Hur man blir linux-systemadministratör

Linux systemadministratörer gör det bra som datorprofessorer. De är eftertraktade och kan tjäna sex siffror inkomster. Men om det inte finns något dedikerat college major eller träningsprogram, hur blir du en? Många Linux-systemadministratörer kommer i sin yrke av misstag, efter år av att lära sig att använda Linux som en del av ett annat datorrelaterat jobb. Om du vill ha en effektivare väg att bli en Linux-systemadministratör, använd certifieringsprogram och kriterier för att hjälpa dig att styra din utbildning och utbildning i operativsystemet.

Steg

Metod 1 av 2:
Börja med Linux
  1. Bild med titeln Bli Linux-systemadministratör Steg 1
1. Tjäna en kandidatexamen i datavetenskap. Till skillnad från vissa andra operativsystem kan du inte gå till college för att vara en Linux-systemadministratör. Men om det är inom ditt sätt att göra det, kommer du att få en examen i datavetenskap att ge dig en stark grund att börja från när du lär dig Linux.
  • Att gå till skolan ger dig också möjlighet att göra praktik och bygga ett professionellt nätverk.
  • Om en kandidatexamen är utom räckhåll för dig just nu finns det fortfarande gott om online-kurser som du kan ta gratis som kommer att lära dig några grunderna om datorhårdvara och programvara.
  • Bild med titeln Bli Linux-systemadministratör Steg 2
    2. Ta den fria LFS101X introduktionen till Linux-kursen. LFS101X-kursen får dig att installera och konfigurera Linux, liksom att lära dig de dagliga uppgifterna systemadministratörer komplett i Linux-miljön. Kursen gör att du lättare kan navigera Linux så att du har en solid arbetsförståelse av operativsystemet.
  • Medan du inte behöver någon erfarenhet av Linux för att utmärka dig, bör du fortfarande vara en erfaren datoranvändare. Om du inte har mycket kunskap om andra operativsystem, börja det innan du flyttar till Linux.
  • Bild med titeln Bli Linux-systemadministratör Steg 3
    3. Använd andra Linux Foundation-kurser för att utöka din kunskap. Linux Foundation erbjuder ett antal andra kurser för att hjälpa dig att träna dig som Linux-systemadministratör. Men bara intro-kursen är gratis. Om du känner att du har mycket ut ur den kursen, är det dock värt att titta på de extra kurserna.
  • Linux Foundations certifiering är baserad på materialet i LFS101X och LFS201-kurser, så du bör planera att åtminstone ta 201-banan om du tänker bli certifierad. Det kommer bara att sätta dig tillbaka några hundra dollar.
  • Om du inte har råd att betala för en kurs har Linux Foundation också gratis videor och andra resurser på sin webbplats som kan hjälpa dig att växa med Linux.
  • Bild med titeln Bli Linux systemadministratör Steg 4
    4. Öva att göra olika saker i Linux-miljön. Som sagt säger, gör övningen perfekt. Medan du kan spendera tusentals dollar på kurser som kommer att lära dig olika aspekter av Linux-systemadministration, kan du också lära dig samma saker genom rättegång och fel bara genom att spela på din maskin hemma.
  • Titta på de områden du skulle bli testad för certifiering och fokusera på dem. Komplettera dem med andra områden som är av intresse för dig.
  • Bild med titeln Bli Linux-systemadministratör Steg 5
    5. Läs igenom den medföljande dokumentationen när du fastnar. Linux levereras med inbyggd dokumentation som kan få dig ut ur en sylt. Använd kommandon "man" (för manuell), "info," eller "hjälp" För att komma åt den inbyggda dokumentationen.
  • Även om du räknar ut hur man gör något på egen hand, är det fortfarande värt att gå tillbaka och titta på dokumentationen. Det kan finnas ett effektivare sätt att du förbises.
  • Bild med titeln Bli Linux-systemadministratör Steg 6
    6. Gå med i Linux-användargrupper för hjälp och support när du lär dig. Sök online för Linux användargrupper och forum. Där hittar du andra Linux-användare på alla nivåer av erfarenhet som är villiga att hjälpa dig att växa och lära.
  • Linux Foundation har utbildningsforum på sin hemsida. Det finns också en Linux-admin-underredit där du kan prata med andra Linux-användare.
  • Sök på Internet, via ditt lokala universitet, eller på en webbplats som möte.com för en lokal Linux-användare grupp (Lug). Du möter människor i olika åldrar och upplever nivåer i ditt område som inte bara kan ge dig råd och support utan också hjälp nätverk när du letar efter ett jobb.
  • Metod 2 av 2:
    Bli certifierad
    1. Bild med titeln Bli Linux-systemadministratör Steg 7
    1. Passera de 2 tentorerna för att få LPIC-1-certifiering. Gå till Linux Professional Institute-webbplatsen för att anmäla dig till LPIC-1-tentorna. Kostnaden för tentamen skiljer sig beroende på det land du bor i, men du kan i allmänhet förvänta dig att betala motsvarigheten till några hundra dollar oss. Examinationen är tillgänglig online på engelska och japanska, eller i levande testcenter på engelska, tyska, brasilianska portugisiska, förenklad kinesiska, traditionella kinesiska och spanska. De två tentamen testar din förmåga att:
    • Förstå Linux-systemarkitektur
    • Installera och behåll en Linux Workstation och Network Client Setup
    • Gör vanliga GNU och UNIX-kommandon
    • Hantera systemets säkerhet och filåtkomstbehörigheter
    • Utför vanliga underhållsuppgifter, inklusive säkerhetskopiering, återställning, avstängning och omstart
  • Bild med titeln Bli Linux-systemadministratör Steg 8
    2. Ta provet för att bli en Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE). MCSE-examen är ett 2-timmars multipelvalstest som kostar mindre än 200 kronor för att ta. Det finns många förberedelser och utbildningskurser som kommer att göra denna tentamen en bris.
  • Även om ditt fokus är på Linux finns många Linux-system i en Microsoft-ram. Att ha visat kunskap om Windows OS ökar din attraktivitet som en jobbkandidat.
  • MCSE är den högsta Microsoft-referensen och bygger på kompetensen hos Certifiering av Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA), så du måste ta det först.
  • Bild med titeln Bli Linux-systemadministratör Steg 9
    3. Gå till CompTia Server + Certification när du har erfarenhet. Innan du kan ta provet för att kvalificera dig för denna certifiering, behöver du 18 till 24 månaders yrkeserfarenhet som arbetar med serverhårdvara och programvara. Medan kursen själv är intensiv behöver du bara skicka en 90-minuters lång examen för att bli certifierad.
  • Tentamen kostar runt US $ 300 och består av 100 multipelvalsfrågor. För att klara detta test måste du visa att du har behärskat begreppen virtualisering, lagring, säkerhet och felsökning.
  • Detta certifikat löper ut inte, så det är en bra att ha.
  • Bild med titeln Bli Linux-systemadministratör Steg 10
    4. Lägg till Red Hat-certifiering när du har arbetat som systemadministratör. De 2 röda hattcertifieringarna kostar omkring US $ 400 var och är prestationsbaserade praktiska tentor. Medan erfarenhet inte är nödvändig rekommenderas 12-36 månaders systemadministratörsupplevelse.
  • Den rhcsa-certifierade systemadministratören (RHCSA) är en lägre nivå certifiering och valider att du har de kärnkunskaper som krävs för att vara en Linux-systemadministratör. Därefter kan du gå till den röda hattcertifierade ingenjören (Rhce) certifiering.
  • Utbildningskurser är tillgängliga, men de kommer inte billiga. Förvänta dig att betala minst $ 3,400 för en 4-5 dagars utbildning.
  • Tips

    Om du planerar att arbeta för ett företag, behåll din kunskap om andra operativsystem uppdaterade. Ofta kommer du att fungera i en miljö som använder flera operativsystem och du måste förstå hur de alla arbetar tillsammans.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande