Så här säkerhetskopierar du en dator

Dessa dagar använder fler och fler personer datorer för att lagra minnen, viktiga dokument och olika andra bitar av information som kan behöva hållas under långa perioder.Säkerhetskopiera en dator är avgörande för att hålla långsiktigt (eller till och med kort sikt) dokument runt.

Steg

Metod 1 av 6:
PC (Windows 7, 8 och ovan)
  1. Bilden med titeln Back upp en dator Steg 1
1. Hitta en lämplig lagringsenhet. Du behöver en enhet som kan lagra alla data du behöver säkerhetskopiera. Detta borde vara minst dubbelt så stor som du försöker säkerhetskopiera. En extern hårddisk är det bästa alternativet, och det här är lätta att hitta.
  • Det är också möjligt att skapa en partition, Om du vill använda din nuvarande dator som en säkerhetskopia. Du bör dock vara medveten om att detta är ett mindre säkert alternativ, eftersom systemet fortfarande är mottagligt för virus och hårddiskfel.
  • Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 2
    2. Anslut enheten till din dator. Använda en USB-kabel eller annan anslutningsmetod, anslut lagringsenheten till den dator du vill säkerhetskopiera. Infoga enheten ska automatiskt ta upp en dialogruta som frågar vad du vill göra med det. Ett av alternativen ska vara att använda enheten som en säkerhetskopiering och öppen filhistorik. Välj det här alternativet.
  • I händelse av att den här dialogen inte öppnas automatiskt kan du ställa in säkerhetskopieringen manuellt genom att gå till sökningen och titta på filhistorik. Det kan alternativt hittas via kontrollpanelen.
  • Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 3
    3. Konfigurera avancerade inställningar. När programmet har öppnat kan du önska att ändra några av inställningarna i avsnittet Avancerade inställningar, åtkomst till vänster. Detta gör att du kan ändra hur ofta datorn gör en säkerhetskopiering, hur länge filer hålls, och hur mycket utrymme får tas upp.
  • Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 4
    4. Välj en backup-enhet. Med de inställningar som konfigurerats, se till att den korrekta backup-enheten är vald (den externa enheten ska väljas som standard).
  • Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 5
    5. Klicka på "Slå på". Med alla inställningarna som är inmatade, klicka på "Slå på". Detta bör starta processen. Var medveten om att den första säkerhetskopian kan ta en tid och du kanske vill börja processen på natten eller innan du lämnar jobbet, så att du inte behöver använda datorn under den tid det fungerar. Det är det: du är klar!
  • Metod 2 av 6:
    Mac (OS X Leopard och ovan)
    1. Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 6
    1. Hitta en lämplig lagringsenhet. Du behöver en enhet som kan lagra alla data du behöver säkerhetskopiera. Detta borde vara minst dubbelt så stor som du försöker säkerhetskopiera. En extern hårddisk är det bästa alternativet, och det här är lätta att hitta.
    • Det är också möjligt att skapa en partition, Om du vill använda din nuvarande dator som en säkerhetskopia. Du bör dock vara medveten om att detta är ett mindre säkert alternativ, eftersom systemet är mottagligt för hårddiskfel och andra problem.
  • Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 7
    2. Anslut enheten till din dator. Använda en USB-kabel eller annan anslutningsmetod, anslut lagringsenheten till den dator du vill säkerhetskopiera. Infoga enheten ska automatiskt ta upp en dialogruta som frågar om du vill använda den för tidsmaskinens säkerhetskopiering. Välj om du vill ha det krypterat och klicket "Använd som backupdisk".
  • Om automatisk erkännande inte uppstår kan du starta processen manuellt genom att åtgärda tidsmaskinen från systeminställningarna.
  • Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 8
    3. Tillåta säkerhetskopieringsprocessen att fortsätta. Backup-processen ska börja automatiskt. Låt det fortsätta. Var medveten om att första gången kan vara ganska stund och du kanske vill börja processen på natten eller innan du går till jobbet, så du behöver inte vänta.
  • Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 9
    4. Konfigurera inställningar. Du kan ta upp tidsmaskinrutan i systeminställningarna för att ändra några av inställningarna. Klicka på knappen "Alternativ" längst ned till höger för att ändra uteslutna objekt, konfigurera meddelanden och batterialternativ.
  • Metod 3 av 6:
    ipad
    1. Bilden titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 10
    1. Anslut enheten till en dator med den senaste versionen av iTunes. Det här är den plats där dina data säkerhetskopieras så var noga med att datorn kan användas för detta ändamål.
  • Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 11
    2. Gå till Arkiv-menyn.
  • Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 12
    3. Välj undermenyn Enheter och klicka på "Backup".
  • Bild med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 13
    4. Välj din säkerhetskopiering. Till vänster kan du välja om du vill spara till molnet eller till datorn.
  • Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 14
    5. Klicka på "Back Up Now". Du är klar!
  • Metod 4 av 6:
    Galaxflik
    1. Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 15
    1. Navigera till inställnings-appen.
  • Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 16
    2. Välj konton och synkronisera.
  • Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 17
    3. Se till att alla objekt du vill ha säkerhetskopierade är valda. Var medveten om att du bara kan säkerhetskopiera vissa saker på det här sättet. Individuella filer måste säkerhetskopieras med hjälp av den metod som beskrivs nedan.
  • Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 18
    4. Klicka på den gröna synkroniseringsknappen, som ligger nära ditt Google-kontonamn. Detta bör synkronisera objekten. När du är klar kan du välja "Tillbaka" för att återgå till att använda din enhet.
  • Metod 5 av 6:
    Individuella filer
    1. Bilden med titeln Back upp en dator Steg 19
    1. Hitta en lagringsenhet. Du kan säkerhetskopiera enskilda filer till en USB-stick, en extern enhet, molnlagring, CD-skivor, disketter (om ditt system är väldigt gammalt eller du känner dig lite ironiskt) eller ett antal andra lagringsenheter. Som du väljer kommer att bero på hur mycket lagring som behövs och den säkerhetsnivå du föredrar.
  • Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 20
    2. Kopiera filerna till en mapp. Kopiera alla filer du vill ha säkerhetskopierad till en mapp på datorn. Filerna kan ytterligare indelas i fler mappar om du vill.
  • Att lägga alla filer i en enda mapp gör det enklare att överföra dem och kommer att hålla dig från oavsiktligt saknade filer om det finns ett stort antal. Det kommer också att låta dig hålla backup-filerna enkelt utmärkta från andra filer som kan vara på lagringsenheten.
  • Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 21
    3
    Skapa en ZIP-fil. Du kan komprimera den här säkerhetskopieringsmappen om du vill. Detta kommer att vara särskilt användbart om det finns ett stort antal filer eller filerna är mycket stora.
  • Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 22
    4. Lägg till säkerhet. Du kan kryptera eller lösenordsskydda antingen mappen eller zip-filen, beroende på vilken rutt du har bestämt dig för att ta. Detta ger dig extra säkerhet om filerna är av känslig natur. Var noga med att du inte glömmer lösenordet.
  • Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 23
    5. Kopiera mappen eller zip-filen till enheten. När mapp- eller zip-filen är klar, kopiera den till enheten med hjälp av kopiering och navigera mellan enheterna eller spara objektet till ditt molnlagring (om du har valt det alternativet).
  • Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 24
    6. Flytta enheten till en ny dator. Om du har säkerhetskopit upp filerna till en lagringsenhet som en USB-pinne kanske du också vill spara dem till en annan dator, om du behöver enheten för något annat eller vill vara säker på att filerna är säkra om enheten går förlorad.
  • Metod 6 av 6:
    Använd molnet
    1. Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 25
    1. Hitta en bra online lagringslösning. Online-lagring är ett växande fält, så att användarna kan säkerhetskopiera sina data till fjärrservrar. Att integrera online-säkerhetskopior i din säkerhetskopieringsrutin kan hjälpa till att se till att dina säkerhetskopior är överflödiga och låter dig komma åt dina säkerhetskopierade filer var som helst du har en internetanslutning. Det finns en mängd olika tjänster, både gratis och betald, som erbjuder ett brett utbud av funktioner:
    • BackBlaze - erbjuder obegränsad lagring för en liten avgift per månad.
    • Carbonite - En av de mer etablerade online backup-tjänster, Carbonite erbjuder obegränsad lagring för en månadsavgift. Carbonit är känd för sina automatiska backup-lösningar.
    • SOS Online Backup - En annan äldre spelare i backup-spelet erbjuder SOS obegränsad lagring för alla konton.
  • Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 26
    2. Förstå skillnaden mellan online-lagring och online backup-tjänster. Tjänster som Google Drive, SkyDrive (OneDrive) och Dropbox erbjuder alla lagringsutrymme, men de kräver att du manuellt håller dem uppdaterade. Filerna synkroniseras mellan alla enheter som kör det kontot, vilket innebär att om filen raderas på backup-servern, raderas den på alla dina anslutna enheter! Dessa tjänster erbjuder inte heller robust filversion, vilket innebär att hämta en äldre version av en fil kan vara svår eller omöjlig.
  • Du kan säkert använda dessa tjänster som ett medel för fri lagring, men de är inte kraftfulla nog att verkligen kallas "backuptjänster". Du måste behålla din säkerhetskopiering manuellt.
  • Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 27
    3. Kontrollera säkerheten för tjänsten. Alla online backup-tjänster som är värda sitt salt bör kryptera alla filer som överförs till och från deras servrar. De kan ha tillgång till metadata, till exempel mappnamn och filstorlekar, men det faktiska innehållet i dina data ska vara oläsliga för någon annan än dig.
  • Många tjänster använder privata nycklar för att kryptera dina data. Det betyder att det är mycket säkert, men du kommer att förlora tillgången till det om du glömmer ditt lösenord. I fall som detta är lösenord oåterkalleliga och data är förlorade.
  • Bilden med titeln Säkerhetskopiera en dator Steg 28
    4. Ställ in ett schema. Nästan alla online backup-lösningar kommer med programvara eller ett webbläsargränssnitt som låter dig ställa upp vad som backas upp och hur ofta. Ange ett schema som fungerar för dig. Om du ofta gör ändringar i filer, kanske du vill säkerhetskopiera varje natt. Om du inte använder din dator som ofta kan ett veckovis eller månatligt schema fungera bättre.
  • Försök att schemalägga din säkerhetskopia för en tid som du inte använder din dator. Backups kan ta upp en betydande mängd bandbredd och datorresurser.
  • Tips

    Se till att säkerhetskopieringsprocessen är framgångsrikt innan du använder datorn igen.
  • Håll dina data på ett säkert ställe bort från miljöfaror. Beroende på hur viktigt det är, är brandskåp och säkerhetsboxar bra ställen att hålla backup media. Om de inte är mycket kritiska, är arkivskåp eller skrivbord fina platser. Överväg att använda backup-lösningar på plats.
  • Säkerhetskopiera din dator kan ta lång tid, speciellt om du har en hel del data du vill behålla. Planera backupen för en tid som datorn kommer att vara på (eller du lämnar den på målmedvetet), men en tid som du inte kommer att använda filerna.
  • Bra säkerhetskopior består av flera olika backup-metoder med regelbunden testning av säkerhetskopiorna.
  • Ange ett schema för att säkerhetskopiera alla dina viktiga filer. Beroende på hur ofta du använder din dator och filerna ändras kan du konfigurera de flesta program som ska köras men ofta du vill.Kom bara ihåg att ha media redo och datorn på när det är dags för säkerhetskopior.
  • Ange en påminnelse på din kalender för att personligen kontrollera och verifiera din säkerhetskopiering varje månad.Ingenting är värre än att anta att dina filer är säkerhetskopierade, med en enhetsfel / förlust (e.g. hårddiskolycka), och sedan upptäcka att din säkerhetskopiering inte är uppdaterad eller om du inte säkerhetskopierade vad du behövde säkerhetskopiera.
  • Varningar

    Lämna inte dina backupmedia i en miljö som har en tendens att bli våt eller är inte klimatkontrollerad. Datorutrustning är ganska känslig, och det finns en chans att du kommer att förlora dina säkerhetskopior.
  • Använd inte en dator medan en säkerhetskopiering pågår. Om du ändrar en fil under processen, vet du inte vilken version som faktiskt sparades, eller du kunde stoppa eller korrumpera säkerhetskopian.Det kommer också att sakta ner din dator.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande