Hur man är säker och smart på internet

Internet är ett bra ställe att göra och chatta med vänner, skapa webbplatser, lära sig snygga nya saker och ha ett oändligt antal roliga.Tyvärr har internet också lockat en ny uppsättning rovdjur som kommer att försöka få din personliga information för sina egna skadliga ändamål.För att vara säker medan du njuter av tillgången till Internet måste du vara en smart surfare.Håll ett skarpt öga för hot som hackare och cyber-bullies, och behåll din personliga information säker, och du får en säker internetupplevelse.

Steg

Metod 1 av 3:
Håll din identitet säker
  1. Bild med titeln Hantera Cyber ​​mobbning Steg 9
1. Var försiktig med att ge ut att identifiera information på Internet.Att ge bort personlig information på Internet är som att ge bort ditt liv. När människor är på sociala nätverk (Facebook, Myspace, etc.), de inser ofta inte när de delar för mycket information. Det finns många sätt på vilka överskridande din personliga information kan äventyra dig.
  • Om du behöver ange ditt namn på ett konto, använd ett smeknamn eller ett falskt namn.Alternativt kan du använda en ofullständig form av ditt namn.Till exempel, om du behöver ange ditt namn på ett formulär, ange "Eric p." Istället för ditt fulla namn, Eric Pillata.
  • Maximera ditt konto-integritet där det är möjligt.Många platser och Messenger-tjänster har olika nivåer av integritet.Du kan till exempel ha möjlighet att dela ditt namn, födelsedatum och där du går till skolan utöver det innehåll du skickar in.Dölj dessa data från alla utom dina omedelbara vänner.Utforska dina kontoinställningar för att säkerställa att denna information hålls konfidentiell.
  • Posta inte annan unik identifierande information som ditt personnummer, födelsedatum och andra data.Dessa är bland de viktigaste informationen om dig, och med dem i hand, kan hackare lätt stjäla din identitet.
  • Använd inte en bild av dig som din profilbild på sociala nätverk.Lägg en bild av något som du älskar istället.Till exempel, om du älskar att äta druvor, skicka en bild av druvor på ditt sociala medier konto eller chat messenger service av val.Om någon skadlig person skulle upptäcka din riktiga bild, kan de använda den för att lokalisera och skada dig.
  • Om du är mindre, fråga alltid dina föräldrar vilken personlig information de vill att du ska dela online.
  • Överbelasta inte en användare med information, eftersom den användaren kan hackas och sedan skickar du meddelanden dig en sittande anka.
  • Bild med titeln Stopp Cyber ​​Bullying Steg 7
    2. Håll din plats privat. Ge inte bort din plats till någon du inte känner till online.Det betyder att du inte ska dela din adress eller till och med den stad du bor i.Även skolan du deltar borde vara en hemlighet när du chattar eller skickar online.Med bara några detaljer om din plats, kan en Internet Predator låtsas vara någon du vet.Till exempel, om du berättar för någon online du bor i en viss stad, och de känner till din ålder, kan de kunna utgöra som någon du känner eller som någon som bor i närheten för att få dig att dela med dig av en viktig information.
  • Var försiktig när du skickar bilder av var du bor. En bild framför ditt hus eller nära din brevlåda kan innehålla en partiell eller fullständig adress som en rovdjur kan använda för att spåra dig. Undersök noga alla bilder innan du skickar dem online.
  • Bild med titeln Höj pengar online Steg 13
    3. Ge inte ut personlig kontaktinformation online. Detta hänvisar inte bara till ditt telefonnummer och e-post, men dina sociala medier eller snabbmeddelanden.Om du gör din kontaktinformation som är känd för allmänheten kan du få hotande eller missbrukande meddelanden, eller attrahera ovälkommen uppmärksamhet.Håll dina konton bara synliga för vänner som du specifikt har valt för åtkomst.
  • Om du har en webbplats, behåll ditt domännamnsregistrering privat. Om du listar din domän, i stället för din personliga kontaktinformation, kommer kontaktinformationen på din domänregistrator att visas för alla som utför en domänägande sökning.
  • Bild med titeln Handle Cyber ​​Bullying Steg 2
    4. Tänk innan du skickar kompromissinnehållet. Det mest uppenbara exemplet på detta skulle vara nakna bilder eller videor.Men du kan också hamna i trubbel genom att skicka bilder, text eller video som firar eller medger till narkotikamissbruk, rasism och våld.Även om du skickar detta innehåll i förtroende för en pojkvän eller flickvän, finns det inget sätt att veta vad de ska göra med det.Om du bryter upp, kan de till exempel posta bilderna anonymt online i hämnd.
  • Även om dina sociala mediekonton är privata kan människor repostera ditt innehåll på en allmän plats där du hellre inte ses.
  • När något är på Internet är det praktiskt taget omöjligt att ta bort det.Var smart och lägg inte in allt du inte vill ha din mamma (eller en potentiell arbetsgivare) att se.
  • Om en vän lägger upp något på deras sociala medieprofil, blogg eller hemsida som du inte vill ha online, fråga dem vänligen att ta bort det.Om de inte tar bort det, försök att tvinga dem att ta bort det genom att kontakta sina föräldrar eller vårdnadshavare eller anlita en tredje part för att förhandla med dem.
  • Vara proaktiv för att förhindra att kompromissa med att de skickas online genom att berätta för personer som tar potentiellt kompromissande bilder på dig, "Vänligen skicka inte det online."
  • Om du är underår, kolla med dina föräldrar innan du skickar något online.
  • Bild med titeln Stop Cyber ​​Bullying Steg 3
    5. Var försiktig med främlingar som vill träffas.Om du är på en datingsida eller få ett meddelande från någon du inte vet vem som vill träffas, uppfyll inte dem om du inte är bekväm att göra det.Ge inte till tryck från en främling på Internet för att ge ut din adress eller annan kontaktinformation.Kom ihåg, med Internetens anonymitet, kan någon hävda något om sig själva.
  • Om du bestämmer dig för att träffa någon från internet, välj en allmän plats som en restaurang eller köpcentrum för att se till att de är som de hävdar att de är.
  • Om du är underårig och vill träffa en vän du har träffat online, kolla med din förälder eller vårdnadshavare för att de ska känna till situationen.
  • Metod 2 av 3:
    Hantera cyberbullies
    1. Bild med titled Trace Cell Phone Numbers Steg 5
    1. Lyssna inte på deras lögner. Cyberbullies hävdar ofta att det finns ett antal andra personer som håller med dem.De kan säga att andra har kontaktat dem privat om dig och ditt beteende eller övertygelser för att stärka sitt fall att det är något fel med dig.Detta är särskilt vanligt i långsiktiga online-samhällen som chattrum eller onlineforum.
    • Till exempel, efter att ha bestått flera veckor av missbruk från en cyberbull, kan du få ett privat meddelande från dem som läser, "ett antal användare har kontaktat mig om vad du har sagt och håller med mig att du är både dum och ful."
  • Bild med titeln Stopp Cyber ​​Bullying Steg 1
    2. Var lugn.Låt inte missbrukande meddelanden skadas dina känslor.Kom ihåg att cyberbully skickar eller skickar missbrukande innehåll med det uttryckliga målet att få en uppkomst av dig.Om du känner dig ledsen, skadad eller arg, har Cyberbully vunnit.Se situationen i ett fristående ljus och överväga Cyberbully för vad han eller hon är: en patetisk, ledsen individ som projekterar sina svagheter och brister på andra.
  • Förstå att cyberbullies, som alla andra slags mobbningar, är cowards och använder den anonymitet som erbjuds av Internet för att dölja vem de är.Att erkänna detta hjälper dig att lägga sina åsikter och missbruk i perspektiv.Det är svårt att ta allvarligt de värdelösa påståenden om en feg.
  • Skyll inte dig själv för den cyberbullying.Jag känner inte till exempel att missbrukaren kan ha en punkt när han eller hon kritiserar en skjorta du bar på en bild som du publicerade av dig själv.Du förtjänar aldrig förtal och missbruk på nätet eller offline för de kläder du bär (eller någon annan anledning).
  • Engagera sig i hobbies och intressen där du inte kan vara cyberbullied.Försök med att ta en kort paus från webben genom att spela en sport, plocka upp ett musikinstrument eller skriva dina känslor i en journal.Running eller cykling är också bra val för att lindra stress som orsakas av cyberbullying.
  • Bild med titeln Stopp Cyber ​​Bullying Steg 5
    3. Svara inte på eller engagera sig med cyberbullies.Cyberbullies trivs på den känsla av kontroll som de härleder från att taunting och trakassera dig.När du ser sina meddelanden i din inkorg eller läs dem i ett forum, svara inte för att neka sina avgifter och svara inte med en lika skadlig släkting.Gör det skulle ta dig ner till deras nivå.
  • Om möjligt, blockera användaren på forumet eller chattgemenskapen.På det här sättet kan de inte skicka meddelanden och du kan inte se sina inlägg.
  • Bild med titeln Handle Cyber ​​Bullying Steg 10
    4. Kontakta administratören direkt för att få den person som är förbjudna eller reprimanded.Håll alla missbrukande meddelanden och e-postmeddelanden.Ta inte bort dem.Om möjligt, skapa en undermapp för dessa meddelanden märkt "missbruk" och lagra dem där.Meddelandena kommer att fungera som bevis för dig senare om du behöver ta mer allvarliga åtgärder.De ackumulerade e-postmeddelandena eller meddelanden kommer att fungera som bevis på att du har blivit offer för cyberbullying.
  • Varje gång du får ett meddelande eller ser ett hotande eller missbrukande inlägg, rapportera det till forumadministratören.
  • Om din Cyberbully skickar meddelanden direkt till din e-post, kan du behöva kontakta sin Internetleverantör (ISP) direkt för att få sitt e-postkonto att stänga av.Till exempel, om du får e-postmeddelanden från Bully @ AOL.com, du kan kontakta AOL (leverantören av e-postadressen) för att få den e-postadressen förbjuden.
  • En fullständig lista över ISP-kontaktinformation finns på http: // Sök.Org / resurser / ISP-lista /.
  • Metod 3 av 3:
    Skydda dig själv från hackare
    1. Bild med titeln Stop Cyber ​​Bullying Steg 8
    1. Håll din brandvägg påslagen. Din brandvägg är ett alternativ som hjälper till att skydda dina lösenord och datasäkerhet.Du kan tänka på det på samma sätt som du tänker på ett lås på din dörr.Om din brandvägg är nere öppnar du dig själv till hackare som kan ta eller ta bort information, stjäl dina lösenord och utgöra alla andra kaos.Stäng inte, därför brytaren av.
    • Bevilja tillgång till brandväggen endast för auktoriserade program som kräver det som spel eller videostreamingstjänster.
  • Bild med titeln Höj pengar online steg 10
    2. Bläddra med en VPN.Ett virtuellt privat nätverk (VPN) fungerar väsentligen som en mellanhand mellan webben och din dator, och ger ett extra lager av kryptering till dina interaktioner online.VPN-servern kan vara belägen i en annan stad eller till och med ett annat land än den du bor i, och innebär att spårning av dina data tillbaka till dig är nästan omöjlig.
  • För en dubbel-whammy av Internet-sekretess, kombinera VPN med din webbläsares inkognito eller sekretessläge.Sekretessläge Förhindrar data, cookies, din nedladdningsrekord och annan information från att sparas på din dator.
  • Bild med titeln Ändra ditt nummer Steg 3
    3. Undvik offentlig wifi.WiFi hotspots är attraktiva när du är ute och om men behöver hoppa online för en snabb sökning av anvisningar eller annan info, men gör det med försiktighet.Tillbringa en minsta tid som är inloggad på offentliga wifi.
  • Var noga med vad namnet på den offentliga WiFi-hotspot är.Logga in i fel, eller en med ett liknande namn som är avsedda att avsiktligt lura offentliga WiFi-användare, kan innebära din online-kommunikation - inklusive lösenord, e-post och bankinfo - lyfts av en hacker.
  • Håll ditt hem WiFi-anslutning krypterad.Öppna WiFi gör det enkelt för hackare att komma åt din dator och ladda ner olagliga filer.
  • Köp en ny router varje par år.Vissa routrar har sårbarheter som aldrig får korrigera.
  • Bild med titeln Samla e-postadresser Steg 6
    4. Lägg till utmanande lösenord till dina online-konton.Oavsett om det är dina sociala medier, online banking eller e-postkonto, kommer du att känna dig frustrerad och maktlös om du lider av en säkerhetsbrott.Använd långa lösenord (större än åtta tecken) med en blandning av stora och små bokstäver, siffror och (om möjligt) andra tecken som understreck och dollar tecken.
  • Gör varje lösenord unikt och skriv dem ner i en anteckningsbok som du alltid håller på ett ställe.Du kommer ihåg de viktigaste och vanligaste i tid - de mindre vanliga kommer att vara tillgängliga med din lösenordsbook.
  • Lägg till lösenord till dina enheter också.Din dator, telefon och tablett ska alla vara lösenordsskyddade.
  • Använd inte något uppenbart som ditt lösenord som din älsklings namn, ditt födelsedatum eller ditt namn.
  • Bild med titeln Hämta pengar online steg 15
    5. Använd tvåstegs autentisering.Många tjänster har börjat använda två skikt av säkerhet, en process som kallas tvåstegs autentisering .Till exempel erbjuder Google sina Gmail-användare alternativet att ta emot ett textmeddelande som innehåller en slumpmässig inloggningsnyckel efter att ha skrivit in ett lösenord på okända enheter.På det här sättet, om någon får tillgång till ditt lösenord, kommer de inte att kunna använda det utom på de enheter du har valt som säkert.
  • Bild med titled Trace Cell Phone Numbers Steg 13
    6. Håll din programvara uppdaterad. Om ditt operativsystem eller webbläsare inte innehåller korrigeringar för de senaste säkerhetsglitcherna, lämnar du dig själv sårbar för hackare.Ställ in systemet och programvaran för att uppdatera automatiskt när nya uppdateringar är tillgängliga.Detta kommer att hålla ditt system säkert.
  • De flesta programvara kommer att fråga dig när du först installerar om du vill att den ska uppdatera.Ange att du gör för att spara besväret med att räkna ut hur man manuellt uppdaterar senare.
  • Bild med titeln Gör ett operativsystem Steg 1
    7. Hämta med försiktighet.Hackers och Phishers skickar ofta masspersoner ut till intet ont anande användare med maskar (skadliga data-samlingsprogram), virus eller annan skadlig kod.Användare som laddar ner e-postbilagor utan att först skanna dem eller kontrollera dem mot kända dåliga filer sätter sig i riskzonen för en säkerhetsbrott.Hämta inte bilagor i online-länkar, e-postmeddelanden eller meddelanden från källor som du inte litar på.
  • Bild med titeln Gör pengar online Steg 2
    8. Använd antivirusprogram. Antivirusprogram kan hålla oönskade program och potentiellt skadliga filer från din dator.Rekuterbara program inkluderar McAfee Antivirus, Webroot Antivirus, och BitDefender är bland de bästa antivirusprogrammen.Om du letar efter ett billigare alternativ har BitDefender ett gratis antivirusprogram-panda gratis antivirus och avast gratis antivirus är också bra alternativ.
  • Håll din antivirusprogramvara - som all din programvara och ditt OS-up-to-date.Skillnaden mellan gratis och betald antivirusprogram är vanligtvis att gratis versioner inte uppdateras så regelbundet eller helt som versioner du betalar för.
  • Bild med titeln Hantera Cyber ​​Bullying Steg 7
    9. Stäng av datorn när den inte används.Många väljer att lämna sina datorer hela tiden.Men ju längre datorn är på, desto mer sannolikt är det att du blir målet för en hacker.En dator som inte sänder eller tar emot Internet-data kan inte nås av hackare, spionprogram eller botnets.
  • Tips

    Om någon trakasserar dig och du är inte säker på vad du ska göra, bara blockera / ignorera dem först.
  • Anmäl dig till något online? Ange namnet på webbplatsen i fältet Mellannamn. När du får ett spam-e-post, vet du vilken webbplats som sålde din e-postinformation.
  • Varningar

    Vissa användare kommer att försöka hota dig för att få dig att släppa information eller göra något. Dessa hot är vanligtvis luft, men rapportera det ändå. Följa inte med dem och ignorera dem om det behövs.

    Internet Safety Cheat Sheet

    Prov Internet Säkerhetsregler

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande