Hur man bestämmer din ansiktsform

Formen på ditt ansikte kan påverka vilka frisyrer, glasögon eller sminkseffekter som ser bäst ut på dig. För att bestämma din ansiktsform, börja med att känna till de grundläggande formkategorierna. Identifiera din ansiktsform med några mätningar och använd din nyfunna kunskap för att hjälpa dig att välja frisyrer, sminkstilar och tillbehör som smickrar ditt ansikte.

Steg

Metod 1 av 3:
Mätar ditt ansikte
  1. Bild med titeln Bestäm din ansiktsform steg 1
1. Ta ett flexibelt mätband. För att mäta ditt ansikte behöver du den typ av mjukt tygmått som skräddarsy använder. Dessa är lätta att komma i de flesta varuhus. Det spelar ingen roll om linjalen är i tum eller centimeter. Den viktiga delen är hur mätningarna jämför med varandra, inte de exakta siffrorna.
  • Bild med titeln Bestäm din ansiktsform Steg 9
    2. Få ditt hår ur vägen. Om ditt hår är länge, lägg upp det eller binda det tillbaka. Slick tillbaka eller klippa upp kortare stilar.

    Dricks: Försök inte att mäta ditt ansikte med ett styvt utdragbart mätband. Det är inte bara svårt att vara mycket svårare, men du kan skada dig själv om du av misstag dra tillbaka bandet under en mätning.

  • Bild med titeln Bestäm din ansiktsform steg 11
    3. Få en penna och papper. För att bestämma din ansiktsform med mätningar måste du skriva ner varje mätning när du går så att du kan jämföra dem alla när du är klar. Få något att lura ner dina mätningar med.
  • Bild med titeln Bestäm din ansiktsform steg 12
    4. Placera dig själv framför en spegel. Det är lättast att mäta ditt ansikte om du kan se vad du gör. Stå eller sitta framför en stor spegel i ett väl upplyst rum. Ansikte spegelsfronten på, med haknivå.
  • Bildbetiteln Bestäm din ansiktsform steg 13
    5. Mäta över den bredaste delen av pannan. Detta är typiskt beläget mitt mellan dina ögonbryn och din övre hårlinje. Mäta avståndet direkt från hårlinjen på 1 sida av pannan till den andra. Skriv ner resultatet.
    Expert svar
    Q

    En WikiHow-användare frågade: "Vid mätning av mitt ansikte, ska jag mäta hela vägen till hårlinjen?"

    Laura Martin

    Laura Martin

    Licensierad Cosmetologistlaura Martin är en licensierad kosmetolog i Georgien. Hon har varit en frisör sedan 2007 och en kosmetologilärare sedan 2013.
    Laura Martin
    EXPERTRÅD

    Laura Martin, licensierad kosmetolog, svar: "Ja - om du mäter bredden på pannan, Börja på hårlinjen på ena sidan och stanna vid hårlinjen på andra sidan. Detta borde hjälpa dig att få den mest exakta mätningen."

  • Bilden med titeln Bestäm din ansiktsform steg 14
    6. Ta en mätning över dina kindben. Denna mätning kan vara lite knepig. Känna för den mest framträdande delen av dina kindben med fingertopparna. Detta är vanligtvis beläget strax under det yttre hörnet av varje öga. När du har placerat rätt plats, mäta rakt över från 1 kindben till den andra.

    Dricks: Tänk på att näsbroen kan trycka ut måttet och göra den bredden som blir större än den verkligen är. För att få en mer exakt mätning, håll bandmåttet rakt över framför ditt ansikte och ögonboll där det leder upp med varje kindben. Om du gör det, var noga med att hålla mätbandet bort från ditt ansikte för dina andra mätningar också.

  • Bild med titeln Bestäm din ansiktsform steg 15
    7. Mäta från varje ände av din käke till spetsen av hakan. Placera ena änden av måttet i hörnet av din käke under örat och ta med den andra änden till spetsen av hakan. Gör detsamma på andra sidan och lägg till resultaten tillsammans, eller bara multiplicera den första mätningen med 2. Detta ger dig din totala käftlängd.
  • Bild med titeln Bestäm din ansiktsform steg 16
    8. Mäta längden på ditt ansikte. Ta ditt band och mäta från mittpunkten för din övre hårlinje ner till spetsen av hakan. Om du har en receding hårlinje eller ett rakat huvud, uppskattar du var din hårlinje skulle vara.

    Notera: Om du har en framträdande näsa kan det här kasta bort längdmätningen. I stället för att noggrant följa konturerna i ditt ansikte, håll mätbandet rakt upp och ner framför ditt ansikte och ögonboll där det leder upp med din hårlinje och haka.

  • Bildbetiteln Bestäm din ansiktsform Steg 17
    9. Jämför varje mätning för att bestämma din ansiktsform. När du har gjort alla mätningar och skrivit dem ner, bestämma vilka mätningar som är störst och som är minsta. Jämför proportionerna i ditt ansikte med de som är typiska för de vanliga ansiktsformerna.
  • Till exempel, om ditt ansikte är ungefär så länge det är brett, är det förmodligen runda eller kvadratiska. Ett fyrkantigt ansikte har en bredare, mer vinkelkäke än ett runt ansikte.
  • Om ditt ansikte är längre än det är brett, kan det vara avlångt, ovalt eller rektangulärt. För att bestämma vilken, titta på hur ditt panna, kindben och käften mäter.
  • Om dina mätningar blir gradvis smalare från pannan till jawin, är ditt ansikte hjärtformad eller oval. Om de är likartade hela vägen, kan ditt ansikte vara avlångt, fyrkant eller rektangulärt.
  • Om ditt ansikte blir bredare från pannan till jawin, är det triangulärt.
  • Metod 2 av 3:
    Smickrande din ansiktsform
    1. Bild med titeln Bestäm din ansiktsform steg 18
    1
    Välj en smickrande hårlängd för din ansiktsform. Längden på ditt hår kan påverka hur länge och breda ditt ansikte ser ut. Gå med en längd som balanserar dimensionerna i ditt ansikte.
    • Långt, rakt hår är ett utmärkt val för runda och fyrkantiga ansikten, eftersom det lägger till längd och minimerar bredden.
    • Extremt korta skär med mer volym på toppen, till exempel en pixie cut, kan också förlänga korta ansikten och uppmärksamma ögonen och kindbenen.
    • Medium till korta skärningar, såsom en haklängd eller axellängdsbob, kan göra långa ansikten ser kortare och lägga till fullhet mot ansiktet. Detta är ett bra val för ovala eller avlånga ansikten.
  • Bildbetiteln Bestäm din ansiktsform Steg 19
    2. Stil dina smällar för att passa ditt ansikte. Formen på ditt ansikte är en viktig faktor för att bestämma vilken typ av bangs som ser bäst på dig (eller om du borde ha dem alls). Tänk på följande när du bestämmer dig för BANG:
  • Långa, fjädrande smällar som ramar pannan i en A-form kan hjälpa till att mildra utseendet på ett fyrkantigt ansikte.
  • Sid-svepade bangs är smickrande på en mängd olika ansiktsformer, inklusive runda, hjärtformade och ovala eller avlånga.
  • Trubbigt, långa, rakt över bangs kan göra smala pannor som är bredare och minimera längden på längre ansikten.
  • Bildbetiteln Bestäm din ansiktsform Steg 20
    3
    Välj ramar som balanserar din ansiktsform om du bär glasögon. Glasögon kan ändra utseendet på ditt ansikte ganska lite. Om du bär glasögon, välj ramar som kompletterar formen på ditt ansikte istället för att överdriva det. Till exempel:
  • Bibehålla balansen i ett ovalt ansikte med ramar som matchar bredden på ditt ansikte.
  • Om du har ett hjärtformat ansikte, minimera bredden av den övre halvan av ditt ansikte med ljusa eller rimlösa ramar. Du kan också välja ramar som är bredare längst ner.
  • För långa ansikten, som avlånga eller rektangulära, välj breda ramar med låga broar och dekorativa tempelelement som lägger till bredd.
  • För ansikten som är smalare på toppen, till exempel triangulära ansikten, plockar ramar som är bredare på toppen, som kattögon.
  • Välj smala ramar för korta, breda ansiktsformer, som kvadrat eller oval. Böjda ramar balanserar mer vinkels ansikten, medan vinkelramar fungerar bäst med runda ansikten.
  • Mjukna utseendet på en vinkel diamant ansikte form genom att välja ovala ramar.
  • Bildbetiteln Bestäm din ansiktsform Steg 21
    4. Smickra ansiktsform med komplementär smink. Om du bär smink, applicera det på sätt som balanserar proportionerna i ditt ansikte och ta ut dina bästa funktioner. Till exempel:
  • Lägg till bredd till ett avlångt ansikte genom att sätta rodnad på äpplen av kinderna och blanda ut mot templen. Minska längden genom att lägga till bronzer till hårlinjen och käken.
  • Använd bronzer för att minimera bredden på pannan på ett hjärtformat ansikte.
  • Ge struktur till ett runt ansikte genom att applicera bronzer runt hela yttre omkretsen av ansiktet och under kindbenen. Markera den centrala delen av ansiktet (mitten av pannan, nosens bro, hög punkt i kinderna och hakan).
  • Mjukna fyrkantiga ansikten genom konturering av pannan, tempel och käke och lägger till highlighter till kinderna.
  • För ansiktsformer med smalare pannor, såsom diamanter och trianglar, bredda utrymmet mellan dina pannor, kan lite, ge illusionen med större bredd på toppen av ansiktet.
  • Metod 3 av 3:
    Erkänna de grundläggande ansiktsformerna
    1. Bild med titeln Bestäm din ansiktsform steg 1
    1. Känna igen ovala ansikten med sin lilla avsmalnande. Om ditt ansikte är avlångt men tappar något från pannan till käke, kan du ha ett ovalt format ansikte. Ovala ansikten tenderar att vara ca 1 ½ gånger längre än de är breda.
  • Bildbetiteln Bestäm din ansiktsform Steg 2
    2. Leta efter bredd över kindbenen för att identifiera ett runt ansikte. Runda ansikten är bredast över kindbenen, med rundade pannor och jawlar. En annan bra tumregel är att det runda ansiktet är typiskt ungefär lika länge (mätning från hårlinjen till hakan) som det är brett (från kindben till kindben).
  • Bildbetiteln Bestäm din ansiktsform Steg 3
    3. Kontrollera efter en bred panna och smal käke för att upptäcka ett hjärtformat ansikte. Hjärtformade ansikten är bredast över pannan, och gradvis smala när du flyttar ner till hakan. Pannan bör vara bredare än kindbenen, och käften smalare än kindbenen och pannan.}

    Notera: Denna ansiktsform är ofta förknippad med en spetsig haka.

  • Bild med titeln Bestäm din ansiktsform steg 4
    4. Notera en smal panna och käke för att identifiera ett diamantformat ansikte. Om ditt ansikte är långt, bredast vid kindbenen och smala mot pannan och hakan, har du ett diamantformat ansikte.
  • Bild med titeln Bestäm din ansiktsform steg 5
    5. Spot ett avlångt ansikte genom att leta efter en rundad käke och panna. Avlånga ansikten är långa, men också avrundade på toppen och botten. De tenderar att vara ungefär lika breda över kindbenen och käken.
  • Bild med titeln Bestäm din ansiktsform steg 6
    6. Identifiera ett fyrkantigt ansikte genom att leta efter en bred käke och panna. Kvadratiska ansikten tenderar att ha en käke som är ungefär så bred som, eller till och med bredare än, kindbenen. Fyrkantiga ansikten har vanligtvis en bred pannan också. Lutningen från käftens hörn till hakan är mild, och hakan är vanligtvis ganska bred, snarare än punktig eller rundad.
  • Bild med titeln Bestäm din ansiktsform steg 7
    7. Observera om den kvadratiska käften kommer med ett långt ansikte. Liksom runda ansikten är fyrkantiga ansikten vanligtvis ungefär lika breda som de är långa. Om du har en fyrkantig käke med ett längre ansikte, är din ansiktsform rektangulär snarare än kvadratisk.
  • Bild med titeln Bestäm din ansiktsform Steg 8
    8. Fastställa att ditt ansikte är triangulärt genom att leta efter bredare jawin. En fyrkantig käftlinje kan också vara en egenskap hos ett triangulärt ansikte. Om din panna och kindben är betydligt smalare än din jawin, är ditt ansikte triangulär.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Vissa artiklar om ansiktsform gör påståenden om vilken ansiktsform är "idealisk" eller "mest önskvärt."Dessa typer av domar är helt subjektiva, dock. Det finns ingen ansiktsform som är bättre än någon annan.
  • Att bestämma din ansiktsform är inte en exakt vetenskap, även när du tar mätningar. Använd din bästa dom för att bestämma vilken formkategori som är bäst passform för ditt ansikte.
  • Att se ditt bästa, håll ditt ansikte i åtanke när du bestämmer om hur du stämmer hår och tillämpa din smink. Tänk också på din ansiktsform när du väljer tillbehör som hatt och glasögon.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande