partitionen. Klicka på "Formatera" knappen efter att ha valt partitionen eller enheten. Om du inte ser formatknappen klickar du på "Köralternativ" knappen för att avslöja det. Du kommer att varnas att formatprocessen raderar alla data på partitionen. När du är överens, kommer formatet att hända automatiskt. Det kan ta några ögonblick att slutföra.
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 8
    8. Installera ditt operativsystem. Formatering av din primära tar bort operativsystemet, så att du inte kan använda datorn tills du installerar ett operativsystem igen. Du kan fortsätta med Windows-installationen efter formatering av enheten, eller du kan installera ett annat operativsystem som Linux. För att installera Windows, följ resten av anvisningarna i installationsprogrammet efter formatering. För att installera Linux behöver du Linux installationsmedia. Ser Hur man installerar Linux För instruktioner om hur du installerar en mängd olika Linux-versioner.
  • Metod 2 av 4:
    Formatera en sekundär enhet
    1. Bild med titeln formatera ett PC-steg 9
    1. Öppna diskhanteringsverktyget. När du ansluter en ny extern enhet eller installerar en ny intern hårddisk måste du formatera den innan den visas i Windows Explorer. Du kan göra det med hjälp av diskhanteringsverktyget.
    • Tryck på ⊞ Win+R och typ diskmgmt.msc att starta diskhantering. I Windows 8 och 10 kan du högerklicka på Start-knappen och välj "Diskhantering".
    • Det kan ta några ögonblick för alla dina installerade hårddiskar att visas.
    • Om du försöker säkert radera data på en enhet innan du kasserar den, se det säkert formatering av en drivsektion i den här artikeln.
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 10
    2. Partition den nya enheten (om uppmanas). Om du öppnar diskhantering för första gången efter installationen av en ny enhet, kommer du troligen att uppmanas att initiera disken. Oroa dig inte om det här fönstret inte visas.
  • Välj "Ft" Om den nya disken är 2TB eller större. Välj "Mbr" Om den nya disken är mindre än 2TB.
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 11
    3. Välj den enhet du vill formatera. Alla dina enheter och partitioner kommer att listas i diskhantering. Om du just har installerat en ny enhet kommer det sannolikt att vara på sin egen rad med "Odelad" märka. Expandera "Status" kolumn för att se mer information om varje partition.
  • Du kan inte formatera "Känga" partition i Windows, eftersom det här är den partition som Windows är installerade på.
  • Formatering raderar alla data på skivan, så gör absolut säker på att du väljer rätt.
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 12
    4. Skapa en partition (om det behövs). Om enheten är odelad måste du högerklicka på den och välj "Ny enkel volym". Följ anvisningarna för att skapa en partition ut ur det odelade utrymmet.
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 13
    5. Högerklicka på enheten eller partitionen och välj "Formatera". Detta öppnar fönstret Format.
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 14
    6. Ange dina formateringsalternativ. Du kan ge enheten ett nytt namn (volym etikett), liksom välja sitt filsystem. För Windows, välj "Ntfs" som filsystemet för maximal kompatibilitet. Du kan välja om du vill utföra ett snabbt format eller inte. Avmarkera bara det här alternativet om du är orolig att din enhet är skadad.
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 15
    7. Vänta på att formatet ska slutföras. Klicka på knappen Format när du är nöjd med dina inställningar. Formateringsprocessen kan ta några minuter. När formateringen är klar kan du använda enheten för att lagra filer och installera program till den.
  • Metod 3 av 4:
    Krympa en befintlig enhet
    1. Bild med titeln formatera ett PC-steg 16
    1. Öppna diskhanteringsverktyget. Du kan krympa några av dina befintliga enheter för att konvertera det fria utrymmet på dem till en ny partition. Det här kan vara användbart om du har mycket ledigt utrymme på en enhet och vill skapa en dedikerad enhet för specifika filer, till exempel media.
    • Tryck på ⊞ Win+R och typ diskmgmt.msc För att snabbt starta skivhanteringsverktyget. Du kan också högerklicka på Start-knappen i Windows 8 och 10 för att välja Diskhantering från menyn.
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 17
    2. Välj den partition som du vill krympa. Du kan krympa någon partition som har lite ledigt utrymme. Du kommer sannolikt att du väljer en som du åtminstone kan få flera GB ur för att göra din nya partition användbar. Se till att lämna tillräckligt med utrymme för befintlig partition, speciellt om det är din startpartition. Windows fungerar bäst när det har minst 20% av partitionen gratis.
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 18
    3. Högerklicka på partitionen och välj "Krympvolym". Detta öppnar ett nytt fönster efter att diskhanteringen bestämmer hur mycket utrymme som är tillgängligt för att skapa en ny partition av.
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 19
    4. Ange i storleken på din nya partition. Fönstret visar hur mycket utrymme som är tillgängligt för att krympa den befintliga enheten i megabyte (MB). 1024MB är lika med en enda gigabyte (GB). Du måste ange i den storlek du vill krympa enheten genom (skapa en ny partition som storlek).
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 20
    5. Starta krympningsprocessen. Klick "Krympa" Att skära ut det utrymme du angav i den befintliga enheten. Den kommer att visas i diskhantering som odelat utrymme på samma enhet som den gamla partitionen.
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 21
    6. Skapa en partition. Högerklicka på det odelade utrymmet och välj "Ny enkel volym". Detta kommer att starta den enkla volymguiden.
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 22
    7. Följ anvisningarna för att skapa partitionen. Du kan välja hur mycket av det odelade utrymmet du vill använda för den nya partitionen. Du kommer också att tilldela ett skrivbrev.
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 23
    8. Formatera den nya partitionen. Under guiden blir du uppmanad att formatera partitionen. Du kan formatera det med ett filsystem nu, eller gör det senare genom att utföra stegen i föregående metod.
  • Metod 4 av 4:
    Säker formatering av en enhet
    1. Bild med titeln formatera ett PC-steg 24
    1. Hämta Dban. Dban är ett gratis hårddiskformateringsverktyg som säkert kan skriva över dina data så att den inte kan återställas. Du vill utföra detta om du donerar, säljer eller återvinner datorn eller kör för att förhindra identitetsstöld.
    • Du kan ladda ner dban från dban.org. Den fria versionen är lämplig för de flesta användare.
    • Du kan inte använda DBAN för att säkert torka solid state-enheter (SSDS). Du måste använda ett betald program som Blancco istället.
  • Bild med titeln formatera ett PC steg 25
    2. Bränna dban till en tom DVD eller CD. Dban är liten, och passar på en tom CD eller DVD. Om du använder Windows 7 eller senare kan du högerklicka på den nedladdade ISO-filen och välj "Bränn till skiva" För att bränna den till en tom skiva i din enhet.
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 26
    3. Ställ in datorn för att starta från DBAN-skivan. Du måste ställa in datorn för att starta från din optiska enhet för att starta dban.
  • Windows 7 (och äldre) - Starta om datorn och tryck på BIOS, SETUP eller startknappen som visas på tillverkarens logotypskärm. Nyckeln är vanligtvis F2, F11, F12, eller Dels. Öppna startmenyn och ställ in din optiska enhet som den primära boot-enheten
  • Windows 8 (och nyare) - Klicka på strömbrytaren på Start-skärmen eller menyn. Håll ⇧ Skift och klicka på Starta om för att starta om i "Avancerad start" meny. Välj "Felsökning" alternativ och sedan "Avancerade alternativ". Klick "UEFI Firmware-inställningar" och navigera sedan till startmenyn. Ställ in din optiska enhet som den primära boot-enheten.
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 27
    4. Börja dban. När du har ställt in startordningen, starta om datorn för att starta dban. Tryck på ↵ Enter på huvudskärmen för att starta programmet.
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 28
    5. Välj den enhet du vill torka. Använd piltangenterna för att markera Välj den hårddisk som du vill radera och tryck sedan på Plats för att välja det. Var försiktig med att välja enheter om du har data du vill behålla, eftersom det inte går tillbaka när du har börjat. Du kan enkelt radera din Windows-installation om du inte är försiktig.
  • Bild med titeln formatera ett PC-steg 29
    6. Tryck .F10 För att starta torkan. Detta kommer att använda Dans standardinställningar som säkert torkar dina data. Det kommer att vara nästan omöjligt att hämta data efter att ha utfört denna torka. Standard dban torka kommer sannolikt att ta flera timmar att slutföra.
  • Om du vill vara extra säker på att allt är helt raderat, tryck på M På din valda enhet och välj "DoD 5220.22-m" eller "Gutmann torka". Dessa kommer att ta mycket längre tid att slutföra, men torkningen blir ännu säkrare.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande