Hur man rengör en datormus

Det är ett faktum i det moderna livet. Datormöss ackumulerar smuts och bakterier med regelbunden användning. Tillåter för mycket gunk att bygga upp kommer att resultera i prestationsfrågor, till exempel en stickpekare. Frekvent hantering av möss kan lämna kyla och influensa bakterier på ytan, vilket gör det möjligt för sjukdomar att sprida sig lättare. Du kan förhindra att detta händer med regelbunden rengöring och desinfektion. Oavsett om du använder en optisk mus eller en "gammaldags" mekanisk mus, bör dessa processer inte ta mer än några minuter av din tid.

Steg

Metod 1 av 3:
Rengör en optisk mus
  1. Bild med titeln Rengör en datormus Steg 1
1. Koppla ur musen från din dator. Om musen är ansluten med en tråd måste du först sänka datorn. Trådbundna möss brukar ansluta till bildskärmen av en allt-i-ett-stationär dator eller centralbehandlingsenheten (CPU) på en traditionell stationär dator. Om musen är trådlös, ta bara bort USB-komponenten från datorn.
  • Bild med titeln Rengör en datormus Steg 2
    2. Ta bort batterierna. Olika märken har batterifack i olika platser. Du kan komma åt många märken "-fack på botten av musen. Leta efter en liten strömbrytare för att öppna facket och ta bort batterierna. Med andra märken måste du pop den övre sidan av musen öppen för att avslöja batterifacket.
  • Detta steg gäller endast trådlösa möss. Om du har en traditionell mus kan du hoppa över det här steget.
  • Bild med titeln Rengör en datormus Steg 3
    3. Dämpa en mikrofiberduk. Applicera en liten mängd vatten. Vandra ut överflödig fuktighet. Undvik att få tyget droppande våt.
    Expertips
    Jeremy Mercer

    Jeremy Mercer

    Datorreparation TechnicianJeRemy Mercer är chef och huvudtekniker på MacPro-La i Los Angeles, CA. Han har över tio års erfarenhet av att arbeta i elektronikreparation, liksom butiker som specialiserar sig på både Mac och PC.
    Jeremy Mercer
    Jeremy Mercer
    Datorreparationstekniker

    Försök använda alkohol för en säkrare ren. Datorreparationstekniker Jeremy Mercer säger: "När du städar en optisk mus, dab lite 91% alkohol på en ren, torr trasa, rengör sedan runt toppen. Om du behöver städa sensorn på botten, lägg lite av alkoholen på en bomullspinne och borstar den lätt med den våta änden först, sedan vänd bomullspinneet och rengör den överflödiga alkoholen med den torra änden."

  • Bild med titeln Rengör en datormus Steg 4
    4. Torka ner utsidan av musen. Använd den dämpade duken för att ta bort smuts eller smuts. Flytta fram och tillbaka över målområdena tills smuts är borta. Försök att hålla duken bort från öppningarna i musen.
  • Bild med titeln Rengör en datormus Steg 5
    5. Torka musen. Använd en torr mikrofiberduk för att absorbera vilken fukt som helst kvar från rengöringen. Flytta i försiktiga slag. Fortsätt tills musens utsida är helt torr.
  • Bild med titeln Rengör en datormus Steg 6
    6. Rengör rullhjulet, om det är tillämpligt. Spinna rullhjulet under ett starkt ljus. Leta efter någon uppbyggnad av smuts eller smuts. Sätt försiktigt in en tandpetare mellan rullhjulet och slitsen vilar i. Var försiktig så att du inte bryter tandpetaren, skrapa utåt för att ta bort uppbyggnaden. Torka bort eventuellt överskott som faller på musens utsida.
  • Du kan använda dina naglar istället för en tandpetare. Så länge de sträcker sig något förbi din fingertopp, bör de ta bort en hel del uppbyggnad.
  • Bild med titeln Rengör en datormus Steg 7
    7. Byt ut batterierna, om tillämpligt. Återkalla var ditt batterilock är placerat på musen och öppna den. När du byter ut batterierna, var uppmärksam på placeringen av + och - symbolerna i batterifacket. Detta berättar hur de positiva och negativa ändarna av batterierna ska anpassas.
  • Bild med titeln Rengör en datormus Steg 8
    8. Återanslut musen. Placera USB av en trådlös mus tillbaka i datorns port. För en kabelansluten mus, sätt den till CPU eller Monitor. Den rätta porten ska ha en liten graverad bild av en mus över eller under den. Ström datorn upp och testa musen för att se till att du har anslutit det korrekt.
  • Om din dator misslyckas med att känna igen musen, kontakta din användarhandbok eller kontaktstöd.
  • Metod 2 av 3:
    Rengöring av en mekanisk mus
    1. Bild med titeln Rengör en datormus Steg 9
    1. Koppla ur musen. Stäng av datorn. Spåra anslutningen av musen till CPU eller Monitor. Ta försiktigt bort sladden från datorns port. Om musen är trådlös, ta bara bort USB från porten.
  • Bild med titeln Rengör en datormus Steg 10
    2. Dämpa en ren trasa. Du kan använda vatten eller ett mildt rengöringsmedel, till exempel fönsterrengöringsmedel. Applicera en liten mängd tyg. Syfte för fukt, inte droppande. Vandra ut överflödig fuktighet.
    Expertips
    Jeremy Mercer

    Jeremy Mercer

    Datorreparation TechnicianJeRemy Mercer är chef och huvudtekniker på MacPro-La i Los Angeles, CA. Han har över tio års erfarenhet av att arbeta i elektronikreparation, liksom butiker som specialiserar sig på både Mac och PC.
    Jeremy Mercer
    Jeremy Mercer
    Datorreparationstekniker

    Alkohol är ett säkert alternativ för en mekanisk mus, liksom. Datorreparationstekniker Jeremy Mercer säger: "För att rengöra en mekanisk mus, lägg lite alkohol på en ren, torr trasa eller några pappershanddukar. Använd det för att torka ner musen och använd sedan en burk med tryckluft och rena mellan åsarna där klickarna är."

  • Bild med titeln Rengör en datormus Steg 11
    3. Rengör utsidan av musen. Kör fuktig trasa över ytan. Fokusera på någon smuts eller smuts som har ackumulerats. Applicera försiktigt tryck, rör sig i en fram och tillbaka rörelse tills smuts är borta.
  • Bild med titeln Rengör en datormus Steg 12
    4. Rengör rullhjulet, om det är tillämpligt. Leta efter någon uppbyggnad av smuts eller smuts runt hjulområdet. Sätt försiktigt in en tandpetare mellan rullhjulet och slitsen vilar i. För att undvika att bryta tandpetaren, använd inte för mycket tryck. Skrapa utåt för att ta bort uppbyggnaden. Torka bort eventuellt överskott som faller på musens utsida.
  • Du kan använda dina naglar istället för en tandpetare.
  • Bild med titeln Rengör en datormus Steg 13
    5. Torka det yttre höljet. Använd en separat ren trasa för detta steg. Se till att det är fri från ludd för att undvika ny smutsuppbyggnad. Gnugga utsidan av musen tills den är helt torr.
  • Bild med titeln Rengör en datormus Steg 14
    6. Ta bort trackballen. Vänd musen så att botten av den är vänd uppåt. Vrid locket moturs och ta bort det från musen. Kopp din fria hand. Vänd musen en gång till så att spårbollen faller i din fria hand.
  • Bild med titeln Rengör en datormus Steg 15
    7. Sprutpressad luft. Rikta den över ytan av trackballytan och in i trackballbrunnen. Detta kommer att bidra till att lossa någon smuts eller skräp. Om du inte har för mycket uppbyggnad kan det ta hand om hela städningen.
  • Bild med titeln Rengör en datormus Steg 16
    8. Rengör trackballen. Använd en torr trasa eller vävnad för detta steg. Flytta över ytan av trackballen. Fokusera på något envis damm eller smuts som den tryckluft inte tog bort.
  • Bild med titeln Rengör en datormus Steg 17
    9. Ta bort smuts från trackballrullarna. Studera insidan av musen i några sekunder. Leta efter tre rullar som styr spårbollens rörelse. Ofta, smuts och smuts ackumuleras på dessa rullar och orsakar spårbollen att hålla fast.Du kan ta bort den här uppbyggnaden av:
  • Torka av det med tyget.
  • Skrapa av det med dina naglar, om de är tillräckligt långa.
  • Skrapa av det med pincett.
  • Bild med titeln Rengör en datormus Steg 18
    10. Montera musen igen. Släpp spårballet i brunnen. Placera locket ovanpå trackballen. Applicera en liten mängd tryck för att hålla bollen i musen. Vrid omslaget medurs tills det klickar på plats.
  • Bild med titeln Rengör en datormus Steg 19
    11. Återanslut musen. Om musen är trådlös, anslut USB-enheten i porten. Annars, sätt tillbaka sladden till datorns CPU eller Monitor. De flesta datorer betecknar en musport med en liten graverad bild av en mus. Ström datorn upp. Testa musen för att se till att du har återställt det korrekt.
  • Om din dator inte känner igen musen, se användarhandboken eller kontaktstöd.
  • Metod 3 av 3:
    Desinficera en optisk eller mekanisk mus
    1. Bild med titeln Rengör en datormus Steg 20
    1. Koppla ur musen, om det behövs. Koppla ur USB-anslutningen för en trådlös mus. Om musen är ansluten, stäng av datorn innan du kopplar bort den. Ta bort ledningen från musporten på CPU eller Monitor.
  • Bild med titeln Rengör en datormus Steg 21
    2. Ta bort batterierna, om tillämpligt. Beroende på musens märke kan du behöva ta bort batterierna från botten eller toppen. Om detta inte är uppenbart från makeupen av musen, kontakta din användarmanual eller kontaktstöd för hjälp.
  • Detta steg gäller endast vissa märken av trådlösa möss. Om musen är ansluten, hoppa över det här steget.
  • Bild med titeln Rengör en datormus Steg 22
    3. Desinficera med gnidningsalkohol. Du kan tillämpa den med en trasa eller pappershandduk. För mindre områden av musen, doppa en bomullspinne i alkoholen. Alternativt kan du använda en desinficerande torka för detta steg. Vilken metod du väljer, se till att swab eller torka inte är mättad.
  • Bild med titeln Rengör en datormus Steg 23
    4. Torka musen exteriör. Kör torka eller swab över musens yta. Var försiktig med att undvika att få fukt i några öppningar. Om musen har en sladd, torka det också. Betala mest uppmärksamhet åt musens toppsida, som får den mest handkontakt.
  • Bild med titeln Rengör en datormus Steg 24
    5. Torka musen. Använd en ren torr mikrofiberduk. Glider tyget över hela ytan. Fortsätt tills all fukt har absorberats.
  • Bild med titeln Rengör en datormus Steg 25
    6. Byt ut batterierna, om tillämpligt. Minns platsen för batteriluckan på musen. Titta på diagrammet i facket för att se hur de positiva och negativa ändarna av batterierna ska vara inriktade. Ersätt dem på detta sätt. Annars kommer musen inte att fungera.
  • Bild med titeln Rengör en datormus Steg 26
    7. Återanslut musen. Sätt i USB av en trådlös mus i rätt port. Sätt tillbaka sladden med en ansluten mus till musporten på bildskärmen eller CPU. Du kan hitta rätt port genom att leta efter en liten graverad bild av en mus ovanför anslutningspunkten. Ström datorn igen för att se till att allt fungerar korrekt.
  • Se användarhandboken eller kontaktstöd om din dator misslyckas med att känna igen musen.
  • Saker du behöver

    • Mikrofiberdukar
    • Tandpetare eller nagel med viss tillväxt
    • Mild rengöringsmedel (valfritt)
    • Komprimerad luft
    • Desinfektionstervetter eller gnidningsalkohol
    • Bomullspinne
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande