Hur man dar ett hål

Att veta hur man darn ett hål i en klädsel eller annat tyg är en viktig färdighet. Reparera objekt snarare än att köpa nya kan spara pengar och förlänga livets liv, filtar och andra föremål. Det är lätt att darnhål och du kan dunna ett hål i minuter. Var noga med att darnhål så fort du upptäcker dem eller de kan bli större och kräver mycket mer tid att reparera.

Steg

Metod 1 av 2:
Darning hål i kläder och andra föremål
  1. Bild med titeln darn ett hål steg 1
1
Gäng din nål. Börja med att tränga din nål med din matchande tråd eller garn. Trappa tråden eller garnet genom nålens öga och dra sedan tråden eller garnet så att det mesta av tråden är på ena sidan och den andra sidan har bara några inches (ca 5 cm). Grepp nålen i ögat för att förhindra att tråden kommer att ångras som du syr.
  • Tänk på att du behöver mer eller mindre tråd eller garn beroende på hålets storlek. Till exempel kan ett litet hål bara kräva ca 12 "(30.5cm) tråd eller garn, medan ett stort hål kan kräva 24 "(61 cm) för att täcka det. Gäng din nål med mer tråd eller garn än du tror att du behöver.
  • Storleken på den nål du använder beror på objektet och typen av garn eller tråd du använder. Använd en nål med ett tillräckligt stort öga för att passa din tråd genom.
  • Bild med titeln darn ett hål Steg 2
    2. Vänd plagget inuti eller till fel sida. Det är viktigt att arbeta på sidan av ditt projekt som inte kommer att synas. Om ditt objekt är en klädsel, vrid sedan kläderna inuti. Om ditt föremål är en platt bit tyg, som en filt eller duk, vänd sedan den över till fel sida.
  • Bild med titeln darn ett hål Steg 3
    3. Använd ett böjt objekt som en guide. För att säkerställa att dina kläder och andra föremål behåller sin naturliga form och sträcker är det en bra idé att använda ett böjt föremål som en guide, även känd som en darning svamp. Du kan köpa en darning svamp i Craft Supply-butiker, eller helt enkelt använda ett objekt från ditt hus.
  • Till exempel kan du använda en vanlig glödlampa som en guide för darning strumpor, eller du kan använda kurvan i en stor skål som en guide för att docka en tröja eller filt.
  • För vissa föremål, som tygdukar och dukar, kan det vara ett bättre alternativ med hjälp av en broderi.
  • Bild med titeln darn ett hål steg 4
    4. Söm över hålet går i en riktning. Sätt in nålen ca ½ "(1.3cm) innan hålet börjar och sy till ½ "(1.3cm) bortom hålet. Repetera sedan den här sömmen i motsatt riktning. Se till att du sätter ½ "(1.3cm) bortom kanterna på hålen på båda sidor för att säkerställa att hålet är väl täckt.
  • Dra inte på tråden eller garnet för att dra åt stygnen. Att göra detta kommer att orsaka puckering. Målet är att använda ditt böjda föremål eller spänningen i broderns hoop som en guide för att säkerställa att darningen kommer att blandas med resten av tyget.
  • Bild med titeln darn ett hål Steg 5
    5. Väva tråden eller garnet genom stygnen. När du har täckt hela hålet en gång med stygn som går i en riktning måste du väva genom dessa stygn för att bilda ett nät. Sätt in din nål under den första sömmen på ena änden som går vinkelrätt (som du bildar "t" form) till stygnen. Därefter väv tråden eller garnet över nästa söm. Fortsätt gå till slutet av sömmen och väva sedan tillbaka i motsatt riktning.
  • Dra inte på de vävda stygnen heller. Detta kommer att orsaka puckering. Fortsätt använda din Darning Svamp eller Broderi Hoop som en guide.
  • Försök att skapa samma vävtäthet som plagget du är stopp. Till exempel, om du är en lös stickad, måste stygnen vara något åtskilda. Om du är en tät sticka, måste stygnen vara täta.
  • Bild med titeln darn ett hål steg 6
    6. Binda en knut för att säkra garnet eller väva det genom några gånger. När du är färdig med vävning genom din första stygns runda kan du säkra tråden eller garnet för att slutföra darning. Säkra tråden genom att binda en knut genom den sista sömmen, eller genom att väva tråden genom objektet några fler gånger.
  • Om du bestämmer dig för att göra en knut, se till att du inte drar på tråden eller du kan sluta med puckering. Se också till att knyta knuten så att den är på insidan eller fel sida av ditt föremål.
  • Tänk på att en knut kan känna sig obekväma i botten av ett par strumpor, så det är bäst att väva genom några extra gånger i stället. Detta kommer att räcka för att hålla darningen på plats.
  • Metod 2 av 2:
    Få de bästa resultaten
    1. Bild med titeln darn ett hål Steg 7
    1. Använd en lämplig storlek nål. Det är viktigt att välja en nål som kommer att fungera för ditt projekt och det kommer att fungera med den tråd du använder. Du kan hitta nålar som är speciellt för stavande, som tenderar att ha större ögon. Om du behöver en nål med ett extra stort öga för att passa garn genom det, kan du använda en garnnål.
    • Om ditt plagg är ett medium eller skrymmande vikt sticka föremål, måste du använda en stoppnål eller garn nål med ett stort öga. Om ditt plagg är ett lättare vikt, som en tröja, linne eller fin, måste du använda en nål med ett mindre öga.
    • Du kan också överväga att använda en tapestry nål för ett objekt med delikat tyg. En tapestry nål har ett trubbigt tips, så det blir mindre sannolikt att snag medan du är vågar det.
  • Bild med titeln darn ett hål Steg 8
    2. Välj en matchande tråd eller garn. Det är viktigt att välja ett garn eller tråd som är ungefär samma diameter och färg som garn eller tråd som användes för att göra ditt föremål. Jämför ditt föremål till olika typer av tråd eller garn för att hitta den som kommer att blandas i bästa.
  • Tänk på att ett darned hål kommer att ha en något annorlunda konsistens än resten av ditt föremål, så det kan fortfarande vara märkbart även om du använder samma färg och storlek tråd eller garn. Men darned hålet kommer att stå ut mycket mindre om du hittar en bra tråd eller garn match för ditt föremål.
  • Bild med titeln darn ett hål Steg 9
    3. Överväg att få en svamp för stavning. En darning svamp är ett speciellt föremål som är gjord speciellt för stavning. Det är ett böjd bit av trä som är fäst vid en stång. Du kan hålla stången mellan knäna medan varan vilar över svampen. Kontrollera lokala hantverksleveranser om du är intresserad av att köpa en svamp för stavning.
  • Darning svampar kallas ibland som Darning Eggs. Darning svamp eller ägg kan komma med eller utan stativ. Att ha ett stativ gör det möjligt för dig att darn sitter eller står medan ditt objekt vilar på ett bord.
  • Kom ihåg att vissa projekt, som tygdukar och bordsdukar, kan vara enklare att darn om du använder en broderi-hoop för att hålla ditt arbete på plats. Du kan också hitta broderi hoops av olika storlekar i hantverksförsörjningsbutiker. Utvärdera ditt föremål innan du väljer en svamp eller en broderi.
  • Bild med titeln darn ett hål steg 10
    4. Darn saker så snart du märker ett hål i dem. Det är viktigt att kontrollera dina kläder och andra föremål för hål regelbundet och reparera eventuella hål som du hittar så snart som möjligt. Ju längre du går utan att duta ett hål, desto mer sannolikt kommer det att vara att utvecklas till ett större hål, vilket tar mer tid och material att reparera. Kontrollera efter hål i strumpor, tröja, filtar och andra saker varje gång du tvättar dem.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Använd en bomull eller stark syntetisk tråd för de mest hållbara resultaten.

    Saker du behöver

    • Stoppnål
    • Tråd eller garn som matchar ditt objekt
    • En darning svamp eller annat runda objekt
    • Broderi hoop (valfritt)
    • Sax
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande