Hur man ritar realistiskt hår

Det genomsnittliga mänskliga huvudet har cirka 100 000 hårsträngar på det. Alla dessa enskilda strängar kommer samman för att skapa en distinkt form, textur och ton som gör varje persons hår unikt. Att försöka replikera de mänskliga hårets invecklingar i en ritning kan vara skrämmande för både nybörjare och erfarna konstnärer. Lyckligtvis, genom att bryta processen ner i hanterbara steg och lägga till detaljer ett lager i taget, att dra realistiskt hår inte vara svårt.

Steg

Metod 1 av 2:
Ritar realistiskt långt hår
  1. Bild med titeln Rita realistiskt hår Steg 1
1. Rita huvudets översikt. Det är svårt att dra håret noggrant utan åtminstone skisserna av huvudet. Du måste se hur håret flyter i förhållande till huvudet när du ritar. Använd ett referensfoto och dra konturen av personens huvud, inklusive topp och sidor (även om de är täckta av hår). Att rita ett huvud utan ett referensfoto, skissa en oval som är smalare längst ner. Se till att du lämnar tillräckligt med utrymme på sidan för ändarna av håret.
  • Du kan justera hakans form senare efter att du har dragit håret.
  • Bild med titeln Rita realistiskt hår Steg 2
    2. Skissera skissen av håret. Börja på toppen av huvudet och rita hårets övre och sidor runt det. Lämna lite utrymme mellan håret och huvudet eftersom håret har volym och är inte helt platt. Då dra hårets flöde när det kaskader ner förbi ansiktet och där halsen och axlarna skulle vara.
  • Den exakta formen av konturen beror på hårets stil du ritar. För rakt långt hår, rita en rak linje på varje sida av håret, som går från toppen av håret till ändarna. För vågigt hår, använd vågiga linjer för att rita hårets sidor - ju större du gör de vågiga linjerna, lossen hårvågorna ser ut. För lockigt hår, dra bara kretsens konturer runt toppen, sidorna och ändarna av håret. Oroa dig inte för att dra alla de enskilda krullarna än.
  • 3. Dela håret i olika sektioner. Leta efter synliga hårstycken som klumpas ihop eller överlappar andra hårsektioner och drar dessa sektioner i konturen för att definiera dem. Håret har olika lager - skikten i ryggen kan bara vara delvis synliga bakom skikten i framsidan. Texturerat eller skiktat hår kommer att ha mer synliga sektioner. Hår som är platt och rak kommer att ha mindre.
  • Om du drar lockigt hår, kommer de enskilda sektionerna av håret att definieras. Skissera var och en av krullarna i håret.
  • 4. Skissera höjdpunkterna i håret. Om du använder en modell eller referensfoto, se till var ljuset träffar håret. Om du inte är, måste du bestämma var ljuset kommer i din ritning. Till exempel, om det är på vänster sida av din figur, skulle höjdpunkterna falla på vänster sida av håret, och höger sida skulle ha fler skuggor. Skissera formerna av de synliga höjdpunkterna i håret. Definiera dem nu gör det lättare att ge håret en realistisk ton och ett värde senare.
  • Till exempel, kanske ljuset skiner ner på din figur, och håret på toppen av huvudet reflekterar ljuset. Titta på den grundläggande formen som det här reflekterade ljuset gör på håret och drar en skiss av det i din ritning. Formen behöver inte vara perfekt. Du använder bara detta som en referens senare.
  • Den exakta storleken och formen på höjdpunkterna varierar beroende på ljusets position och intensitet i din ritning. Ju mer intensiv ljuset är desto större blir höjdpunkterna. I allmänhet framträder höjdpunkterna i tjocka, distinkta sektioner och formerna strömmar i samma riktning som håret.
  • Dricks: Om du använder ett referensfoto kan du ladda upp det till en gratis bildredigeringsprogram och affischera den eller öka kontrasten. Detta kommer att göra höjdpunkterna och skuggorna i håret mer synligt.

  • 5
    Skugga I håret runt höjdpunkterna. Börja med lätt skuggning i hela håret. Använd kanten på din penna så att skuggningen är blandad och enhetlig. Rita inte enskilda hårsträngar än. Då, gå över de mörkare delarna av håret igen, som alla skuggor på rötterna eller mörka områden där hårstycken överlappar varandra. Skuggning i håret hjälper till att lägga till dimension och få det att se mer riktigt ut.
  • Använd olika betyg av pennor om du har dem. Till exempel kan du använda en 8B för de mörkaste skuggorna, en 6B för medelstora skuggor och en 4B för allt annat. Du kan skapa bättre kontrast med en rad pennor.
  • 6. Rita enskilda strängar i hela håret för att lägga till textur. Arbeta på en del av håret i taget, dra enskilda strängar i den riktning som håret flyter. Börja på rötterna och dra strängarna till ändarna av håret. Tryck ned hårdare vid mörkare avsnitt av håret och lyft upp på din penna när du går över höjdpunkterna.
  • Använd en knådad suddgummi för att lägga till fler höjdpunkter om håret börjar bli för mörkt. Platta suddgummi och svepa spetsen över sidan för att göra tunna, vita strängar i håret.
  • 7. Fortsätt lägga till lager av enskilda strängar. När du har lagt till ett lager av strängar, gå tillbaka över håret och lägga en sekund, och en tredjedel, och så vidare. Fortsätter att lägga till fler lager tills du uppnår realismens nivå, siktar du på.
  • Metod 2 av 2:
    Skissar realistiskt kort hår
    1. Bild med titeln Rita realistiskt hår Steg 8
    1. Skissera konturen av huvudet. Du har en lättare tid att dra håret om du kan använda huvudet som referenspunkt. Hitta ett referensfoto och dra skissen av personens huvud. Om du inte vill använda ett referensfoto, rita en oval som är smalare längst ner än den är som toppen. Oroa dig inte för att göra översikten av huvudet perfekt-du kan justera det senare.
  • Bild med titeln Rita realistiskt hår Steg 9
    2. Rita hårets grundläggande form på huvudet. Skissera sidorna av håret, toppen av håret och hårlinjen. Avsluta sidorna av håret ungefär halvvägs nerför ansiktet. Lämna ett litet gap mellan håret och huvudet för att ge håret lite volym.
  • Det rätta sättet att dra ut konturen beror på frisyren. Om håret är längre på toppen än på sidorna, skissera det kortare håret på huvudets sidor så att överflödena är i linje med delarna i håret. Drå, dra konturen av det längre håret ovanpå huvudet. Om du drar kort hår som är samma längd runt, bara rita en ansluten skiss eftersom det inte kommer att finnas några märkbara delar i håret. Om du ritar lockigt kort hår, dra kretsens konturer runt toppen och sidorna av huvudet, men dra inte de enskilda krullarna i håret än.
  • 3. Rita konturer runt de markerade delarna av håret. Titta på ditt referensfoto för att se var ljuset faller på håret. Om du inte använder ett referensfoto måste du bestämma var ljuset skiner i din ritning. När du har identifierat höjdpunkterna i håret, rita en lätt skiss runt dem så du kommer ihåg att lämna de områden som är vita senare.
  • Till exempel kan det finnas en bandformad höjdpunkt som omsluter runt toppen av håret nära rötterna. Eller, om ljuset skiner på framsidan av din figur, kan det finnas många höjdpunkter spridda under hela hårets framsida. Den exakta formen och storleken på höjdpunkterna beror på hur stark ljuset är och där det är placerat. Desto starkare och närmare ljuset desto större blir höjdpunkterna.
  • 4. Skugga i allt utom för höjdpunkterna. Använd kanten på din penna för att lätt nyans i hårets skiss, lämna de skisserade höjdpunkterna vita. Gör skuggningen slät och blandas - du vill inte rita enskilda hårsträngar än. Sedan, gå tillbaka över skuggorna i håret för att göra dem mörkare. Håret är vanligtvis mörkare av rötterna, och det kan finnas skuggor där bitar av håret överlappar varandra. Fortsätt att skugga i håret tills du har tagit alla de olika värdena.
  • Försök använda olika betygspennor, som 8b, 6b och 4b, för att hjälpa dig att fånga alla olika värden i håret.
  • Bild med titeln Rita realistiskt hår Steg 12
    5. Rita hårkluster i hela konturen. Mycket kortare hår har tjocka, distinkta bitar i hela det, särskilt på toppen. Om håret är borstat tillbaka, dra dessa bitar av hår som kommer upp och bort från hårlinjen. Om håret borstar framåt, börja på toppen av huvudet och dra hårstyckena ner mot hårlinjen och över pannan. Några av bitarna kommer att överlappa. Några av dem kan vara tjockare än andra, och några av dem kan sticka ut rakt eller curl till sidan.
  • Om du ritar texturerat, lockigt eller vågigt hår, kommer det att finnas fler kluster av hår under hela konturen.
  • 6. Skiss enskilda hårsträngar i bitarna. Välj en bit hår och placera din penna på roten. Då, dra en sträng av hår som sträcker sig från roten till slutet av stycket med en jämn, fluidrörelse. Om du passerar över en skugga i håret, tryck hårdare på din penna och gör den delen av strängen tjockare. När du går över en markerad del av håret, lyft upp på din penna så att området förblir mestadels vitt. Fortsätt rita strängar så här tills du har fyllt upp det stycke du jobbar på. Gå sedan vidare till nästa stycke. Fortsätt att göra detta tills varje hår är fylld i.
  • Denna del av processen kommer att ta den längsta. Arbeta på en bit hår i taget så det är lättare att hålla reda på dina framsteg.
  • 7. Tryck på höjdpunkterna och skuggorna. När du har fyllt i alla hårstycken, använd en knådad suddgummi för att noggrant röra upp några höjdpunkter som förlorade sin ljusstyrka medan du ritade. Du kan också använda din penna för att skugga i några skuggor i håret så att de är mörkare, vilket också hjälper höjdpunkterna pop.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande