Hur man undviker att få ett datavirus eller mask

Internet är en viktig del av många liv, och några av oss använder det hela tiden hela dagen. Men den konstanta användningen har ökat risken för infektion genom virus och skadlig kod, vilket leder till potentiell dataförlust och identitetsstöld. Varje internetanvändare ska vara versed i hur man förhindrar virusinfektion och vad du ska leta efter. Tänk på det som körhandbok för internet superhighway. Beväpnad med kunskapen för att undvika att få och sprida virusinfektioner, kommer du inte bara att göra Internet säkrare för dig själv, men för alla andra ansluter du till.

Steg

Del 1 av 2:
Använda säkerhetsfunktioner
  1. Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller mask steg 1
1. Kontrollera dina Mac eller PC: s inställningar.Vid det minsta minimumet bör du ha din standard brandvägg aktiverad, har ansökts antivirus Programvara aktiverad och uppdaterad, och har datorn automatiskt installera programuppdateringar.
  • Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller masksteg 2
    2. Installera ett välrenommerat antivirusprogram.Observera att det kan inte vara nödvändigt att installera ett extra antivirusprogram på nyare datorer, eftersom de har inbyggda säkerhetsfunktioner eller AV-programvara som fungerar bättre än andra AV.Om du väljer att installera AV-programvaran, var noga med att du installerar det från, eftersom det finns många virus som lurar dig i att tro att du har skadlig kod, även om du inte gör det. Vissa fasta alternativ inkluderar:
  • Microsoft Defender (Redan installerad på Windows 8 och 10)
  • Norton
  • Mcafee
  • Malwarebytes
  • Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller masksteg 3
    3. Installera en välrenommerad antivirusförlängning. På grund av den moderna webbläsarnas natur kan antivirusprogram inte köra som tillägg på egen hand - du måste ladda ner tillägg för dessa webbläsare.Även då, bara installera tillägg från välrenommerade källor, eftersom det finns många virus som lurar dig i att tänka på en säker webbplats är skadlig, även om det inte är det.
  • Windows Defender Browser Protection (Endast Google Chrome)
  • Norton Extensions
  • Mcafee webadadvisor
  • Malwarebytes Browser Guard
  • Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller mask steg 4
    4
    Säkerhetskopiera dina data till en avlägsen plats.Detta kan vara molnet eller det kan vara en fjärrdrift på ditt nätverk.Lagring av alla dina filer online mildrar skador som orsakas av virus.Säkerhetskopiera inte till USB-enheter, eftersom de kan påverkas av virus.
  • Del 2 av 2:
    Ändra ditt beteende
    1. Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller masksteg 5
    1. Undvik att klicka på allt. Det finns tusentals bannerannonser och popup-fönster på Internet som är utformade för att få din uppmärksamhet och få dig att klicka. På grund av det sätt som de flesta moderna webbläsare fungerar, finns det väldigt få sätt att få smittade med något online såvida inte Du klickar på det själv. Det betyder att du bör undvika att klicka på banners för erbjudanden som är för bra för att vara sanna.
    • Se till att din webbläsare är konfigurerad att alltid fråga innan du kör filer och nedladdning automatiskt. Om du måste bekräfta allt är du mycket mindre benägna att bli smittad.
  • Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller masksteg 6
    2. Akta dig för vilseledande popup-fönster. Några av de mest nefarious popup-fönster på internet är utformade för att efterlikna utseendet på legitimt antivirusprogram. Dessa popup-fönster försöker lura användaren att tänka på att deras antivirusprogram har hittat en infektion. När du klickar på popupen är dock adware faktiskt installerat.
  • I stället för att klicka på varningen stänger du popup-fönstret och öppnar antivirusprogrammet på din dator. Du kommer sannolikt inte att se några varningar. Om du fortfarande är orolig, kör en skanning med din installerade programvara.
  • Försök inte klicka på "X" För att stänga popup-fönstret, eftersom det vanligtvis kommer att leda till fler popup-fönster. Använd istället Aktivitetshanteraren att bli av med det. Alternativt kan du installera och använda en annonsblockerare För att förhindra att annonser visas i första hand.
  • Andra popup-fönster kan varna för en infektion som bara deras program kan fixa. Inget legitimt antivirusföretag kommer att annonsera sin produkt på det här sättet, så undvik att klicka på någon av dessa popup-fönster.
  • Kontrollera att din webbläsare är konfigurerad att blockera popup-fönster.
  • Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller masksteg 7
    3. Rensa din cache. Popup-fönster kan lagra information i webbläsarens cache, vilket leder till att de återkommer ständigt. För att förhindra detta, Rensa din webbläsares cache regelbundet.
  • Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller mask steg 8
    4. Gå inte där du inte ska. Som virus är olagliga, trivs de på andra olagliga platser. Undvik webbplatser som låter dig hämta upphovsrättsskyddat eller andra olagliga samhällen. Fildelning är ett snabbt sätt att få infekterade filer. Du kommer att upptäcka att din dator är mycket mindre benägen att infektion om du undviker saker du inte ska göra.
  • Förutom virus från filer du laddar ner, kommer många av dessa webbplatser att ha en litany av irriterande popup-fönster och vilseledande annonser. Alla dessa kan leda till virus och spionprograminfektion.
  • Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller mask steg 9
    5. Installera appar från välrenommerade källor endast.Installera inte appar från webbplatser som du inte vet.Även då var försiktig när du hämtar innehåll från databaser som nedladdning.com och mediafire.com.
  • På Windows 10 kan du aktivera varningar eller till och med blockera nedladdningen eller installationen av skrivbordsapplikationer.
  • Mac kommer att varna dig när du installerar appar från utsidan av App Store.
  • Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller mask steg 10
    6. Klicka inte på länkar i e-post.Sådana länkar kan innehålla skadlig kod.Om du behöver, stansa webbadressen manuellt i adressfältet.Det hjälper dig att fånga misstänkta webbadresser.
  • Vissa e-posttjänster erbjuder länkskydd.Lita inte på det, men använd det som ett verktyg för att förhindra installation av skadlig kod.
  • Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller masksteg 11
    7. Klicka inte på popup-annonser. Sådana annonser är vanligtvis inte förenliga med moderna annonseringsstandarder.
  • Även när du klickar på adchoices-annonser, kom ihåg att vissa annonsörer missbrukar symbolen för icke-kompatibel reklam.
  • Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller mask steg 12
    8. Kompleta inte undersökningar eller installera appar för "fri" Produkter eller varor.Block Bot-konton som erbjuder sådana tjänster och rapportera dem till webbplatsoperatören.Sådana undersökningar avser endast att samla in personlig information eller installera skadlig kod på din dator.
  • I synnerhet, undvik att köpa efterföljare / abonnenter / fans eller slutföra undersökningar / nedladdning av appar för att få fans.Det är aldrig En bra idé att ge din personliga information till en webbplats som du inte vet.Låt tillväxten på sociala medier komma naturligt.
  • Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller mask steg 13
    9. Kontakta inte nummer i Tech Support Scams.Sådana bedrägerier avser att få dina personuppgifter, ta kontroll över din dator, efterfrågan, eller installera svår att ta bort skadlig kod på din dator.Om du faller för en sådan bluff, Rapportera numret till FTC.
  • Observera att verkliga företag inte kommer att kontakta dig eller ge dig ett nummer att ringa om datorn är infekterad med skadlig kod.
  • Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller masksteg 14
    10. Var selektiv med dina nedladdningar. Det finns program tillgängliga för nästan alla uppgifter du kan tänka på, men fråga dig själv om du verkligen behöver det program du håller på att ladda ner. Gör lite forskning om din uppgift - du kan upptäcka att du redan har ett program som kan göra det som du vill göra. Ladda ner extra program för varje uppgift du vill slutföra ökar sannolikheten för att du hämtar något skadligt.
  • Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller mask steg 15
    11. Titta på förlängningarna för filer du överväger att öppna. Mischievous-filer har ofta falska förlängningar som är utformade för att lura dig, som ".Text.vb" eller ".jpg.exe". Windows kommer ofta att dölja vanliga filtillägg för att göra bläddring genom dina filer och program mer visuellt tilltalande. Dubbelförlängningar utnyttjar detta genom att dölja den andra, farliga förlängningen. Om du normalt inte ser tillägg på din dator och det är plötsligt att visas på en fil som du har laddat ner kan du ha laddat ner en skadlig fil som gömmer sig som något annat.
  • För att göra dina filtillägg synliga, öppna Windows Explorer, klicka på fliken Visa och välj Alternativ. Klicka på fliken Visa i fönstret Mappalternativ och avmarkera "Dölj filnamnstillägg för kända filtyper" låda.
  • Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller masksteg 16
    12. Skanna dina nedladdade filer. Om du har ett antivirusprogram installerat, borde du göra en vana att skanna filer som du har laddat ner från okända platser.De flesta antivirusprogram gör att du omedelbart kan skanna specifika filer genom att högerklicka på filen och välja ditt antivirus från listan med alternativ.
  • Skanna alltid zip-filer eftersom dessa ofta innehåller flera filer i ett arkiv.
  • E-postprogram kommer ofta att skanna dina e-postfiler för virus automatiskt, men du bör fortfarande skanna några nedladdade filer med ditt eget antivirusprogram.
  • Både Windows och Mac-skanning nedladdade filer för att stoppa malware.
  • Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller masksteg 17
    13. Öppna inte något du inte litar på helt. Ett virus eller orm kan göra ingenting om du inte kör programmet som det är knutet till. Det betyder att helt enkelt nedladdning av en fil inte sätter dig i någon verklig fara. Om du bestämmer dig efter nedladdning av att du inte exakt litar på filen, undvik att öppna den eller ta bort den tills du kan bekräfta dess integritet.
  • Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller masksteg 18
    14. Läs licensavtalet. Du känner till de juridiska dokument som du alltid blint accepterar när du installerar ett program? Tja, skuggiga företag gillar att använda det faktum att de flesta hoppar över dem för att smyga i klausuler om att installera spionprogram och annan skadlig programvara. Var noga med att läsa dessa avtal, särskilt från företag som du aldrig har hört talas om tidigare.
  • Läs också sekretesspolicyen - Om appen samlar in dina data vill du veta hur webbplatsen använder den.
  • Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller masksteg 19
    15. Ladda ner inte bilagor från en källa du inte vet. E-postbilagemang är nummer 1-sättet som virus och annan skadlig kod blir spridd. Du bör aldrig klicka på en bilaga eller länka i ett mail från någon du inte känner igen. Om du är osäker på avsändaren, få bekräftelse från dem att filen är legitim innan du laddar ner den.
  • Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller masksteg 20
    16. Ladda ner inte bilagor från en källa du do vet om du inte förväntade dig det. Många gånger kommer människor att bli smittade med virus som skickar e-post utan deras kunskaper. Det betyder att du kan ta emot e-post från pålitliga källor, men e-postmeddelandet är inte trovärdig. Om skrivandet är udda eller bilagan ser av, klicka inte på det. Verifiera med den person som de tänkte skicka dig den bifogade bilagan.
  • Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller masksteg 21
    17. Inaktivera bildförhandsgranskningar. Många e-postprogram kan automatiskt ladda bilder för bekvämlighet, men det kan lämna dig mer sårbara, eftersom bilder kan innehålla skadlig kod. Du bör bara ladda ner bilderna i ett e-postmeddelande från en pålitlig källa.
  • Obs! Vissa tjänster har börjat ändra sätt E-postbilder hanteras, vilket gör att bild laddas säkrare. Till exempel inaktiverar Gmail inte längre bilder som standard. Kontrollera med din e-postleverantör för bästa praxis på deras service.
  • Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller masksteg 22
    18. Akta dig för udda e-postmeddelanden från företag du gör affärer med. En populär phishing-teknik är att kopiera stilen på ett företags e-post och inkludera länkar som liknar den vanliga webbadressen, men skickar istället dig till en falsk webbplats ("povver" istället för "kraft", till exempel). Dessa webbplatser samlar sedan personlig information som du trodde skulle till en pålitlig server.
  • Alla legitima företag kommer aldrig att fråga dig om lösenord eller annan personlig information via e-post.
  • Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller masksteg 23
    19. Var försiktig med USB-enheter. USB-enheter är ett populärt fordon för virusöverföringar, vanligtvis utan att ägaren är medveten om. Du kan få en infektion bara genom att sätta in USB-enheten i din dator (om AutoPlay är aktiverad för flyttbart media, som det är som standard), eller du kan få din USB-enhet smittad genom att plugga den till en offentlig dator (eller till och med en väns oskyddad dator) som redan kan smittas, speciellt om många okända personer ansluter sina USB-enheter till datorn.
  • Du kan använda andra metoder för fildelning, till exempel online-lagring eller e-post för att skicka filer. Eller du kan inaktivera AutoPlay för flyttbart media på din dator som förhindrar att datorn blir smittad automatiskt via USB och se till att du skannar enheten med ditt antivirus efter att du har anslutit den till en konstig dator (om du är en avancerad användare kan du kontrollera om autorunen.INF-fil på enheten redigerades och om det finns ett öppet kommando i det som länkar till viruset (se till att visa dolda och systemfiler är aktiverat) eller om alla riktiga filer på enheten var dolt och ersatt av genvägar med Samma namn som länkar till viruset).
  • Du kan inaktivera AutoPlay för USB-enheter genom att söka efter AutoPlay-inställningar eller gå till Kontrollpanelen > Standardprogram > Ändra AutoPlay-inställningar, avmarkera sedan använda AutoPlay för alla medier och enheter, gå sedan till flyttbar enhet och säg ingen åtgärd. Detta är ett enkelt sätt att förhindra oavsiktligt att få ett virus genom att hålla en infekterad enhet i din dator och att sprida ett USB-virus - men det här kommer inte att hindra din USB-enhet från att bli smittad om du håller fast den i en konstig dator. Så se till att du skannar den regelbundet eller ens ställer in en ikon för enheten i autorunen.INF-fil och om ikonen försvinner vet du att din enhet har blivit smittad.
  • Bild med titeln Undvik att få ett datavirus eller masksteg 24
    20. Var försiktig med fjärråtkomst. I vår mer anslutna värld har fjärråtkomst och fjärrdelning av resurser blivit mycket mer utbredd. Även om detta kan vara bra för produktivitet, sätter den din personliga maskin till mer risk om det finns en mängd andra maskiner som ansluts direkt till den. Fråga dig själv om du behöver den fjärranslutningen, och alltid se till att din skyddsprogram är uppdaterad.
  • Tips

    Håll en ny säkerhetskopia av dina personliga filer. Detta kommer att vara till nytta om du blir smittad med ett program som tar bort dina filer, eller förhindrar att du åtkomst till dem.
  • Kom ihåg: Om det verkar misstänkt, är det förmodligen.
  • Om du fixar enkla fel som en blå skärm, stäng helt enkelt av datorn och starta om den efter 10 sekunder.
  • Gör inga undersökningar som ser misstänksamma ut och aldrig, någonsin ge några pengar bort till något som ser ovanligt.
  • Do inte Ge ut ditt lösenord.
  • Ändra inte dina säkerhetsinställningar för webbläsare. Webbläsare kommer med säkerhetsinställningar som redan är förinställda. Om du inte vet vad du gör, så är det bäst att inte ändra det.
  • Var uppmärksam på säkerhetsvarningar. Om du får en anmälan som säger att något är osäkert, gå tillbaka.
  • Varningar

    Om du inte håller en bra säkerhetskopia av dina filer riskerar du att förlora allt när ett virus eller spionprogram träffar. Skanna din dator en gång i taget.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande