Hur man ritar en modell av matsmältningssystemet

Att skriva en modell av matsmältningssystemet hjälper dig att bättre förstå sina funktioner. Det är ett bra sätt att visualisera vad som händer under matsmältningen. Det finns många organ som är involverade i att smälta mat, men låt inte detta skrämma dig! Oavsett om du gör det här för ett skolprojekt eller göra en studiehandledning, kan du ta det steg för steg för att göra en bra modell. Genom att beskriva varje organ, färgar du in och märker din modell, kommer du att börja förstå vad som händer när du äter din favoritmåltid.

Steg

Del 1 av 2:
Ritning av modellen
  1. Bild med titeln Rita en modell av matsmältningssystemet Steg 5
1. Börja med att dra en skiss av en person. Du behöver bara rita huvudet och torso. Se till att du använder en penna istället för en penna så att du kan radera om det behövs. Denna skiss ska ta upp det mesta av utrymmet på ditt papper. Rita huvudet i proportion till kroppen som det skulle vara på en människa. Det behöver inte vara en mycket involverad eller utarbetad kontur, en enkel cirkel för huvudet och något rektangulär torso kommer att göra. Detta är bara för att ge en referensram för din matsmältningsmodell.
  • Rita huvudet som en profil snarare än rakt fram för att göra det lättare att visa matsmältningsorganen i huvudet.
  • Om du vill, vara fri att vara kreativ och pynta den här skissen lite. Du kan dra ögon och näsa och öron och hår. Du kan till och med ge din person ett namn om du känner för det! Rita inte över torso eller du kommer att dölja din modell.
  • Bild med titeln Rita en modell av matsmältningssystemet Steg 6
    2. Tillsätt mun, tänder och tunga. Du kan dra munnen öppen som en sidled "V" och lägg till en liten kurva på botten för en tunga och några små rutor för tänder på toppen. Ditt första steg med digestion är nu klar!
  • Digestion börjar i munnen med intag. Salivkörtlar frigör saliv innehållande matsmältningsenzymer för att börja bryta ner mat medan du tuggar. Tungan hjälper maten att flytta tillbaka i halsen och skapa en bolus medan tänderna bryter ner det i en process som kallas mastication.
  • Bild med titeln Rita en modell av matsmältningssystemet Steg 7
    3. Rita matstrupen. I slutet av munnen, rita ett litet rör som sträcker sig rakt ner i mitten av din modells torso. Det borde vara ganska smalt, ca 1/5 bredden av din modells nacke.
  • Maten rör sig från munnen i matstrupen, vilket bär den ner i magen. Matstrupen är gjord av glattmuskel som slappnar av och kontrakt för att flytta maten ner med en wavelike-rörelse, kallad peristalsis.
  • Om du vill göra din modell mer avancerad kan du inkludera The Pharynx. Garnxen ligger bakom munnen och flyttar mat i matstrupen. Du kan känna det när du sväljer. I din modell kan du helt enkelt dra en liten diagonal linje mot toppen av din esofagus och delen ovanför linjen kan vara struphuvudet och delen nedan kan vara matstrupen.
  • Det du vill göra din modell mer avancerad, du kan också inkludera epiglottis. Epiglottis är en liten flik strax under The Pyngynx som leder mat i matstrupen. Om du drog en struphuvud, kan den diagonala linjen vara epiglottis.
  • Bild med titeln Rita en modell av matsmältningssystemet Steg 8
    4. Inkludera magen. I botten av din matstrupe, rita ett litet ballongliknande organ som är magen. Det bör ta upp ungefär en tredjedel av torsobredden och vara något mot höger. Inkludera ett litet rör som går upp i matstrupen och en diagonal linje mellan matstrupen och magen för att indikera den muskulösa ventilen som kallas den nedre esofageal sphincter. Lägg ett litet rör som går rakt ner på vänster sida av magen, vilket leder till tunntarmen.
  • Magen hjälper churn och smälta mat med gastriska juice som innehåller saltsyra och pepsin för att hjälpa till att bryta ner det. Maten förblir i magen i ca 3-4 timmar. Vid denna tidpunkt är det inte längre mat, men har en havregrynliknande konsistens och kallas "chym."
  • Bild med titeln Rita en modell av matsmältningssystemet Steg 9
    5. Lägg till levern. Rita den mot vänster om magen och något ovanför den. Det borde vara ungefär dubbelt så stor som magen och ser lite ut som en långsträckt triangel med rundade kanter.
  • Leveren producerar galla för att hjälpa till att bryta ner fetter. Medan maten inte går in i levern, behandlar den de näringsämnen som absorberas från tunntarmen.
  • Bild med titeln Rita en modell av matsmältningssystemet Steg 10
    6. Rita gallblåsan. Bifogad till levern, rita en liten nodul som kallas gallblåsan. Rita gallblåsan som en liten oval mot bottnen i levern. Det ska överlappa levern. För att visa att gallblåsan går över levern, rita gallblåsan med en tjock linje.
  • Gallblåsan lagrar gallen som produceras i levern. Det blandar sedan gallan med maten som passerar genom att bryta ner fetter.
  • Bild med titeln Rita en modell av matsmältningssystemet Steg 11
    7. Skissa bukspottkörteln. Det borde vara ett litet morotformigt organ som går bakom magen. För att visa att bukspottkörteln ligger bakom magen, rita den med en prickad linje.
  • Bukspottkörteln släpper ut matsmältningsjuice som hjälper till att bryta ner kolhydrater, protein och fett som maten lämnar magen. Det reglerar också blodsockret.
  • Bild med titeln Rita en modell av matsmältningssystemet Steg 12
    8. Inkludera tunntarmen. Tarmtarmen är ett stort böjningsrör som du kan rita som squiggly linjer under magen i mitten av kroppen och tar upp ungefär hälften av kroppens bredd. Rita det ett par tum under magen eftersom tjocktarmen kommer att sluta gå på toppen av det. Slutet på tunntarmen ska vara i botten av ditt papper och mot vänster sida.
  • Lägg till en diagonal linje för att indikera muskelventilen, kallad den pyloriska sphincteren, mellan tunntarmen och magen.
  • Smalltaget är ca 18-22 fot (5-7 m) långa! Det är här majoriteten av matsmältningen äger rum. De små tarmkontrakten för att flytta mat genom det med hjälp av gallesekretioner och bukspottskörtel och intestinala juice, vilket gör det möjligt att absorbera näringsämnen med villi.
  • För att göra en mer avancerad modell kan du skilja de olika delarna av tunntarmen. Duodenum är ett litet rör som förbinder magen till jejunum. Jejunum är där majoriteten av matsmältningen äger rum och är mitten av tunntarmen. Ileum är den sista regionen i tunntarmen som ansluter till tjocktarmen.
  • Bild med titeln Rita en modell av matsmältningssystemet Steg 13
    9. Lägg till bilagan. Det ska vara beläget i slutet av tunntarmen. Rita bara en liten påse i slutet av tunntarmen mot vänster sida av ditt papper.
  • Bilagan är en liten påse-liknande struktur som antas ha förlorat sitt syfte och blir mer av ett ansvar än ett hjälpmedel i matsmältningen. Men det är en del av matsmältningssystemet och sitter där de små och stora tarmarna ansluter.
  • Bild med titeln Rita en modell av matsmältningssystemet Steg 14
    10. Skissera tjocktarmen. Sträcker sig från slutet av tunntarmen, precis ovanför bilagan, rita tjocktarmen. Det ska se ut som två squiggly rör sida vid sida och bör gå rakt upp på vänster sida av tunntarmen och sedan gå över kroppen under magen och gå sedan rakt ner mot botten av kroppen till höger. Det ska bilda de tre bästa sidorna av en squiggly, tubelike-square.
  • Matens passage är långsammare genom tjocktarmen för att möjliggöra jäsning av bakterier och andra mikroorganismer, kallad gutflora.
  • De stora tarmprocesserna som inte kan användas i matsmältningen. Det absorberar vad det kan, särskilt vatten, men då kommer resten att utvisas som avfall efter ca 12 timmar.
  • För att göra en mer avancerad modell, skilja mellan de olika delarna av tjocktarmen. Cecum är fäst vid bilagan och ansluter den till den stigande kolon. Den stigande kolon går rakt uppåt och ansluter till den tvärgående kolon, som går över kroppen. Den tvärgående kolon ansluts till den nedåtgående kolon, som bär mat ner i Sigmoid-kolon, som går direkt till ändtarmen.
  • Bild med titeln Rita en modell av matsmältningssystemet Steg 15
    11. Rita rektum och anus. I slutet av tjocktarmen är ändtarmen. Rectum förbinder tjocktarmen till anusen. För att rita dessa, rita bara ett brett rör som är rektum som leder till ett smalare rör som är anusen. Detta ska gå till botten av ditt pappersark. Grattis, du har dragit en matsmältningsmodell!
  • Rectum lagrar avföring till utvisning. Anusen utvisar sedan avfall.
  • Del 2 av 2:
    Lägga till efterbehandling
    1. Bild med titeln Rita en modell av matsmältningssystemet Steg 16
    1. Skissera din modell. Nu när din modell är klar, ta en svart penna eller markör och dra över den för att skapa den slutliga versionen. Det här är en fin efterbehandling som gör att det ser mer professionellt ut och hjälper det att verkligen stå ut. Helt enkelt spåra över alla pennmärken som du vill behålla.
  • Bild med titeln Rita en modell av matsmältningssystemet Steg 17
    2. Färg varje organ en annan färg. Detta hjälper din modell att sticka ut och bidrar också till att skilja mellan organen. För några av organen, helt enkelt genom att titta på ritningen, kan det vara svårt att berätta var en slut och en annan börjar, men om du färgar dem, kommer det att vara klart.
  • För överlappande organ, försök använda med lättare och mörkare nyanser av samma färg. De områden där de överlappar blir mörkare, och de områden där det är ett enda organ kommer att bli lättare.
  • Bild med titeln Rita en modell av matsmältningssystemet Steg 18
    3. Märk din modell. Rita en tunn linje till varje organ och skriv sitt namn i slutet av linjen, utanför din modell. Det här är bra för referens så att du kan studera din modell och lära dig vilket organ som är vilket.
  • Om du föredrar att inte skriva namnen på organen på din modell, kan du istället göra en nyckel längst ner eller på ett annat papper där du ritar en liten torg i varje färg och skriv namnet på organet bredvid det. Detta gör att du kan quiz själv på namnen på organen eftersom de inte kommer att skrivas intill dem.
  • Om du vill göra din modell mer avancerad kan du differentiera delarna av tunntarmen. Rita bara en liten linje mot början av tunntarmen för att visa var duodenum blir till jejunum och sedan dra en liten linje mot slutet av tunntarmen för att visa var jejunum blir ileum.
  • Om du vill göra din modell mer avancerad kan du också differentiera delarna av tjocktarmen. Rita bara en liten linje för att dela upp varje del. Cecum är fäst vid bilagan och ansluter den till den stigande kolon. Den stigande kolon är den del som går rakt uppåt. Den ansluter till den tvärgående kolon som går över kroppen och är den största delen av tjocktarmen. Den tvärgående kolon ansluts till den nedåtgående kolon, som bär mat nedåt. Slutligen finns det sigmoidkolon som går direkt till ändtarmen.
  • Bild med titeln Rita en modell av matsmältningssystemet Steg 19
    4. Skriv en kort beskrivning av varje organs funktion. För att lära dig ännu bättre kan du skriva en kort beskrivning av varje organ, antingen med etiketterna eller med din nyckel. Detta kommer att förstärka sina funktioner och hjälpa din modell att vara väldigt pedagogisk. Det är kul att lära sig, inte bara vad organen ser ut, men också deras specifika funktioner.
  • Tips

    Ta det ett steg i taget så att du inte är överväldigad. Du behöver inte förstå hela matsmältningssystemet omedelbart. Börja med ett organ och när du har dragit det och förstod sin funktion, kan du flytta till nästa.

    Varningar

    Om det här är för skolan, följ din lärares instruktioner. Din lärare kan ha specifika riktlinjer som inte skisseras här.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande