Hur man bygger ett typiskt linux-projekt

Om du använder Linux, gör det mycket förnuft att ladda ner och använda olika gratis och öppen källkod. Medan du ofta kan ladda ner och installera olika rpms, det finns många projekt som inte tillhandahåller några användarvänliga installatörer. Vissa projekt har inte ens de uttryckliga utgåvorna. Från andra sidan kan byggnaden från källan ge en applikation som är mycket bättre optimerad till din processor och operativsystem. Visst måste du också bygga ett gratis / open source-projekt om du vill behärska det nog att gå med som utvecklare senare. Denna artikel förklarar hur man bygger ett typiskt, korrekt hanterat Linux-projekt från källkoden.

Steg

  1. Bild med titeln Bygg ett typiskt Linux-projekt Steg 1
1. Om projektet inte har några uttryckliga utsläpp, kan du behöva dra källkoden direkt från dess CVS eller SVN-förråd. Webbplatserna för de flesta sådana projekt kommer att ha motsvarande kommandorad som du bara behöver kopiera pasta till ditt system, till exempel CVS -Z3 -D: PSERVER: Anonymous @ CVS.savann.gnu.org: / källor / classpath co classpath. Det liknande kommandot hämtar vanligtvis ett stort antal projektfiler i en aktuell mapp.
  • Bild med titeln Bygg ett typiskt Linux-projekt Steg 2
    2. Titta på filerna som läser och installera som ska vara i toppmappen i det nedladdade projektet. De kan innehålla värdefull information som sparar dig mycket tid.
  • Bild med titeln Bygg ett typiskt Linux-projekt Steg 3
    3. Vissa projekt ger byggskriptet som ett skalskript (vanligtvis namngivet bygga.sh). Detta är inte särskilt frekvent, men händer för mycket gamla projekt och även för nya projekt som försöker ge en "användarvänlig" bygga procedur. Om du hittar en sådan fil, försök att använda den först (installationen kan placeras i ett separat skript som vanligtvis heter Installera.sh). Om du hittar dessa skript, kör bara dem. Annars, fortsätt till följande steg.
  • Bild med titeln Bygg ett typiskt Linux-projekt Steg 4
    4. Sök efter filen som heter konfigurera som också måste vara närvarande i en projekteringsmapp. Det är vanligtvis en .SH-skript som kommer att ställa in projektets byggsystem till din maskin. Om du hittar den, skriv ./ Konfigurera eller ska konfigurera för att köra det här skriptet. ./ Konfigurera har vanligtvis många alternativ som kan hjälpa till om "standard" Kör misslyckas med felmeddelanden. Kör skriptet med nyckeln --hjälp För att se alternativen. Om det inte finns något konfigurera skript, det kan vara ett gammalt projekt som bara använder gör filer, så du kan gå direkt till nästa steg.
  • 5. Sök efter filen som heter makefile som kan vara initialt närvarande eller visas efter att du kör konfigurera. Om du hittar den, skriv kommandot göra. Det borde hitta filen i den aktuella katalogen och bygga projektet för dig.
  • 6. Om det inte finns något konfigurera inte heller makefile I projektträdet kan det vara en myra - drivna projekt med bygga.xml fil istället. Typ i det här fallet myra I projektrotmappen. Medan göra är mer populär för C- och C ++ - projekt, myra är populär för Java-projekt.
  • Bild med titeln Bygg ett typiskt Linux-projekt Steg 7
    7. Om myr fungerar inte heller, eller projektet är C eller C ++, försök att springa ./ Autogen.sh för att skapa konfigurera och makefile filer. Detta använder Autoconf, Automake och Libtool för att skapa dessa filer.
  • Bild med titeln Bygg ett typiskt Linux-projekt Steg 8
    8. När du lyckades kompilera det Makefile-baserade projektet, försök göra installation För att placera projektfilerna till lämpliga platser (för att installera projektet). Standardplatserna som / usr / lib eller / usr / bin är vanligtvis bara rotskrivbara, så det här steget behöver vanligtvis administratörsrättigheter.
  • 9. Efter installationen lyckas, försök skriva det korta projektnamnet. Detta åberopar vanligtvis det nybyggda och installerade programmet som nu är klart att använda.
  • Tips

    Om byggnaden misslyckas, klistra in felmeddelandet i Google eller annan webbsökmotor. Du kommer ofta hitta beskrivningen av samma problem tillsammans med förklaring, hur man löser det.
  • Den frekventa orsaken är frånvaron eller fel version av något obligatoriskt bibliotek. I det här fallet är allt du behöver hitta och bygga det här biblioteket som vanligtvis är ett liknande projekt på egen hand.
  • Om du fortfarande inte kan förstå det går fel, försök uppdatera dina byggverktyg och befintliga C / C ++ / Java eller andra bibliotek (beroende på vilka programmeringsspråk som används i projektet). Det är vanligtvis enkelt att uppdatera verktyg och bibliotek med hjälp av systemprogramvaran.
  • Efter att du försökt de tidigare stegen (men efter, Inte tidigare), skicka en fråga till projektlistan. Berätta allt du tror kan vara relevant om ditt operativsystem, beskriv problemet i detaljer och inkludera alla felmeddelanden. Hackers bör förstå att du har gjort tillräckligt från dig och verkligen förtjänar lite hjälp.
  • Om du lyckades bygga ett program från källan, använd det här. Försök att förstå hur fungerar programmet och förbättra det!
  • Ibland sammanställer inte program med de senaste kompilatorversionerna. I det här fallet kan du använda en äldre version, eller få ett binärt paket från Internet eller en vän.
  • En vanlig fallgrop för någon som hoppar på Linux-miljön kommer att kopiera källmapparna från Windows. I det här fallet kan det ge konstiga fel på grund av skillnad i linjeändringar. Försök alltid använda källan som hämtas från respektive hemsida för det specifika operativsystemet.
  • Varningar

    Försök alltid att lösa problemet själv, sök på webben för en lösning och kolla postlistan Arkiv innan du ställer någon fråga till postlistan. Annars kan du få något liknande Rtfm Som svar som är ganska frustrerande och inte mycket hjälpsam.
  • Om projektet har officiella utgåvor, försök att använda dem innan du drar källkoden från förvaret. Förvaringsversionen kan innehålla nyligen infört buggar och vara mycket instabil.
  • Från den andra sidan, om det officiella utgåvan har problem, kan detta problem redan fastställas på CVS / SVN och i så fall kan det vara värt att prova den nyaste versionen.
  • Vissa projekt kan vara mycket svåra att bygga om ditt operativsystem är gammalt och många bibliotek är föråldrade. I sådant fall tänker du på migrera till en annan Linux-distribution som är under aktiv utveckling och bör ha de senaste versionerna av dessa bibliotek.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande