Hur man defrag windows 10

När för många filer i hårddisken finns på olika ställen eller kluster i hårddisken, eller "Fragmenterad", saktar datorn ner. När du defragera din enhet flyttas filerna av filer till platser som är angränsande (bredvid varandra). Detta gör det lättare för din dator att läsa filerna. Observera att du måste logga in på ett administratörskonto för att defragera din hårddisk.

Steg

Del 1 av 2:
Använda defrag-appen
  1. Bild med titeln Defrag Windows 10 Steg 1
1. Skriv "Defrag" i Cortana-sökrutan. Du hittar Cortana-sökrutan längst ned till vänster på skrivbordet bredvid startknappen som en förstoringsglasikon. När du skriver visas en lista med sökresultat på Cortana-sökfönstret. När du är färdig att skriva "defrag", kommer alternativet Defragment och Optimize Drives (Desktop APP) att visas högst upp i sökfönstret.
  • Bild med titeln Defrag Windows 10 Steg 2
    2. Klicka på / Tryck på "Defragment och optimera enheter (skrivbordsapp)."Detta öppnar dialogrutan Optimera Drives. Om du inte är inloggad på ett administratörskonto, högerklicka (tryck och håll) "Defragment och Optimera Drives (Desktop APP)" och välj "Kör som administratör" när popup-menyn visas.
  • Bild med titeln Defrag Windows 10 Steg 3
    3. Markera den enhet du vill defragera. I fönstret Optimera Drives kommer du att se en låda märkt "status" inuti vars är ett bord där raderna listar alla enheter i din enhet såväl som alla lagringsmedier som är anslutna till enheten. Kolumnerna har följande rubriker (från vänster till höger): "Kör", "Media Type," "Senast kör" och "Aktuell status."Markera den enhet du vill optimera genom att klicka på / knacka på den.
  • För varje enhet som listas kommer du att se sin nuvarande status i den sista kolumnen, som berättar hur fragmenterad din enhet är och råder dig om vad du ska göra ("OK," vilket betyder att det inte behövs defrag, "eller" behöver optimering ").
  • Bild med titeln Defrag Windows 10 Steg 4
    4. Klicka på / tryck på "Analysera" -knappen på fönstret Optimera Drives. Detta kommer att analysera omfattningen av fragmentering av enheten. Efter några minuter kommer den aktuella statuskolinnen motsatt den enhet du testar att visa dig (i procent) hur fragmenterade enheten är. Det rekommenderas att du bara optimerar din enhet om den är 10% eller mer fragmenterad.
  • Om fragmenteringen är mindre än 10%, klicka på / tryck på "Stäng" -knappen längst ned till höger om fönstret för att avsluta optimera enheter. Det är inte lämpligt att defragmentera din körning för ofta eftersom det kommer att bidra till slitage på din hårddisk.
  • Bild med titeln Defrag Windows 10 Steg 5
    5. Klicka på knappen "Optimera" för att starta Defragmentera din enhet. Defragmenteringen tar lite tid (flera minuter eller till och med timmar) beroende på hur stor kapacitet på din hårddisk är, hur många filer som finns i hårddisken, och hur fragmenterade dessa filer är. Den aktuella statuskolumnen ger en realtidsrapport om optimeringens framsteg.
  • Du kommer att veta om defragande processen är klar när den löpande lägesrapporten stannar och posten i den aktuella statuskolumnen blir "OK."Ingår i parentes bredvid" OK "är procentandelen av defragmentering (0% om din hårddisk inte är för full).
  • Om din hårddisk är stor och det finns många filer och många av dessa filer är fragmenterade, kan defragrande processen ta timmar att slutföra. I det här fallet skulle det vara bättre att starta defragande processen och göra några andra saker: läs en bok, gör hushållsarbete, ta en tupplur mm.
  • Bild med titeln Defrag Windows 10 Steg 6
    6. Avsluta menyn när du är klar. När defragprocessen är klar klickar du på knappen "Stäng" längst ner till höger om fönstret för att avsluta optimera enheter.
  • Del 2 av 2:
    Använda Defrag-kommandot
    1. Bild med titeln Defrag Windows 10 Steg 7
    1. Tryck ⊞ vinna+X eller högerklicka på Start.Detta öppnar en högerklick-meny.
  • Bild med titeln Defrag Windows 10 Steg 8
    2. Välja Kommandotolk (admin) eller Windows PowerShell (admin).
  • Bild med titeln Defrag Windows 10 Steg 9
    3. Klicka på Ja.Detta tillåter kommandotolken att köra som administratör.
  • Bild med titeln Defrag Windows 10 Steg 10
    4. Skriv följande kommando:defrag C:.Detta kommer att defragmentera enheten där Windows 10 är installerad.
  • Tips

    Du kan fortfarande fungera på din enhet medan du defragging, men din dator kommer att sakta ner medan defragging pågår, så det är bättre att låta defragande finishen innan du arbetar på din dator.
  • Windows 10 optimerar automatiskt och defragmentera dina enheter varje vecka.
  • Varningar

    Du bör se till att din enhet inte är jostled eller flyttas plötsligt medan defragande processen pågår, eftersom hårddisken kan skadas av någon plötslig rörelse.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande