Hur man städar upp en dator och fixa problem gratis

Ju längre du använder en dator utan att utföra något grundläggande underhåll, desto mer trögt blir det. Om du har märkt en betydande minskning av datorns hastighet på sistone, eller du försöker få en äldre dator som går smidigt, det finns flera saker du kan göra. Om du upplever fel eller andra problem kan lösningen vara så enkel som omstart av din dator. Om du har en adwareinfektion finns det program som är utformade för att skanna och ta bort dessa hot.

Steg

Metod 1 av 6:
Grundläggande felsökning
  1. Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för GRATIS steg 1
1. Starta om datorn om du upplever problem. Detta kan låta som ett enkelt förslag, men omstart av din dator kommer att lösa fler problem än du kanske tror. Var noga med att spara några öppna dokument innan du startar om.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för GRATIS steg 2
    2. Återställ ditt nätverk om du inte kan ansluta till Internet. Om du kan besöka webbplatser, och nu kan du inte, försök att starta om din nätverkshårdvara. Detta kommer ofta att fixa anslutningsproblem med modem och routrar.
  • Koppla ur strömkabeln från modemet och koppla ur strömkabeln från din router (om du har en).
  • Vänta ungefär trettio sekunder, sätt sedan ditt modem tillbaka i.
  • När lamporna på ditt modem har slutat slå på, sätt tillbaka din router. Ditt nätverk ska vara igång igen på ungefär en minut.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för GRATIS steg 3
    3. Kontrollera datorns klocka. Om din systemklocka på något sätt har ställts in felaktigt kan du kanske inte ladda säkerhetscertifikat från webbplatser. Detta kan orsaka problem med att ladda många webbsidor. Kontrollera din systemklocka och ställ in den på rätt tidpunkt.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för gratis steg 4
    4. Starta om din skrivare om du inte kan ansluta till den. Om din skrivare inte längre visas, starta om det kan få det att dyka upp igen. Stäng av skrivaren med strömbrytaren eller dra ut strömkabeln. Vänta ungefär trettio sekunder, sedan slå på den igen.
  • Metod 2 av 6:
    Ta bort adware och rengöringsbrowsers (Windows)
    1. Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för GRATIS steg 5
    1. Öppna kontrollpanelen. Om dina webbläsare körs långsamt, eller är plågade med popup-fönster, annonser och verktygsfält, kan du få en adwareinfektion. Adware är oönskade program som är utformad för att kapra din webbläsare, som leder dig till olika sökningar och skräp din webbläsare med annonser. Det första steget mot att avlägsna dessa infektioner är att avinstallera okända program via kontrollpanelen. Processen varierar lite beroende på din version av Windows:
    • Windows 10 och 8 - Högerklicka på Windows-knappen och välj "Kontrollpanel."
    • Windows 7, Vista och XP - Klicka på Start-knappen och välj "Kontrollpanel" Från startmenyn.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för gratis steg 6
    2. Välj "Avinstallera ett program" eller "Program och funktioner." Detta visar en lista över alla program som är installerade på din dator.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för gratis steg 7
    3. Hitta nyligen installerade program som du inte känner igen. Du kan sortera listan via Installate Date, som kan hjälpa dig att hitta program som nyligen har installerats utan din kunskap. Gå igenom varje program på listan och notera de som du inte känner igen. Utför en webbsökning för varje okänd inträde för att avgöra om det är ett oönskat program.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för gratis steg 8
    4. Välj ett oönskat program och klicka på "Avinstallera." Följ anvisningarna för att ta bort programmet från ditt system. Upprepa för eventuella ytterligare program som du vill ta bort.
  • Det här skulle vara en bra tid att ta bort program som du känner igen, men behöver inte längre. Gamla spel, oanvända webbläsare, verktyg som du använde en gång och sedan aldrig används igen, och andra legitima program kan lägga till datorns bloat. Ta bort dem för att frigöra lite utrymme och eventuellt påskynda datorns starttid.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för gratis steg 9
    5. Ladda ner adwcleaner. Detta är ett gratis verktyg som kommer att skanna efter vanlig adware och skadlig kod, och sedan ta bort vad det finner. Du kan ladda ner Adwcleaner från ToolsLib.Net / Downloads / Viewdownload / 1-AdwCleaner /.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för GRATIS steg 10
    6. Kör adwcleaner. Klicka på "Skanna" Knapp i ADWCLeaner för att skanna din dator för infektioner. Det kan ta 20 minuter eller så att slutföra. När skanningen är klar klickar du på "Rena" För att ta bort några infektioner som adwcleaner hittades.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för gratis steg 11
    7. Hämta och installera malwarebytes anti-malware. Den fria versionen av detta program kan hitta och ta bort de flesta infektioner. Du kan ladda ner installationsprogrammet genom att besöka malwarebytes.org och välja "Ladda ner." Du kan sedan klicka på "Ladda ner gratis version" knapp. Kör installatören efter nedladdning av den för att installera programmet.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för gratis steg 12
    8. Kör en skanning i anti-malware. Starta malwarebytes anti-malware och ladda ner eventuella uppdateringar om de uppmanas till. Starta en skanning av din dator, som kan ta 20-30 minuter. Ta bort allt som skanningen hittar genom att klicka "Karantän alla" Efter att skanningen har slutfört.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för GRATIS steg 13
    9. Hämta och kör en genvägsrenare. Många adwareinfektioner lägger till länkar till dina webbläsaregnanter, vilket kommer att orsaka fel webbplats att ladda även efter att du har tagit bort infektionen. En gratis genvägsrengöring som skapats av anti-malware-samhället kan skanna alla dina genvägar och ta bort skadliga länkar. Du kan ladda ner skannern här. Kör det nedladdade programmet för att snabbt skanna och fixa dina webbläsaregnanter.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för GRATIS steg 14
    10. Återställ dina webbläsare. Din webbläsare kan fortfarande ha långvariga rester av skadlig kod som tagits bort av skannrarna. Återställa dina webbläsare tar bort eventuell extra programvara och returnerar dem till standardinställningarna:
  • Internet Explorer - Klicka på Verktygsknappen och välj "Internet-alternativ." Klicka på "Avancerad" fliken och klicka "Återställa." Kontrollera "Ta bort personliga inställningar" box och klicka "Återställa."
  • Chrome - Klicka på knappen för krom och välj "inställningar." Klick "visa avancerade inställningar" och bläddra sedan till botten. Klick "Återställ inställningar" och klicka sedan på "Återställa."
  • Firefox - Klicka på Firefox-menyknappen och klicka sedan på "?". Välj "Felsökningsinformation" och klicka sedan på "Uppdatera Firefox." Klick "Uppdatera Firefox" igen för att bekräfta.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för gratis steg 15
    11. Starta om datorn och kör anti-malware och adwcleaner igen. När du är klar med rengöring och återställning av dina genvägar och webbläsare bör du starta om datorn och kör båda skanningarna igen. Det kan fortfarande vara långvariga spår som visas igen efter en omstart.
  • Metod 3 av 6:
    Avlägsna adware och rengöring Safari (MAC)
    1. Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för gratis steg 16
    1. Ta bort eventuella okända program från din applikationsmapp. Din applikationsmapp rymmer alla program som är installerade på ditt system. Om du ser några misstänkta program som du inte känner igen, dra dem till papperskorgen för att avinstallera dem.
    • Utför en webbsökning efter varje program som du inte känner igen för att se vad det gör och om det är säkert.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för gratis steg 17
    2. Hämta och installera Malwarebytes Anti-Malware för Mac. Detta program brukade kallas Adwaremedic, och är ett av de mest effektiva verktygen för att hitta och ta bort skadlig kod på en Mac. Du kan ladda ner programmet gratis från malwarebytes.org / antimalware / mac /.
  • När du har laddat ner filen dubbelklickar du på den och drar anti-malware för Mac i mappen Program.
  • Om du får ett meddelande som säger att du inte kan installera programmet eftersom det inte är från App Store, högerklicka (Ctrl-Klicka) Den nedladdade filen, välj "Öppna," Välj sedan "Öppna" om igen.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för GRATIS steg 18
    3. Starta anti-malware för Mac och skanna din dator. Du kommer att bli uppmanad till ditt administratörslösenord när du startar anti-malware för första gången. Detta krävs för att ta bort vissa filer från skyddade områden som behöver speciella privilegier. Klicka på "Skanna" Knapp för att börja skanna din Mac för skadlig kod. Detta tar ca 15-20 minuter.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för gratis steg 19
    4. Klick "Ta bort markerade objekt" Efter att skanningen är klar. Detta kommer att ta bort allt som anti-malware hittar under skanningen. Du kan bli uppmanad att starta om datorn för att slutföra processen.
  • Metod 4 av 6:
    Optimera din dator (Windows)
    1. Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för gratis steg 20
    1. Uppdatera Windows. Installera de senaste tillgängliga uppdateringarna kan hjälpa till med att fixa fel du upplever, och kommer att hålla din dator säkra och stabila. Windows-uppdateringen hanterar hela kontrollen och installationen. Öppna Start-menyn eller skärm och typ "Windows uppdatering" För att hitta Windows Update-verktyget.
    • I Windows 10 kan du hitta Windows Update Utility i "Uppdatering och säkerhet" avsnitt av den nya inställningsmenyn.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för gratis steg 21
    2. Kontrollera ditt tillgängliga lediga utrymme. Mängden utrymme på hårddisken har normalt inte en stor inverkan på din prestanda, men om du dyker under 20% ledigt utrymme på enheten är Windows installerat på, du kanske märker någon avmattning. Windows är beroende av detta lediga utrymme för att flytta och lagra temporära filer, och utan det kan din dator sakta ner till en krypning. Regelbundet rensa ut gamla filer kan hjälpa till att hålla ditt system smidigt.
  • Öppna datorn / det här PC-fönstret (⊞ vinna+E) och hitta din Windows-enhet (vanligtvis c :). Den här enheten ska ha minst 20% ledigt utrymme tillgängligt för optimal prestanda.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för gratis steg 22
    3. Kör diskreningsverktyget för att skanna och ta bort gamla temporära filer. Öppna Start-menyn eller skärm och typ "diskrening" att hitta verktyget. Välj din Windows-enhet och vänta på att den ska analyseras. Markera rutorna för var och en av de typer av filer du vill ta bort. Varje post visar hur mycket utrymme du kommer att återkräva genom att radera dem.
  • Kontrollera dina nedladdningar och dokumentmappar för att se om du lagrar gamla filer du inte behöver längre.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för gratis steg 23
    4. Avinstallera gamla, oanvända program. När du använder din dator, kommer du sannolikt att uppkomma en mängd program som du använde en gång men glömde då. Dessa gamla program kan ta upp mycket utrymme på din enhet, och vissa kan springa i bakgrunden, ta upp systemresurser. Regelbundet avinstallera gamla program kan hjälpa till att hålla din dator smidigt.
  • Öppna kontrollpanelen och välj "Avinstallera ett program" eller "Program och funktioner." Ta dig igenom listan över installerade program och ta bort de som du inte använder längre. Markera ett program och klicka på "Avinstallera" för att ta bort det. Om du inte är säker på vad ett program är, se upp det med en webbsökning.
  • Ett gratis program som heter "PC-deklaration" kan skanna din dator för programvara som många anser vara onödiga. Dessa oönskade program är vanligtvis förinstallerade på datorer och kallas "bloatware." Du kan ladda ner PC-dekapifierare gratis för hemanvändning på pcDecrapaifier.com. Det behöver inte installeras, kör bara programmet efter nedladdning och låt det skanna din dator. Om det finner någon blommare, kan det ta bort allt på en gång.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för GRATIS steg 24
    5. Rengör din startsekvens. Många program ställs in för att börja med windows. Även om det här gör att programmet är snabbare när du behöver det kan för många program ha en betydande inverkan på den tid det tar för att Windows ska börja.
  • Windows 10 och 8 - tryck på Ctrl+ ⇧ Skift+Esc För att öppna uppgiftshanteraren. Klick "Fler detaljer" För att expandera det, klicka sedan på "Börja" flik. Välj de objekt du vill ta bort från din start och klicka på "Inaktivera." Om du inte är säker på vad ett program är eller om det behövs för uppstart, utför en webbsökning efter det.
  • Windows 7 och Vista - Tryck på ⊞ Vinn+R och typ "msconfig." Klicka på "Börja" flik. Avmarkera rutan bredvid varje objekt som du vill inaktivera. Om du inte vet vad ett av programmen är, kan du titta på det online. Skriv bara "Startpost" Namn i en sökmotor och de första resultaten ska låta dig veta vad det är.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för GRATIS steg 25
    6. Prova alternativa program för några av dina favoriter. Många populära program är dåligt optimerade och kan sakta ner datorn när de kör. Vanliga synder inkluderar Norton AntiVirus, iTunes och Adobe Reader. Alla dessa program har gratis, lätta alternativ som kan påskynda din dator avsevärt.
  • I stället för att använda Norton som ditt antivirus, överväg att använda Windows "inbyggd Microsoft Defender. Avast och Bit-Defender är också två populära gratisalternativ. Ser Slå på Windows Defender För instruktioner om hur du använder Windows Defender.
  • Om du använder iTunes för ditt media, överväg ett program som foobar2000 eller mediaMonkey, vilka båda stöd som synkroniserar din iOS-enhet.
  • Metod 5 av 6:
    Optimera din dator (Mac)
    1. Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för gratis steg 26
    1. Installera de senaste tillgängliga uppdateringarna. Din Mac OS X och andra programuppdateringar kan hålla ditt system stabilt och löpar smidigt. Uppdateringar ska installeras automatiskt, men det är bra att kontrollera varje gång i taget och se om en viktig uppdatering är ädlad.
    • Öppna Mac App Store och klicka på fliken Uppdateringar längst upp i fönstret. Granska och installera eventuella tillgängliga uppdateringar för ditt system och installerade program.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för gratis steg 27
    2. Frigör utrymme på din hårddisk. Om du kör lågt på ledigt utrymme kan din Macs prestanda ta en träff. Att rensa ut gamla filer och program kan gå långt för att förbättra din Macs responsivitet.
  • Avinstallera gamla program genom att dra dem från mappen Program till papperskorgen.
  • Kontrollera dina nedladdningar och dokumentmappar för att se om det finns några gamla filer som du kan radera.
  • Program som CleanMyMAC3, Disk Inventory X, och DaisyDisk kan hitta och ta bort massor av gamla skräpfiler från din dator. Du kan frigöra en betydande mängd utrymme med ett filborttagningsverktyg.
  • Använd monolingual för att ta bort oanvända språkfiler. Du kan få det gratis från enspråkig.SourceForge.netto/. Ta inte bort det språk du använder eller det engelska språket, eftersom det kan orsaka problem med operativsystemet.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för GRATIS steg 28
    3. Ta bort överskott av ikoner från skrivbordet. Om skrivbordet är chock full av ikoner, kan det sänka ditt system. Pare ner dina ikoner och filer på skrivbordet för att förbättra prestanda.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för GRATIS steg 29
    4. Rengör din startsekvens. Vissa program kommer att sätta sig för att börja när din Mac stöter upp. Detta gör det lite lättare att ladda programmet när du behöver det, men för många kommer att göra att din Mac tar för alltid att börja.
  • Klicka på Apple-menyn och välj "Systeminställningar."
  • Välj "Användare och grupper" Alternativ Välj sedan "Logga in objekt."
  • Välj en app som du vill förhindra att du laddar vid start och klicka på "-" knapp. Du kan behöva klicka på hänglås och ange ditt administratörslösenord först.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för gratis steg 30
    5. Kontrollera din hårddisk med diskverktyget. Ibland blir filer och behörigheter skadade, vilket kan orsaka problem med din Mac. Det medföljande diskverktyget kan skanna och fixa dessa typer av problem.
  • Starta diskverktyget från mappen Verktyg i mappen Program.
  • Välj hårddisken i den vänstra ramen.
  • Klicka på "Första hjälpen" fliken och klicka sedan på "Verifiera disken." Skanningen börjar, vilket kan ta ett tag att slutföra.
  • Klicka på "Reparationsskiva" knappen om skanningen rapporterar eventuella fel.
  • Metod 6 av 6:
    Håll datorn att springa smidigt
    1. Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för GRATIS steg 31
    1. Var försiktig när du hämtar program från Internet. Den vanligaste källan till adwareinfektioner är ytterligare programvara installerad medan du trodde att du installerade något annat. När du laddar ner ett program från Internet, var noga med varje skärm av installatören, speciellt om det är gratis. Var noga med att avvisa eventuella ytterligare erbjudanden och dubbelkontrollera varje kryssruta.
    • Leta efter öppna källalternativ, som i allmänhet inte kommer att ha någon adware i installationsprogrammet.
    • Undvik nedladdningswebbplatser som CNET eller Tucows, eftersom de kommer att försöka få dig att använda sina annonserade nedladdningschefsprogram.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för gratis steg 32
    2. Kör ett lätt antivirus. Om du använder en Windows-dator ska du ha ett antivirusprogram som körs på nästan alla tider. Windows Defender är vanligtvis mer än tillräckligt, men du kan använda Avast, Bit-Defender, Kaspersky eller andra välrenommerade antivirusprogram också. Bara se till att du bara har ett anti-virus aktiverat i taget, eftersom de kan störa varandra.
  • Ser Installera ett antivirus För detaljerade instruktioner om att hitta och installera ett antivirusprogram.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för GRATIS steg 33
    3. Blås ut damm regelbundet. För mycket damm kan orsaka värme att bygga upp inuti datorn. Om din dator blir för varm, kommer komponenterna automatiskt att sakta ner för att försöka sänka temperaturen. Att hålla datorn ren och cool kan hjälpa till att vara säker på att den alltid körs på högsta effektivitet. Detta är ännu viktigare om du har husdjur eller rök i huset.
  • Du kan köpa burkar med tryckluft eller använda en luftkompressor för att avlägsna de flesta damm från insidan av datorn.
  • Ser Rengör en dator För tips om att rengöra allt damm ut ur din dator.
  • Bild med titeln Rengör en dator och fixa problem för GRATIS steg 34
    4. Avinstallera program när du är klar med dem. Om du stannar på dina installerade program kan du hålla datorns bloatfri under lång tid. Ta bort program när du inte behöver dem längre, och du kommer att frigöra mycket utrymme. Du kan även hålla backups av installatörerna så att du snabbt kan installera dem igen i framtiden utan att behöva ladda ner filerna igen.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande