Begängens guide till att hitta en musikutgivare: vem de stora förlagarna är, hur mycket det kostar, och mer

Att underteckna en affär med en musikutgivare är ett bra sätt att sätta din musik i den offentliga strålkastaren och samla royalties från dina låtar när de spelas. Till exempel kan en musikutgivare kasta din musik och få den placerad i tv-program, filmer eller videospel, sedan samla in pengar för dess användning. Världen av musikpublicering kan vara förvirrande, speciellt om du är i ett tidigt skede av din låtskrivarkarriär. Därför har vi sammanställt den här praktiska Q och en artikel som hjälper dig att börja förstå det!

Steg

Fråga 1 av 8:
Hur hittar musikpubliceringsföretag låtskrivare?
  1. Bild med titeln Hitta en musikutgivare Steg 1
1. De närmar sig låtskrivare som redan har aktivitet på deras musik. Om du är en vokalist, kan du bli närmad av en utgivare när du får massor av lyssnar på den musik du har laddat upp online. Eller, om du inte är en vokalartistkonstnär, kan en utgivare närma dig när du spelar in artister registrerar redan dina låtar.
  • Om du inte är en vokalartist själv, försök att placera låtar med artister eller hitta artister att skriva musik tillsammans med för att hjälpa din musik att bli märkt av förlag,
  • Om du är en vokalist, försök skicka dina låtar till radiostationer för att få Airplay. Eller kontakta olika produktionsföretag och kasta dem din musik för att försöka få den på tv-program, reklamfilmer, filmer eller videospel.
  • Placera din musik på Streaming Services som Spotify, YouTube, och SoundCloud att racka upp några lyssnar för att imponera utgivare.
Fråga 2 av 8:
Kan jag närma mig musikutgivare?
  1. Bild med titeln Hitta en musikutgivare Steg 2
1. Jo det kan du. Gör lite forskning på olika musikutgivare och välja några som ser ut som en bra passform för din musik. Granska informationen på varje utgivares webbplats och försök att avgöra om det finns en viss anställd eller avdelning som behandlar din musikstil. Ring eller maila dem för att presentera dig själv och försök att ställa upp ett möte.
  • Se till att du har någon aktivitet på din musik innan du närmar dig en utgivare. Detta kan vara artister som spelar in dina låtar om du är en låtskrivare eller strömmar av din musik online om du är en vokalist.
  • Om du inte redan har en stor mängd aktivitet på din musik, som hundratusentals strömmar, börjar sedan med att närma sig mindre oberoende förlag, snarare än något av de stora publiceringsbolagen.
Fråga 3 av 8:
Vad ska jag ta med till ett möte med en musikutgivare?
  1. Bild med titeln Hitta en musikutgivare Steg 3
1. Ta med flera kopior av din bästa musik och tryckta lyriska lakan. Till exempel, gör en spellista av de låtar du känner är din starkaste och ta med den på 2 separata USB-pinnar, i fall 1 fungerar inte. Ge lyriska lakan för alla låtar du planerar att spela om förlaget vill läsa med.
  • Förutom din musik, ta en positiv attityd och försöka koppla av, oavsett hur nervös du känner. Kom ihåg att förlagarna är människor i musikbranschen, precis som du, och målet är att utveckla ett ömsesidigt fördelaktigt förhållande.
  • Det kan hjälpa till att göra ett bättre intryck med en utgivare om du sparar och spelar in dina låtar på en professionell studio i ditt område.
Fråga 4 av 8:
Kan jag vara min egen musikutgivare?
  1. Bild med titeln Hitta en musikutgivare Steg 4
1. Ja, om du registrerar dig som utgivare med en proffs. Ett PRO är en prestationsrättsorganisation, som är en kropp som fungerar som en mellanhand mellan upphovsrättsinnehavare som låtskrivare och fester som vill använda upphovsrättsskyddat. Kroppen finns i grunden för att samla royalties när dina låtar används.
  • Ascap och BMI är de 2 huvudsakliga proffsen i USA. För att registrera dig som utgivare, gå bara till antingen företagets hemsida och följ anvisningarna att gå med.
  • Du måste betala en avgift för att registrera dig med ett PRO. ASCAP kostar $ 50 för att gå med som en utgivare, till exempel.
  • Tänk på att du måste göra mycket hårt arbete som utgivare normalt gör, till exempel att marknadsföra din musik och ansluta till inspelningskonstnärer om du inte är en konstnär.
Fråga 5 av 8:
Hur mycket kostar det att publicera en sång?
  1. Bild med titeln Hitta en musikutgivare Steg 5
1. Femtio procent av de royalties som låten tjänar. Typiskt går 50% av en publicerad sångs royalties till utgivaren och de andra 50% går till låtskrivaren eller artisten. Så, om du använder en musikutgivare för att publicera dina låtar, kan du förvänta dig att ge utgivaren hälften av allt som dina låtar tjänar som betalning.
  • Om dina låtar inte tjänar några royalties behöver du inte betala en förläggare någonting.
Fråga 6 av 8:
Vilka musikpubliceringsavtal är tillgängliga?
  1. Bild med titeln Hitta en musikutgivare Steg 6
1. Den vanligaste är en traditionell förlag. I en traditionell musikpubliceringsaffär delas låtskrivare och utgivare royalties 50-50. Låtskrivaren äger fortfarande sina låtar, men utgivaren har kreativ kontroll över låtarna och behandlar licensiering, ställer in musik och samlar royalties.
  • Dessa typer av avtal täcker ofta en låtskrivarens hela katalog eller kräver ett årligt leveransåtagande från låtskrivaren.
  • Låtskrivare får ofta stora framsteg när de undertecknar en traditionell förlag, så de är mycket konkurrenskraftiga.
  • 2. En annan typ av förlag är ett administrationsavtal. I denna typ av avtal administrerar utgivaren upphovsrätten för musik och samlar royalties för en låtskrivarens musik. Låtskrivaren behåller kreativ kontroll över sina låtar och brukar tjäna cirka 85-95% av royaltiesna, medan utgivaren håller 5-15% av pengarna som en administrationsavgift.
  • Detta är ett bra alternativ om du är tidigt i din karriär som en låtskrivare eftersom du får behålla fullständig kontroll över din musik medan du bygger din profil genom en utgivares tjänster. Då kan du skriva en traditionell sampubliceringsaffär senare om du vill.
  • Fråga 7 av 8:
    Vem är de stora musikpubliceringsbolagen?
    1. Bild med titeln Hitta en musikutgivare Steg 8
    1. Universal Music Group, Sony Music Group och Warner Music Group. Dessa företag är kända som de stora tre och tillsammans genererade mer än 1 miljon dollar en timme från att strömma ensam 2019. Det finns dock tusentals andra stora och oberoende förlag för låtskrivare och artister att välja mellan.
    Fråga 8 av 8:
    Vilket musikpubliceringsföretag är det bästa?
    1. Bild med titeln Hitta en musikutgivare Steg 9
    1. Den bästa musikutgivaren är en som arbetar hårt för dig. Du vill ha en förläggare att arbeta så hårt på din låtskrivarkarriär som du har. Utgivaren du väljer behöver inte vara en av de stora tre publiceringsbolagen, bara en som kommer att kasta din musik hårt och få den placerad för att odla din profil och tjäna royalties.
    • Om du är i ett tidigt skede av din musikkarriär, oroa dig inte för att hitta en utgivare än. I stället gör allt som en förläggare skulle göra för att du ska få din musik känd. Då när tiden är rätt, förhoppningsvis, kommer en utgivare att närma dig med ett erbjudande!
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande