Så här aktiverar du säkert läge i windows 10

Det är ibland nödvändigt att starta Windows 10 i säkert läge för att isolera processer eller drivrutiner som kan orsaka problem. När i säkert läge laddas Windows 10 inte alla processer, drivrutiner och appar som det normalt skulle. Istället laddas endast viktiga processer och förare.

Steg

Metod 1 av 5:
Använda systemkonfigurationsverktyget
  1. Bild med titeln Aktivera säkert läge i Windows 10 Steg 1
1. Starta systemkonfigurationsverktyget. Tryck på ⊞ Win+R För att öppna körfönstret. Skriv "msconfig" i textfältet märkt "Öppna" i körfönstret och tryck sedan på Enter eller klicka på / Tryck på "OK". Detta öppnar fönstret Systemkonfiguration.
  • En alternativ metod är att öppna systemkonfigurationen med användning av Cortana. På nedre vänstra sidan av skrivbordet är Cortana-sökfältet. Du kan se den bredvid startknappen. Inuti sökfältet är orden "Sök på webben och Windows.".När du klickar eller trycker på sökfältet visas ett popup-fönster. Skriv orden "Systemkonfiguration" i Cortana sökfält. När du är klar med att skriva det här visas programkonfigurationsbyggnadsprogrammet som ett val på toppen av Cortana-sökfönstret. Klicka eller tryck på System Configuration Desktop App.
  • Bild med titeln Aktivera säkert läge i Windows 10 Steg 2
    2. Byt till startfliken. På toppen av systemkonfigurationsfönstret kommer du att se fem flikar: Allmänt, Boot, Tjänster, Start och Verktyg. Klicka på / Tryck på fliken Start för att komma till avsnittet Startalternativ.
  • Bild med titeln Aktivera säkert läge i Windows 10 Steg 3
    3. Aktivera de säkra startalternativen. I avsnittet Säkert startalternativ klickar du på / trycker på kryssrutan "Säker start."När du markerar alternativet" Säkert start "blir de gråtade alternativen tillgängliga för dig att välja.
  • Bild med titeln Aktivera säkert läge i Windows 10 Steg 4
    4. Välj det säkra bootalternativet efter eget val. Fyra säkra startalternativ kommer att bli tillgängliga efter att du har kontrollerat "Safe Boot": Minimal, Alternativt Shell, Active Directory Repair och Network.
  • "Minimala" Loads Windows grafiska användargränssnitt (GUI) men kör endast de systemtjänster som är kritiska. Observera att ditt grafikkorts drivrutiner inte laddas, och så visas din enhet under minsta upplösning. Det är bäst att starta i minimal säkert läge när du inte har någon aning om vad problemet är. Detta är också den enklaste och mest använda av de säkra startalternativen.
  • "Alternativa skal" laster Windows utan dess grafiska användargränssnitt. Du måste arbeta med den textbaserade kommandotolken. Det är självklart att detta alternativ kräver avancerad kunskap om Windows-operativsystemet.
  • "Active Directory Repair" laster maskinspecifik information som finns i Active Directory och används för att återställa datorns stabilitet genom att lagra ny eller reparerad information i Active Directory. Använda det här säkra läget alternativet kräver avancerad datorkunskap.
  • "Nätverk" Laster Windows grafiska användargränssnitt med nätverksaktiverat. Detta används bäst när Windows blir instabila och du måste ladda ner eller uppgradera en förare eller en lapp. I nätverkssäkert läge kan du ansluta till Internet eller ditt nätverk. Du kan också säkerhetskopiera dina data på ditt lokala nätverk innan du gör någon felsökning.
  • Bild med titeln Aktivera säkert läge i Windows 10 Steg 5
    5. Starta om enheten. När du har valt det säkra bootalternativ du vill, klicka på / Tryck på "OK."Klicka på / Tryck på" Starta om "om du vill starta om enheten i säkert läge omedelbart. Klicka på / tryck på "Exit utan omstart" om du vill aktivera säkert läge vid en senare tidpunkt. När din enhet startar om, startar den i säkert läge.
  • Om du använder den här metoden för att komma åt säkert läge, startar datorn i säkert läge varje gång du öppnar eller startar om datorn. Du måste instruera Windows för att inte starta i säkert läge när du är klar. För att göra det här öppnas systemkonfigurationsverktyget och gå till fliken Start. Avmarkera alternativet "Säkert boot" och klicka sedan på "OK."Slutligen klicka på" Starta om "när du blir ombedd. Detta startar om enheten i normalt läge.
  • Metod 2 av 5:
    Använda Power-menyn
    1. Bild med titeln Aktivera säkert läge i Windows 10 Steg 6
    1. Klicka eller tryck på Start-knappen för att öppna Start-menyn. På Start-menyn kan du öppna program och stänga av eller starta om datorn. Startknappen finns i nedre vänstra hörnet på skärmen.
  • Bild med titeln Aktivera säkert läge i Windows 10 Steg 7
    2. Klicka på "Power."Detta är beläget i nedre delen av Start-menyn. När du klickar på Ström, kommer du att se tre alternativ: sova, stänga av och starta om.
  • Bild med titeln Aktivera säkert läge i Windows 10 Steg 8
    3. Håll Shift och klicka på "Starta om."När du använder Shift + Starta omkombinationen, startar datorn, men istället för inloggningsskärmen visas på att välja en optionsskärm vid omstart.
  • Du kan använda Shift + Starta omkombinationen från inloggningsskärmen om du någonsin behöver starta om därifrån.
  • Bild med titeln Aktivera säkert läge i Windows 10 Steg 9
    4. Gå till startinställningarna. På skärmen Välj en alternativ klickar du på ikonen för felsökning och klickar sedan på ikonen Avancerat alternativ. Välj "Startinställningar" från skärmen Avancerat alternativ.
  • Bild med titeln Aktivera säkert läge i Windows 10 Steg 10
    5. Aktivera säkert läge. Vid startinställningar klickar du på / trycker på knappen "Starta om". Din skärm blankar ut i några minuter medan enheten startar om och går in i skärmen Starta inställningar. Skärmen Startinställningar presenterar dig med alternativ nummererade1-9. Tre av dessa alternativ aktiverar säkert läge:
  • Tryck på "4" eller "F4" om du vill starta i (minimal) säkert läge.
  • Tryck på "5" eller "F5" om du vill starta i säkert läge med nätverksaktiverat.
  • Tryck på "6" eller "F6" om du vill starta i säkert läge med kommandotolken.
  • När du har tryckt på numret som representerar ett av dessa alternativ, startar enheten om i ett av de säkra lägesinställningarna.
  • Metod 3 av 5:
    Använda en återställningsenhet för att aktivera säkert läge
    1. Bild med titeln Aktivera säkert läge i Windows 10 Steg 11
    1. Skapa en återställningsenhet. Om enheten av någon anledning inte startar ordentligt, kan du använda en systemåterställningsdrift för att starta till säkert läge. Det är klokt att skapa en återställningsenhet innan du stöter på några problem. Du kan skapa en återställningsenhet från en annan dator som kör Windows 10.
    • Anslut USB-minneskortet eller den externa hårddisken där du vill skapa en återställningsenhet och vänta på att Windows ska upptäcka det. Observera att din USB-flash-enhet måste vara minst 256 MB i storlek.
    • På fältet Cortana-sökning, på nedre vänstra sidan av skrivbordet, skriv "Recovery."När du är klar med att skriva det här kommer du att presenteras med ett antal sökresultat. Leta efter, och klicka på / tryck på, "Skapa en återställningsenhet."Användarkontokontrollfönstret kommer att visas och fråga dig om du tillåter appen att göra ändringar i din dator. Klicka på "Ja," och dialogrutan Recovery Drive visas med information om Recovery Media Creator.
    • Klicka på "Nästa" och välj sedan den enhet där du vill att återställningsdriven ska vara i nästa dialogruta. Klicka på "Nästa" när du har valt den enhet som du ska använda. Klicka sedan på "Skapa" i nästa dialogruta. Du kommer att varnas att allt på enheten raderas.
    • När du klickar på "Skapa" kommer den valda enheten att formateras och återställningsfilerna kopieras till den. En indikatorfält uppdaterar dig på framstegen. Klicka på Slutför när du är informerad om att "Återställningsenheten är klar."Recovery Media Creator stänger och din återställningsenhet är klar för användning.
  • Bild med titeln Aktivera säkert läge i Windows 10 Steg 12
    2. Anslut återställningsenheten till datorn som inte skulle starta ordentligt. När du är inkopplad, sätt på eller starta om datorn. Datorn startar från din USB-flash-enhet. När du blir ombedd att trycka på någon tangent, gör det. Innehållet i återställningsenheten laddas.
  • Bild med titeln Aktivera säkert läge i Windows 10 Steg 13
    3. Välj önskad tangentbordslayout från skärmen som visas. Om din föredragna layout inte är på skärmen, klicka på "Se fler tangentbordslayouter."När du har klickat på din önskade layout öppnar du en alternativ skärm.
  • Bild med titeln Aktivera säkert läge i Windows 10 Steg 14
    4. Gå till startinställningar. På skärmen Välj en alternativ klickar du på ikonen för felsökning. På nästa skärm som visas när du klickar på Felsök klickar du på ikonen Avancerade alternativ. Välj en gång "Startinställningar" från skärmen Avancerat alternativ.
  • Bild med titeln Aktivera säkert läge i Windows 10 Steg 15
    5. Aktivera säkert läge. På skärmen Startinställningar klickar du på / trycker på knappen "Starta om."Din enhet startar om och din skärm blir tom. Efter några minuter visas skärmen Starta inställningar. På skärmen Startinställningar hittar du numrerade val (nio alla i alla) varav tre kommer att starta din dator i säkert läge:
  • Om du trycker på "4" eller "F4" startas / startar om enheten i (minimal) säkert läge.
  • Om du trycker på "5" eller "F5" startas / startar om enheten i säkert läge med nätverksaktiverat.
  • Tryck på "6" eller "F6" startas / starta om enheten i säkert läge med kommandotolken.
  • Din enhet startar om / startar om i det säkra lägesalternativet du väljer när du trycker på ett av siffrorna som representerar ett av dessa alternativ.
  • Metod 4 av 5:
    Använda F8 eller Shift + F8
    1. Bild med titeln Aktivera säkert läge i Windows 10 Steg 16
    1. Slå på din dator.I Windows 7 är det möjligt att avbryta startprocessen genom att trycka på F8 eller Shift + F8 innan Windows är laddad. Detta är fortfarande möjligt i Windows 10 men ganska svårt eftersom Windows 10 laddas mycket snabbt. Varning: Den här metoden fungerar inte med nya datorer med en UEFI BIOS och en snabb SSD-enhet.
  • Bild med titeln Aktivera säkert läge i Windows 10 Steg 17
    2. Tryck på F8 eller Shift + F8 före Windows-belastningar. Du måste kunna trycka på F8 eller Shift + F8 innan Windows-logotypen visas. Det här är den knepiga delen sedan Windows 10 laddas mycket snabbt. Du kanske måste prova detta ett par gånger, och det här är inte möjligt med nyare datorer. Om du lyckas, trycker du på F8 eller Shift + F8 återställningsskärmen.
  • Bild med titeln Aktivera säkert läge i Windows 10 Steg 18
    3. Välj Avancerade reparationsalternativ. På skärmen Recovery klickar du på knappen "Se avancerade reparationsalternativ."Detta tar dig till nästa skärm som är märkt" Välj ett alternativ ".
  • Bild med titeln Aktivera säkert läge i Windows 10 Steg 19
    4. Gå till "Windows Startup Settings."På skärmen Välj en alternativ väljer du följande knappar i den här sekvensen: Felsökning >> Avancerade alternativ >> Windows-startinställningar.
  • Bild med titeln Aktivera säkert läge i Windows 10 Steg 20
    5. Starta om till avancerade startalternativ. På Windows-startinställningarna klickar du på knappen "Starta om" längst ned till höger i fönstret. Din dator startar om och öppnar skärmen Avancerade startalternativ.
  • Bild med titeln Aktivera säkert läge i Windows 10 Steg 21
    6. Välj det säkra bootalternativet du vill ha. På skärmen Avancerad startalternativ ser du flera startalternativ, varav tre är säkra startalternativssäkert läge, säkert läge med nätverk och säkert läge med kommandotolk.
  • Observera att gränssnittet för det avancerade startalternativet inte är ett grafiskt gränssnitt. Du navigerar till de olika alternativen med upp- eller nedåtpilknappen. Ditt val kommer att markeras när du flyttar pilknappen upp eller ner. Markera ditt val och tryck på "Enter."Detta startar datorn i säkert läge.
  • Metod 5 av 5:
    Använda en återställningsenhet

    Använd detta om din dator inte startar upp alls.

    1. Skapa en Windows 10 ISO-fil på din dator.Detta kan användas för att installera om Windows, bland annat.
  • 2. Sätt in din återställningsenhet i din dator.Du behöver det här för att återställa din dator.
  • 3. Starta av återställningsenheten.På ytan håller du upp volymen på tabletten (inte tangentbordet) för att starta av återställningsenheten.På andra datorer kan du behöva ändra startordningen.
  • 4. Välj ett språk och klicka sedan på Nästa.
  • 5. Klicka på "Reparera din dator" i hörnet istället för installationsknappen.Installera kommer att torka din dator och installera om en ny kopia av Windows, reparera datorn kommer att ta upp återställningsalternativen.
  • 6. Välja "Felsökning", sedan "Avancerade alternativ", sedan "Ändra Windows Startup Beteende".
  • 7. Välj alternativet för säkert läge när datorn startas om.Din dator startar upp i säkert läge.
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande