Hur man upptäcker ransomware på iphone eller ipad

Thistaaches du hur du hittar ledtrådar som din iPhone eller iPad är infekterad med ransomware. Det finns bara en sak att se efter - en efterfrågan på betalning i utbyte mot dina data eller säkerhet.

Steg

Del 1 av 3:
Att veta om du är infekterad
  1. Bild med titeln Detect Ransomware på iPhone eller iPad Steg 1
1. Leta efter dina appar.Om nästan alla dina appar saknas från din startsida, har du förmodligen ransomware på din iOS-enhet.Observera dock om enheten är ansluten till en organisation, kan de hantera din enhet på distans och dölj alla appar utom de som är relaterade till ditt arbete hos företaget.
  • Bild med titeln Detect Ransomware på iPhone eller iPad Steg 2
    2. Kontrollera dina inställningar för en hanteringsprofil.Gå till Inställningar > Allmän > Profiler och enhetshantering och leta efter okända ledningsprofiler.De flesta iOS-enheter kan inte få ransomware.Ransomware är vanligtvis installerat som en unremovable Management-profil från Internet, Sideloaded från en infekterad dator, eller nedladdad som resultat av jailbreaking din iOS-enhet.
  • Bild med titeln Detect Ransomware på iPhone eller iPad Steg 3
    3. Se upp för push-meddelanden från okända appar. Om din telefon eller surfplatta är infekterad ser du en anmälan från en app som kräver betalning för att ge dig tillbaka dina data eller säkerhet. Dessa popup-fönster kan visas ut ur det blå, eller de kan inträffa när man gör en specifik åtgärd (som att trycka på hemknappen).

    De flesta lösenskaper på iPhone och iPad är bedrägerier och kräver ingen åtgärd.Om du får ett meddelande i din webbläsare som informerar dig om att din iPhone har inaktiverats, betalar inte lösen-rutan istället, ta bort alla webbläsardata för att ta bort meddelandet.På samma sätt, om du får ett SMS eller IMessage som informerar dig om att dina data har krypterats, raderar meddelandet och rapporterar det som skräp till Apple eller 7726.

  • Bild med titeln Detect Ransomware på iPhone eller iPad Steg 4
    4. Sök efter meddelandet online. Ransomware Håll dina data för Ransom tills du betalar upp. Om du inte betalar upp, blir data i telefonen eller surfplattan krypterad, vilket gör det otillgängligt. Försök att söka efter det meddelande du ser i en sökmotor som Google för att ta reda på om andra har haft framgång som frigör sina data.
  • Bild med titeln Detect Ransomware på iPhone eller iPad Steg 5
    5. Betala inte för att få din data tillbaka. Även om du betalar, finns det ingen garanti Ransomware kommer att tas bort. Faktum är att det bara kan återaktivera. Istället hitta ett sätt att ta bort ransomware från din iPhone eller iPad, och vara försiktig med att försöka förhindra det i framtiden.
  • Del 2 av 3:
    Undvik ransomware
    1. Bild med titeln Detect Ransomware på iPhone eller iPad Steg 6
    1. Installera bara appar från App Store. Detta är särskilt viktigt om du har jailbroken din iPhone eller iPad. Apps från App Store ses över och är vetted, så de borde vara säkra för det mesta.
    • Ibland kan någon rogue app visas på App Store. Apple fångar vanligtvis dessa ganska snabbt. Var noga med att läsa apprecensioner och hålla fast vid appar som du har hört talas om.
  • Bild med titeln Detect Ransomware på iPhone eller iPad Steg 7
    2. Säkerhetskopiera din iPhone eller iPad ofta. På så sätt, om din telefon eller surfplatta blir smittad, kan du återställa dina data direkt. Se tillbaka upp din iPhone för att komma igång.
  • Bild med titeln Detect Ransomware på iPhone eller iPad Steg 8
    3. Använd alltid den senaste versionen av iOS. Apple-uppdateringar inkluderar vanligtvis korrigeringar till säkerhetsproblem som kan göra din iPhone eller iPad sårbar för skadlig kod (inklusive ransomware). Ser Uppdatera iOS För att lära dig hur du får den senaste versionen av systemet.
  • Bild med titeln Detect Ransomware på iPhone eller iPad Steg 9
    4. Dela aldrig personlig information via e-post eller textmeddelande. Om du får en begäran om denna typ av information, radera det omedelbart. Att svara med info kan öppna dig för att attackera.
  • Bild med titeln Detect Ransomware på iPhone eller iPad Steg 10
    5. Undvik att spara lösenord. Om du sparar din inloggningsinformation i Safari så att du inte behöver skriva lösenord hela tiden, lämnar du dina data öppna för Rogue-programvaran. Ransomware på din telefon eller surfplatta kan komma åt de lösenorden. Ser Ta bort dina sparade lösenord från Safari på en iPhone För att dra åt din lösenordssäkerhet.
  • Del 3 av 3:
    Ta bort ransomware
    1. Bild med titeln Detect Ransomware på iPhone eller iPad Steg 11
    1. Försök att ta bort ledningsprofiler.Gå till Inställningar > Allmän > Profiler och enhetshantering, tryck sedan på Förvaltningsprofilen för att ta bort.Knacka på "Ta bort profilen" längst ner på skärmen, ange ditt lösenord.
    • Vissa profiler kan inte tas bort, i vilket fall måste du installera om iOS.
  • Bild med titeln Detect Ransomware på iPhone eller iPad Steg 12
    2. Säkerhetskopiera din enhet.Om du inte är jailbroken eller på en föråldrad version av iOS, kan den mest ransomware göra, dölja dina appar eller kontrollinställningar på din enhet, inte kryptera dina data.Du kommer att kunna återställa din enhet från backup trots allt är gjort.
  • Bild med titeln Detect Ransomware på iPhone eller iPad Steg 13
    3. Slå ned din enhet.Du kanske måste Hård återställ det.
  • Bild med titeln Detect Ransomware på iPhone eller iPad Steg 14
    4. Anslut din iPhone till din dator.Se till att den är nedladdad.
  • Bild med titeln Detect Ransomware på iPhone eller iPad Steg 15
    5. Ange DFU-läge.För att göra det, följ dessa instruktioner:
  • iPhone 6 och tidigare / iPad före 2018: Håll strömbrytaren i fem sekunder.Håll hem- och strömknapparna i tio sekunder.Släpp strömbrytaren, fortsätt hålla hemknappen tills enheten känns igen av iTunes.
  • iPhone 7: Håll strömbrytaren i fem sekunder.Håll ner volymen och strömknapparna i tio sekunder.Släpp strömbrytaren, fortsätt hålla volymen nedåt tills enheten känns igen av iTunes.
  • iPhone 8 / iPad 2018 och senare: Tryck på VOLUME UP-knappen, sedan volymen nedåt, sedan på strömbrytaren i fem sekunder.Håll ner volymen och strömknapparna i tio sekunder.Släpp strömbrytaren, fortsätt hålla volymen nedåt tills enheten känns igen av iTunes.
  • Bild med titeln Detect Ransomware på iPhone eller iPad Steg 16
    6. Välja "Återställ [Device]..."Detta kommer att installera om iOS på din telefon.
  • Bild med titeln Detect Ransomware på iPhone eller iPad Steg 17
    7. Återställ från en iCloud eller iTunes backup när du är klar.Dina data ska vara intakta.Observera, men du måste installera om några appar som inte är tillgängliga på App Store från sina respektive källor.
  • Varningar

    Aldrig betala lösen. Det finns ingen garanti för att det faktiskt kommer att ta bort ransomware, och det är olagligt i vissa länder. Det uppmuntrar också hackare att fortsätta göra mer ransomware.
  • Alltid ha ett säkert Apple ID-lösenord.Många hackare kommer att försöka låsa din enhet med Hitta min enhet för att få dig att betala upp.Om du inte har ett säkert Apple-ID-lösenord kan hackare ställa in ett lösenord på din iPhone, låsa din Mac eller radera enheten helt, även om du har tvåfaktor-autentisering aktiverad.Om något av detta händer, kommer du inte att kunna få tillbaka data.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande