Hur man skapar rena färgkanter på innerväggar

Ett av de enklaste sätten att göra ett hus ett hem är att måla väggarna i färger som är representativa för dina gillar och stil. Många tror att målningen är en rörig process som tar mycket ansträngning att göra. Men måla ett rum med rena, skarpa kanter behöver inte vara en prövning. Med rätt förberedelse, verktyg och teknik, kommer resultaten att se professionella och fantastiska.

Steg

Metod 1 av 3:
Använda målarens tejpStöd WikiHow och gå till annonsen
  1. Bild med titeln Skapa rena färgkanter på inre väggar Steg 1
1
Fyll i luckorna och fixa brister i väggen. Använd spackle och en spakkniv att fylla i några hål eller skada på väggarna. Använd målbar caulk för att fylla luckor mellan väggar och trimma. Kör en tunn pärla av caulk längs alla kanter, med hjälp av en caulk pistol och målbar caulk. Ta bort eventuellt överskott som smutsar bort från kanten med en fuktig trasa.
  • Detta är ett kritiskt steg eftersom det låter dig måla en skarp linje på kanter som annars skulle vara ojämna.
  • Låt caulk torka i minst 20 minuter. Det borde vara mycket tunt i första hand, så det borde inte ens behöva vara så länge. Medan caulk torkar kan du göra andra förberedelser, till exempel att lägga ut tarps längs väggarna som du ska måla.
  • Bild med titeln Skapa rena färgkanter på inre väggar Steg 2
    2. Rengör ytorna med en fuktig trasa. Torka av trimkanterna med din trasa för att ta bort damm. Gå också runt i rummet och torka alla baseboards, dörrklädsel, fönster trim och kronformning på kanten som stöter upp till väggytan.
  • Detta kommer att göra ditt färdiga färgjobb mjukare och en ren yta hjälper tejpen att hålla sig.
  • Bild med titeln Skapa rena färgkanter på inre väggar Steg 3
    3. Använd målarens tejp till maskeraAll trim och kanter. Använd 1 tum (2.5 cm) Blå tejp gjord speciellt för användning med målning. Hemligheten här är att tejpa långsamt och försiktigt, se till att trycka ner ordentligt längs kanten på bandet så att den är fastsatt ordentligt.
  • Att använda vanlig maskeringstejp kan orsaka att trimfärgen drar upp och du kan fastna ommål.
  • Var noga med att tvinga bort hörnen där du kommer att ha två olika färger bredvid varandra. Detta inkluderar kanten på toppen av väggen om taket kommer att vara en annan färg.
  • Bild med titeln Skapa rena färgkanter på inre väggar Steg 4
    4. Färg från mitten till kanten av bandet med en borste. Doppa din pensel i färgen, se till att färgen bara går ungefär halvvägs upp borsten. Använd kanten av färgbehållaren för att torka av extra färg som kan droppa. Det är viktigt att måla med stroke som flyttar från mitten av bandet ut över kanten eller med slag som körs helt parallellt med bandet på kanten. Detta kommer att se till att färg inte sipprar under tejpen.
  • Du kan måla hela Taped Off Edge innan du går vidare för att måla resten av väggen. Om du har en hjälpare kan en av er göra kantmålningen och då kan den andra följa bakom och måla de stora delarna av väggen.
  • Arbeta långsamt och exakt så att färgen inte läcker över den andra sidan av bandet eller bli tvungen under kanten.
  • Bild med titeln Skapa rena färgkanter på innerväggar Steg 5
    5. Låt färgen torr över natten. Dra inte av tejpen direkt efter målningen. Att låta färgtorken helt och hållet minskar elasticiteten hos färguppbyggnad längs kanterna, vilket gör det lättare för färgen att bryta höger vid bandlinjen.
  • På flipsidan vill du inte vänta för länge för att ta bort tejpen. Efter en dag eller 2 kommer bandlinjen att ha mer chans att vara ojämn eftersom färgen blir för fast och torr.
  • Bild med titeln Skapa rena färgkanter på inre väggar Steg 6
    6. Dra av tejpen i en vinkel så färgen är inte störd. Börja i ett hörn och dra av tejpen så att den är i 90 graders vinkel från trimytan. Detta gör det möjligt för tejpen att separera från färgen smidigt, istället för att dra upp kanten av färgen som den dras av. Helst kommer färgkanten att vara en perfekt linje utan blödning genom.
  • Om du följer anvisningarna försiktigt kommer du att ta bort bandet och hitta ett vackert rum med perfekta kanter.
  • Bild med titeln Skapa rena färgkanter på inre väggar Steg 7
    7. Använd ett rakblad för att skära områden där färgen och tejpen inte kommer att skilja. Om du har problem med tejpen som drar upp och sträcker färgen kan du ha tjocka färgområden som behöver skäras. Använd ett rakblad för att försiktigt klippa längs kanten där färgen inte bryter fri. Håll bladet vinkelrätt mot väggen så att du skär en jämn linje bredvid tejpen.
  • Om du hittar många områden som inte vill gå lätt, är det en bra idé att bara göra alla kanter i väntan på att de alla kommer att vara svåra.
  • Metod 2 av 3:
    Arbetar med en målare kantverktygStöd WikiHow och gå till annonsen
    1. Bild med titeln Skapa rena färgkanter på inre väggar Steg 8
    1
    Fixera Felaktioner och luckor på väggarna. Använd gipspackeln för att fixa större hål, eller använd målare kitt att fylla i små dings och nagelhål. Använd en caulking pistol och målbar caulk till fyll i några luckor mellan trimmen och väggarna. Kom ihåg att nagelhål och luckor är uppenbara efter att du har målat, så ta extra tid och göra rummet bra ut genom att göra ordentlig väggberedning.
    • Låt spackeln och caulk torka i minst 20 minuter innan du fortsätter med ditt projekt.
  • Bild med titeln Skapa rena färgkanter på inre väggar Steg 9
    2. Rengör väggen med en fuktig trasa. När några reparationer du gjorde är torra kan du torka ner ytan och ta bort eventuellt kvarvarande damm eller smuts. Använd en lite fuktig ren trasa. Detta hjälper din färg att hålla fast.
  • Kom ihåg att torka ner varje yta du planerar att måla, vilket kan innefatta väggen, fönster trim, baseboards och kronformning.
  • Bild med titeln Skapa rena färgkanter på inre väggar Steg 10
    3. Köp en målare kantverktyg. De flesta hårdvaruaffärer och specialfärgbutiker kommer att bära verktyg som är gjorda speciellt för att måla skarpa kanter. Dessa verktyg är handhållna och låter dig snabbt måla en snygg kant. De har vanligtvis en kudde som tillämpar färgen till väggen och hjul som löper längs den motsatta väggen, håller färgen av den där väggen.
  • Bild med titeln Skapa rena färgkanter på inre väggar Steg 11
    4. Fyll verktygsytan med färg. Du måste vara försiktig när du applicerar färg till ditt verktyg så att färgen bara kommer på målningsytan, och inte de ytor som löper längs den andra väggen. Följ anvisningarna som följer med ditt verktyg, men i många fall har de ett sätt att flytta hjulen bort från dynan medan du fyller den med färg och sedan sätter du dem tillbaka på plats när färgen är på dynan.
  • Du vill helt suga dynan med färg men har inte så mycket på det att det dricker.
  • Bild med titeln Skapa rena färgkanter på innerväggar Steg 12
    5. Kör verktyget längs kanten. Följ anvisningarna som ingår i verktyget för att måla kanterna på dina väggar. Var noga med att hålla verktyget stabilt när du flyttar det längs kanten. Det kan ta ett par kappor för att helt måla kanten, så kör verktyget fram och tillbaka flera gånger.
  • Du kan måla hela kanten innan du målar resten av väggen.
  • Bild med titeln Skapa rena färgkanter på innerväggar Steg 13
    6. Fixa eventuella ofullkomligheter med en pensel eller en våt trasa. Notera områden som är ofullkomliga som du använder kantverktyget. Gå sedan tillbaka efter att du har avslutat en kant med en liten pensel för att fixa alla områden som behöver lite mer färg. Om en liten färg kom på ytan ville du inte ha målat, torka av det innan det torkar.
  • De flesta EDGE-verktyg fungerar bra, så när du väljer att använda verktyget, borde du ha väldigt få områden som behöver beröras.
  • Metod 3 av 3:
    Måla rena kanter utan maskeringStöd WikiHow och gå till annonsen
    1. Bild med titeln Skapa rena färgkanter på inre väggar Steg 14
    1
    Fylla hål, luckor och ofullkomligheter på väggarna. Använd en gnistkniv och spackle Att fylla större hål. Använd målare kitt eller caulking för att fylla i små dings, nagelhål och luckor mellan trimmen och väggen. Kom ihåg, nagelhål och andra ofullkomligheter är uppenbara efter att du har målat, så ta den tid och ansträngning du behöver för att göra väggen snygg och slät innan du går vidare med målning.
    • Ta bort eventuellt överskott av spackle eller caulk med fuktig trasa. Det är lättast att ta bort när det fortfarande är vått, så fixa eventuella misstag.
  • Bild med titeln Skapa rena färgkanter på inre väggar Steg 15
    2. Torka ner ytorna med en fuktig trasa. Få en ren trasa lite fuktig. Använd den för att rengöra trimkanterna, inklusive eventuella baseboards, fönstergjutning och kronformning som kommer att målas eller som stöter upp till väggytan. Torka också ner i väggen noggrant, se till att allt damm och smuts är borta.
  • Bild med titeln Skapa rena färgkanter på inre väggar Steg 16
    3. Få en liten, vinklad borste. När du målar utan maskering behöver du en pensel som du enkelt kan styra. En 1-2 i (2.5-5.1 cm) Borste med en vinklad spets ger dig den detaljerade kontrollen du behöver.
  • Dessa borstar är vanligtvis tillgängliga i alla förbättrings- och hårdvaruaffärer.
  • Bild med titeln Skapa rena färgkanter på inre väggar Steg 17
    4. Ladda upp din pensel med en måttlig mängd färg. När du målar skarpa kanter utan att maskera måste du ha en kontrollerbar mängd färg på borsten hela tiden. Det betyder att penselns spetsar ska täckas med färg men majoriteten av borstenens baksida bör inte.
  • Försök att hålla färgen på bara den första 2/3 av borsten.
  • Att ha en begränsad mängd färg på borsten hjälper dig att undvika droppar och hjälper dig att undvika översvämning av kanten med för mycket färg oavsiktligt.
  • Bild med titeln Skapa rena färgkanter på innerväggar Steg 18
    5. Öva din målning bort från kanten. Om du inte är van vid att måla raka linjer är det viktigt att träna. Starta en träningslinje bort från kanten så att du kan vänja dig vid rörelsen. Arbeta med att måla den raka och renaste linjen du kan.
  • När du har övat några gånger, var noga med att borsta över färgen i området, så att det inte finns åsar av färg kvar. Detta kommer att se till att området inte kommer märkbart när du målar över det med en rulle.
  • Bild med titeln Skapa rena färgkanter på inre väggar Steg 19
    6. Använd upprepade korta slag som går in mot kanten gradvis. För att göra en skarp, ren kant, måste du starta din stroke bort från kanten. Detta gör att du kan undvika att få en oönskade pool av färg på kanten. När du flyttar borsten längs, rör den gradvis in mot kanten. Därefter, när du är ute av färg på borsten, flytta den tillbaka från väggen.
  • Du behöver vanligtvis bara flytta borsten in och ut ca 1 centimeter (0.39 in) för att undvika att poola på kanten.
  • När du startar en annan stroke, börja strax innan det tidigare stroke slutade så att de 2 strokesna kan blandas ihop.
  • Bild med titeln Skapa rena färgkanter på inre väggar Steg 20
    7. Måla alla kanter med din pensel. Gör all din kantmålning innan du använder en rulle för att täcka resten av väggarna. Täck varje kant med flera inches av färg, så att du inte behöver gå för nära kanten när du kommer tillbaka över området med en rulle.
  • När du går, se till att den färg du applicerar bort från kanten är slät och inte klumpig. Hålla klumpar på väggen medan du målar kanten kan orsaka att det slutliga färgjobben är klumpigt.
  • Bild med titeln Skapa rena färgkanter på inre väggar Steg 21
    8. Rengör ofullkomligheterna direkt. Om du har ett dropp eller en smet, kan du enkelt rengöra det direkt när det händer. Få en fuktig trasa eller pappershandduk och torka av det från väggen medan den fortfarande är våt. Då kan du gå tillbaka över området för att etablera din rena linje än en gång.
  • Bild med titeln Skapa rena färgkanter på inre väggar Steg 22
    9. Måla väggarna efter att du har målat kanterna. När du har dina rena kanter gjort kan du fokusera på de stora områdena på väggarna. Om du gjorde dina borstade områden tillräckligt breda, kan du rulla över kanten med din rulle, vilket gör ett sömlöst färgjobb.
  • Saker du behöver

    Använda målarens tejp

    • Målare Blue Masking Tape
    • Tätningspistol
    • Målbar caulk
    • Tarps för att skydda ditt golv
    • Pensel
    • Måla

    Med hjälp av en målare kantverktyg

    • Målarens kantverktyg
    • Tätningspistol
    • Målbar caulk
    • Tarps för att skydda ditt golv
    • Pensel
    • Måla

    Måla rena kanter utan maskering

    • Tätningspistol
    • Målbar caulk
    • Tarps för att skydda ditt golv
    • Pensel
    • Måla
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande